Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, April 09, 2007

Το θαύμα των θαυμάτων...

Απόσπασμα από το Κατά θωμά Ευαγγέλιο:

Είπε ο Ιησούς:

Στάθηκα στο κέντρο του κόσμου
Και τους παρουσιάστηκα με σάρκα και οστά.

Τους βρήκα όλους μεθυσμένους.
Δεν βρήκα κανένα να διψάει.

Και η ψυχή μου γέμισε θλίψη για τους γιους του ανθρώπου,
Γιατί η καρδιά τους είναι τυφλή
Και δεν βλέπουν ότι άδειοι ήρθαν στον κόσμο
Και άδειοι πρόκειται να φύγουν από τον κόσμο πάλι.

Τώρα όμως είναι μεθυσμένοι.
Όταν το κεφάλι ξεκαθαρίσει από το κρασί τους
Τότε θα μετανιώσουν.


Αν το σώμα έχει γεννηθεί από το πνεύμα
Τότε αυτό είναι θαύμα
Αν όμως, το πνεύμα έχει γεννηθεί από το σώμα,
Τότε είναι το θαύμα των θαυμάτων.
Αναρωτιέμαι, όμως πως αυτός ο μεγάλος πλούτος
Κατοικεί μέσα σε τέτοια φτώχεια.
Μετά το παραλήρημα του Πάσχα, δυστυχώς, μου ήρθαν στον νου τα παραπάνω...
Για να μην πω τίποτα χειρότερο...

Μ.Παρασκευή βράδυ, μετά την περιφορά του Επιτάφιου, (για να μην πω και ταυτόχρονα), γινόταν χαμός από τα γλέντια στα μπαράκια τα οποία ήταν γεμάτα χριστιανούς που την επομένη θα έτρεχαν να "κοινωνήσουνε".

Μ.Σάββατο βράδυ, τα ζωάκια μου έτρεχαν να βρουν να κρυφτούν από τον χαλασμό που γινόταν από τις ντουφεκιές και τα πυροτεχνήματα τα οποία είχαν αρχίσει μία ώρα πριν την "Ανάσταση" και κατάντησαν μια θρησκευτική λειτουργία σε show.

Άντε και του χρόνου εις ανώτερα.

19 comments:

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Όμως Debby μου, επειδή "ουδείς αναμάρτητος"...
γι΄αυτό ας "μην κρίνουμε τους άλλους για να μην μας κρίνουν κιόλας" ("μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε")!
Κι ας μην ξεχνάμε πως η Ακολουθία του Επιταφίου έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, όπως & οι τουφεκιές με τα πυροτεχνήματα της Αναστάσεως! Άλλο πράγμα η ουσία & άλλο το γράμμα του Νόμου... δεν ξέρω αν με πιάνεις; Ανεξάρτητα δλδ από τα θρησκευτικά πιστεύω (ή δεν πιστεύω) του καθενός από μας, προσωπικά δε θεωρώ πως αυτός που θα πάει το βράδυ να πιει ένα ποτό όμορφα & ωραία σ΄ένα μπαράκι & το πρωί θέλει να πάει να κοινωνήσει διαπράττει καμμία "αμαρτία" ή δεν είναι γι΄αυτό "καλός χριστιανός"... Την Αγάπη μόνο δίδαξε ο Χριστός! Και θέλω επίσης γλυκιά μου φίλη να σου πω πως το Χριστό τον έχουμε μέσα του ο καθένας, στην καρδιά του & πως οι πολλές & υπερβολικές αυστηρότητες δεν καταδεικνύουν (κατά τη γνώμη μου πάντα) θεοσεβούμενο άτομο, αλλά θρησκόληπτο ή φαρισαϊστή...
Φιλάκια καλή μου & την Καλημέρα μου!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

ΣΥΓΝΩΜΗ: Χρόνια Πολλάαααααα!!!
Και Καλά!!!

Klearchos said...

Χρόνια πολλά!!

cyrus said...

Χρόνια πολλά, Ντέμπι.

Ο Βουδισμός ήταν γνωστός στην Ιουδαία...

Stavros Katsaris said...

Χρόνια πολλά!

Debby said...

Καλημέρα!

Ηλιαχτίδα! Θα διαφωνήσω μαζί σου κάθετα σε αυτό το ζήτημα.
Ηταν άτοπο το ότι "εκρινα" καταρχήν. Γιατί εγώ απλά παρέθεσα τα γεγονότα με πολύ όμορφο τρόπο κιόλας, χωρίς ιδιαίτερους χαραχτηρισμούς. Σκέψου πόσο φανταχτερά άσχημα είναι που ένιωσες ότι έκρινα. Απλά διατύπωσα.

Υποτίθετε ότι τα τελετουργικά μιας θρησκείας έχουν σκοπό να εμβαθύνουν τον άνθρωπο στο νόημα της θρησκείας και σε αυτό που θέλει να μεταδώσει. Στην προκειμένη έτσι όπως το θέτεις είναι σαν να είμαστε ηθοποιοί και πέρνουμε μέρος στο θέατρο του παραλόγου. Χωρίς καμιά βαθιά συναίσθηση αυτού που κάνουμε και αυτού που τελικά είμαστε.

Τελικά είναι νομίζω θέμα γούστου. Εγώ δεν θα μπορούσα και δε θα το κάνω να λάβω μέρος σε αυτό το πανηγύρι νομίζοντας ότι κάνω κάτι που βοηθάει τον εαυτό μου σε κάτι. Εγώ όπως τόσοι άλλοι που ζουν στην "δικτατορία" (κατά την γνώμη μου και μόνο) της χριστιανικής εκκλησίας λαμβάνούμε μέρος σε ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε, νιώθοντας απλά μέλη ενός θιάσου.

Μ'αγαπάς ακόμα???
:-)
Χρόνια μας πολλά και καλή καρδιά!

Debby said...

Κλέαρχε! Χρόνια μας πολλά και από εδώ!

Cyrus! Ναι! Πράγματι. Απο τα λόγια του Ιησου αυτό φαίνεται. Στο μόνο που δεν μοιάζουν είναι στο ότι οι μεν πιστευουν στην μετεμψύχωση και ο Ιησούς δεν είπε ποτέ τίποτα τέτοιο.
Χρόνια μας πολλά!

Σταυρο! Χρόνια πολλά! Περάσατε όμορφα με τον μπέμπη να αλωνίζει φέτος?

Caesar said...

Mεθυσμένος, "βλέπεις" περισσότερα ;))

Λιπαρδόνιος said...

Χρόνια Πολλά Debby!(είδα το...σιγοντάρισμά σου στο προηγούμενο post).
Δε θα σχολιάσω κάτι.Απλά,περιμένω στο επόμενό σου κείμενο να προχωρήσεις καμιά ημέρα ακόμη(από το Μ.Σάββατο βράδυ που σταμάτησες)και να πεις τί έδειξε η ζυγαριά την Κυριακή το βράδυ...
Φιλιά από Θεσ/νίκη!

ONOMATODOSIA said...

σοου,σοου...

καλη βδομαδα!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Kαταρχήν καλή μου, δεν μπορούμε -νομίζω- να παίζουμε με τις λέξεις! Δεν είπα πως έβαλες χαρακτηρισμούς, αλλά μόνο αυτοί νομίζεις αποτελούν κρίση;;;
Όσο για τα υπόλοιπα, θα απαντήσω μόνο στο θέμα της "δικτατορίας" της χριστιανοσύνης (γιατί δε θέλω να μαλώσουμε): ξέρεις καλά πως εγώ η ίδια κατηγορώ την απολυταρχία & τον αυταρχισμό του ιερατείου της θρησκείας που πιστεύω, όπου αυτός υφίσταται. Όμως δεν μπορώ να ανεχτώ να το παίζουν όλοι "για τα μάτια του κόσμου" θρήσκοι & μετά να λένε πως τους αναγκάζει η Εκκλησία! Αυτό για μένα είναι θρασυδειλία! Στο κάτω-κάτω γιατί πρέπει να πάει όποιος δεν πιστεύει στην Ανάσταση; Κανείς δεν τον αναγκάζει πραγματικά!
Κι όσο για το "θέατρο του παραλόγου", χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως όλοι οι χριστιανοί είναι/είμαστε όντως χριστιανοί με την πραγματική ένοια της λέξεως, ίσως βολεύει να παρουσιάζεται σαν θέατρο...
Φιλιά!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Χριστός Ανέστη σε όλους και σε σένα Ντέπάκι.
Σε καταλαβάινω απόλυτα. αλλά όποιος νοιώθει έστω και λίγο την Θεία κατάνυξη θα πάει εκεί που πρέπει, όποιος νοιώθει την ποτοκατάνυξη θα πάει αλλού.
Ο Θεός έστσι κι αλλιώς στο τέλος τους συγχωρεί όλους, ακόμα και στο Σταυρό του μαρτυριόυ. για μένα πάντως η Μεγάλη Εβδομάδα σημάινει αυτό.
http://stavraetos.blogspot.com/2007/04/blog-post_09.html

Aphrodite said...

Xμ, ναι, κι εγώ προτιμώ κομπάρσα κι εκτός σκηνής, κάπου στις κουίντες, παρά στο πανηγύρι των τρελλών (βλ. Κουασιμόδος, α-λα-Ντίσνευ...) Εχω χτυπηθεί απο στρακαστρούκα, μου έχουν κάψει μαλλί, με έχουν ποδοπατήσει και γενικώς όλο και περισσότερο μου θυμίζει ασκήσεις πανικού κι ομίχλης και λιγότερο κατάνυξη και γιορτή μετά...

Με τα παιδιά δε, την άλλη μέρα, Κυριακή πρωι στη Μικρη Ανάσταση και περνάμε ανθρώπινα!

Αν κι εκεί λέω πότε θα παρει φωτιά καμμιά λαμπαδα με τις τόσες πλαστικούρες επάνω, να τις απαγορεύσουν να ησυχάσουμε... Τα έχουμε υπερ-καταναλωτικοποιήσει τα βρέφη, άσε με...

Λοιπόν, Καλό Απόπασχα (πώς λέμε απόβραδο, απόνερα...)
και όλα με χαρά και υγεία!

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Debby said...

Καλημέρα!!

Caesar, την τύφλα σου δεν βλέπεις μεθυσμένος!
Αισθάνεσαι όμως σίγουρα πολύ καλύτερα!!

Απόλλων! Τι να πω πια για την Κυριακή! Το φαί μονοπωλούσε το σύμπαν! Και καλά έκανε θα έλεγα! :-)

Onomatodosia! Show δεν λες τίποτα! :-)

Ηλιαχτίδα, καλή μου, μπορείς αν θες να μου πεις τι σημαίνει "κρίση" και "κρίνω" γιατί μάλλον αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά αυτές τις δυο λέξεις.
Α! και με το "δικτατορια" δεν εννούσα την Ανάσταση και κάθε λειτουργία που δεν είναι "υποχρεωτική". Τα υπόλοιπα... ιδιαιτέρως!! :-)

Saki! Χρόνια πολλά και σε σένα! Να είσαι καλά. Θα κρατήσω αυτό το "αλλά όποιος νοιώθει έστω και λίγο την Θεία κατάνυξη θα πάει εκεί που πρέπει" και θα αλλάξω την τελευταία λέξη από πρέπει σε νιώθει! Μου πάει καλύτερα! :-)

Aphrodite! Χρόνια πολλά και σε σένα και στα ζουζούνια σου!
Πράγματι οι παιδικές λαμπάδες είναι τόσο φορτωμένες που πρέπει κανείς να είναι συνέχεια σε εκγρήγορση μην συμβεί το ολοκάυτωμα! :-)

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Ok!
Λοιπόν, Πηγή: Λεξικό Δημοτικής(ορθογραφικό, ερμηνευτικό, ετυμολογικό) επίτομης εγκυκλοπαίδειας "ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ" (των εκδόσεων ΔΟΜΙΚΗ), τόμος 2ος, σελίδα 747:
Κρίνω: διατυπώνω κρίση, σχηματίζω γνώμη / αποφαίνομαι σχετικά με κάτι / μτφ. δικάζω
Κρίση: η διανοητική ενέργεια με την οποία διατυπώνεται λογικό συμπέρασμα ή εκφράζεται γνώμη μετά από εκτίμηση των προσώπων ή των πραγμάτων / η κριτική.

Anyway...

Debby said...

Α! Πολύ ωραία τότε!
Υπογράμμισε μου λοιπόν στο ποστ μου που ακριβώς έκανα όλα αυτά τα οποία σημαίνουν οι λέξεις αυτές!!!!!
Μόνο μία λέξη από αυτές που ανέφερα μπορεί να θεωρηθεί κρίση! Και αυτή είναι το "κατάντησαν"! Αλλά αν σε ενοχλέι τόσο, άλλαξε την με το "μετέτρεψαν"!
Δεν υπάρχει καμιά άλλη κρίση σε όλο το ποστ. Μόνο παράθεση γεγονότων!!

:-))))

zero said...

Πραγματι ειναι θαυμα.

Η ζωη εννοω.

ζερο.

Blogaki said...

Χρόνια Πολλά!!! :)))
Φιλιά!!

Debby said...

Zero! Θαύμα από τα λίγα που συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας!

Blogaki! Χρόνια πολλά και σε σένα κοριτσάκι! :-)))