Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, October 09, 2006

Το κουτί

Ένας κινέζος δάσκαλος είχε ένα Αμερικάνο μαθητή. Όταν ο μαθητής έφευγε, ο δάσκαλος του έδωσε ένα δώρο, ένα μικρό σκαλιστό κουτί, και του είπε: «Πρέπει να ακολουθείς πάντοτε ένα όρο πάντα. Υποσχέσου το! Και εγώ σεβάστηκα αυτόν το όρο, δεν είναι καινούργιος, είναι κάτι πολύ παλιό και για πολλές, πολλές γενιές, ο όρος έχει γίνει σεβαστός. Αν ποτέ δώσεις το κουτί σε κάποιον άλλον θα πρέπει να σεβαστεί και εκείνος αυτόν τον όρο.»
Ο μαθητής είπε: «Θα τον σεβαστώ.» Ήταν τόσο ωραίο πράγμα, τόσο πολύτιμο, τόσο παλιό. Είπε: « Όποιος και αν είναι ο όρος, θα τον εκπληρώσω!»
Ο δάσκαλος είπε: « Ο όρος είναι απλός. Πρέπει να το βάλεις σε ένα μέρος του σπιτιού σου, που να βλέπει την Ανατολή. Έτσι έγινε πάντα, γι’ αυτό σεβάσου την παράδοση.»
O μαθητής είπε: «είναι πολύ απλό, θα το κάνω».
Όταν όμως έβαλε το κουτί ανατολικά, τότε κατάλαβε ότι ήταν κάτι πολύ δύσκολο, επειδή ξαφνικά όλη η διαρρύθμιση των επίπλων φάνηκε γελοία . Δεν ταίριαζε καθόλου, με το κουτί στραμμένο στην Ανατολή. Έτσι χρειάστηκε να αλλάξει ολόκληρη την διαρρύθμιση στο σαλόνι, για να είναι αρμονικό με το κουτί. τότε όμως ολόκληρο το σπίτι φαινόταν γελοίο. Έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει ολόκληρο το σπίτι. Ύστερα ο κήπος του φάνηκε γελοίος! Τότε αισθάνθηκε εξαντλημένος. Έγραψε στο δάσκαλο: « Αυτό το κουτί είναι επικίνδυνο.! Θα πρέπει να αλλάξω ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί αν αλλάξω τον κήπο το επόμενο πράγμα θα είναι η γειτονιά….» Ήταν ένας ευαίσθητος άνθρωπος., γι’ αυτό αισθάνθηκε έτσι.
Αν παραληρήσουμε τους πολιτικούς μας με τον δάσκαλο και τον μαθητή και το κουτί με τον τόπο μαζί με τους ανθρώπους καταλαβαίνουμε πόσο υπεύθυνοι θα έπρεπε να είναι οι πολιτικοί μας. Αλλά που...

9 comments:

Jason said...

Χμ... Ποτέ δε θα σκεφτόμουν να το συνδέσω έτσι. Δίκιο έχεις.
Αλλά πού...

Debby said...

Οντως, η ιστορία Jason μοιάζει να μην έχει σχέση φαινομενικά... αν το καλοσκεφτείς όμως... ταιριάζει και πολύ μάλιστα.

Klearchos said...

Νομίζω ότι είναι έντονες οι επιρροές του Κομφούκιου... Η λογική ότι αν θέλεις να διορθώσεις τον κόσμο ξεκίνα με το να διορθώσεις το σπίτι σου και αν θες να διορθώσεις το σπίτι σου ξεκίνα με το να διορθώσεις τον εαυτό σου...

aggelos-x-aggelos said...

Στην αρχή σκέφτηκα που να βρεθεί ένα τέτοιο κουτί για τους πολιτικούς μας.

Αλλά μετά σκέφτηκα που να βρεθεί ένας πολιτικός να μη το πετάξει...

advocatus diaboli said...

Υπάρχει και το άλλο: ο πολιτικός θα τα βρει όλα μια χαρά, δεν θα τον ενοχλήσει τίποτα. Θα το αφήσει εκεί και θα το ξεχάσει. Σιγά να μην ασχολούνται με τη σοφία, τώρα. Ψήφους μαζεύουν μονίμως. Εις βάρος μας.

Debby said...

Κλεαρχε, καλώς σε βρήκα.
Πολύ πιθανόν να είναι έτσι και δεν το βρίσκω καθόλου λάθος...

Aggele, αυτό ακριβώς λέει και η ιστορία. Αναλαμβάνουν να μας διοικησουν αλλά λίγο τους νοιάζει που πάνε όλα κατά διαόλου. Μας αφήνουν σε μια άκρη μέχρι την επόμενη ... τετραετία.

Advocatus daivoli, ναι. Ολ τους η πρεμούρα είναι μέχρι να εκλεγούν. Μετά Φύλλο δεν κουνιέται στο σπίτι του λαού.

J. said...

Πολύ όμορφη ιστορία. Και σίγουρα καλύτερη από τα ανέκδοτα του Χριστόδουλου.

George Sou said...

Έλα τώρα, έχουμε Ψωμιάδη εμείς...

Debby said...

Johny χαίρομαι που σου άρεσε. Μου αρέσουν πολύ οι ιστόριες γενικά! Ακόμα και αν πρόκειται για ανέκδοτο του Χριστόδουλου!

G, σαν να μου φαίνεται ότι πολύ τα βάλανε αυτή την φορά μαζί του... Λες να γίνει καμιά γυριστή τελευταίες μέρες??