Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Sunday, December 10, 2006

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και εγώ.


Φέτος δεν πρόκειται να στολίσω δέντρο απλά επειδή πρέπει ή επειδή ήρθε η ώρα. Μέχρι και σήμερα και δεν υπάρχει τίποτα στο σπίτι μου που να θυμίζει χριστουγεννιάτικη διακόσμηση εκτός από ένα αγιοβασιλιάτικο σκούφο που αγόρασα χθες ανάμεσα στα άλλα, από την καταναλωτική μανία που με είχε πιάσει.

Παρόλο που για κάποιο λόγο νιώθω μια ανεξήγητη προσμονή για τα Χριστούγεννα, δεν σκοπέυω να στολίσω δέντρο αν δεν νιώσω ότι θέλω να το κάνω και θα φχαριστηθώ όπως πρέπει την συγκεκριμένη διαδικασία. Που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσουν παραμονές Χριστουγέννων και να μην έχω το έχω στολίσει ακόμα!

Κάθε χρόνο στολίζω (και ξεστολίζω φυσικά!) γύρω στα 3 δέντρα μίνιμουμ. Ένα στο σπίτι που μένω, ένα στο σπίτι στο χωριό που πάω τα σαββατοκύριακα και ένα αυτό της μαμάς μου που την βοηθάω (αυτό ευτυχώς δεν το ξεστολίζω!). Πέρσυ δε, βοήθησα και στο στόλισμα του δέντρου της εξαδέρφης μου!!
Παρόλο που κατά βάση ευχαριστιέμε την ασχολία αυτή (και την προηγούμενη-την αγορά στολιδιών) πρέπει μάλλον να το παράκανα.

Οπότε φέτος λέω να κάνω μια σχετική απότοξίνωση μιας και η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά χαλαρωτική είναι. Είδικά όταν εργάζεσαι εκείνες τις μερες και πρέπει να στριμώξεις τις υποχρεώσεις
όσο πιο πολύ μπορείς για να χωρέσεις και το στόλισμα του δέντρου. Αν και νομίζω πως φέτος ίσως κάποια "ψυχή" με κάνει να δω με άλλα μάτια την όλη διαδικασία!

Το πως έγινε και κατέληξε το στολισμένο έλατο να αποτελεί βασικό Χριστουγεννιάτικό σύμβολο βρίσκεται γραμμένο σε διάφορα site. Ενα από αυτά είναι και το παρακάνω:

Πότε, πώς και γιατί χρησιμοποιήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σαν σύμβολο;
Σύμφωνα με μερικούς ερευνητές, οι χριστουγεννιάτικες γενικά δοξασίες και παραδόσεις, αποτελούν ένα μίγμα από κατάλοιπα της λατρείας του Σατούρνο (μιας θεότητας που ταυτίζεται με τον Κρόνο) κι άλλων δοξασιών που αναμίχθηκαν με τις χριστιανικές, για να ξεχαστεί στο πέρασμα των αιώνων η αρχική τους προέλευση.
Τον 4ο αιώνα μ.Χ. η 25η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως η μέρα της Γέννησης του Χριστού και ταυτόχρονα σαν η πρώτη μέρα του χρόνου. Ωστόσο υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν στη Ρώμη στις 25 Δεκεμβρίου από το 336. Κι η ίδια αυτή μέρα ήταν κι η Πρωτοχρονιά.
Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα. Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο ΄Αγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων.
Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές. Κι αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να γεμίζει το δέντρο-σύμβολο με διάφορα χρήσιμα είδη- κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, συμβολίζοντας έτσι πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων, για να εξελιχτεί προοδευτικά σ' ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος της μέρας αυτής, που αργότερα πήρε και τη θέση της "Δωροθήκης"- του χώρου δηλαδή που σ'αυτόν τοποθετούσαν οι συγγενείς και φίλοι τα δώρα τους ο ένας για τον άλλο.
Για την Αγγλία ο Τσαρλς Ντίκενς, ο συγγραφέας εκείνης της εποχής, φρόντισε να ξαναπάρουν τα Χριστούγεννα την παλιά χαρούμενη γιορταστική μορφή τους, όσο κανένας άλλος. Κι αν σήμερα σ'ολόκληρο τον κόσμο το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυμίζει αυτή τη μέρα, αυτό σίγουρα οφείλεται στον Ντίκενς, που σε διάφορα έργα του και πιο πολύ ακόμα στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, και το πασίγνωστο Κρίστμας Κάρολ, το προβάλλει σαν βασικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο.

4 comments:

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γειά σου Debby.παρόλο που αρνέισαι να στολισεις δενδρο προς το παρόν το blog σου είναι παμέμορφο και αρκούντως στολισμένο και πολύ ζεστό. Φαντάζομαι πολύ ζεστός π΄ρεπει να είναι και ο χώρος που ζεις. Πάντως το δώρο που κουβαλάει ο Αη Βασίλης στα χέρια του το πάω πολύ.
Τα Χριστο΄τγεννα καθιερω΄θηκαν π΄ραγματι στις 25 Δεκ και για λόγους εμπορικόυς που συνάδουν και με την κρύα Αγια νύχτα και με την ζεστασιά της φάτνης, αλλά και συμβολικά με το ξεκίνημα της νέας εποχής (γέννησης) με το ξεκίνημε του μεγαλώμετος της ημέρας μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Το στόλισμα του δένδρου γινόταν από τους Σαμάνους της Ασίας (φυλές από τους οποίους προήλθαν τα φύλα των Τουρκων που μετακόμισαν αργότερα δυτικότερα μεχρι την περιοχή μας, αλλά και οι σημερινόι Φινλανδοι (Λάπωνες),αργότερα κατά τον ερχομό της άνοιξης και συμβόλιζε την αναγέννηση της φύσης και το πρασίνισμά της (φυλλοφορία κλπ) μετά από την παγωμένη περίοδο του μακρόυ χειμώνα.

Πολύ ενδιαφέρον το blog σου και ελπίζω να τα λέμε.
Θα σε βάλω στην Αετοφωλιά μου
Καλές γιορτές να έχουμε

Jason said...

Ωραία η αλλαγή στο blog!
Εμένα μου αρέσει να στολίζουμε το δέντρο όλοι μαζί.
Φέτος, κάπου ανάμεσα σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, φρόντισα να περάσω 1 μέρα από Αθήνα, ίσα-ίσα να στολίσω το δέντρο με τους δικούς μου, έτσι για το έθιμο. Οικογένεια είμαστε.
Ενδιαφέρον το κειμενάκι.

Debby said...

Καλημέρα σε όλους!!

Saki, βλέπω διάβασες και μερικά από τα τελευταία μου post... σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια πάντως. Με σκλαβώσες!! :-)
Α!! Οσο για αυτό που κρατάει ο Αι Βασίλης (και που φαντάζομαι δεν εννοείς την μπύρα όπως είπε και μια άλλη ψυχή σε προηγούμενα σχόλια!) έχει κάνει θραύση στον αντρικό πληθυσμό!! Θα το δίνω με βάρδιες!

Reactor, όχι δεν φταίει η δική σου ευχή!! Αν και τώρα που το καλοσκέφτομαι δεν με νοιάζει καθόλου να βρει αληθινή!

Jason, αναρρωτιέμαι γιατί είσαι εν μέσω τόσων πόλεων!! Που είναι και τόσο μακριά η μια απο την άλλη!!
Εύχομαι πάντως να τα καταφέρεις να στολισεις οικογενειακώς το Χριστουγεννιάτικο δέντρο γιατί έτσι όπως μου τα λες μου φαντάζει κατόρθωμα!!
Το ενδιαφέρον κειμενάκι πάντως δείχνει επίσης πόσο καλά κάνω copy paste!! :-)

Debby said...

Reactor καλέ μου!! Μην ανησυχείς!! Και μην με βρίζεις!! Ακους εκεί ΚΚΕ!!!