Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, August 08, 2007

Πειραματίσου...


Τις προάλλες πάνω σε μια κουβέντα που είχαμε με την φίλη μου την Μαρία σχετικά με το θέμα του σταυρού που δεν θέλω να φορέσω, με ρώτησε ανησυχώντας αν η "απιστία" μου αυτή, μου προέκυψε στην μετά Osho εποχή. Παρεμφερή ανησυχία εκφράζουν κατά καιρούς και διάφοροι άλλοι φίλοι, εκλαμβάνοντας λανθασμένα το γεγονός ότι πολλά από αυτά που είπε ο Osho με βρίσκουν σύμφωνη μια και τα αναφέρω συχνά στις κουβέντες μας, όπως επίσης και εδώ στο blog.

Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά! Το ότι είμαι "άπιστη" είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που προηγήθηκαν χρόνια πριν διαβάσω οτιδήποτε του Osho. Όσοι με ξέρουν χρόνια, ξέρουν ότι σχεδόν από πάντα δεν πίστευα και συνήθως αμφισβητούσα αυτά που μου έδιναν έτοιμα.

Επιπλέον θεωρώ ότι το θέμα του προσηλυτισμού δεν είναι καν θέμα. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και να πιστεύει όπου του κάνει κέφι!

Το θέμα πίστη εξάλλου είναι κάτι πολύ προσωπικό. Αυτός που βλέπει με μισό μάτι εμένα που βρίσκω μια αλήθεια στα λόγια του Osho, ας κοιτάξει με ειλικρίνεια τον εαυτό του και ας δει με μάτια καθαρά ότι και εκείνος κάπου βρίσκει την δική του αλήθεια. Και τίποτα στον κόσμο δεν κάνει την μια αλήθεια καλύτερη από την άλλη, γιατί απλά είναι υποκειμενικές. Ο καθένας πιστεύει αυτό που του κάνει σαν άνθρωπο.

Για την ιστορία να πω (ή να ξαναπώ ίσως) ότι τον Osho τον "γνώρισα" πριν 2 χρόνια περίπου εντελώς τυχαία όταν σε μια από τις συνήθεις βόλτες μου στο αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο, αποφάσισα να πάρω ένα βιβλίο του να διαβάσω. Το οποίο ακολούθησαν μερικά άλλα ακόμα. Μέσα σε αυτά βρήκα απλά την δική μου αλήθεια γραμμένη και ειπωμένη από κάποιον άλλον. Έκτοτε νιώθω να είμαι καλύτερος άνθρωπος και πιο ήρεμη μέσα μου. Και αυτό που φτάνει.

Ορίστε τι λέει ο ίδιος σχετικά με αυτό το θέμα:

Δεν είμαι ούτε πολιτικός ούτε θρησκευτικός ηγέτης. Διδάσκω μια ζωή ολόκληρη, μια ζωή πλήρη.
Ένας άθεος μπορεί να είναι μαζί μου, ένας χριστιανός μπορεί να είναι μαζί μου, ένας Εβραίος μπορεί να είναι μαζί μου.
Δεν κάνω κανένα διαχωρισμό-ούτε έθνη ούτε θρησκείες ούτε διακρίσεις. Και δεν λέω ότι για να είσαι μαζί μου πρέπει να πιστεύεις σε κάτι. Λέω, πειραματίσου, και αν βρεις κάτι που είναι αληθινό, τότε είναι στο χέρι σου να πιστέψεις ή όχι. Πάντως εγώ δεν είμαι εκείνος που θα σου δώσει πίστη., εγώ μπορώ να σου δώσω μόνο μια μέθοδο έρευνας, μια μέθοδο πειραματισμού.
Osho

Photo from: http://www.oshoketan.de

13 comments:

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Όπως σου έχω ξαναπεί κοριτσάκι, πολύ μου θυμίζει τον δικό μου αγαπημένο φιλόσοφο Σωκράτη ο κύριος Osho! Γι΄αυτό του υποβάλλω κι εγώ άλλη μια φορά τα σέβη μου!
Φιλάκια βρε!

Anonymous said...

Ο σταυρός εκτός από σύμβολο της πίστης για τους Χριστιανούς είναι και σύμβολο Μόδας.

Έχει χρησιμοποιηθεί κατα κόρον απο όλους τους μεγάλου σχεδιαστές (Γιάννη Γαλάτη, Καλλιόπη, κυρία-Λίτσα μοδίστρα φίλη της μητέρας μου), πράγμα που δυστυχώς τον έχει υποβιβάσει σαν σύμβολο πίστης.

Ο καθένας θα συμφωνήσω μαζί σου έιναι ελευθερος να πιστευει οτι θέλει. Κι αν ο Οσο για σενα είναι ο συγγραφέας αυτό που σου σου ανοιγει τους ορίζοντες αν μην τι αλλο δεν χωραει κριτική.

Πρεπει να καταλαβουμε οτι κανεις δεν ειναι καλυτερος απο τον αλλον. Ειμαι σιγουρος οτι ο Οσο δεν θεωρουσε καλυτερο τον εαυτο του απο τους αλλους, απλα ειχε την διαυγεια ή την φωτιση να γραφει κατι το οποιο τελικα βρηκε αποδεκτες. Αν ηταν σωστο ή λαθος δεν εχει σημασια. Σημασια εχει να μην προσβαλει τον διπλανο σου, να μην κυριαρχει πανω του, ή πιο απλα να μην ενοχλει.

Μακαρι, και το λεω με καθε ειλικρινεια να μπορουσες να βρεις αυτη την αληθεια στον Χριστιανισμο. Μακαρι γιατι η θρησκεια μας, οχι τα παπαδιστικα υπερεχουν ολων των φιλοσοφιων (ναι και του Σωκρατη) και συγκεντρωνονται μονο σε μια λεξη.

ΑΓΑΠΗ.

Ο Θέος ο δικός μας, είναι απλά ο Θεός της αγάπης.

ΥΓ
Πρόσεχε το πορτοφόλι σου, με αυτά τα κυκλώματα που έχεις μπλέξει LOL

Θερμεσιλαος said...

διάβασα με ενδιαφέρον το θέμα σας. ξέρετε, η θρησκεία είναι σαν το καλό κρασί, ταξιδεύει άσχημα. κι έπειτα, ο θεός είναι παντού, μερικές φορές δε και στους ναούς...
καλό απόγευμα.
θερμεσίλαος
υγ. γιατι δεν επιτρέπετε ανώνυμα σχόλια;

Ασκαρδαμυκτί said...

Σε λίγα χρόνια που θα φορέσω τα ράσα... να δεις που θα αντικαταστήσεις τον κ. osho με μένα! αχαχαχα

Zaphod said...

Εγώ λέω τα ίδια με τον Osho αλλά δεν με ακούει κανένας γμτ :-Ρ

Ο πιστός έχει ευτυχία. Ο άπιστος γνώση, αν είναι τυχερός

Debby said...

Ηλιαχτίδα! Δεν ξέρω αν μοιάζουν ειλικρινά γιατί από Σωκράτη έχω βαθιά μεσάνυχτα.
Οπως και να έχει είναι και οι δύο αξιόλογοι νομίζω!

Deal! Στα λόγια του Ιησού βρίσκω μια αλήθεια! Στον Χριστιανισμό πάλι όχι. Και μην λυπάσαι καθόλου που δεν βρήκα την δική μου αλήθεια εκεί. Εγώ χαίρομαι που δεν μου συνέβη!
Α!! Και όσο για το πορτοφόλι μου, είναι λυπηρό αλλά ο Osho μου στοίχησε ίσα ίσα 5-6 βιβλία (από δική μου επιλογή) ενώ ο Χριστιανισμός μου ροκανίζει ουκ ολίγο ρευστό επι μονίμου βάσεως και πρόκειται να συνεχίσει να το κάνει, ακόμα και στην φάση που είμαι που κάνω ότι είναι δυνατόν να τον αποφύγω!!! Φαντάσου!!

Θερμεσίλαε! Τον θεό ο καθένας τον βρίσκει οπουδήποτε. Και είναι καλό κάποιος να μπορεί να τον νιώσει. Και ναι. Οι ναοί (παλιά κυρίως) έκαναν αυτή την συνάντηση ευκολότερη.
Στην ερώτηση σου γιατί δεν επιτρέπω ανώνυμα σχόλια θα σε παραπέμψω σε ένα παλιότερο post μου όπου εξηγώ τον λόγο πλήρως. Παρόλο που το σκέφτηκα έκτοτε αρκετές φορές να κάνω άρση της απαγόρευσης, τελικά καταλήγω ότι δεν είμαστε άξιοι τόσης ελευθερίας.

Ασκάρ! Εσύ με ράσα???? Να το δω και να μην το πιστέψω!!!

Zaphod! Πόσο δίκιο έχεις με την τελευταία σου φράση!

ο δείμος του πολίτη said...

Ο δικές μου θέσεις έχουν εκφραστεί πριν ακόμα αφήσω το λύκειο. Όταν πολιτικοποιήθηκα κανείς δεν περίμενε ένας μη κομμουνιστής να είναι άθεος και να μην ντρέπεται να το πει -εδώ στο στρατό το είπα και κάποιοι μάγκες πήγαν να με κομπλάρουν μέχρι που τους μγσα.

Χρόνια ασχολούμενος με τις θρησκείες και στο μεταπτυχιακό μου σήμερα έχω κάθε λόγο να μένω άθεος. Αν έχεις κουράγιο προτείνω το δοκίμιό μου για τη θρησκεία.

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Kαλημέρα. Βρε που να μη σου πω, πάλι με το Χριστιανισμό τα έχεις βάλει; Γιατί άραγε; Και με ποιό τρόπο σου "τα τρώει" αν ΕΣΥ δεν το θέλεις;;;

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

A! Kαι Dealsend καλέ μου, ειλικρινά δε διαφωνώ κι εγώ σε τίποτε από όσα λες! Ίσα-ίσα που της τα έχω πει κι εγώ πολλές φορές πως άσχετα με την κατάντια του σημερινού ιερατείου της χριστιανικής εκκλησίας ο χριστιανισμός εμένα μόνο για θρησκεία Αγάπης μου παρουσιάστηκε!

Debby said...

Δείμο! Το κατέβασα, διάβασα όσο μπορούσα γιατί είμαι στο γραφείο και δεν έχω την ησυχία μου, και μέσες άκρες νομίζω πως συμφωνούμε σε πάρα πολλά. Είμαι και εγώ αυτής της άποψης κατά κανόνα. Σίγουρα πάντως θα το διαβάσω σε πρώτη ευκαιρία πιο προσεκτικά.

Ηλιαχτίδα μου! Ξέρεις ότι σε αυτό το θέμα δεν συμφωνούμε. Γι’ αυτό μην ψάχνεις να βρεις «υπόγεια» κίνητρα γιατί τα έχω «βάλει» με τον χριστιανισμό.
Πρώτον γιατί δεν τον αναφέρθηκα εγώ σε αυτόν καταρχήν. Συνήθως εγώ δεν τον αναφέρω και όλο και κάτι συμβαίνει και μπαίνει στο προσκήνιο επειδή τον καλεί κάποιος άλλος!
Δεν θα έλεγα ποτέ π.χ. σε κάποιον «δεν ξέρεις τι χάνεις που δεν έχεις διαβάσει osho” Ή «που δεν είσαι βουδιστής» (αν ήμουν και εγώ) που είναι ότι πάνω κάτω μου είπε ο Deal σε μένα και μου λένε ουκ ολίγοι κάθε τόσο.
Τώρα με ποιο τρόπο μου τα «τρώει» ο χριστιανισμός, μάλλον δεν θες να ξέρεις πόσα ΖΗΤΗΣΕ από τον Φαζούλη μου ο παπάς που έκανε το μυστήριο όταν μπήκε νονός. Αλλά δεν εννοώ αυτά. Γιατί υπάρχει και μια παροιμία που λέει, "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρων οι κότες".
Αναφέρομαι σε όλο αυτό το παπαδαριό που η μισθοδοσία του εκπίπτει από τον κρατικό υπολογισμό, από την δική μου τσέπη, από τον κόπο μου, από τους φόρους που πληρώνω, για να κάθονται όλοι αυτοί να πληρώνονται ΧΩΡΙΣ να κάνουν απολύτως τίποτα και επιπλέον να ΖΗΤΑΝΕ και άλλα! Λες και έχουν ανάγκη! Άσε καλύτερα.

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Bρε παιδί, δεν σε καταλαβαίνω ώρες-ώρες. Αυτό που έκανε ο φίλος Deal κατά τη γνώμη μου δεν ήταν τίποτε παραπάνω απ΄αυτό που έκανα εγώ ή η μαμά σου όταν σου προτείναμε να φορέσεις ένα σταυρουδάκι! Νομίζω πως επειδή το παιδί έχει καλυφθεί πλήρως & σε πολλά επίπεδα (πνευματικό, συναισθηματικό) από τις αλήθειες της διδασκαλίας του χριστιανισμού & επειδή σε νοιάζεται, είπε απλά πως θα χαιρόταν να είχες δει κι εσύ αυτές τις αλήθειες!
Τώρα για το οικονομικό που αναφέρεις, ειλικρινά εδώ νομίζω είσαι λάθος: γιατί πάλι δε ήταν ο Χριστιανισμός αυτός καθαυτός που ζήτησε τα χρήματα από τον καλό σου, σωστά; Πάλι για παπά μιλάμε κι όχι για τη διδασκαλία τη χριστιανική! Δεν είναι όμως αδικία βρε κοριτσάκι, επειδή κάποιοι παπάδες μπορεί να είναι ανάξιοι εκπρόσωποι αυτής της υπέροχης θρησκείας να τα βάζουμε με την ίδια;;; Στο κάτω-κάτω οι διδασκαλία του Χριστού είναι η αλήθεια & το φως του χριστιανισμού! Τί το μεμπτό όμως μπορεί να βρει κανείς στην ίδια τη διδασκαλία του Ιησού;! Ειλικρινά αναρωτιέμαι. Και μάλλον (& δε μιλώ για σένα αυτή τη στιγμή) επειδή δεν μπορούν να βρουν τίποτε άσχημο σ΄αυτή γι΄αυυτό πάντοτε τα βάζουν με τους παπάδες, ή με την Παλαιά ή την Καινή Διαθήκη, κλπ!
Όπως πολύ σωστά είπε όμως κι ο Dealsend κοριτσάκι, ΑΓΑΠΗ & μόνο Αγάπη δίδαξε ο Κύριος Ιησούς Χριστός!!!

Debby said...

ΑΧ! Ηλιαχτιδούλα μου! Μην το συνεχίζεις! Καταλαβαίνω πολύ καλά την πρόθεση την δική σου ή της μάνα μου ή του οποιουδήποτε! Ξέρω ότι δεν λένε ότι λένε για κακό. Αλλά δεν μπορείς να δεις λίγο την δική μου πλευρά??? Αν ερχόμουν εγώ και σου πρότεινα να φορέσεις το σύμβολο μιας θρησκείας που δεν πιστεύεις τι θα σκεφτόσουν? Ακόμα και να το φορούσες αυτό το πράγμα για σένα δεν θα σήμαινε τίποτα απολύτως.

Επίσης εγώ δεν είπα ότι δεν βρίσκω μια αλήθεια στα λόγια του Ιησού. Ίσα ίσα!
Αλλά αυτά δεν είχαν καμιά σχέση με τον χριστιανισμό, με όλες τις μπαρούφες των γραφών κτλ. Το μόνο που αξίζει να διαβάσει κανείς από την καινή διαθήκη είναι η επί όρους ομιλία και τίποτα άλλο σχεδόν. Η διδασκαλία του Ιησού σαφώς και δεν ήταν το φως και η αλήθεια του χριστιανισμού. Δεν την ανέφερε ποτέ αυτή την λέξη. Ήταν το φως και η αλήθεια του ίδιου του ανθρώπου. Που καμιά σχέση δεν έχει με την θρησκεία του χριστιανισμού και ειδικά στην μορφή που έχει σήμερα.

Νομίζω said...

Από την Σκύλα στην Χάρυβδη...

Τα λέμε