Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, December 16, 2006

Το ρόδι και η ροδιά!



"Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ' ένα ράσο τυλιγμένοι"
Τι είναι;
Το ξέρετε φαντάζομαι το εν λόγω αίνιγμα. Η απάντηση του είναι το το ρόδι που είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν:
"Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!"

Δυο ερωτήσεις έχω να κάνω.
Το Ρόδι κρεμασμένο εκεί από το φθινόπωρο, δεν χαλούσε???
Εγώ που έχω ολόκληρη ροδιά έξω από το σπίτι, χρειάζομαι επίσης να πετάξω ρόδι για να έχω καλή τύχη ή καλύπτομαι από το δέντρο???!!!

5 comments:

Rodia said...

Τι ισχύει για μενα που με λένε Ροδιά..?..;-)

:-) καλές γιορτές!

tassoula said...

Πάρε το δέντρο και πέτα το στην είσοδο για να είσαι σιγουρη?!?
:)))

Anonymous said...

Εμείς καθε χρόνο σπάμε ρόδι(αφού το τυλίγουμε πρώτα με ένα πανί)στο κατώφλι της πόρτας.
Σπάσε το ρόδι, λοιπόν για να διατηρήσεις το έθιμο και ελπίζω η καλή σου τύχη να διατηρείται για πάντα στη ζωή ασχέτως ροδιού!
Από το δέντρο πάνως καλύπτεσαι μόνο από τον ήλιο το καλοκαίρι.

άσχετο, ο ροδοχυμός λένε ότι έχει εκπληκτικές ιδιότητες (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά κ.α.) Δοκίμασε τον. Πάει και με λευκά ποτά!

Anonymous said...

Αυτό με το ρόδι το έκανε και η μάνα μου...ποτέ δεν της χάλασε!!! Τι να πω...
οσο για την δευτερη ερωτηση, πέτα όλο το δέντρο εσύ για σιγουρια:):):)

Debby said...

Reactor, είσαι σαφώς πιο ευαισθητοποιημένος από μένα. Δυστυχώς για μένα έχω απογοητευθεί πλήρως απο τους πολιτικούς και έτσι παρόλο που θα ανεβάσω το post, είμαι ήδη απαισιόδοξη για το αποτέλεσμα που θα έχει και αυτό αλλά και όλα τα άλλα... :-(

Rodia, εσύ μου φαίνεται δεν χρειάζεσαι κανένα εθιμοτυπικό! Καλές γιορτές να έχουμε!

Tassoula, κομματάκι δύσκολο μου φαίνεται! Μου φαίνεται θα το παραλείψω αυτό το έθιμο! :-)

Philos, εγώ μάλλον αργά διάβασα το για το έθιμο (το αγνούσα παντελώς πριν!!) και έτσι τώρα δεν έχω ρόδι. Η ροδιά που έχω στην αυλή δε, νομίζω ότι στο μόνο που χρησιμευει (εκτός απο το να κάνει ρόδια βέβαια)είναι για να προπονούνται πάνω της τα γατιά μου!! You Know! Σκαρφαλώματα, ακόνισμα νύχια κτλ!
Επίσης τα ρόδια είναι το μόνο φρούτο που δεν τρώω. Συνήθως από την βιασύνη μου να το φάω, τρώω και λίγο εσωτερικό φλούδι και μου πικρίζει την γεύση! Ασε που και η ίδια η γεύση του δεν με ξετρελένει!

Julia, ρώτα την μαμά πως το διατηρούσε γιατί εμείς τα ρόδια τα μαζέψαμε ένα δίμηνο πριν και ήδη τα τελευταία χαλούσαν όντας πάνω στην ροδιά!!