Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, April 12, 2007

Απατεώνες και απατεωνιές

Ένα πρωινό καθώς ετοιμαζόμουν για να πάω στην δουλειά μου, είδα σε μια πρωινή εκπομπή ένα και καλά ρεπορτάζ κατά το οποίο, μια ρεπόρτερ κατέβασε επίτηδες τις ασφάλειες του σπιτιού της και κατόπιν κάλεσε ηλεκτρολόγο για βλάβη. Πράγματι πάει ο ηλεκτρολόγος, ψάχνει ο άνθρωπος να βρει τι φταίει, βλέπει την ασφάλεια κατεβασμένη, και αρχίζει να δοκιμάζει να δει τι συμβαίνει ανεβοκατεβάζοντας ασφάλειες. Τελικά, δεν διαπιστώνει (προφανώς) κανένα πρόβλημα και όταν τον ρωτάει η ρεπόρτερ τι έφταιγε της λέει ότι έφταιγε η ασφάλεια, ότι την άλλαξε και ότι όλο αυτό κόστιζε 35€. Η ρεπόρτερ αφήνει ένα επιφώνημα έκπληξης όταν ακούει την τιμή και αναφωνεί : «Τόσα πολλά για μια ασφάλεια?»

Το ρεπορτάζ κατέληξε να αφήνει να αιωρείται ένα υπονοούμενο ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες τεχνίτες είναι εν δυνάμει απατεώνες.

Και ρωτάω εγώ…
Αν, αντί να πει ψέμα, ότι άλλαξε την ασφάλεια, έλεγε την αλήθεια, τι θα έπαιρνε για τον κόπο του? Τι θα έπρεπε να πάρει δηλαδή? Είναι υπερβολικά μεγάλο αυτό το ποσό, υπολογίζοντας ότι αυτός ο άνθρωπος χασομέρησε μισή ώρα και αν μιλάμε για Αθήνα πάνω από 45 λεπτά για να πάει και να έρθει από το σπίτι της ρεπόρτερ? Όταν οι εταιρείες πλέον που αναλαμβάνουν βλάβες, επισκευές και εγκαταστάσεις χρεώνουν βάση εργατοώρας αδρά και εξτρά για τα ανταλλακτικά.

Που ξέρουμε ότι ήταν ο πρώτος που κάλεσαν? Και αν είχαν καλέσει άλλους 10 πιο πριν και απλά εκείνοι δεν έκαναν για το θέμα, μιας και (ίσως) δεν πήραν δραχμή και είπαν την αλήθεια, το συμπέρασμα θα ήταν το ίδιο? Που είναι η αξιοπιστία και η εντιμότητα του ρεπορτάζ?

Γιατί η δαιμόνια αυτή ρεπόρτερ (κατά τ’ άλλα) δεν ζήτησε αυτό που θα ζητούσε ο καθένας από εμάς αν του συνέβαινε κάτι τέτοιο? Το πιο απλό δηλαδή, την παλιά ασφάλεια που αντικατέστησε? Προφανώς γιατί ήθελε να εξαπατηθεί και όχι μόνο αυτό, αλλά γιατί ή δική της απατεωνιά ήταν ακόμα μεγαλύτερη!

Εμένα στο χωριό μου, με έχουν μάθει ότι αν κάτι δεν μπορώ να το κάνω μόνη μου και χρειάζομαι κάποιον να το κάνει για μένα πρέπει να του δώσω ότι μου ζητήσει. Μα ας είναι και μια βίδα που πρέπει να βιδώσει. Αφού δεν ξέρω (όχι δεν μπορώ) θα πληρώσω αυτήν την τεχνογνωσία. Αν μου φανεί ακριβό το μαλλί δεν θα επιλέξω ξανά τον ίδιο. Και μόνο αν δεν μου κάνει καλή δουλειά θα ζητήσω τα ρέστα.

Μην καταντήσουμε να έχουμε μόνο απαιτήσεις χωρίς να αξιοποιούμε τα δικαιώματα μας, που καθορίζονται μια χαρά από μια ελεύθερη αγορά.

12 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Ti περιμενεις να ακουσεις απο τους δημοσιοκαφρους;

Anonymous said...

Αν καλέσεις την ΔΕΗ για το ρολόι της!!! σε χρεώνει 17,46 ευρω,
Ο λογαριασμος αναφερει
ΤΗΞΗ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ

Δηλαδη για ασφαλεια που καηκε στο ρολοι που ανηκει στην ΔΕΗ, εγω μονο τη χρηση πληρωνω και μαλιστα με εγγυηση σεβαστη (140 ευρω περιπου για κατοικια και 460ευρω για επιχειρηση), χρεώνομαι 18ευρω!!!!

philos said...

Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν βλέπουμε τέτοια ρεπορταζ είναι ότι οι ρεπόρτερ αυτού του είδους ψάχνουν για τον 1, 2, 5 στους 100 που κάνουν απατεωνιές, και μετά δεν παρουσιάζουν ποσοστά, αλλά τονίζουν την μία περίπτωση προσπαθώντας να τρομάξουν το κόσμο και να νομίσει ότι όλοι είναι έτσι.
Πάντως όλες αυτές οι υπηρεσίες τεχνιτών που κυκλοφορούν στην Αθήνα σε ενημερώνουν από πριν πόσο χρεώνεται η απλή επίσκεψη. Οπότε 35€ δεν μου φαίνονται πολλά, αλλά φυσιολογικά.
Αν ήταν όπως αφήνει να εννοηθει το ρεπορτάζ, τότε θα έπρεπε να πληρώνουμε τους γιατρούς μόνο όταν μας βγάζανε άρρωστους!

Αλήθεια απόδειξη ζήτησε η ρεπόρτερ?
;)

Mogwai said...

Τη συγκεκριμενη εκπομπη δε τη θεωρω υψηλοτερου επιπεδου απ την Πανια οποτε δε θα μπορουσα να παρω σοβαρα οτιδηποτε θα εδειχνε η "δαιμονιος ρεπορτερ".
Φοβαμαι μονο, ασχετα με την εκπομπη, οτι το ποσοστο των επιτηδειων δεν ειναι 1 ή 3 στους 100, που βλέποντας οτι ο καταναλωτης ειναι ασχετος (πως να ειναι σε ολα σχετικος?) τον γδυνουν κανονικοτατα (παραδειγμα παλαιοτερα οι τεχνικοι ηλεκτρονικων υπολογιστων).

jul said...

Για τι πραγμα μιλάμε τόση ώρα?
Για μια πατσαβούρω ρεπόρτερ η οποία ήθελε να κάνει την έξυπνη...

Debby said...

ΠΡΕΖΑ TV!! Αυτό να μου πεις! Τι περίμενα και εγώ...

Dealsend! Έτσι είναι! Δεν μας ενοχλεί το μονοπώλειο και τα κοροιδίστικα λεφτά που πληρώνουμε αλλού και αλλού και μας ενόχλησε αυτό!

Philos! Ναι, σιγά μην εξαντλούσε 2 θέματα σε μια εκπομπή! Αλλη μέρα το θέμα της απόδειξης και με το ίδιο βίντεο κιόλας!!

Μogwai! Υπάρχουν και οι απατεώνες, δεν αντιλέγω. Ομως δεν χρειάζεται να είναι κανείς εντελώς σχετικός (αλλιώς πολύ πιθανόν να μην χρειαζόταν κάν τον τεχνίτη) αρκεί να είχε λίγη λογική και να έπαιρνε σε πρώτη ευκαιρία και μια δεύτερη γνώμη.
Αλλά ρε παιδί! Πες ότι σε έγδυσε κανονικότατα κάποιος! Και τι έγινε? Την ψυχή σου πήρε? Μερικά ευρώ και σου έδωσε επιπλέον ένα μάθημα για να προσέχεις περισσότερο στο μέλλον!

Julia! Tο χειρότερο δεν είναι η άμοιρη ρεπόρτερ. Την δουλειά της έκανε. Την όποία κατεύθυνση αυτή στην δουλειά της προφανώς της την υπέδειξε καποιο από αυτούς του καφροδημοσιογράφους που λέει και ο ΠΡΕΖΑ. Αυτός είναι ο τύπος δημοσιογραφίας που πουλάει και κατά συνέπεια προωθείται.

ΔemΩΝ said...

Κανονικά, αφού δεν ήξερε πως το είχε κάνει επίτηδες - άρα κατ' αυτόν ήταν βόδι η κυρία έπρεπε να της πάρει τα διπλά και να την έστελνε και στη γωνία να δει αν έρχεται...

Είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα!

zero said...

Ξερεις βεβαια οτι σε ολη την Αγια Γραφη δεν υπαρχει η λεξη απατεωνας.
Πως?
Δεν το ηξερες?
Κι'ομως δεν υπαρχει.
Αυτη την επισημανση μου την ειχα κανει ενας γνωστος μου πριν απο χρονια.

ζερο.

Debby said...

Diavolikon! A! Καλά! χοντροδούλεμα έπεφτε και απο τους δυο! Και να το παρουσιάζαν ως τηλεπαιχνίδι (Βρείτε τον πιο κουτοπόνηρο π.χ.) καλά θα ήταν! Το κακό είναι ότι το παίρνουν στα σοβαρά και μας συγχίζουν πρωινιάτικα!

Zero! Δεν κρατιέμαι, θέλω να την πω την κακία μου τώρα με αφορμή αυτό πουέγραψες και ομλογουμένως δεν το είχα ξανακούσει!
Λοιπόν...(κακία) δεν την έβαλαν μέσα γιατί φοβόντουσαν μην αυτοί που την διαβάσουν κάνουν περίεργους συσχετιμούς και τους μπουν τίποτα τέτοιες ιδέες στον νου!!!!

ralou said...

Σωστά! Σωστά!
Ο χρόνος του κάθε επαγγελματία πρέπει να πληρώνεται.

Βέβαια υπάρχει και αντίλογος από αυτά που ζούμε κάθε μέρα. Ο ένας υδραυλικός μου έκανε προσφορά 3000 ευρω για την ανακαίνιση του μπάνιου μου και ο άλλος 1200!
Και πήρε την δουλειά, την οποία διεκπεραίωσε ωραιότατα.

Αλλά δεν μιλάμε βέβαια για τις γελοιότητες των δήθεν ρεπόρτερ που ζήλωσαν την δόξα μεγάλων τηλεσταρ και με μια κρυφή κάμερα στα χέρια καταδικάζουν τους πάντες και πετάνε και τις κορώνες τους προς άγρα μονάδων τηλεθέασης.

Debby said...

Ralou! Τζάμπα κανείς δεν κάνει τίποτα! Το πόσο μάγκες είμαστε να βρίσκουμε το φθηνότερο κάνει την διαφορά. Τόσο μεγάλες διαφορές στην τιμή κάνουν μπαμ!

Αυτήν την κρυφή κάμερα δεν την χώνεψα ποτέ εντω μεταξύ...

Αντε καλή μας νύχτα!

Anonymous said...

Emeνα με βασανίζει σε ποιά σχολή τα μαθαινουν, απο ποιους δασκάλους,
σαν μαθήματα agent provocateur μου ακούγονται όλα αυτά.
Πολύ καλό πόστ αξίζει να το ανανεώσεις άν σούρθει,
απατεωνιά=δυσπστία=μη εμπιστοσύνη=;