Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, May 17, 2007

Απορίες Ευρωπαικού τύπου!


Απορώ!
Βλέπει κανείς πουθενά αυτήν την Ενωμένη Ευρώπη? Τι ακριβώς εννοούμε όταν συζητάμε για την ένταξη μας σε αυτή? Τι ακριβώς εννοούμε συζητώντας για την ένταξη των άλλων χωρών? Την νιώθει κανείς αυτήν την ενωμένη Ευρώπη? Την αισθάνεται?

Γιατί εγώ δεν βλέπω καμιά ουσιαστική κίνηση προς την ένωση. Και μην μου πείτε για το νόμισμα. Δεν μπορεί να σε ενώσει ένα νόμισμα. Μπορεί όμως διευκολύνει τους οικονομικούς ελέγχους! Αυτό που συνέβη εδώ στην Ρόδο με το ευρώ και το έζησαν όλοι σε όλο του το μεγαλείο (και κάποιοι στράβωσαν πάρα πολύ) είναι ότι ήταν πια πολύ δύσκολο να κλέψουν τον τουρίστα στο ταξί, στο φαί κτλ. Αντιθέτως, βοήθησε πάρα πολύ στο κλέψιμο αναμεταξύ μας!
Κανένα βήμα δεν έχει γίνει για την σταδιακή υποβάθμιση των κυβερνήσεων και των λοιπών εθνικών οργάνων κυριαρχίας των κρατών μελών. Το αντίθετο συνέβη μάλλον. Όλα ακόμα τα κράτη λειτουργούν άκρως εθνικιστικά.
Η Αγγλία δεν εντάσσεται στην κοινή νομισματική πολιτική γιατί το νόμισμα της είναι ισχυρό και θέλει να το κρατήσει έτσι όσο περισσότερο γίνεται. Ποιου το συμφέρον σκέφτεται?
Ο Γαλλικός λαός καλείτε να μας πει την άποψη του για το Ευρωσύνταγμα και διαλέγει το ΟΧΙ και σε επόμενη φάση ψηφίζει κάποιον που χρησιμοποίησε εθνικιστικά επιχειρήματα για να κερδίσει ψήφους. Λέει κάτι αυτό. Όχι μόνο για τους Γάλλους. Για όλους μας.
Εμείς πολύ περισσότερο σκεφτόμαστε ακόμα εθνικιστικά. Αυτό μπορούμε να το δούμε γιατί συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Τελευταίο σχετικό συμβάν το τι συνέβη όταν η Μπακοδήμου έκανε το λάθος να αποκαλέσει «Μακεδονία» την χώρα που μας «έκλεψε» το όνομα (επ’ ευκαιρίας ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η Ελλάδα έχει περισσότερο δικαίωμα σε αυτό το όνομα από ότι εκείνοι) και δεν σεβάστηκε την παράδοση και την ιστορία μας. Το ακούμε από ανθρώπους δίπλα μας. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν μεγάλη ιδέα για την Ελλάδα και νομίζουν εαυτούς χαρισματικούς σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπου αυτού του πλανήτη. Τις προάλλες μια ξαδέλφη μου άρχισε να μου λέει κάτι τέτοια και δεν ξέρω αν το κατάλαβε καλά αλλά της είπα να μην έχει καμιά αυταπάτη, ότι εμείς σήμερα που είμαστε Έλληνες πολίτες, έχουμε τίποτα κοινό με τους αρχαίους Ελληνες, εκτός ίσως από το γεγονός ότι κατοικούμε στο ίδιο έδαφος.
Αφού συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού το λαϊκό αίσθημα είναι τέτοιο ( και τροφοδοτείται συνεχώς από τους εκπροσώπους της Ορθοδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας) πόσο πιθανό είναι να ενωθούμε κάποτε όλες οι χώρες??
Θέλουμε την ένταξη της Τουρκίας. Πως ακριβώς την θέλουμε δηλαδή? Πως την φανταζόμαστε? Δεν νομίζω ότι αντιλαμβάνονται πολλοί την ουσία αυτής της ένταξης.
Εντέλει πόσο πιθανόν είναι να υπάρξει στο μέλλον πραγματική Ενωμένη Ευρώπη?
Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο της Γαλατείας Λασκαράκη στο ΒΗΜΑ (από εκεί πήρα και την φώτο), στις 27/08/2000. Επτά χρόνια σχεδόν μετά δεν έχουν αλλάξει και πολλά ...

10 comments:

maika said...

στον αγώνα ενωμένοι και στη μάσα χωριστά!!!

(και ο αγώνας φυσικά στα λόγια...με τα κουστούμια και τα ταγιέρ συζητούν οι ευρωπαίοι για υψηλούς στόχους που πρέπει όλοι μαζί και καλά να επιτύχουμε ενώ στην πραγματικότητα όλοι είναι εντελώς ρατσιστές... Εδώ στη Γερμανία τουλάχιστον,είναι! Βλέπουν οι γερμανοί τους έλληνες όπως βλέπουν οι έλληνες τους αλβανούς δυστυχώς..)

Debby said...

Maika! Ετσι είναι, σαν να μου φαίνεται! Αυτό που λες για τα ρατσιστικά αισθήματα των Γερμανών ως προς του Έλληνες μετανάστες το έχω ξανακούσει και από άλλους που μένουν και εργάζονται χρόνια εκεί.

Alitovios said...

Κρίνοντας από το πως είναι οι Γερμανοί τουρίστες που έρχονται διακοπές στην Ελλάδα προσωπικά δεν με ενοχλεί για την εικόνα που έχουν για εμάς. Οι άνθρωποι είναι η επιτομή της βαρεμάρας. Άμα χρειάζεται να πιεις ένα βαρέλι μπύρα για να καταφέρεις να γελάσεις χεστήκαμε και γέρνει η βάρκα.

aggelos-x-aggelos said...

Αγαπητή Debby αυτό που περιγράφεις μάλλον θέλει πολλές δεκαετίες για να γίνει. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν με σύνορα και σημαίες χιλιάδες χρόνια τώρα και δεν είναι εύκολο να αλλάξουν. Ούτε τους περνάει από το μυαλό τι οφέλη έχει αυτό το πράγμα. Δεν είμαι σίγουρος αν θα το προλάβουμε εμείς.

tassoula said...

Το θέμα της πατρίδας είναι πολύ ευαισθητο ακόμα.Προσωπικά δεν πιστευω οτι θα γίνει η ένωση έτσι όπως την λές γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε μεγάλη ιδέα για την χώρα μας (η Μακεδονία γεωγραφικά είναι και τα Σκόπια αλλά ποιός θα το δεχτεί ποτέ αυτό?).

Zaphod said...

Το όλο πράγμα ξεκίνησε ανάποδα, με οικονομικούς αντί για πολιτισμικούς όρους. Ακόμα και έτσι όμως πάλι καλά να λες. Αλλαγές γίνονται συνέχεια, με μικρά βήματα και σχεδόν κατά λάθος, αλλά γίνονται.

Εδώ είμαστε Ευρώπη και έχουμε ΕΛ, Βησσαρίωνες και Χριστόδουλους! ΤΡΕΜΩ στην ιδέα του τι θα είχαμε αν ΔΕΝ είμασταν και Ευρώπη!!

Υ.Γ.: Καλή η σκέψη σου για το μακεδονικό-αρχαιοελληνικό, αλλά σαν αφετηρία...το πράγμα σηκώνει πολύ κουβέντα!

Debby said...

Καλημέρα!

Alitovie! Δείξε λίγη κατανόηση στους ανθρώπους! Πως να μπορούν να γελάνε εύκολα όταν ζουν 11 μήνες τον χρόνο μέσα σε μια μουρτζούφλα? :-)

Aggele! Αυτό ακριβώς λέω! Οτι με τους ρυθμούς που πάνε όσο ζω δεν πρόκειται να γίνει τίποτα σπουδαίο! Δεν περιμένω να γίνει η "ένωση" σύντομα. Αλλά τουλάχιστον βρε αδερφέ, να δούμε μια κίνηση προς τα εκεί, κάτιτίς! Αλλιώς τι μας ζαλίζουν συνέχεια με αυτά και αυτά?? :-)))

Tassoula! Άλλο πατρίδα, άλλο έθνος. Αλλο πράγμα ο πατριώτης, άλλο πράγμα ο εθνικιστής. Αλλο πράγμα είναι το να αγαπάς την πατρίδα σου και να εργάζεσαι προς το συμφέρον της και άλλο πράγμα να εθελοτυφλείς σκεπτόμενος ιδέες που καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν και με αυτόν τον τρόπο να της κάνεις κακό. Ετσι νομίζω εγώ τουλάχιστον. Εσύ και εγώ το ξέρουμε. Αλλά υπάρχουν και πολλοί που τα μπερδεύουν αυτά τα πράγματα.

Zaphod! Εχεις δίκιο! Ακόμα και αυτό το έστω αμελητέο βήμα που έχει γίνει προς την ένωση εμας μας ωφέλησε αρκετά. Αλλά όπως λες δεν πάψαμε ακόμα να είμαστε η Ελλάδα που πάντα ξέραμε!
Για το μακεδονικό, να ξέρεις ότι το ανέφερα κυρίως λόγω του ότι ήταν φρέσκο. Καθόλου δεν με ενδιαφέρε ποτέ πως θα ονομαστεί αυτό το κράτος. Το θεωρώ αδιάφορο σαν θέμα για να ασχολείται κάποιος μαζί του! :-)

BugoTheCat said...

Great article!

Και εγώ από παλιά γοητευόμουνα από το όραμα της Ευρωπαϊκης Ένωσης αλλά δεν είμαι σίγουρος πως θα εξελιχθεί. Ο χρόνος θα δείξει..

Πολλά ακούγονται για τους Γερμανούς αν και εγώ δεν τους βρήκα έτσι (ίσως να εξαρτάται και από το μέρος, εγώ είχα πάει Erasmus στην Karlsruhe). Ίσως η απόσταση, η διαφορετική κουλτούρα, να μην με βοήθησε να τους πλησιάσω και πολύ αλλά τους βρήκα φιλικούς και συμπαθητικούς. Κατά τα άλλα τυχαίνει να με διακρίνει μια γερμανοφιλία, δεν ξέρω γιατί, έτσι μου έχει κολλήσει. Ίσως στα βόρεια να είναι αλλιώς, δεν ξέρω..

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

συμφωνώ με MAIKA
Η ενωση έχει ήδη πεθάνει ειδικά μετά από την απότομη και χωρίς λογική απότομη διέυρυνσή της που έγινε καθαρά για εργασιακόυς λόγους και φθηνές οικονομίες.
Το μόνο κοινό σε όλους δθστυχώς είναι το κοινό νόμισμα και αυτό θα παραμέινει όσο θέλουν να παραμείνει. Οι λάοι όσο και να θέλουν να τους διαφθείρουν πάντα θα αυτοπροσδιορίζονται.

Debby said...

Optimus!, για τον ρατσισμό των γερμανών έχω ακούσει από άτομα που ζουν στην Γερμανία μόνιμα. Οταν πας εκεί διακοπές ή έρθουν αυτοί εδώ είναι μια χαρά άνθρωποι. Εγώ προσωπικά δεν πρόσεξα κάτι μεμπτό στην συμπεριφορά τους!
Για την ένωση, εγώ προσωπικά δεν βλέπω να καταλήγει πουθενά συγκεκριμένα, αλλά άσε να δούμε "αν θα βρέξει τι θα κατεβάσει".

Sakis, ναι, αυτές οι κινήσεις ένταξης κρατών μελών που είναι φανερό ακόμα και σε εμάς τους απλούς πολίτες ότι δεν είναι έτοιμες για την ένταξη, μας κάνουν και σκεφτόμαστε ότι αυτή η μία δυνατή "Ευρώπη" δεν θα υπάρξει ποτέ μάλλον.