Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, July 29, 2008

Βαφτίσια εν όψιν



Εδώ και μερικές μέρες έχω αρχίσει τις ετοιμασίες για τα βαφτίσια.Το πρώτο πράγμα που φρόντισα σχεδόν βγαίνοντας από το μαιευτήριο, ήταν να κλείσω την εκκλησία για την ημέρα που ήθελα.

Όσοι από εσάς γνωρίζεται τις ιδέες μου σχετικά με την θρησκευτική μου συνείδηση και την σχετική απέχθεια που τρέφω για τους παπάδες και τα σχετικά, θα αναρωτηθείτε πως και ασχολούμαι με κάτι τέτοιο. Μακάρι να μπορούσα να κάνω και αλλιώς. Ή, για την ακρίβεια... Αξίζει τον κόπο να κάνω αλλιώς? Το θέμα θέλει συζήτηση αλλά νομίζω πως όχι.

Στον κόσμο υπάρχουν πολλοί δυστυχισμένοι άνθρωποι και οι θρησκείες βοηθούν να υπομείνουν την δυστυχία τους. Τους παρηγορούν λέγοντας τους ότι ναι μεν σήμερα είστε δυστυχισμένοι, αύριο όμως θα είστε ευτυχισμένοι. Όταν αυτό το αύριο δεν έρχεται ποτέ, αλλάζει το τροπάρι και την θέση του "αύριο" την παίρνει η "επόμενη ζωή". Ας είσαι δυστυχισμένος σε αυτή την ζωή. Αρκεί να είσαι ηθικός, υπάκουος και πειθήνιος, και στην επόμενη ζωή θα είσαι ευτυχισμένος. Μ' αυτά και μ' αυτά περνά η ζωή και χάνεται...

Έτσι μιας και για μένα αυτό το "μυστήριο", όπως και όλα τα υπόλοιπα "μυστήρια" αποτελούν μέρος μιας παράστασης που καλούμαστε να πάρουμε μέρος, ήθελα να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη θρησκευτική χροιά. Μιας λοιπόν και είναι καλοκαιράκι, ήθελα να γίνει έξω από εκκλησία, στην ύπαιθρο. Και μιας και είμαι περισσότερο του βουνού παρά της θάλασσας, επέλεξα σαν μέρος τον ναό της Φιλέρημου ο οποίος είναι από τους αρχαιότερους του νησιού, στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου περιτριγυρισμένου από πεύκα, που γλύτωσε ευτυχώς από την πρόσφατη πυρκαγιά που έκαψε 50.000 στρέμματα πευκοδάσους από τα λίγα που έχουν πλέον απομείνει στην Ρόδο.



Το μέρος εκεί ήταν ναός της θεάς Αθηνάς και του Δία κατά τον 3ο και 2ο αιώνα π.χ. Έξω από το ναό, υπάρχει ένα σταυροειδές βαπτιστήριο απομεινάρι μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που χτίστηκε τον 5ο αιώνα μ.χ. πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού. Σε εκείνο βαπτιστήριο γίνονται όλες οι σύγχρονες βαπτίσεις.



Στον περιβάλλοντα χώρο είναι επίσης χτισμένη, σε χαμηλότερο επίπεδο από το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής, το οποίο χτίστηκε από τους Ιππότες και αναστηλώθηκε στη σημερινή του μορφή από Ιταλούς αρχαιολόγους,, μια υπόγεια βυζαντινή εκκλησία προς τιμή του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη περίπου τον 14ο με 15ο αιώνα μ.χ. .Προφανώς, όπως καταλαβαίνεται και εσείς, από αρχαιοτάτων χρόνων, εκεί, ήταν τόπος λατρείας.


Απέναντι τώρα από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει ένας λιθόστρωτος διάδρομος που στην μια πλευρά του υπάρχουν βάθρα με χαλκογραφίες που αναπαριστούν τα πάθη του Ιησού, και ο οποίος καταλήγει σε ένα μεγάλο πέτρινο σταυρό. Η θέα από εκεί είναι εντυπωσιακή. Από εκεί ψηλά βλέπει κανείς όλη την Ρόδο.



Τι λέτε? Θα περάσετε καμιά βόλτα?

1 comment:

Debby said...

Επειδή κατά λάθος σβήστηκε όλο το post προσπάθησα να το ανακτήσω όπως όπως. Λόγω του ότι τα σχόλια όμως δεν ανακτώνται έτσι απλά, τα αντέγραψα και τα παραθέτω όλα μαζί σε αυτό το σχόλιο.




ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ
has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Xμ! Εγώ πάντως θα περάσω σίγουρα!!! Ή για την ακρίβεια δε θα λείψω για να είμαι σίγουρη πως θα τα βαπτίσεις τελικά τα μωρούλια!


Έλα, πλάκα κάνω! Πάντως χριστιανικά ονόματα θα τους δώσουμε, έτσι;...............
Φιλάκια ...κουμπάρα!



Posted by ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ to Why not both? at 7/30/2008 05:59:00 PM

anemos5 has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

NA ΣΟΥ ΖΗΣΟΥΝ



Posted by anemos5 to Why not both? at 7/31/2008 10:13:00 PM


jojo has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Υπέροχο μέρος!
Πολύ θα ήθελα να ερχόμασταν αλλά είσαστε πολύ μακριά!

Δεν πειράζει, συμπεθέρα... κάντε τα βαφτίσια χωρίς εμας, αλλά ο γάμος θα γίνει στης νύφης τα μέρη, να ξέρεις! ;)



Posted by jojo to Why not both? at 8/01/2008 12:48:00 PM


advocatus diaboli
has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Χρόνια μας πολλά, κοριτσάρα. Να χαίρεσαι τα δίδυμά σου και να μας δείξεις πολλές φωτό από τα βαφτίσια και από ό,τι άλλο, χαρούμενο, συμβεί.



Posted by advocatus diaboli to Why not both? at 8/03/2008 10:49:00 PM


ovi has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Μπορείτε να περιμένετε λίγο να έρθω κι εγώ? Πολλά πολλά φιλιά σε όλους σας από την ...φθινοπωρινή Φιλανδία!!!



Posted by ovi to Why not both? at 8/05/2008 12:58:00 PM


AVRA has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

ειναι υπεροχο το μερος που διαλεξες .Το εχω επισκεφθει στο παρελθον , με την πενθημερη, εχω και σχετικες φωτογραφιες!

αντε με το καλο να παρουν τα ονοματα τους τα κουκλια σου!



Posted by AVRA to Why not both? at 8/07/2008 11:19:00 AM


Heliotypon
has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Να σου ζήσουν τα ζουζούνια και πολύ όμορφο το περιβάλλον της βάφτισης. Αλλά θα διαφωνήσω με την έννοια της θρησκευτικής τελετής (και της θρησκείας γενικότερα) που σε τίποτα ποτέ δεν βοήθησε κανέναν. Εκτός από το συστηματικό τάϊσμα με αυταπάτες, οι θρησκείες ευθύνονται και για ένα πλήθος από δεινά που έχουν πλήξει τον κόσμο και εξακολουθούν να τον πλήτουν. Χωρίζουν τους ανθρώπους, προκαλούν μίσος και πολέμους, για να αναφέρω το κυριότερο. Χώρια που συσκοτίζουν τον νου και εμποδίζουν την καθαρή σκέψη, που είναι το μόνο,ίσως, καθαρά ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Και αυτό που λένε, ότι αν δεν βαφτιστούν ταπαιδιά θα τα δακτυλοδείχνουν στο σχολείο είναι τέλειο ψέμα: Το σχολείο δεν ζητά πστοποιητικό βάφτισης αλλά γέννησης που περιλαμβάνει και το όνομα του παιδιού. 'Αρα κανείς στο σχολείο, δάσκαλοι ή μαθητές, δεν έχει ιδέα για το ποιός είναι βαφτισμένος και ποιός όχι. Για δώσε λίγη βάση...
Φιλιά στα μωρουδέλια.



Posted by Heliotypon to Why not both? at 8/11/2008 06:05:00 AM


Theogr has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Μόλις επιστρέψας από διακοπάς πολύ θα το ηθελαμέν άλλα δυστυχώς αδυνατούμε. Πάντως αν αλλάξεις γνώμη υπάρχει και η ονοματοδοσία. Όταν με το καλό μεγαλώσουν τα παιδιά αποφασίζουν μόνα τους αν θέλουν να βαφτιστούν!!!



Posted by Theogr to Why not both? at 8/17/2008 10:56:00 AM


ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Περιμένουμε (κι εγώ μαζί!) φωτογραφίες της βάφτισης! Έτσι κουμπάρα;
Φιλάκια & στα βαφτιστηράκια μου!!!



Posted by ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ to Why not both? at 9/03/2008 07:27:00 PM

Klearchos has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Να σας ζήσουν!!



Posted by Klearchos to Why not both? at 9/04/2008 04:02:00 PM


panagiota has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Ομορφααααααααααα!!!
Να τα χαίρεσαι καλή μου.



Posted by panagiota to Why not both? at 9/13/2008 11:02:00 PM


Debby has left a new comment on your post "Βαφτίσια εν όψιν":

Ηλιαχτίδα!!! Για μια στιγμή νόμιζα πως το μετάνιωσες και δεν θα ερχόσουν!!! ;-)

Anemos5, σε ευχαριστώ πολύ.:-)

Jojo!! Εννοείται πως ο γάμος θα γίνει στα μέρη της νύφης! Και τι νύφη! Καρά-κουκλάρα!:-)

Advocatus! Χρόνια μας πολλά γεμάτα χαρές! Φώτο περισσότερες θα βάλω στο facebook όταν με το καλό τις πάρω στα χέρια μου! Προς το παρόν βολεύομαι και εγώ με κάτι λίγες που τράβηξαν φίλοι!

Ovi! Εσύ και αν μας πέφτεις μακριά! Εμείς μου φαίνεται θα βρεθούμε πια σε παιδότοπο με τα βλαστάρια μας παρέα!;-)

Avra! Σε ευχαριστώ! Να χαίρεσαι και εσύ την κοράκλα σου!

Heliotypon! Σε ευχαριστώ πολύ! Οσον αφορά το όμως την άποψη σου για τα τελετουργικά διαφωνώ κάπως. Δεν είναι αυτά καθ'αυτά που χωρίζουν τον κόσμο και τον γεμίζουν μίσος. Είναι θέματα πολιτικής που εμπλέκονται στο θρησκευτικό αίσθημα του καθενός καθώς και η αμορφωσιά των ανθρώπων τα οποία προκαλούν εντέλει όλα αυτά τα δεινά.
Οσον αφορά το σχολείο των παιδιών μελλοντικά, η αλήθεια είναι ότι δεν το έψαξα αλλά για να έχεις υπόψη το πιστοποιητικό γέννησης αναφέρει "αβάπτιστο" και όχι "χωρίς όνομα". Μια μικρή λεπτομέρεια που δείχνει πόσο στενά συνεργάζονται το κράτος με την εκκλησία. Θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να χωριστούν τελείως.

Theogr!
Καλή ιδέα η ονοματοδοσία! Αλλά θα χάσουμε την ευκαιρία γονείς νονοί και μωρά να βάλουμε τα καλά μας!! Εχει και την πλάκα του το πράγμα!

Klearche! Σε ευχαριστώ πολύ!

Panagiota!! Να 'σαι καλά! Σε ευχαριστώ πολύ!



Posted by Debby to Why not both? at 9/16/2008 11:15:00 AM