Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, April 25, 2007

Αν ο θεός δημιούργησε τον κόσμο, τότε ποιος δημιούργησε τον θεό?


Όλες οι θρησκείες θεωρούν ότι το κάθε τι πρέπει να έχει δημιουργηθεί, αλλιώς από πού έχει έρθει; Δεν σκέφτονται όμως: «Από πού έρχεται ο Θεός;» Αν ο θεός δημιούργησε τον κόσμο, τότε ποιος δημιούργησε τον θεό? Και αν ο Θεός μπορεί να είναι αδημιούργητος, τότε ποιος ο λόγος να εισαχθεί αυτή η μη αναγκαία υπόθεση?
Αυτή είναι η βασική αρχή όλης της επιστημονικής έρευνας: Μην εισάγεις μη αναγκαίες υποθέσεις. Επεξεργάσου την με το ελάχιστο των υποθέσεων.

Η ύπαρξη είναι αρκετή.
Γι’ αυτό και διδάσκω τη θεϊκότητα, όχι όμως τον θεό. Ο θεός είναι μια εφεύρεση των παπάδων. Ο θεός είναι ένα πλάσμα της φαντασίας, για να σε παρηγορεί, για να σε κάνει να φοβάσαι, για να σε κάνει ένοχο. Όλες οι θρησκείες στηρίζονται στην ενοχή σου, στο φόβο σου. Αυτό όμως δεν είναι αυθεντική θρησκευτικότητα .
Η αυθεντική θρησκευτικότητα θα σε κάνει άφοβο, όχι σκλάβο, όχι μαριονέτα στα χέρια κάποιου άγνωστου θεού, κάποιου πλάσματος της φαντασίας.

Osho

11 comments:

maika said...

ο μικρούλης μου μου είπε πως τον Θεό τον έφτιαξαν οι δεινόσαυροι...
Μιλούσαμε κάποια φορά για τους δεινόσαυρους και του έλεγα πως υπήρξαν στη γή πολλά χρόνια πριν απο τον άνθρωπο. Είχε επίσης ακούσει πως τον άνθρωπο το έχει φτιάξει ο Θεός κι έτσι κατέληξε στη σειρά δεινόσαυροι-Θεός-άνθρωποι!!

αθεόφοβος said...

Το ερώτημα είναι σαν το αυγό και την κότα!

Debby said...

Καλημέρα!!

Maika! Στο ξαναλέω και εδώ! Αυτός ο μικρούλης σου είναι άπαιχτος!! Θέλω πολύ να τον γνωρίσω από κοντά!

Αθεόφοβε! Τέτοιο είναι όντως! :-)

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Yπαρχουν πολλες θεωριες, επιστημονικες και θρησκευτικες. Ο καθε ενας εχει δικαιωμα να ψαξει και να επιλεξει.

Τα ερωτηματα αυτα ειναι ρητορικα.

Φυσικά διαφωνω με την αποψη η υπαρξη ειναι αρκετη, η θρυσκευτικοτητα θα σε κανει αφοβο.

Ο φοβος ειναι για την ψυχη, οτι ειναι ο πονος για το σωμα, ειναι ο εσωτερικος σου συναγερμος.

Το θεμα ειναι τεραστιο, αλλα πολυ ενδιαφερον.

melomenos said...

κάπου πρέπει να υπάρχει πίστη
δεν ξέρω αν πρέπει να την βρίσκουμε μόνο στην θρησκεία!
καλημέρα σου

Jason said...

Δεν είναι και πολύ ακριβές αυτό, όλες οι θρησκείες εξηγούν πως ο θεός υπήρχε πάντα και κανείς δεν τον δημιούργησε. Αυτό είναι τόσο γενικό και αόριστο, όσο και οι θεωρίες της επιστήμης που αδυνατούν να εξηγήσουν τι υπήρχε πριν την περίφημη μεγάλη έκρηξη, τι υπήρχε πριν την αρχή του χρόνου (αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μια τέτοια οξύμωρη έκφραση) και πώς ξεκίνησε ο χρόνος να κυλάει.

Αν η επιστήμη δεν μπορεί να ορίσει στον τρισδιάστατο ανθρώπινο νου το... παρελθόν της αρχής των πάντων, έτσι δεν μπορεί και η θρησκεία να εξηγήσει στο νου αυτόν το... παρελθόν της ύπαρξης του θεού.

Αλλού έχουν τρύπες οι θρησκείες και όσο η εκκλησία παίζει με τη θρησκεία, οι τρύπες μεγαλώνουν και γίνονται κατάμαυρες, σαν αυτές του διαστήματος, που οι επιστήμονες θεωρούν ότι η εξιχνίαση του μυστηρίου τους μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και για την αρχή των πάντων...

Debby said...

Dealsend! Φυσικά και αυτές οι απόψεις είναι πολύ απλοικές για ένα τέτοιο τεράστιο θέμα. Μου αρέσουν όμως οι απλές σκέψεις. Και ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα ενός θεού μπαμπούλα-δημιουργού-άρχων όλων κτλ που μας πασάρουν. Η αίσθηση μου όσον αφορα΄τον "θεό" είναι πολύ διαφορετική από αυτό το μοντέλο. Και αυτό θέλει περισσότερο να πει το ποστ από ότιδήποτε άλλο.

Melomene! Συμφωνούμε σε αυτό. Η πίστη μερικές φορές είναι θαυματουργή. Είχα γράψει και ένα πόστ παλιότερα κάτι που μου είχε πει ένας φίλος ότι τελικά το να μην πιστευει κάποιος πουθενά έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει φόκους στο εκάστοτε πρόβλημα του για να το αντιμετωπίσει...

Jason! Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οι θρησκείες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις για θέματα που δεν είναι δικά τους όπως η προέλευση του κόσμου, απλά για να υποστηρίξουν την δική τους εκδοχή του ότι όλα υπάγονται στον ένα και μοναδικό θεό. Το ότι η καθε μια από αυτές έχει επίσης ένα και μοναδικό θεό είναι κάτι πραγματικά αξιοπερίεργο! Τουλάχιστον να συμφωνούσαν όλες να του δώσουν ένα όνομα να ξέρουμε και για ποιο πράγμα συζητάμε. Καταλαβαίνεις όμως ότι αν το έκαναν αυτό θα κατέρρεε όλο το οικοδόμημα τους!
Οι επιστήμονες μπορεί και αυτοί να αδυνατούν ως προς την εξήγηση της αρχής του κόσμου, όμως δεν εικάζουν κάτι που δεν είναι τεκμηριωμένο απλά και μόνο για να δημιουργούν φόβο και εξάρτηση στους ανθρώπους!

Jason said...

Οι θρησκείες, όμως, δεν ξεκίνησαν για να δημιουργούν εξάρτηση στους ανθρώπους, ξεκίνησαν προσπαθώντας να μιλήσουν με απλοϊκό τρόπο στους αγράμματους ανθρώπους για τον κόσμο. Ίσως ξεκίνησαν και ως προσπάθεια κάποιων να τον εξηγήσουν.
Άλλο πώς κατέληξαν σήμερα.

Debby said...

Jason! Ναι έτσι είναι. Οι Θρησκείες όντως δεν ξεκίνησαν με το τρόπο που είναι σήμερα.
Και ούτε είχαν σκοπό να εξηγήσουν τον κόσμο επίσης. Ηταν περισσότερο ανθρωποκεντρικές από ότι είναι σήμερα τουλάχιστον.

Ariadne said...

αυτος που το εγραψε ειναι μ@λ@κ@ς!!!!! καταρχην υπαρχει θεος και δεν ειναι πλασμα τις φαντασιας!!!! ελεος !!! οποιος ειναι μεθυσμενος γραφει ο,τι του κατεβει!!!!!!! φτου σας !!!!!!!!