Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, July 27, 2006

Πίστη και έρωτας = ασυμβατότητα

Η πίστη σε ένα πρόσωπο είναι πολύ ακριβό αντίτιμο για να μη ζητάει να εξισορροπηθεί με μια ανάλογη συγκίνηση. Το πλάσμα που πάνω του στρέφεται η αποκλειστική εκλογή μας έχει την εξουθενωτική υποχρέωση ν’ αντικαταστήσει όλους τους άντρες και όλες τις γυναίκες που αποκλείει η παρουσία του. Έργο αδύνατο: Κανείς δεν είναι πολλαπλός και πολύμορφος σαν τον κόσμο.
Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα – Πασκάλ Μπρυκνέρ

11 comments:

mariospi said...

Καλή μου Debby, μην πέφτεις στην παγίδα σοφών-ηλιθίων σαν αυτόν. Μην αναζητάς κάποιον να υποκαταστήσει τον κόσμο. Δέξου όποιον μπορεί να τον περπατήσει αβίαστα μαζί σου.

Debby said...

Καλή σου μέρα Μάριε.
Δεν ψάχνω να βρω την ύψιστη αλήθεια της ζωής και ειδικά μέσα σε ένα μυθιστόρημα.

Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο βιβλίο είναι τόσο "ακραίο" (όπως επίσης και άλλα βιβλία του ίδιου) που είναι απλά μια καλή άσκηση αναθεώρησης των "ηθικών" αξιών της ζωής μας. Μέχρι εκεί.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

Aphrodite said...

Καλέ αν ο άλλος είναι ταλεντάρα στα multiple personalities, μια χαρά! Τι να τον κανεις τον έξω κόσμο? 23 σε 1 θα έχεις...

Αστειεύομαι φυσικά, είναι σκληρό αντίτιμο, εκτός αν το πληρώνεις ευχαρίστως γιατί... δεν μπορείς χωρίς...!

ΧΧΧΧΧΧΧ!!!

BugoTheCat said...

Ωραίο!

Ο τίτλος του post μου κίνησε την περιέργια να το διαβάσω και να προσπαθήσω να το ερμηνεύσω. Δεν ξέρω αν κατάφερω εντελώς να καταλάβω μερικά από τα πράγματα που θέλει να πει, αλλά πραγματικά η υπερβολική αφοσίωση σκοτώνει τον έρωτα. Είναι αγάπη το να κολλάει η άλλη σαν βδέλλα πάνω σου και να μην κατανοεί ότι έχεις και άλλες δουλειές να κάνεις, πιο σημαντικές για σένα, ή απλώς θέλεις να μείνεις και λίγο μόνος σου για λίγο; Ας πούμε, και η μάνα μου ισχυρίζεται ότι με αγαπάει και προσπαθεί να κάνει τα πάντα για μένα αλλά τη συνέχεια την ξέρετε ;P

Ηρεμία και κατανόηση θέλω, όχι άλλες δεσμεύσεις..

..ίσως και να παρερμήνευσα το post με τα δικά μου αλλά τέσπα!

ralou said...

Γιατί άραγε να αντικάταστησει όλους τους άντρες και όλες τις γυναίκες;

Μια σχέση που δοκιμάζεται και αντέχει στον χρόνο επιτρέπει σε τέτοιες ανάγκες, αν είναι πραγματικά δυνατη, να κατευνάζονται με παιχνιδιάρικες φαντασιώσεις για να τις καλύπτει.

Προσοχή, λέω "επιτρέπει".
Και δεν εννοώ κρυφές διεξόδους!

ma.beez said...

Ο δικός μου είναι πολύ τυχερός. Είναι τόσο λίγοι αυτοί που μου αρέσουν οπότε παραμένει χαλαρός και ξεκούραστος. :)

Debby said...

Αφροδίτη είναι όντως σκληρό αντίτιμο όταν η πίστη "επιβάλλεται" κατά κάποιο τρόπο και δεν προκύπτει απλά.
Optimus, μην ανησυχείς για το αν είσαι ή όχι εντός θέματος αφού το post αυτό είναι απλά μια αφορμή για αναρωτήση. Πάντως και εγώ είμαι της άποψης ότι από την στιγμή που γίνεται πιστός είναι θέμα χρόνου να πάψεις να είσαι ερωτευμένος.

Ραλού, όπως λέει και ο Μάριος παραπάνω δεν υπάρχουν αυθεντίες σε τέτοια θέματα. Υπάρχει μόνο το εξής μπέρδεμα στο ποστ. Λέει ότι με την πίστη χάνεται ο έρωτας, το φτερούγισμα της καρδιάς, η αίσθηση ότι πετάς στα σύννεφα με τον άλλον. Όχι όμως και η αγάπη. Άλλο πράγμα αυτό. Και δεν λέει φυσικά το αντίστροφο. Ότι η απιστία εξασφαλίζει την έρωτα. Εκεί πάντως που διαφωνώ κάθετα είναι στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους συμμετέχοντες σε μια σχέση. Σαν να είναι αναλώσιμοι με αρχή και τέλος. Όχι. Ένας άνθρωπος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενδιαφέροντος από μόνος του. Αρκεί να αφήνει τον άλλον να την εξερευνήσει και ο άλλος να έχει την διάθεση να το κάνει.

Mamani, μην του το πεις, αλλά ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει! Επίσης ισχύει και για σένα αυτό!! Μην είσαι τόσο χαλαρή γιατί μοιάζει εκείνος να είναι χαλάρός!!

aggelos-x-aggelos said...

Ποιος είπε ότι ο έρωτας είναι εύκολο παιχνίδι; Χάνεις, κερδίζεις, κερδίζεις χάνοντας, χάνεις κερδίζοντας...

Αλλά είναι ωραίο παιχνίδι!

Anonymous said...

Ακραίο βιβλίο, συμφωνώ, μα έχει μια γοητεία, έστω και ακραία...

Την καλησπέρα μου!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Εγώ θέλω να είναι ο άλλος πιστός κι εγώ άπιστη. Μπορώ;;

Debby said...

Synas! Φυσικά και μπορείς. Αρκεί να μην το μάθει ο άλλος! Αν δεν ζούσαμε με αυτήν την αυταπάτη ότι ο άλλος μας είναι πιστός θα είχαμε τρελλαθεί όλοι από την ανασφάλεια!

In silence, εγώ το βρίσκω όμορφα διαφορετικό αυτό το βιβλίο. Δεν έτυχε να διαβάσω κάτι με αντίστοιχο ύφος με αυτό, και το βρίσκω ξεχωριστό στο είδος του. Περιττό να πω ότι η ταινία που γυρίστηκε την βρήκα μια μάπα και μισή. Ηταν στην κυριολεξία άθλια.

Αγγελε! Διάβασε το βιβλίο και έλα να μου πεις μετά! Η απόλυτη άνοδος και πτώση του έρωτα!