Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, September 28, 2006

Είναι ο έρωτας αποκλειστικός? Μάλλον όχι...


Μια άκρως διασκεδαστική (για άλλη μια φορά) συνομιλία που είχα με ένα «καθικάκι» μου θύμισε έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, τον Μάρκες. Ορίστε λοιπόν ένα απόσπασμα που με είχε σχεδόν σοκάρει όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο του Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας. Μετά…συνήθισα!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
… Μ’ εκείνη έμαθε ο Φιορεντίνο Αρίσα αυτό που του είχε συμβεί πολλές φορές χωρίς να το ξέρει: πως μπορεί να είναι κανείς ερωτευμένος με διάφορα πρόσωπα ταυτόχρονα, και μ’ όλα με την ίδια ένταση χωρίς να προδίδει κανένα. Μονάχος μες το πλήθος, στο μόλο, είχε πει στον εαυτό του μ’ έναν ξαφνικό θυμό:
«Η καρδιά έχει περισσότερα δωμάτια και από ένα ξενοδοχείο με πουτάνες»

14 comments:

Dust in the wind said...

Μου θύμισες ένα ερώτημα που με είχε απασχολήσει απ'την εποχή που δεν είχα ούτε καν ένα "έρωτα", πόσο μάλλον παραπάνω από ένα ταυτόχρονα. Κάμποσα χρόνια αργότερα ανακάλυψα πως δεν ήμουν ο μόνος τρελός που σκεφτόταν έτσι: http://www.xeromag.com/fvpoly.html. Πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα, ακόμα κι αν είσαι κάθετα αντίθετη στην ιδέα. Φιλιά!

αθεόφοβος said...

Είναι αυτό που λέμε -καρδιά αγκινάρα!

Jason said...

Ενδιαφέον το site, αν και αμερικανίζει επικινδύνως...

Τα περί καρδιάς κατά τ' άλλα είναι πάντα ενδιαφέροντα, απλώς η ζωή δείχνει ότι οι θεωρίες δε θα καταφέρουν ποτέ να καλύψουν και να εξηγήσουν το φάσμα των συναισθημάτων.
Γι' αυτό εγώ αρκούμαι συνήθως στο να βιώνω τα συναισθήματα, να τα ερμηνεύω ίσως αυτά καθαυτά, αλλά δεν προσπαθώ να εξηγήσω τη λειτουργία της καρδιάς και ας με συγχωρέσει ο συμπαθέστατος Γκαμπριέλ Γκαρσία...

Debby said...

Dust in the wind, καλώς σε βρήκα καταρχήν. Το ήμαρτον μου θα στο πω. Δεν προλαβα να την δω ακόμα την σελίδα καλά! Σ/Κ έρχεται, κάτι θα γίνει φαντάζομαι! Ευχαριστώ έτσι και αλλιώς!

Αθεόφοβε, και γιατί όχι?

Jason, έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι. Να ζούμε χωρίς να προσπαθούμε να εξηγήσουμε! Κάποιος όμως πρέπει να κάνει και την "βρώμικη" δουλεια!!! Μην τον παρεξηγείς λοιπόν τον Μάρκες! Αυτή είναι η δουλειά του!!

maika said...

Πάντως αν γινόταν να είχαμε όλοι μας τέτοια καρδιά,να αγαπούσαμε πολλούς και να μας αγαπούσαν πολλοί, όλα θα ήταν πιο απλά και δε θα μας βασάνιζαν ,μου φαίνεται, τύψεις και εγωισμοί... Ούτε καβγάδες ούτε ζήλιες ούτε τίποτα..

Καλά,λέμε τώρα....
Αν γινόταν... αν λέμε!

Καλημέρα!

Debby said...

Καλώς την Maika!
Αν γινόταν θα ήταν ευχής έργο!! Αλλά ποιος μοιράζει τον έρωτα απλόχερα? Το χρησιμοποιούμε σαν όπλο. Εντάξει, μετά απο λίγο μόνο έρωτα δεν θυμίζει, αλλά λέμε τώρα!!

Καλη μας μέρα!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Χμμμ... Ξαναχμμμ...

cyrus said...

Είναι, αλλά μόνο αν το θες...

Debby said...

Σκεφτική Synas ή μου φαίνεται?

Cyrus, μην το λες... καμιά φορά συμβαίνει και χωρίς να το θες...

. said...

εγώ κλασικά πλέον ήρθα για να διαφωνήσω...

1) η μαγεία της ζωής είναι να εξηγούμε ό,τι μας συμβαίνει...

2) ο ε΄ρωτας δεν είναι ταυτόσημος με την αγάπη..

οι διαφωνίες αφορουν τα σχολια όπως είδες. για το πόσουν μπορούμε να ερωτευόμαστε ταυτόχρονα δεν ξέρω. για μένα είναι τρομερά δύσκολο να ερωτευτώ έστω και ένα άτομο.

Debby said...

Καλώς την Μαριλίνα!
ΝΑ υποθέσω ότι είσαι καλά σήμερα πια ε?

Λοιπόν. Οσο περισσότερο προσπαθείς να αναλύσεις κάτι τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την αρχική του έννοια και χάνεις την ουσία.. Αρα καλό είναι σε τέτοιου είδους ζητήματα να μην πηγαίνει μακριά η βαλίτσα!

Φυσικά και δεν είναι ταυτόσημος ο έρωτας με την αγάπη. Το συγκεκριμένο απόσπασμα αφορουσε την σκέψη ενός άντρα που είχε σεξουαλικές σχέσεις με δύο γυναίκες για τις οποίες επίσης έτρεφε συναισθήματα. Αισθανόταν ερωτευμένος και με τις δύο. Καθόλου ασυνήθιστο θα έλεγα!

Heliotypon said...

Στα νειάτα μου ερωτευόμουν εύκολα. Και πολλές γυναίκες μαζί, άσχετα αν είχα μαζί τους σχέση ή όχι. Κάποτε ήμουν ερωτευμένος με τρεις αλλά είχα σχέση μόνο με τις δύο. Είχα πάθει κρίση προσωπικότητας αλλά μου άρεσε αυτό που ζούσα. Φυσικά είμαι υπέρ της πολυγαμίας ΚΑΙ για τις γυναίκες. Κρίμα δεν είναι να μην έχουμε όσο γίνεται περισσότερους ερωτικούς συντρόφους; Είναι τόσο σύντομη η ζωή μας για να την παίρνουμε τόσο στα σοβαρά!

. said...

ναι είμαι καλά, ευχαριστώ =) όχι το ότι δνε ταυτίζεται με την αγάπη το είπα λόγω του σχολίου παραπανω ¨μακάρι ν αγαπούσαμε πολλύς και ν αγαπιόμασταν από πολλούς"...

για τον έρωτα, είπα, έχω επιφύλαξη γιατί ερωτεύομαι με μεγάλη δυσκολία.

Debby said...

Heliotypon, τα νιάτα και η αθωότητα τους όντως σε κάνουν να πέφτεις με τα μούτρα στον έρωτα. Εχεις για κάθε έρωτα την αυταπάτη ότι δεν θα τελειώσει ποτέ, ότι αυτός είναι διαφορετικός κτλ΄.
Υποστηρικτής λοιπόν και εσύ της πολυγαμίας. Και εγώ όσο το φιλοσοφώ καταλήγω ότι αυτή είναι η φύση του ανθρώπου. Άσχετα που οι κοινωνικές επιταγές λεν άλλα...Θα μας έλυνε πολλά προβλήματα.

Μαριλίνα, δεκτή η παρατήρηση. Μπορείς πάντως να αντικάταστήσεις το ρήμα στην πρόταση με όποιο άλλο σου κάνει κέφι που έχει σχέση με τον έρωτα και πάλι θα βγαίνει νόημα!
Οσον αφορά την δυσκολία σου να ερωτευτείς παρηγορήσου με το ότι δεν είσαι η μόνη. Δεν είναι κάτι απαραίτητο να σου συμβεί. Προυπόθεση όμως για να ζήσεις ένα έρωτα είναι νομίζω να αφεθείς και να ρισκάρεις όταν σου τύχει...