Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, July 24, 2007

Ηφαιστειακές εκρήξεις και μη...



Σήμερα το απόγευμα, παρακολουθούσα σε ένα από τα κανάλια που εκπέμπουν ντοκιμαντέρ (συγχωρήστε με αλλά δεν θυμάμαι καθόλου ποιο από όλα ήταν), ένα που αφορούσε τα ηφαίστεια και το πόσο καταστροφικά μπορεί να είναι.

Σε κάποιο σημείο, ο αφηγητής, αντιστοίχισε την καταστροφική δύναμη ενός μεγάλου ηφαιστείου με αυτή 500 ατομικών βομβών.

Νομίζω πως υπερέβαλε. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτα από όλα ένα ηφαίστειο σε προειδοποιεί μήνες πριν για την επικείμενη έκρηξη του. Αν βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή υπάρχει αρκετός χρόνος για να εγκαταλείψουν την περιοχή οι άνθρωποι. Η λάβα καίει τα πάντα στο πέρασμα της, όμως δημιουργεί ταυτόχρονα εύφορο έδαφος στα γύρω εδάφη. Σε βάθος χρόνου, τα ηφαιστειακά πετρώματα μπορεί να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή ορυκτού πλούτου. Η ηφαιστειακή στάχτη απομακρύνεται σχετικά γρήγορα (μέρες ή μερικές εβδομάδες).Αν μιλάμε για μεγάλη έκρηξη τότε ίσως υπάρξει πρόβλημα με τα ηφαιστειακά αέρια (διοξείδιο του θείου και του άνθρακα) που μένουν σαφώς παραπάνω στην ατμόσφαιρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κυρίως να μειωθεί η μέση γήινη θερμοκρασία από μισό ως ένα βαθμό. Πλάκα πλάκα έτσι που τα καταφέραμε με την αύξηση της θερμοκρασίας της γης, ευχής έργο θα ήταν να εκραγούν μερικά ηφαίστεια!

Ξαναγυρνώντας στην αρχική μου σκέψη, νομίζω ότι ο αφηγητής κινδυνολόγησε θέλοντας να δείξει πόσο καταστροφικό είναι ένα ηφαίστειο. Δεν συγκρίνεται με τίποτα η όποια καταστροφή μπορεί να επιφέρει η έκρηξη ενός ηφαιστείου γιατί η δυναμική να σκοτώσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους π.χ. είναι ουτοπική γιατί κανείς και πόσο μάλλον ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν θα βρεθεί προ απροόπτου όπως θα συμβεί με την ρίψη μιας ατομικής βόμβας, που πέφτει δίπλα σου σε κλάσματα δευτερολέπτου χωρίς να έχεις ιδέα για αυτό και για πάνω από μισό αιώνα να συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι από ασθένειες που προκάλεσε και να γεννιούνται επίσης άλλοι με γενετικές ανωμαλίες.

Η φύση μπορεί να είναι σκληρή, αλλά όχι τόσο πολύ. Ο άνθρωπος την έχει ξεπεράσει.

Εντω μεταξύ... τώρα που το καλοσκέφτομαι... ένας άνθρωπος που είναι πράος, στωικός και ήρεμος, είναι σαν ένα ηφαίστειο ανένεργό... Μέχρι που κάποια στιγμή, φτάνει στα όρια του και χρειάζεται να ξεσπάσει για να αισθανθεί καλύτερα. Καλό όμως είναι εκείνη την ώρα να μην είναι κανείς δίπλα του... Πολλά θα εκτινάσσονται μαζί με την οργή του! Από αντικείμενα ως βαριά λόγια!

Photo from: http://volcano.und.edu
Powered by ScribeFire.

5 comments:

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Όλα μέσα στο παιχνίδι της ...ζωής μας όμως είναι: και τα νεύρα & οι θυμοί & οι εκρήξεις! Όλα!!!
Εξάλλου, έτσι όπως σε ξέρω εγώ φιλενάδα, αμφιβάλλω αν θα μπορούσες εσύ να ζήσεις με άνθρωπο πράο δίπλα σου... Το εννοώ βρε!
Φιλάκια

ο δείμος του πολίτη said...

Η αναφορά και η σύγκριση αφορούν ατυχώς τη δύναμη σε μαγατόνους που τελείως σχηματικά την παρομοιάζουν με ατομική βόμβα. Σαφώς και ένα ηφαίστειο δεν εξαϋλώνει κανέναν και δεν αφήνει κατάλοιπα εκατονταετιών. Άσε που τέτοιες εκρήξεις είναι υπερβολικά σπάνιες.

philos said...

1,2
1,2

checking!
checking!

;D

Anonymous said...

Η κοινωνική καταξίωση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός όταν την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι η ματαιότητα της ύπαρξης ουσιαστικά όχι μόνο υφίσταται αλλά και προσανατολίζει τις χειραγωγούμενες μάζες σε προσωπικά και σεξουαλικά αδιέξοδα, με αποτέλεσμα όλα αυτά να δίνουν την λανθασμένη κατά την ταπεινή μου γνώμη , εντύπωση της όποιας εικαστικής έκρηξης, ακόμα κι όταν αυτή παραλληλίζεται με ένα διαδραστικό μέσο όπως είναι το διαδίκτυο, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουδέποτε αντικατέστησε τις πραγματικές, βιωματικές εκρήξεις!!

Debby said...

Καλησπέρα!!

Ηλιαχτίδα μου!!! Το ξέρω ότι το εννοείς! Αναρωτιέμαι όμως πως κατέληξες σε αυτό το συμπέρασμα! Αν και στην προκειμένη, η περίπτωση ήταν ανάποδα!! ;-)

Δείμο!
Αυτό ακριβώς ήθελα να πω! Εσύ τα είπες όλα με δύο φράσεις! :-)

Phile & DealSend!! ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ!!!!!!
:-))))))