Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, August 28, 2007

Γιατί καίνε δέντρα αντί να καίνε ανθρώπους?


"Γιατί",γκρίνιαξε ο Τανούκι, "κόβουν δέντρα αντί να κόβουν ανθρώπους?" αναρωτιέται ο Τομ Ρόμπινς στο βιβλίο του Villa Ingognito?
Και συνεχίζει: "Τα δέντρα είναι πολύ πιο χρήσιμα από τους ανθρώπους, αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος - οι μόνοι που δεν το ξέρουν είναι οι άνθρωποι".
Μπορεί να είχε κάποιο δίκιο.
Τα δέντρα τουλάχιστον παράγουν οξυγόνο, ενώ οι άνθρωποι το καταναλώνουν, το βρομίζουν και γενικά το κακομεταχειρίζονται.
Τα δέντρα κρατούν το έδαφος στην θέση του, οι άνθρωποι συνεχώς το μετακινούν.
Τα δέντρα προσφέρουν άσυλο και προστασία σε αμέτρητα είδη, οι άνθρωποι απειλούν την ύπαρξη αυτών των ειδών.
Τα δέντρα ρυθμίζουν την ατμοσφαιρική θερμοκρασία, ενώ οι άνθρωποι θέτουν τον πλανήτη σε κίνδυνο ανατρέποντας αυτές τις ρυθμίσεις.
Δεν μπορείς να ξεκουραστείς στον ίσκιο ενός ανθρώπου, ακόμη και αν είναι χοντρός.
Και δεν είναι αναζωογονητικό το γεγονός ότι τα δέντρα μπορούν να υφίστανται περιοδικές αλλαγές χωρίς να παθαίνουν νευρικό κλονισμό?
Και ποιος έχει μεγαλύτερη αξιοπρέπεια, πιο ήρεμη πνευματική παρουσία, ένα δέντρο ή ένας τυπικός Homo Sapiens?
Το κυριότερο όμως είναι άλλο: έχετε συναντήσει ποτέ πλάτανο ή κυπαρίσσι που να προσπαθήσει να σου πουλήσει κάτι που δεν θέλεις?

Και εγώ παραφράζω το πρώτο ερώτημα του και λέω: Γιατί να καίνε δέντρα αντί να καίνε ανθρώπους??

Μετά από τόσα ποστ αγανάκτησης για τις πυρκαγιές που διάβασα, μετά από τόσα που είδα και άκουσα στα κανάλια, μετά από τόσα σχόλια που άκουσα στο στενό μου περιβάλλον, λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να ασχολούμαι με ευθύνες, με τιμωρίες, με αναδασώσεις, με κινητοποιήσεις με, με , με...

Νιώθω να με εκφράζει καλύτερα το "καλύτερα να καίμε ανθρώπους αντί για δέντρα".

Photo from: http://commons.wikimedia.org
Powered by ScribeFire.

10 comments:

Zaphod said...

Άψογη!

Και ως προς το ερώτημα και ως προς τον Ρόμπινς γενικότερα :-)

philos said...

Δυστυχώς και όλος ο κόσμος που το ξέρει, δεν έχει δικαίωμα ψήφου ή έστω μια άμεση δύναμη να πετάξει τους άχρηστους ανθρώπους από τον πλανήτη μας!

Ασκαρδαμυκτί said...

Στις μέρες που ζούμε, ακόμα και το υπερβολικό σου ερώτημα δεν φαίνεται και τόσο...παράλογο!

ralou said...

ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ debby!
Αμα βλέπω εναν πενηντάχρονο ευκάλυπτο 25-30 μέτρα να καίγεται όρθιος μέσα σε πέντε λεπτά, αυτό το χέρι που έβαλε τη φωτιά ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΩ!!!!

Debby said...

Καλημέρα!!

Zaphod! Ε! Μα πια τι να πούμε για αυτήν την πλήρη αποδιοργάνωση και χάος?

Phile! Έτσι είναι, και όσο σκέφτομαι ότι πλησιάζουν εκλογές τόσο συγχύζομαι! Η κατάσταση είναι αυτό που λένε "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα"!

Ασκάρ, υπερβολικό φαίνεται! Αλλά αν ξεσκαρτάραμε μερικούς θα βλέπαμε ότι είναι καλύτερα για όλους! Ετσι για παραδειγματισμό!

Ralou!! Ξέρεις... Αν επρόκειτο για καταστροφή από κάποιο φυσικό φαινόμενο (σεισμός, πλημμύρα,τυφώνας κτλ), δεν θα ένιωθα έτσι ακόμα και αν η καταστροφή ήταν πολλαπλάσια... Αν και καμιά φυσική καταστροφή δεν έχει ποτέ τόσο εύρος...
Νιώθω όμως αποκαρδιωμένη από την αναισθησία του ανθρώπου...

P. said...

Αγαπητή μου, αυτή τη φορά κάψανε και ανθρώπους. 63 μέχρι τώρα. Φυσικά ο άνθρωπος, ο Homo Sapiens όπως λες,είναι ανώτερος όλων. Όταν δε βγάζει το χειρότερο εαυτό του.

Όλες λοιπόν οι παρατηρήσεις αναφέρονται σε ανθρώπους που προβάλλουν σε συγκεκριμένες στιγμές και με συγκεκριμένες πράξεις την κακή τους πλευρά. Όταν όμως η καλή πλευρά έρχεται στην επιφάνεια κανένα ζώο ή φυτό ή οτιδήποτε άλλο δε μπορεί να συγκριθεί με τον "τυπικό Homo Sapiens" όπως κάπως υποτιμητικά αναφέρεις.

Πάνω από τον άνθρωπο δε μπαίνουν ούτε ζώα, ούτε φυτά ούτε τίποτα. Έτσι νομίζω πως με αυτές τις απλοϊκές παρατηρήσεις χάνετε το στόχο. Και όχι μόνο αυτό αλλά οδηγούμαστε και σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Την καλημέρα μου!

aggelos-x-aggelos said...

Ο καλός μου... Τι ωραία που τα λέει...

Δεν το θυμόμουν αυτό!

Debby said...

Καλημέρα!!


Holden! Λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά αυτοί οι 63 είναι πολύ λίγοι για να μας γίνει κάτι μάθημα, και σε μερικά χρόνια πάλι, καλά να είμαστε, θα λέμε ακριβώς τα ίδια πράγματα και θα οικτιρούμε για άλλη μια φορά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Διαφωνούμε πλήρως ότι ο άνθρωπος είναι ανώτερος από τα άλλα ζωντανά που ζουν στην γη. Μπορεί να είναι εξυπνότερος (που πολύ αμφιβάλω και γι' αυτό) αλλά ανώτερος δεν είναι ποτέ. Ποιος το λέει αυτό? Ποιος όρισε τον άνθρωπο ανώτερο όλων των πλασμάτων? Ο ίδιος? Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει δηλαδή ε?

Το αν κάνω απλοϊκή ή όχι παρατήρηση είναι εντελώς υποκειμενικό. Γιατί εγώ π.χ. θεωρώ την δική σου παρατήρηση απλοϊκή! Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι σαν και μένα. Ποτέ δεν ξέρεις! :-)

Aggele!!! Θυμάμαι μια φορά πολλούς μήνες πριν σε μια παρουσίαση ενός άλλου βιβλίου του Ρόμπινς μου είχες προτείνει να το διαβάσω και αυτό! Αργησα αλλά το έκανα!
Το πρώτο κεφάλαιο είναι άπαιχτο εντω μεταξύ! Και αυτό από εκεί είναι! ;-)

aggelos-x-aggelos said...

Και εγώ το θυμάμαι. Χαίρομαι που σου άρεσε!

P. said...

Όντως ο σκίουρος (λέμε τώρα) λύνει στο πιτς φιτίλι ανώτερα μαθηματικά! χιχιχι! Ενστικτωδώς ίσως!