Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, May 21, 2007

Θέλουμε να μας θαυμάζουν επειδή δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Θέλουμε να μας θαυμάζουν επειδή δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας. Από την αρχή - αρχή, έχουμε επικριθεί από τους γονείς μας, από τους δασκάλους, από τους ιερείς, από τους πολιτικούς, από ολόκληρο το κατεστημένο.
Σε κάθε παιδί, επαναλαμβάνεται η ίδια νότα: "Αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό. Κάνεις αυτό που δεν πρέπει και δεν κάνεις αυτό που πρέπει".

Σε κάθε παιδί δίνεται άμεσα ή έμμεσα η εντύπωση ότι δεν είναι πραγματικά επιθυμητό, ότι οι γονείς του είναι κουρασμένοι, ότι κατά κάποιο τρόπο τους βασανίζει, ότι είναι ενοχλητικό.

Αυτό προκαλεί μια βαθιά πληγή μέσα μας.


Για να καλυφθεί αυτή η πληγή, ζητάμε τον θαυμασμό.

Osho

Photo from : http://www.artchive.com/artchive/B/bouguereau

11 comments:

tassoula said...

Σοφή κουβέντα!
Τι καλά που θα ήταν να βρίσκαμε άλλες προτάσεις για να πουμε κάποια πράγματα στα παιδιά.Ή ακόμα να καταλάβουμε ότι πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να κάνουν το λάθος χωρίς να τα μειώνουμε.

Dannossiel said...

xmmm...exeis ena dikaio...an kai o thaumasmos pros atoma me anasfaleies ta kanei akomi xeirotera(krino apo mena)giati meta skeftesai ntax poio einai to provlima tou kai me thaumazei oloi einai ilithioi telika..

Corfuplanet said...

Μεγάλος δάσκαλος ο Osho! Χαίρε!

Anonymous said...

Θα διαφωνήσω με την παραπάνω πρόταση, οπως θα διαφωνω μονιμα σε καθε ειδους γενικοτητες.

Κατα αρχην οσον αφορα την διαπαιδαγωγηση ενος παδιου δεν υπαρχει κατα τη γνωμη μου σωστο και λαθος, υπαρχει ομως επικυνδινο και ακινδυνο. Σαφως λοιπον δεν πρεπει να παει στην ακρη πχ της βεραντας με τα χαμηλα καγκελα, οχι ομως επειδη δεν ειναι σωστο αλλα επειδη ειναι επικυνδινο.

Σαν γονιος εχεις την ευκαιρια να δημιουργησεις κατι καλυτερο απο εσενα, αυτο προυποθετει να ξερεις τι εισαι εσυ, και πως μπορεις να βοηθησεις το παιδι σου, οπως λεει και ο Καμυ, τα παιδια μας δεν ειναι παιδια μας, ειναι οι γιοι και κορες της λαχταρας τησ ζωης για τη ζωη.

Το να ζητας τον θαυμασμο ειναι στην ανθρωπινη φυση, ειναι κατα τη γνωμη μου η επιβεβαιωση σου. Δες το λιγο αλλιως, αν εσυ δουλεευεις σε ενα προτζεκτ μια βδομαδα σαν το σκυλο, τα καταφερνεις, πας πιο καλα κι απο τις προσδοκιες σου, και τελικα κανεις δεν στο αναγνωριζει, κανεις δεν σου λεει μπραβο, κανεις δεν σε "θαυμαζει" τι θα νιωσεις; Θα αρνηθεις την προσπαθεια σου; Γιατι αυτο τοτε θα ηταν να μην σεβεσαι τον εαυτο σου.

Debby said...

Καλημέρα!

Tassoula! Εχει πει και άλλες σοφές κουβέντες ο αγαπημένος μου Osho σε σχέση με τα παιδιά. Μια από αυτές είναι και το ότι είναι καλυτερα να αποφευγουμε να ονομάζουμε κάτι "καλό" ή "κακό". Μπορούμε να πούμε ότι κάτι είναι βλαβερό, ή ωφέλιμο ή να περιγράψουμε την ιδιότητα του, αλλά να μην χρησιμοποιούμε αυτές τις δύο λέξεις που είναι θα έλεγε κανείς πολύ "γενικές". Πρέπει να ψάξω να βρω το συγκεκριμένο απόσπασμα!
Και για την αντιμετώπιση την λαθών στην ανατροφή των παιδιών έχει πει μερικά όμορφα πραγματα αλλά αμα αρχίσω να γράφω δεν θα τελειώσω!!

Dannossiel! μου θύμισες κάτι που έχει γράψει ο Μπρυκνέρ και λέει μέσες άκρες,"Ποιος θα μπορούσε να ξεχωρίσει ένα ασήμαντο πλάσμα σαν εμένα αν δεν ήταν και εκείνος ακόμα πιο ασήμαντος"!!

Blogarismene! Πράγματι. Μου άλλαξε τον κόσμο μου! Νιώθω ευτυχής που έτυχε να βρεθεί στον δρόμο μου!

Debby said...

DealSend!, όλα αυτά που λες δεν διαφέρουν και πολύ με αυτά που λέει ο Osho. Μην κρίνεις από ένα απόσπασμά μόνο, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν λέει κάτι που δεν συμβαίνει.
Ως προς την τελευταία παράγραφο σου θα διαφωνήσω γιατί άλλο ο θαυμασμός και άλλο η αναγνώριση των προσπαθειών μας. Υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

phivos said...

Εγώ χρόνια ο λέω, ότι χρειάζεται να θεσπιστεί "Αδεια Γονικότητας"!

Mogwai said...

θαυμαστε με, ευχαριστω ευχαριστω

Debby said...

Phivo! Εσύ έχεις προχωρήσει πολύ στο θέμα!!

Mogwai! Παρακαλώ! Δεν κάνει τίποτα! Αφού είσαι αξιοθαυμαστος!!

aggelos-x-aggelos said...

Τα παιδιά κάνουν το 1% από όσα τους λένε να κάνουν και το 99% από όσα βλέπουν να κάνουν αυτοί που τους λένε τι να κάνουν.

Debby said...

Aggele! πλάκα πλάκα έτσι είναι! Και δεν είναι που κάνουν οι μεγάλοι τα χειρότερα, δημιουργούν ένα σωρό ενοχές στα παιδιά!