Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, March 08, 2007

Αρνούμαι να γιορτάσω την ημέρα της γυναίκας!


Και αρχίζει να με εκνευρίζει αυτό το χρόνια πολλά που ακούω μισό-κοροϊδευτικά από τους άντρες τριγύρω!

Με το που έφτασα στην δουλειά σήμερα το πρωί πληροφορήθηκα ότι σήμερα είναι λέει η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Μια γιορτή που θεσπίστηκε το 1910 στην Κοπεγχάγη και εορτάζεται κάθε χρόνο από τις γυναίκες. Αυτές που έχουν ήδη χειραφετηθεί. Για αυτές που η ελευθερία τους είναι ακόμα στα σπάργανα όπως καταλαβαίνεται δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα.

Να μην σχολιάσω τον τρόπο που "γιορτάζεται" εδώ στην Ελλάδα αυτή η μέρα ε... Έχει καταλήξει σχεδόν γραφική πλέον. Ενώ πρακτικά όλες μας είμαστε ανελεύθερες, παίρνουμε μέρος στο θέατρο της ημέρας που προστάζει να υποδυθούμε τις ελεύθερες. Ζούμε υπό καταπίεση καθημερινά. Ποιον πάμε να κοροϊδέψουμε? Προφανώς τους εαυτούς μας.

Όχι. Δεν μου αρέσει αυτή η γιορτή. Γιατί από την στιγμή που υπάρχει παγκόσμια μέρα για κάτι σημαίνει ότι ένα πρόβλημα υποβόσκει. Και το πρόβλημα είναι στην προκειμένη, ότι άντρας και γυναίκα δεν είναι ισότιμα άτομα στις κοινωνίες που ζούμε, ακόμα και στις πιο πολιτισμένες από αυτές. Όπως λέει ο Κούντερα "Δεν μπορεί για μια ιδιότητα που δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής να επαίρεσαι ή να επιδοκιμάζεσαι για αυτήν".

Picture: Woman's Face by Kurdish artist Choman

10 comments:

srm1033 said...

΄να αγιάσει το στόμα σου , γιορτάζουμε σήμερα την υποβάθμισση της γυναίκας και το περασμα στην δουλεία.Γιορτάζει η κάθε πικραμένη που σήμερα θα κατακλήσει με άλλες εκατοντάδες πικραμένες όλα τα μπουζουκτσίδικα του ντουνιά και θα ξεσσαλώσει πάνω στα τραπέζια. το ότι αύριο θα πρέπει να πάει στη δουλειά ,θα πρέπει να κάνει την νοικοκυρά και την μάνα δεν το σκέφτεται. Η ισότητα μας μάρανε.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Είναι ψιλοεπιλογή, αν θα γίνεις τελικά άντρας ή γυναίκα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα... Και δεν φαίνεται εξωτερικά... είναι εσωτερικές διεργασίες...

Ας το γιορτάσουμε λοιπόν
με βάγια και κολοκύθια,
μόνο απλά να ξέραμε
τι είμαστε στ' αλήθεια!!

jul said...

Δηλαδή δεν θα πάμε σε αντρικό στριπτιτζάδικο????????????
φτουυυυυυυυυυυυυυυυ

Debby said...

Καλησπέρα!

Convinced, εμένα να δεις πόσο με απογοητευει το θέαμα που θα παρουσιάσουν σήμερα πάλι όσες αποφασίσουν να βγουν... Είναι το λιγότερο θλιβερό!

Synas!! Ψιλο-επιλογή??? Δηλαδή? Μεταφυσικίζει το θέμα ή έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου? Κάτι έχει πάει το αυτι μου αλλά μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο...

Julia!! Να πάμε! Άλλη μέρα! Ασε που δουλευουμε αύριο και δεν θα το φχαριστηθούμε δεόντως! :-)

Caesar said...

Nα γιορτάζεις όποτε το επιθυμείς και το αισθάνεσαι. Όποια στιγμή σου κάνει κέφι και αναβλύζει από το είναι σου. Όχι κάποια συγκεκριμένη μέρα, δεν έχει γούστο;))

ladybug said...

Τι ακριβώς γιορτάζεται δεν έχω καταλάβει...

Debby said...

Καλημέρα!!

Caesar!! Αυτό λέω και εγώ! Δεν έχει γούστο! Ισα ίσα που είναι και άκομψο επιπλέον. Γιατί να κάνουμε κάτι που ξεχωρίζει τα φύλα αντί να τα ενώνει?

Ladybug! Προφανώς γιορτάζεται η ανεξαρτητοποίηση της γυναίκας. Τωρα αν αντιλαμβάνεται κανείς πως την γιορτή πρέπει να την ακολουθούν και άλλες έμπρακτες πράξεις που να το αποδεικνύουν είναι άλλο θέμα.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Τι έχει πάρει καλέ τ' αυτί σου;;

Diotimainthegarden said...

Για να γιορτάσει ουσιαστικά η γυναίκα θα πρέπει να απενοχοποιηθεί, ν΄απελευθερωθεί, να μη αφήνεται σε δοξασίες και προκαταλήψεις που τη λένε "βρώμικη" και τη θέλουν υποδεέστερη των αντρών, τέλος να μη προσαρμόζεται σε ψεύτικα illustration πρότυπα που την πείθουν να προσαρμόζεται και να αποτινάξει τις υποτιθέμενες αξίες - ανάγκες που της λένε ότι πρέπει να έχει. Με λίγα λόγια, έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας κορίτσια!!!

Debby said...

Synas! Eίναι τόσο τραβηγμένο που αποφευγω να το ξεστομίσω! Οτι και καλά, το ίδιο το άτομο αποφασίζει που και πότε θα ξαναγεννήθεί και φυσικά αφού απόφασίζει όλα αυτά, αποφασίζει και το φύλο! Ανυπόστατα τελείως όλα αυτά αλλά δεν παύει να κυκλοφορούν!

Diotimainthegarden! Εχεις δίκιο. Ολα αυτά περνάνε στο ντούκου από την πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού. Κατά τ'άλλα οι γιορτές μας μαράνανε!