Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, March 06, 2007

Χωρίς ύπνο...

Τελευταία διάβασα μαζεμένα μερικά post κάποιων bloggers που εξέφραζαν την δυσκολία τους στον ύπνο... Το να υποφέρει κάποιος από αϋπνία δεν είναι λίγο. Γενικά το να έχει κάποιος δυσκολία στον ύπνο είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ βασικός ο ύπνος για την επιβίωση μας όλη. Αλλιώς θα είχαμε βρει κάποιο τρόπο να τον αναπληρώνουμε και να μην κοιμόμαστε.
Κατά καιρούς σε όλους έχει τύχει να μην μπορούμε να κοιμηθούμε λόγω υπερέντασης. Το να είσαι σε εκγρήγορση και κινητικότητα μέχρι λίγο προτου πέσεις για ύπνο δεν είναι ότι καλύτερο. Οταν αποφασίσεις να κοιμηθείς νιώθεις να είσαι σε τέτοια ένταση που είναι αδύνατον να κλείσεις μάτι.

Η μία λύση είναι (αν έχεις την πολυτέλεια να μην έχεις κάποιο στάνταρ ωράριο στην δουλειά σου) να μην το σκέφτεσαι και να σταματήσεις να προσπαθείς να κοιμηθείς. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε ως και να αρχίσεις να ξεσκονίζεις το σπίτι ή να σιδερώνεις ή να τακτοποιείς τα συρτάρια σου κτλ αρκεί να μην σκέφτεσαι ότι πρέπει να κοιμηθείς. Δεν ενδεικνύονται ενέργειες που προκαλούν θόρυβο γιατί έτσι θα καταλήξουμε να προκαλέσουμε αϋπνία και στους άλλους!! Με αυτόν τον τρόπο, αργά η γρήγορα ο ύπνος θα έρθει θέλοντας και μη.
Η άλλη λύση είναι να ακολουθήσετε την πιο κάτω τεχνική που προτείνει ο αγαπημένος μου Osho και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Την έχω σαφώς δοκιμάσει και εγώ αλλά και μια φίλη μου που έτυχε να την θυμηθεί όταν κάποια βράδια δεν μπορούσε να κοιμηθεί.
Εννοείτε πως ούτε εγώ ούτε και αυτή κατορθώσαμε να φτάσουμε στο "πρωί"!!!

Όταν το βράδυ πέφτεις να κοιμηθείς, πήγαινε προς τα πίσω και ξαναθυμίσου ολόκληρη την μέρα, αλλά ανάποδα. Μην αρχίσεις από το πρωί, αλλά από εκεί που βρίσκεσαι - από το κρεβάτι - και πήγαινε προς τα πίσω. Ύστερα πήγαινε ολοένα και προς τα πίσω, σιγά-σιγά, βήμα-βήμα, μέχρι την στιγμή που ξύπνησες το πρωί. Πήγαινε προς τα πίσω και να θυμάσαι συνεχώς να μην μπλέκεσαι και να μην ταυτίζεσαι με ότι συμβαίνει.

Για παράδειγμα το απόγευμα κάποιος σε πρόσβαλλε. Δες τον εαυτό σου, δες την μορφή σου, δες ότι κάποιος σε προσβάλλει, αλλά εσύ να παραμείνεις παρατηρητής. Μην μπλέκεσαι, μην θυμώσεις πάλι. Αν θυμώσεις ξανά τότε ταυτίζεσαι. Όταν την νύχτα πηγαίνεις διαλογιστικά προς τα πίσω, στα συμβάντα της ημέρας, απλως να θυμάσαι ότι είσαι παρατηρητής. Μη θυμώνεις. Κάποιος σε επαινεί. Μην ενθουσιάζεσαι. Απλώς κοίταξε το όλο πράγμα σαν να κοιτάζεις μια ταινία. Και αυτό το προς τα πίσω βοηθά πάρα πολύ - ιδιαίτερα εκείνους που έχουν προβλήματα με τον ύπνο τους.


Αν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα με τον ύπνο, αν έχεις αυπνία, αν βρίσκεις δυσκολία στο να κοιμηθείς, αυτό θα σε βοηθήσει πολύ επειδή ξετυλίγει τον νου. Όταν πηγαίνεις προς τα πίσω, ξετυλίγεις τον νου ενώ το πρωί αρχίζεις να τον τυλίγεις. Και ο νους μπλέκεται σε πολλά σημεία, οπότε γίνεται κουβάρι. Στο μυαλό θα παραμείνουν τα πράγματα που είναι μισοτελειωμένα και ανολοκλήρωτα, που δεν υπάρχει χρόνος για αυτά για να τακτοποιηθούν την ίδια στιγμή που συμβαίνουν.
Γι' αυτό την νύχτα πήγαινε προς τα πίσω. Αυτή είναι μια διαδικασία ξετυλίγματος του κουβαριού. Και όταν φτάσεις στο πρωί, τη στιγμή που σηκωνόσουν από το κρεβάτι, θα έχεις πάλι τον ίδιο φρέσκο νου που είχε το πρωί.
Και τότε μπορείς να κοιμηθείς σαν μικρό παιδί.

12 comments:

An-Lu said...

Μολονότι σπάνια έχω πρόβλημα αϋπνίας, η συγκεκριμένη συμβουλή μου φαίνεται πολύ χρήσιμη!
Όποτε είχα αϋπνίες έκανα κάτι άλλο, μετρούσα αργά-αργά από μέσα μου, από το 100 μέχρι το 0...αν τύχαινε να κουνηθώ κατά τη διάρκεια του μετρήματος, ξανάρχιζα από το 100..συνήθως στο τρίτο μέτρημα, έχανα το λογαρισμό κάπου στη μ...έ....ζζζζζζζζζζζζζζζζ!

Klearchos said...

Μήπως φταίνε οι υπολογιστές;

Debby said...

An-lu!!Αυτή η μέθοδος είναι και ενδιαφέρουσα! Εκτός ότι καταφέρνεις να αποστασιοποιηθείς από αυτά που σου συμβαίνουν κοιμάσαι χωρίς να το καταλάβεις!

Klearhe! Λες? Μπα! Δεν νομίζω! Ο υπολογιστής τουλάχιστον για μένα είναι απόλυτα χαλαρωτικός!

Anonymous said...

Η μέρα μοιάζει με λαβύρινθο,
αν δεν έχεις το νήμα της debby,
που μεταμορφώνεται σε Αριάδνη
και μας χαρίζει το μίτο.
Δεν αρκεί να νικάς τον Μινώταυρο κάθε μέρα πρέπει να κάμεις και τον απολογισμό.
Λές γι αυτό δενύπάρχει πρόβλημα ύπνου όταν μαθαίνω να σκέφτομαι όχι μόνο τη μέρα που πέρασε αλλά και μερικά χρόνια;
Ξέρεις άλλη συμβουλή για υπερβολικό feed back;

Debby said...

Χα!! Υπερβολικό feed back??? Αχ! Οχι! Δεν μου βρίσκεται καμιά πρόχειρη!! :-)

resident said...

Καλή μου φαίνεται η συμβουλή, θα την ακολουθήσω .
Η δικιά μου τακτική για τις νύχτες που νιώθω έντονο στρες, είναι η χρήση αγχολυτικών η μελατονινης . Τα χρησιμοποιώ μόνο όταν μου έχει συμβεί κάτι και με έχει στρεσάρει πολύ και καταλαβαίνω ότι θα έχω άσχημη νύχτα. Αυτό συμβαίνει κατά μέσο όρο 15 φορές τον χρόνο.Δεν εθίζομαι, μόλις περάσει η κρίση γρήγορα αποσυνδέομαι από αυτά .
Δεν το συστήνω ασφαλώς σε κανένα που δεν έχει πείρα στον χειρισμό φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Καληνύχτα.Μετά από μια κουραστική μέρα νομίζω ότι θα έχω έναν ήρεμο ύπνο

Debby said...

Καλησπέρα Resident!
Εγώ πάντως έχω μια γενικότερη απέχθεια όσον αφορά τα φάρμακα και με όση ευκολία τα κατανάλωνα παλιότερα μα άλλη τόση δυσκολία τα χρησιμοποιώ τώρα πια!
Νομίζω αξίζει να κάνεις μια προσπάθεια με αυτή την μέθοδο. Μια όσο το δυνατο πιο ειλικρίνη για να πετύχει προσπάθεια. Και θα χαρώ πολύ να μου πεις καλά νέα. Οτι δεν χρειάστηκε να ξαναπάρεις αγχολυτικό! :-)
Καλή σου νύχτα και καλόν ύπνο!

Alitovios said...

Μόλις ξύπνησα. Τι λέτε εδώ;

Jason said...

Χμ καλό...

Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τον ύπνο πια, σε ελάχιστες περιόδους της ζωής μου είχα.
Απλώς εδώ και κανα χρόνο το ωράριό μου είναι κάπως... μετατοπισμένο... (κοίτα τι ώρα είναι τώρα...) Θα πέσω για ύπνο σε καμιά ώρα και θα ξυπνήσω το απόγευμα, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Μια φίλη με έμαθε να μην αγχώνομαι για τα ξενύχτια.
"Το πρωινό ξύπνημα", λέει, "είναι κατάλοιπο των αγροτικών κοινωνιών, όπου όλα έπρεπε να ξεκινήσουν με το πρώτο φως της μέρας για να έχουν τελειώσει πριν να πέσει το σκοτάδι τις μικές χειμωνιάτικες μέρες."
Σήμερα, λοιπόν, άμα δεν έχεις δουλειά, όπως λες κι εσύ, τι μνύχτα, τι μέρα, το ίδιο κάνει...

Debby said...

Καλημέρα!! Απο αυτήν που κοιμάτε νωρίς και ξυπνάει νωρίς!
Οχι σαν μερικά νυχτοπούλια!!

Alitovie! Ξύπνησες εκείνη την ώρα? Και δεν γύρισες πλευρό???
Αλλά θα μου πεις ελευθερος επαγγελματίας άνθρωπος τι ανάγκη έχεις? :-)

Jason! Σωστό και αυτό που λέει η φίλη σου! Ισως να είναι και έτσι.
Ομως, καλέ μου, ποτέ δεν ευχαριστηθεί τον "ημερήσιο" ύπνο όσο τον "νυχτερινό". Εχει να κάνει με το βιολογικό μας ρολόι περισσότερο μάλλον. Και προφανώς σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το φως της μέρας και το σκοτάδι της νύχτας!

Μου θύμισες ένα κομμάτι από "Το όνομα του Ρόδου" του Έκο που ανέφερε ότι ο ύπνος της μέρας είναι "αμαρτία" γιατί αυτός που θα τον γευτεί δεν μπορεί να τον χορτάσει. Θέλει όλο και περισσότερο!
(Αντε πάλι στα βιβλία κατέληξα! Πως να μην μου βγει μετά το όνομα?)

maika said...

μήπως υπάρχει και κανένα κόλπο για ευχάριστο ,κεφάτο, σπεσιαλ πρωινό ξύπνημα??? εκτός απο τα ξυπνητήρι ραδιόφωνο και τον κουβά με το νερό???
Πάντως το κολπάκι για τις αϋπνίες θα το δοκιμάσω!! μακάρι να πιάσει!
καλημέρα!!

Debby said...

Καλημέρα Maika!!

Υπάρχει ένα αλλά χρειάζεται και άλλο άτομο!!!

Δοκίμασε το και πες μου! Εγώ πάντως έμεινα κατευχαριστημένη!