Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, October 19, 2007

Ισότητα...


Κάθε άτομο γεννιέται με ένα συγκεκριμένο ταλέντο, με μια συγκεκριμένη ευφυΐα. Κανένας δεν έρχεται χωρίς ένα δώρο. όλοι φέρνουν μια συγκεκριμένη δυνατότητα.
Η ιδέα της ισότητας όμως είναι επικίνδυνη, επειδή το τριαντάφυλλο πρέπει να είναι τριαντάφυλλο, η τσουκνίδα, τσουκνίδα και ο λωτός πρέπει να είναι λωτός. Αν αρχίσεις να προσπαθείς να τα κάνεις όλα ίσα, θα τα καταστρέψεις όλα. Τα τριαντάφυλλα, οι λωτοί, οι τσουκνίδες, όλα θα καταστραφούν.
Μπορείς να πετύχεις να φτιάξεις πλαστικά λουλούδια, που όλα θα είναι ίσα, θα είναι όμως νεκρά.

Osho

8 comments:

Μαριλένα Ρίζου said...

Απολύτως αληθινό!

philos said...

Δεν ήξερα ότι ο Osho είχε πει αυτό με τα πλαστικά λουλούδια!

Jim.Hellas said...

Μα... ισότητα δεν σημαίνει ότι όλα τα λουλούδια θα γίνουν αναγκαστικά μαργαρίτες, αλλά ότι όλα τα λουλούδια θα θεωρούνται... λουλούδια ;)

Anonymous said...

1. Θα συμφωνήσω με τον jim.hellas

2. Αυτός ο Οσο κι Οσο, δουλειά άλλη δεν είχε να κάνει, για όλα έχει και μια άποψη και τουλάχιστον ένα φανατικό οπαδό (εσένα).

3. Κάθε άτομο γεννιέται με κάποιες εκ γεννητής δυνατότητες, οι περισσότερες όμως είναι επικτητες. Απαιτείται κόπος και χρόνος για να τις αναδείξει.

4. Εγω προσωπικά δεν έχω κανένα ταλέντο (που είναι το δώρο μου Οσο;)

Debby said...

Fuyumi! Ναι. Απλά αληθινό.

Philos, σε βιβλίο του το γράφει πάντως. Αν και δεν πρόκειται για κανένα θεώρημα που να διεκδικεί την αποκλειστικότητα! ;-)

Jim, είτε έτσι είτε αλλιώς κανείς δεν αμφισβητεί την ιδιότητα του καθενός και του κάθετι. Αυτό που θέλει να πει ότι ο υπερβάλλων ζήλος για ισότητα, απλά δεν προάγει τίποτα καλό. Λέγοντας φυσικά ισότητα εννοεί κατά κάποιο τρόπο την ομοιότητα. Αλλά όπως και να έχει η διαφορετικότητα κάνει την διαφορά!

Deal! Φυσικά και έχει άποψη για τα πάντα! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή συμμερίζομαι αρκετές από τις ιδέες του, ότι τις παραδέχομαι και όλες! Αυτό προφανώς δεν με κάνει φανατική οπαδό!
Αν κρίνω από την παρατήρηση σου στο 3 δεν βλέπω να διαφωνείς όμως πουθενά με αυτά που λέει. Αυτό λέει και αυτός. Οτι ο καθένας γεννιέται με κάποιες δυνατότητες. Και απλά λέει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να τις αναδείξει. Και όχι να προσπαθεί να μοιάσει στους άλλους.

Anonymous said...

Debby


I hate Osho Kamposo!!

Δηλαδή πως να στο πω αλλιώς!!!

BugoTheCat said...

Λοιπόν, ενδιαφέρον θέμα. Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και συμφώνω απολύτως, απλά τα μπερδεύουμε στις λέξεις. Αλλά αφού συμφωνώ και έτσι κι αλλιώς η λέξη ισότητα είναι τόσο υποκειμενική όσο η λέξη ελευθερία τότε γιατί να το κουράζω;

Btw,. είναι όντως παράξενη η φράση ισότητα για όλους. Δηλαδή αν πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι τότε και εγώ θέλω να είμαι δήμαρχος, πρόεδρος, αστροναύτης ή ηθοποιός και να έχω τα ίδια υπάρχοντα όπως οι προνομιούχοι. Ή π.χ. πως μπορώ να νοιώθω ίσος όταν βλέπω ανθρώπους φτωχότερους από εμένα. Βέβαια η ισότητα για την οποία μιλάμε έχει ίσως δεν έχει να κάνει με αυτά τα πράγματα αλλά με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά πάλι πιστεύω πως είναι μια αφηρημένη έννοια που απλώς ακούγεται ωραία.

the_lone_deranger said...

Μπερδεύεις (μπερδεύει ο Osho για τη ν ακρίβεια, αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πώς την εννοεί) την ισότητα με την ομοιότητα όπως εύστοχα παρατήρησες.

Θυμήσου την αντιρατσιστική-φιλανθρωπική φράση "Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι"

Η ισότητα, έτσι όπως νοείται εδώ, δεν είναι ομογενοποίηση. Είναι η μη διάκριση ενός ανθρώπου ή φυτού ή ο,τι άλλο ως ανώτερο ή κατώτερο. Και πολύ περισσότερο απ' την "διάκριση", όταν επιζητάς ισότητα, επιζητάς και την έλλιψη της συνεπακόλουθης δράσης.

Μια τσουκνίδα είναι εξίσου σημαντική σε αυτόν τον κόσμο, με ένα τριαντάφυλλο, που είναι εξίσου σημαντικό με έναν άνθρωπο, που είναι εξίσου σημαντικός με το σύμπαν και κάθε διάκριση σε ανώτερο ή κατώτερο, σε αυτό το επίπεδο, είναι αποτέλεσμα αφελούς ανθρώπινης λογικής.

Όμορφο blog ειλικρινά, χάρηκα που το βρήκα. Καλημέρα.