Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, October 17, 2006

Το κτηματολόγιο και οι Ιταλοί "κατακτητές"

Ακούω κάτι σενάρια κατά καιρούς για το κτηματολόγιο που θέλει να κάνει η Ελλάδα, έχω συμπληρώσει άπειρα Ε9 που υποτίθεται θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά φως δεν βλέπω. Δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν στον νου τους να κάνουν.
Όταν ρώτησα πριν μερικά χρόνια ένα γνωστό μου που το πατρικό του είναι Πελοπόννησο μεριά πως καθορίζονται οι ιδιοκτησίες αφού δεν έχουν κτηματολόγιο, πως γίνονται τέλος πάντων οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις μου είπε το εξής αν και δεν ξέρω κατά πόσο ευσταθεί: Ότι αρκεί μια δικαστική διαμάχη για το εν λόγω ακίνητο (εικονική προφανώς) για να κατοχυρωθεί νομικά η ιδιοκτησία. Έμεινα κάγκελο φυσικά αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν το έψαξα περισσότερο. Δεν είχα και κανένα ενδιαφέρον επίσης μιας και η όποια περιουσία κατέχω βρίσκεται στην Ρόδο.
Θα ξέρετε φαντάζομαι ότι η Ρόδος είναι το μόνο (? με ερωτηματικό γιατί μπορεί να υπάρχει και άλλο που απλά δεν το ξέρω) μέρος πάνω σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχει ολοκληρωμένο κτηματολόγιο και ο κάθε ιδιοκτήτης έχει στα χέρια του είτε κάποιο τίτλο είτε κάποιο πιστοποιητικό που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του. Και αυτό φυσικά δεν το έφτιαξε καμιά Ελλάδα. Το έφτιαξαν οι Ιταλοί "κατακτητές¨ (Ο θεός να τους πει κατακτητές με τόσα έργα, υποδομή και πολιτισμό που άφησαν πίσω τους).
Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, ο παππούς μου, μου διηγήθηκε μια ιστορία σχετική. Τότε που φτιάχνανε το κτηματολόγιο, οι Ιταλοί είχαν στείλει επί τόπου έναν Ιταλό τοπογράφο μαζί με τον διερμηνέα του για να μετρήσει τις ιδιοκτησίες, να τις καταγράψει στο αρχείο του κτηματολογίου και να δώσει τους τίτλους ιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες. Τότε ο κόσμος ήταν πολύ φτωχός, έβγαζε τα προς το ζην από την καλλιέργεια γης και τα ζώα, και δεν έμενε ούτε καν σε χωριό αλλά σε μικρούς οικισμούς δίπλα στα χωράφια μέσα σε στάβλους. Σε ένα τέτοιο οικισμό πήγε ο τοπογράφος για να μετρήσει. Κάποιος από τους ιδιοκτήτες (που δεν ήταν ο μόνος) ήθελε να γράψει την περιουσία του αυτή σε ένα μοναστήρι. Ο τοπογράφος έμεινε έκπληκτος από αυτήν την επιθυμία, και έβαλε τον διερμηνέα να τον ρωτήσει ξανά, ποιος έκτισε τον στάβλο, ποιος φύτεψε και περιποιόταν τα δέντρα τριγύρω κτλ μήπως κάτι δεν κατάλαβε. Ο ιδιοκτήτης απάντησε ότι ήταν όλα δικά του δημιουργήματα, αλλά επέμενε να τα γράψει στο μοναστήρι. Ο τοπογράφος τότε ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ιδιοκτήτη ότι αρνιόταν να το γράψει εκείνη την στιγμή και ότι του άφηνε περιθώριο έξι μήνες να το σκεφτεί καλά και όταν ερχόταν ξανά θα άκουγε την τελική του απόφαση. Έτσι μετά από έξι μήνες, έκανε αυτό που ήταν θέλημα του ιδιοκτήτη. Να γράψει δηλαδή την περιουσία του στην εκκλησία.
Το αποτέλεσμα ποιο ήταν? Τα ακίνητα αυτού του ιδιοκτήτη ( αλλά και πολλών άλλων) μεταβιβάσθηκαν στην εκκλησία της Ελλάδος η οποία ως «φιλάνθρωπος» που ήταν ( και είναι) μάζεψε την ακίνητη περιουσία, χωρίς να υπάρχουν άνθρωποι δικοί της να την εκμεταλλευτούν (μόνο κάτι παχιά ανθρωποειδή) και τελικά θέσπισε βαρβάτο μίσθωμα (για την ανέχεια της τότε εποχής) στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, για να μπορούν και πάλι να καλλιεργούν τα "δικά " τους χωράφια. Έχετε να πείτε κάτι για το πόσο ανίκητη είναι η βλακεία?

10 comments:

Jason said...

Η περιφέρεια στην Ελλάδα βρίθει τέτοιων ιστοριών και όμως ο κόσμος δε λέει να το πάρει χαμπάρι πως η Εκκλησία, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι μία επιχείρηση που εξαπατά τον κόσμο. Κάτι σαν τις τράπεζες. Με τη διαφορά πως οι τράπεζες κάνουν νόμιμα πράγματα. Η Εκκλησία κάνει πράγματα παράνομα αλλά... με νόμιμο τρόπο...

αθεόφοβος said...

Και κανένας δεν τολμάει να της βάλει χέρι και αύριο θα ζητάνε και τον "οβολό της χήρας"γαι να φτάξουν νέα μητρόπολη!

Debby said...

Ολα αυτά Jason τα κάνει η "αγραμματοσύνη" των ανθρώπων την οποία φυσικά την εκμεταλευονται στο έπακρο αυτοι "οι" της εκκλησίας.

Αθεόφοβε, ποιος να τολμήσει? Θα τον κάψουν στο πυρ το εξώτερον! Και φυσικά θα ζητήσουν την σύμπραξει όλων πάλι. Καιθ φυσικά θα βρεθούν πάλι κάποιοι που το θεωρούν ηθικό τους καθήκον και που θα νομίζουν ότι έτσι θα βοηθήσουν να σωθεί η ψυχή τους. Γι' αυτό δεν έχει κανείς καμιά αμφιβολία...

J. said...

Τί κτηματολόγιο βρε; Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε...

Debby said...

Αυτό να μου πεις Johny!
Κοροιδευόμαστε μάλλον να περνά η ώρα!

Anonymous said...

Ftou Xrisostomos sto stoma sou, cara mia!!! Ciao!!!

Serenity said...

Τι γενναιόδωρη Εκκλησία έχουμε!!!

Anonymous said...

Μα η "Εκκλησία" μακράν έχει την μεγαλύτερη περιουσία και από τον πιο πλούσιο Έλληνα!!!Ειναι δεδομένο!!!

ma.beez said...

Johny B.Good said...

Τί κτηματολόγιο βρε; Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε...

10/18/2006 01:46:08 πμ

ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΩ

Debby said...

Ovi!! Πολυ μου άρεσε το ιταλικό!! Θυμήθηκα την Τζέιμι Λι Κέρτις στο Ενα Ψάρι Που το έλεγαν Γουάντα!

Serenity, είδες? Μιλάμε για πράξεις όχι αστεία!

Julia, έχει σαφως την μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία. Τι να το κάνεις όμως που αφού δεν υπάρχει κανείς να την εκμεταλευτεί αποτιμάτε σε "μηδέν" τελικά!

Mamani, εγώ δεν συνυπογράφω νομίζεις!!! :-)