Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, March 27, 2007

Φοροδιαφυγή & κράτος δικαίου...

Είναι απίστευτο, αλλά η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη (εξαιρούνται τα μεγάλα καταστήματα γιατί έτσι και αλλιώς δεν τους συμφέρει να κρύβουν γιατί χρειάζεται να ελέγχουν) που το να πληρώσεις με κάρτα σε κάνει ταυτόχρονα και κακό πελάτη. Για την ακρίβεια έχω την αίσθηση ότι θα προτιμούσαν να μου έκαναν ευκολίες πληρωμής να κρατάνε καρτέλα και να τους πληρώνω κάθε τόσο από το να τα πάρουν όλα με την μία με την κάρτα.

Μια εκ των ημερών βρέθηκα να ψάχνω για τα βαπτιστικά είδη (που λέγαμε τις προάλλες). Τελικά βρήκα ένα μικρό μεν, θαυματουργό δε κατάστημα του οποίου ο άνθρωπος που το είχε ήταν εξυπηρετικότατος και ευγενέστατος και είχε πράγματα που μου άρεσαν επίσης. Όταν διάλεξα όλα τα σχετικά μου έκανε λογαριασμό ο οποίος βγήκε γύρω στα 500 τόσα ευρώ. Έβγαλα λοιπόν την κάρτα μου για να δώσω την προκαταβολή. Ο άνθρωπος τότε μαγκώθηκε λίγο και με ρώτησε πως θα πλήρωνα το υπόλοιπο. Κατάλαβα αμέσως και του υποσχέθηκα να προσπαθήσω να του δώσω το υπόλοιπο μετρητά. Απλά για μένα είναι πιο πολύς κόπος γιατί πρέπει πρώτα να πάω τράπεζα για να βγάλω χρήματα.

Κανονικά βέβαια δεν πρέπει να το κάνω αυτό, γιατί έτσι υποστηρίζω με τον τρόπο μου την φοροδιαφυγή. Το φορολογικό σύστημα όμως της Ελλάδος είναι το λιγότερο άδικο και μέχρι να πεισθώ ότι οι φόροι που εισπράττει το κράτος, έχουν αντίκρισμα σε υπηρεσίες και παροχές, δεν πρόκειται να πάρω το μέρος του.
Δεν μπορεί να έχεις βάλει στην ουσία συνέταιρο το κράτος όταν πληρώνεις τόσους φόρους που μπορούν να σε γονατίσουν όταν έρθουν δύσκολες μέρες, και ο νομοταγής να καταλήγει να πληρώνει πολλαπλάσια από αυτόν που αφήνει τα χρέη προς το δημόσιο να συσσωρεύονται.
Είναι αυτό κράτος δικαίου δηλαδή που αξίζει να του λες την αλήθεια? Δεν το νομίζω…

16 comments:

An-Lu said...

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι αυτά που πληρώνουμε σε φόρους δεν πάνε σε ανάλογη ποιότητα υπηρεσιών από το κράτος, παρόλα αυτά πληρώνουμε...

Mogwai said...

Μαζι σου!
Το χω ξαναπει αλλα δε μπροω , θα το ξαναπω, εδω ειναι μπαλκανια δεν ειναι παιξε γελασε!

philos said...

Φτηνές δικαιολογίες, μου ακούγονται όλα αυτά που λες Debby και συγγνώμη κιόλας.
Ο ευγενής καταστηματάρχης, έβγαλε 300€ κέρδος από εσένα (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ), χωρίς να πληρώσει δραχμή στο κράτος. Δηλαδή ο καταστηματάρχης που σε κλέβει δεν σε πείραξε, σε πείραξε το κράτος που δεν κάνει καλή κατανομή των εσόδων του? Αν πιστεύεις σε ένα κράτος δικαίου, πρέπει εσύ να αποδεικνύεις με τις πράξεις σου ότι είσαι δικαια. Εσύ με την φοροδιαφυγή που συναινείς, απλά κάνεις τους πλούσιους πλουσιότερους. Η Debby παραμένει στα ίδια.
Γιατί ο αντίστοιχος καταστηματάρχης στην Αθήνα σου πουλάει με 500€ και σου δινει απόδειξη και σου κάνει και δόσεις? Και πληρώνει και μεγαλύτερο νοίκι, έχει μεγαλύτερο ΦΠΑ και πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Με την πρακτική σου αυτή διαιωνίζεις ένα πρόβλημα, μεταθέτεις τα χρέη του κράτους για τις επόμενες γενιές, γιατί το κράτος μη έχοντας επαρκή έσοδα, αναγκάζεται και δανειζεται συνεχώς. Άρα στην τελική εσύ και εγώ και ο κάθε μισθωτός που δεν μπορεί να κρύψει τα έσοδά του αναγκάζεται και πληρώνει για την φοροδιαφυγή που κάνουν οι πραγματικοί κατέχοντες.
Αυτοί είναι το πρώτο πρόβλημα. Και οι κυβερνήσεις στο βαθμό που δεν διαχειρίζονται σωστά τα χρήματά μας, είναι πρόβλημα, αλλά μπορείς να μην τις ψηφίσεις, μπορείς να τις αλλάξεις.

Debby said...

An-Lu! Φυσικά και δεν υπάρχει αντίκρισμα. Είναι φως μανάρι. Αλλα δεν μπορείς να κανεις και αλλιώς.

Mogwai! Τι βαλκάνια που στο τέλος όλοι εδώ τριγύρω θα προοδεύσουν και εμείς θα μείνουμε οι τελευταίοι των Μοικανών!

Philos!!! Καλέ μου .... λες να μην τα ξέρω όλα αυτά? Φυσικά και με τον τρόπο μου δεν κάνω καλό σε εμένα καταρχήν. Εμένα όμως λίγο με νοιάζει αν μου κόψει απόδειξη. Γιατί δεν μου χρησιμεύει σε τίποτα απόλύτως. Αρα δεν με ενδιαφέρει. Το πόσο κέρδος έβγαλε επίσης δεν με νοιάζει γιατί ειλικρινά δεν βρήκα πουθενά φθηνότερα από αυτό το ποσόν! Και σε άλλους που το είπα τους φάνηκαν φθηνά!! Σκέψου για τι τιμές μιλάμε. Εστω λοιπόν ότι όντως έβαλε πολύ κερδος. Καλά έκανε και μαγκιά του. Το οποίο αν το δήλωνε όλο, το μισό και βάλε θα πήγαινε υπερ πίστεως και πατρίδος. Αμα κανεί καλά την δουλειά του και αμα αυτά που προσφέρει και σαν υπηρεσία αξίζουν και τα διπλά να παίρνει αν είναι μάγκας. Το κέρδος φέρνει οικονομική άνθιση γενικότερα και προτιμώ να τα κάνει εμπορευμα τα κρυφά κέρδη του από το να του τα φάνε οι χαραμοφάειδες του κράτους μας.
Βλέπω ακριβώς με τι ακριβώς κράτος εχω να κάνω θέλω το συντομότερο δυνατό να φτωχύνει όσο γίνεται περισσότερο για να αναγκαστεί να βάλει φρένο στις σπαταλες. Γιατί πολύ σύντομα θα πάψουν να μας δανείζουν και θα γίνει ανάγκη το να μπει μια τάξη. Το ξέρεις ότι δεν τολμούν να έρθουν ξένοι να επενδύσουν γιατί πρώτον δεν τους συμφέρει φορολογικά και δευτερο τους πεθαίνουν στην γραφειοκρατία!
Δεν νοείτε το ίδιο το κράτος να απαξιώνει τον ίδιο τον φορολογικό του και ελεκτικό του μηχανισμό και να έρχετε κάθε τελος χρόνου να λέει στον μικροεπιχειρηματία, ότι κοίτα, καλά αυτά που έγραψες στα δευτέρια σου, αλλά τα θεωρούμε ψευδή. Υπολογισε με αυτούς τους τύπους τι ΘΑ έπρεπε να είχες κερδίσει και αν βγουν παραπάνω από αυτά που σου βγαίνουν κανονικά τότε αν είσαι ξύπνιος δήλωσε αυτά και εμείς θα σε αφήσουμε ήσυχο. Ειδάλως θα σε ξεσκίσουμε στον έλεγχο και θα πληρώσεις τα 20απλάσια και βάλε. Ενα κράτος που σε εκβιάζει έτσι, που σε αναγκάζει να μην πληρώνεις στην ώρα τους τους φόρους σου αφού ξέρεις ότι μια μέρα (φωτογραφικά, για τους προστατευόμενους) θα εγκρίνει ένα νέο διακανονίσμό και θα την σκαπουλάρεις χωρίς να τρέχει μία τότε ποιος ο λόγος να του φερθείς εσύ καλά?? Ποιος?

philos said...

Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες για τους φοροτεχνικούς μηχανισμούς του κράτους.
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατι είναι μαγκια το να κλέβεις φόρους από το κράτος και ταυτόχρονα το να κλεβεις τους πελάτες σου?
Λες "Το κέρδος φέρνει οικονομική άνθιση..."
Δηλαδή τα κέρδη που βγάζει ο κύριος καταστηματάρχης, που τα επενδύει στο νησί του? Έκανε επέκταση της επένδυσής του? Συνεβαλε στην ανάπτυξη των δομών της Ρόδου? Εδωσε χρήματα για την καλύτερη τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του νησιού? όχι βέβαια, γιατί για όλα αυτά τα απαιτεί και ο ίδιος από την συμβολή του κράτους. Αλλά αντίθετα επένδυσε στην αγορά Mercedes, σε πλήθος άλλων καταναλωτικών εισαγόμενων προϊοντων, στα σκυλάδικα, σε χειμερινά ταξίδια στο εξωτερικό, στα Καζίνο, ή σε άλλα καταναλωτικά ταξίδια στην γειτονική Τουρκία και σε άλλες πρώην Ανατολικές χώρες ....
Η Debby και ο καθένας μας που συναινεί στην φοροδιαφυγή, στην ουσία τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο που μας απομακρύνει από την πραγματική ανάπτυξη.
Η γυναίκα μου, οι φίλοι της και κάποιοι συγγενεις είναι στον κάλδο της ένδυσης ή διαθέτουν μαγαζιά με ρούχα (και Βαφτιστικά!) και ξέρω τα ποσοστά κέρδους. Ο ωχαδερφισμός που επιδεικνύουμε απέναντι σε κάποιον που βγάζει 200-300% κέρδος είναι ο ίδιος με αυτό που επιδεικνύουμε για τις ικανότητες του κράτους μας. Αποτέλεσμα ένας φαύλος κύκλος.
Εγώ στο θέτω διαφορετικά το ερώτημα:
Γιατί να περιμένω το κράτος να μου συμπεριφερθεί δίκαια όταν εγώ εκ προοιμίου αντιδρώ παράνομα εναντίον του?
Όταν βλέπω ένα μαγαζί να έχει 500 άτομα κόσμο και το ελέγχει η εφορία και παρουσιάζει έσοδα 20000€ το χρόνο, και λίγα πρόστιμα του βάζει... Γιατί εγώ να πληρώνω περισσότερους άμεσους φόρους από τον ιδιοκτήτη club?

Η φοροδιαφυγή δεν είναι μαγκιά, είναι κλεψιά. Της ίδιας μας της τσέπης...

zero said...

Αστα να πανε...
μην το ψαχνεις, χαμος γινεται.

ζερο.

Alitovios said...

Δεν κατάλαβα που κολάει η πληρωμή με κάρτα με τη φοροδιαφυγή.

Debby said...

Philos!
Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι με το "μαγκιά του" δεν εννοώ να κλέβει. Εννοώ να πουλάει με κέρδος. Στην προκειμένη νομίζω ότι εσύ έχεις στο μυαλό σου ένα διαφορετικό πρότυπο μικροεπιχειρηματία από αυτό που έχω εγώ. Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν και αυτοί που περιγραφεις.Εγώ όμως στο μυαλό μου έχω ένα συμπαθητικό τύπο που με ρωτάει αν θέλω να μου κόψει απόδειξη και αν του πω ναι θα το κάνει χωρίς καμιά διάθεση να με καπελώσει επειδή θέλει να φοροδιαφύγει. Ενός ανθρώπου που δουλευει μόνος του ένα μικρό μαγαζάκι και αν μπορέσει θα ανοίξει άλλο ένα ή θα πάρει κάποιον υπάλληλο κτλ. Και φυσικά όχι αυτού που έχει ένα ναιτ κλαμπ και βγάζει δεν ξέρω και εγώ τί. Αλλά και πάλι.Αν μπορεί να τα βγάζει γιατί όχι? Νομίζεις ότι δεν ξέρουν πόσα βγάζουν αυτοί? Εδώ είναι φανερό μπροστά στα δικά σου μάτια και του καθενος από εμάς. Δεν χρειαζεται ιδιαιτερος κόπος για να το καταλάβεις.Αυτό που πρέπει να αναρωτηθείς είναι αν όντως πληρώνονται κάποια στιγμή τα πρόστιμα που τους βάζουν και αν συμορφώνονται αυτοί. Ξέρεις φυσικά ότι η απάντηση είναι όχι. Μην κολλάμε σε λεπτομέρειες και ειδικές περιπτώσεις. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι λένε και αυτός ο φαυλος κύκλος όπως πολύ σωστά τον ονομάζεις θα σταματήσει μόνο εφόσον κάποια στιγμή σε αυτόν τον τόπο τηρούνται οι νόμοι αυστηρά και όχι κατά περίπτωση όπως τώρα. Αυτή είναι η δουλειά του κράτους την οποία δεν κάνει. Η δουλειά του καταναλωτή (και η δύναμη του) είναι να βρει το καλύτερο στην φθηνότερη τιμή. Εγώ σου λέω, ότι στον τόπο που βρίσκομαι αυτή η τιμή είναι από τις καλύτερες. Εκανα το χρέος μου να ψάξω για το καλύτερο και φθηνότερο.Αν νομίζεις ότι το κάνουμε όλοι τα υπόλοιπα περισσέυουν. Η συνείδηση μας σαν καταναλωτές δεν εξαντλήτε σε μια κωλο-απόδειξη (με συγχωρείς!!). Μόνο αυτό μπορεί να κάνει καλό στην τσέπη μας!

Zero! Φυσικά και γίνεται χαμός. Το κακό είναι ότι νομίζω πολλές φορές ότι δεν γίνεται άδικα!

Alitovie! Κολλάει καλέ μου! Και πολύ μάλιστα! Γιατί τα έσοδα που είναι με κάρτα διασταυρώνεται εύκολα ενώ τα άλλα, τα μετρητά είναι σχεδόν αδύνατο να διασταυρωθούν με ακρίβεια. Είναι λογιστικό το θέμα περισσότερο αν κατέχεις... Θα σου πω ενα συμβάν που συνέβει πριν 15 και βάλε χρόνια. Δουλευα σε λογιστήριο τότε και κάποιοι πελάτες του λογιστήριου είχαν μαγαζιά στην παλιά πολή της Ρόδου. Κάποιοι από αυτούς ήταν καλοί πελάτες των τραπεζών που συνεργάζονταν και τους χορήγησαν οι τράπεζες μηχανάκια αναγνωσης των π.κ. Τα διπλανά τους καταστήματα που δεν είχαν όταν πετύχεναν κανένα τουρίστα που ήθελε να ψωνίσει με κάρτα, ζητούσαν σαν εξυπηρέτηση από αυτόν που είχε να το χτυπήσει στο δικό του μηχανάκι. Το απότελεσμα το φαντάζεσαι όταν μετά από ένα χρόνο το κράτος ζήτησε να διασταυρωθούν τα έσοδα που είχαν χτυπηθεί με κάρτα με τα δηλωθέντα. Δεν θυμάμαι και εγώ πόσο μεγάλα πρόστιμα έφαγαν και καλά για απόκρυψη εσόδων!
Ετσι είναι το κράτος μας! Δεν ενημερώνει και αιφνιδιάζει!

Alitovios said...

Επειδή εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι θες να πεις υποθέτω πως όταν λες πληρωμή μετρητά εννοείς να μη σου κόβουν κι απόδειξη;

Debby said...

Εννοώ ότι όταν πληρώνεις με κάρτα πρέπει ντε και καλά να κόψουν απόδειξη. Ενώ αν πληρώνεις μετρητά μπορούν και να μην ή να κόψουν μειωμένης αξίας.

melomenos said...

και μην ξεχνάτε ότι κάνουν και καλύτερη τιμή με μετρητά γιατί η τράπεζα κρατάει και προμήθεια απο την πιστωτική κάρτα στον έμπορα,
είναι η αλήθεια ότι έγραψες
όλα ξεκινάνε απο το κράτος
αυτό μας οδηγάει στην νοοτροπία αυτή!
καλημέρα σου

jul said...

Βρηκες βαπτηστικα σε τοσο καλή τιμή?
Πφφφφφφφφφφ εγω να δω τι θα κανω και ΠΟΤΕ??
Οσο για την φοροδιαφυγη...ειναι μεγαλο θεμα....και επειδή έχουν δει πολλά τα ματάκια μου και έχουν ακουσει πολλά τα αυτακια μου, προτιμώ να αφήσω το στοματακι μου κλειστό...αν με καταλαβαίνεις...

Debby said...

Melomene! Kαλη σου μέρα αν και μεσημέριασε για τα καλά πια!
Ναι. Στα μικρά μαγαζάκια ισχύει και αυτό. Σου κάνουν καλύτερη τιμή αν πληρώσεις μετρητά και όλα με την μία. Ομως συνήθως είναι τόσο μεγάλο το ποσοστό κέρδους που η προμήθεια της κάρτας είναι αμελητέο ποσό!

Julia! Ναι βρήκα! Και όμορφα! Ξέρεις! Γιατί δεν φαντάζεσαι τι είδαν τα μάτια μου!! Από π.χ. (προ Χρίστου) εώς "τελευταίας τεχνολογίας" αλλά απλησίαστα!! Και με δώρο 40 μπομπονιέρες! Του ευρώ φυσικά αλλά δεν με χαλάει καθόλου!!

Ασκαρδαμυκτί said...

Δεν πιστεύω πως ο Έλληνας είναι κατά συνείδηση φοροκλέπτης!
Απλά δεν θέλει να είναι κορόιδο και να πληρώνει χωρίς αντίκρυσμα!

Caesar said...

Aς υποθέσουμε ότι ένας κράτος δεν είναι δίκαιο. Ας αναλογιστούμε από ποιούς ανθρώπους αποτελείται αυτό το κράτος. Δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι που διαμαρτυρόμαστε για όλα τα δεινά του; Δεν αποτελούμε εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες του αυτό το κράτος; Δηλαδή άν είμαστε, έστω η πλειονότητα, συνεπείς στις υποχρεώσεις μας και γιατί όχι, αλληλέγγυοι, δεν θα υπήρχε και ένα περισσότερο δίκαιο κράτος; Δεν επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι εκείνους που θα διοικήσουν το κράτος μας; Αλλά μάλλον είναι πιό εύκολο να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους;))

Debby said...

Ασκαρ, εμείς συμφωνούμε! Παραδόξως συμφωνούν και άλλοι και αυτό δεν το περίμενα!

Caesar! Πολύ σωστά όλα αυτά που λες αλλά νομίζω ότι ο φαυλος αυτός κύκλος δεν πρέπει να περιμένουμε να αλλάξει από κάτω προς τα πάνω αλλά το ανάποδο. Και φυσικά έχουμε μέρος ευθύνης με το τι ψηφίζουμε. Δεν ψηφίσουμε τον άξιο, αλλά αυτόν που είναι πιο δημοφιλής και μπορεί να μαζέψει ψήφους. Αλλά για πες μου... Εχεις δει πολλούς ικανούς ανθρώπους να θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική? αυτοί που αξίζουν κάνουν άλλα πράγματα στην ζωή τους... Δεν πάνε να πέσουν μέσα σε ένα βάλτο!
Εγώ τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από τους υποψηφίους...