Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, September 26, 2007

Full feed please!!

Διάβασα πριν μερικές μέρες στο bloglines όπου παρακολουθώ τις καινούργιες αναρτήσεις διάφορων blog που εντοπίζω κατά καιρούς και μου τραβούν το ενδιαφέρον, (αλλά δεν τα έχω στα bloglinks του blog μου), ένα post του blog Metablogging.gr, το οποίο είχε τον τίτλο Πλήρες ή μερικό feed; το οποίο βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μεταφέρω από εκεί το resume που μου τράβηξε το ενδιαφέρον : Το feed πρέπει να δίνεται ολόκληρο ή καθόλου. Είναι θέμα απλής εντιμότητας προς τον αναγνώστη σου. Αλλιώς ξεπέφτει το feed σου σε ένα απλό διαφημιστικό δόλωμα. Αλλά το feed σου είναι το περιεχόμενο του μπλογκ σου, δηλαδή η ουσία του όλου πράγματος.

Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα blogs ατόμων που εκτιμώ πραγματικά εδώ στα blogs αλλά για τους δικούς του λόγους ο καθένας επιμένουν στο μερικό feed. Θα 'θελα απλά να το ξανασκεφτούν το θέμα. Τα λιγότερα κλικ που θα επιφέρει η αλλαγή από μερικό σε ολόκληρο feed βραχυπρόθεσμα θα τα κερδίσουν μακροπρόθεσμα για τον απλό λόγο ότι αυτός που με λιγότερες κινήσεις θα μπορέσει να διαβάσει αυτό που έχεις να πεις, θα είναι ίσως αυτός που πρόκειται να γίνει ο μελλοντικός πιστός αναγνώστης σου και ας μην σε επιβραβεύει με τα κλικ του. Θα είναι όμως εκεί και θα σε διαβάζει και αυτό είναι πιο σπουδαίο.

Θα μου πείτε σιγά το πρόβλημα να πατήσεις να ανοίξει μια σελίδα. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες όπως το bloglines που χρησιμοποιώ εγώ ή το google reader κτλ που χρησιμοποιεί ο καθένας για να παρακολουθεί τα blogs που τον ενδιαφέρουν έχουν στόχο την απλούστευση της ζωής μας και την εξοικονόμηση του χρόνου, που πολλές φορές είναι δυστυχώς περιορισμένος!

Να μην αναφέρω ξανά την δικιά μου περίπτωση, που όταν είμαι στο χωριό και θέλω στην μία ωρίτσα που μπαίνω στο net να μπορέσω να διαβάσω όσα περισσότερα blogs γίνεται με την απίστευτα πλέον αργή dial-up σύνδεση, η κατάσταση είναι ψιλοαφόρητη. Φανταστείτε να πρέπει να περιμένω να ανοίξουν τόσες σελίδες όσες και τα καινούργια post που θέλω να διαβάσω! Θα έπρεπε να ξημερώσω μπροστά στο laptop! Και δεν γίνεται! Έχω και τα γατάκια μου να χορτάσω!

Powered by ScribeFire.

7 comments:

philos said...

Η δική μου η γνώμη είναι ότι εφόσον ο καθένας έχει τις επιλογές του κάνει ότι νομίζει καλύτερο για αυτόν.

Αν κάποιος επιθυμεί οι αναγνώστες του να μπαίνουν στο blog του για να τον διαβάζουν και έτσι να μπορεί και αυτός να έχει μία εποπτεία της αναγνωσιμότητάς του, καλά κάνει.
Παράλληλα οι αναγνώστες έτσι διαβάζουν και ολα τα σχόλια.

Αλλά θα συμφωνήσω ότι αν ο σκοπός είναι να αποκτήσεις σε βάθος χρόνου καλή φήμη και αναγνωσιμότητα και μάλιστα από ένα πιο ψαγμένο κοινό, όπως είναι αυτό το οποίο χρησιμοποιεί google reader ή bloglines και το οποίο προτιμάει να διαβάσει 100 ποστς την ημέρα από το να μπει σε 30 blogs μόνο, τότε το full feed είναι μονόδρομος.

Όλα τα άρθρα διάσημων ξένων bloggers συμφωνουν σε αυτά σου τα συμπεράσματα DEBBY εδώ και 1 χρόνο περίπου και δεν είναι τυχαιο ότι κάποιοι "ψαγμένοι" bloggers που έχουν και διαφημισεις στα blogs τους, το γυρίσαν από partial σε full feed.
Κάτι παραπάνω θα ξέρουν και αυτοί.

Για να πω και την δική μου εμπειρία. όταν δεν έχω χρόνο για να διαβάσω posts, τότε στον reader διαβάzω μόνο αυτα με full feed και τα άλλα τα προσπερνώ εντελώς για να μην τα μαρκάρω ως διαβασμένα και ανοίγω μετά από κανα μήνα και βάλε το site για να διαβάσω μαζεμένα όλα τα ποστς...
Άρα αντί πιθανότατα να ανοίξω τα εν λόγω sites 5-6 φορές το μήνα, τα ανοίγω μόνο μία...

panagiota said...

Μια καλησπέρα πέρασα να πω μόνο γιατί απο αυτους τους όρους έχω μεσάνυχτα(μάλλον φταίει η τεχνική υποστήριξη που έχω από την κόρη μου και βολεύομαι)
Προτιμώ να ασχολούμαι με τα γατουλίνια σαν κι εσένα Ντέπυ μου!!!!

Debby said...

Καλημέρα!!

Phile!! H παρατήρηση σου για τα σχόλια είναι πολύ εύστοχη. Όντως πολλές φορές θέλουμε να δούμε πως σχολιάστηκε ένα θέμα. Μόνο που πρέπει αυτή η περίληψη που διαβάζουμε σε αυτούς που επιμένουν στο μερικό feed να είναι ικανή να μας μπάσει στο θέμα και να μας κάνει να θέλουμε να διαβάσουμε εκτός από το ποστ και τα σχόλια. Πρέπει να είναι τόσο "δυνατός" ο πρόλογος που να σε κάνει να θες να διαβάσεις τουλάχιστον το ένα από τα δύο για να επισκεφτείς το blog. Συνήθως αυτό, τουλάχιστον εμένα, δεν μου συμβαίνει.
Αν ο χρόνος μου είναι περιορισμένος προτιμώ να μην το παίζω κορώνα γράμματα και να προστρέξω να διαβάσω ένα ποστ που είναι αμφίβολο αν η συνέχεια του είναι αντάξια του προλόγου του και κατ' επέκταση αν είναι να τσεκάρω τα σχόλια του.

Panagiota! Δεν πειράζει που δεν ασχολείσαι με αυτά!! Ετσι και αλλιώς εσένα το feed σου είναι μια χαρά και άρα το ποστ μου σου είναι άχρηστο! Προφανώς! Οπως και στην πλειοψηφία αυτών που το διάβασαν!! ;-)

ο δείμος του πολίτη said...

Στην ουσία δε διαφωνώ. Ωστόσο, το feed οπύτως ή άλλως είναι διαφημιστικό και λειτουργικό ταυτόχρονα. Λειτουργικό για να ενημερωνόμαστε και για τον ίδιο λόγω διαφημιστικό. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι μερικά feeds γράφονται με τρόπο πυο να προσελκύουν αναγνώστες και να ανεβαίνουν οι αριθμοί επισκεψιμότητας (λες και θα μετατραπούν σε χρήματα).

Debby said...

Δείμο! Δεν διαφωνούμε σε αυτό που λες. To feed είτε ολόκληρο είτε όχι είναι διαφήμιση. Μόνο που υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Το ολόκληρο είναι έντιμη διαφήμιση. Ετσι το καταλαβαίνω τουλάχιστον εγώ.
Οσον αφορά την παρατήρηση σου για το χρήμα...ξέρεις...είναι και η "δόξα" που μετράει το ίδιο, αν όχι περισσότερο...

Anonymous said...

debby, kai philos

Ζητάω συγγνώμη που τόσο καιρό έχω feed με δόσεις. Κανείς δεν μου είπε ποτέ, οτι πρέπει να το έχω ολόκληρο.

Ντρέπομαι για μένα και για το ειδος μου.

Αλλάζω αμμέσως το feed μου!!

Και πάλι ταπεινά συγγνώμη!!

Και να το αλλάξετε όλοι ρεεεε!! ακούτε!!

ΥΓ

Εγω παντως αν δω κατι που με ενδιαφερει ανοιγω την σελιδα οπως και να εχει...ασε που μου αρεσει καλυτερα να τα διαβαζω απο το ιδιο το blog, γιατι καθε blog εχει τα καλουδια του στο side bar!!

Debby said...

Deal!! Είχα και εσένα στον νου μου όταν το έγραφα!! Που να φανταστώ ότι δεν ήταν συνειδητή επιλογή σου?? Αλλιώς να είσαι σίγουρος θα στο έλεγα!! ;-)