Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Saturday, February 10, 2007

Ξέρετε τι είναι το Σ.Α.Σ.?


Προχθές, στο γραφείο, συζητούσαμε για μια αποχώρηση ενός εργαζομένου η οποία μας φάνηκε ξαφνική και αδικαιολόγητη κατά κάποιο τρόπο. Με τα πολλά αφού είπε ο καθένας την δική του εκδοχή επί του θέματος καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σε μια εργασιακή σχέση χρειάζεται και οι δύο πλευρές να είναι καλώς κείμενες η μια απέναντι στην άλλη. Και η επιχείρηση δηλαδή θα πρέπει να σέβεται τον εργαζόμενο και να τον στηρίζει όπου μπορεί και ο εργαζόμενος από την μεριά του να κάνει ότι μπορεί για το καλό της επιχείρησης και να μην εργάζεται με την αίσθηση ότι του χρωστάει κανείς.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, είπε κάποιος συνάδερφος εκεί για το Σ.Α.Σ. Ρώτησα τι είναι αυτό μιας και δεν το είχα ξανακούσει πιο πριν. Τελικά μου είπε γελώντας ότι πρόκειται για τα αρχικά του "Συμπεριφορά Αναπαράγει Συμπεριφορά". Δεν ξέρω αν ήταν δική του έμπνευση ή κάπου το είδε ή το άκουσε, το βρήκα πάντως πολύ σωστό.
Και φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο στις εργασιακές σχέσεις. Για κάθε σχέση ισχύει.
Ας το έχουμε κατά νου. Εκτός από την στραβή μέρα που μπορεί να είχε ο άλλος και να φέρθηκε όπως φέρθηκε, ίσως να έπαιξε τον ρόλο του και αυτό.
Λίγη κατανόηση ποτέ δεν έβλαψε κανένα.

Picture from: http://www.javierlopezbarbosa.com/

21 comments:

*...Nantia...* said...

σωστό..επίσης γεγονός είναι ότι άμα μιλήσεις απότομα και επιθετικά μια ανάλογη απάντηση θα πάρεις!

Caesar said...

Σωστό & ζυγισμένο, αλλά, κομματάκι δύσκολο στην πράξη.
O ανθρώπινος παράγοντας είναι καμιά φορά απρόβλεπτος:)

Caesar said...
This comment has been removed by the author.
Caesar said...
This comment has been removed by the author.
Caesar said...
This comment has been removed by the author.
Caesar said...
This comment has been removed by the author.
ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Kαλημέρα!!! Ωστόσο καλή μου, τα πράγματα έχουν πάντοτε 2 όψεις! Εκτός & από τον ανθρώπινο παράγοντα που πολύ σωστά θέτει ο Caesar, μπορούμε να κατανοήσουμε όσα μας επιτρέπει το επίπεδό μας, η παιδεία & η αξιοπρέπειά μας... Ή κάνω λάθος;

Jason said...

Δεν απόλυτο, αλλά επειδή είναι το λογικό και συμβαίνει, πρέπει κανείς να το λαμβάνει υπόψη του και να είναι προσεκτικός.

Caesar said...

@ ηλιαχτίδα:
το συμπλήρωσες πολύ καλά, τουλάχιστον για τις δικές μου απόψεις :)

Anonymous said...

Σ.Α.Σ.= Ο.Α.Ο.?, αν ναί τότε λάθος.
Ανθρωπινη συμπεριφορά σημαίνει να συμπεριφέρεσαι το λιγότερο διαφορετικά, διότι όλοι κάποια στιγμή έχουμε καλή ή κακή συμπεριφορά. Αν ο απέναντι δεν μας διορθώνει θα είμασταν ακόμη ζούγκλα, ή είμαστε ακόμη εφ όσον έχουμε τη προβλεπόμενη συμπεριφορά και όχι τη κατάλληλη.

Serenity said...

Δίκιο έχεις, Debby, και αυτό είναι το σωστό, αλλά το Σ.Α.Σ. πολύ λίγοι το συνειδητοποιούν και το εφαρμόζουν...

Debby said...

Καλησπέρα σε όλους.

Nantia, συνήθως αυτό γίνεται. Δυστυχώς.

Caesar, αλίμονο αν δεν ήταν απρόβλεπτος. Δυστυχώς όμως το προβλεπόμενο είναι το Σ.Α.Σ.!

Ηλιαχτίδα, νομίζω πως όλα αυτά (παιδεία, επίπεδο κτλ.) πάνε περίπατο όταν βγούμε εκτός εαυτού. Μιλώντας για το πως χτίζονται οι σχέσεις γενικά (και ειδικά) το Σ.Α.Σ. είναι το Α και το Ω τους. Δεν νομίζεις?

Jason, όντως δεν είναι απόλυτο, αλλά, στις περισσότερες των περιπτώσεων ισχύει. Αν το έχουμε κατανοήσει έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά, απλά.

Gb Winzip, στο "εφ όσον έχουμε τη προβλεπόμενη συμπεριφορά και όχι τη κατάλληλη" κρύβεται όλο το ζουμί!
Αλήθεια τι είναι το Ο.Α.Ο. ???

Serenity, και εγώ αυτό νομίζω... Λίγοι το έχουν κατά νου. :-)

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Noμίζω πως θά΄πρεπε να είναι το "Α" & το "Ω" των σχέσεων αλλά δυστυχώς δεν είναι! Κι εσύ ξέρεις καλά την περίπτωση "φίλης" μου που για χρόνια εφήρμοζα την αρχή Σ.Α.Σ. ελπίζοντας να ...ξυπνήσει, αλλά; Κι όσο για το "εκτός εαυτού" διαφωνώ: εννοώντας πως ακόμη & ο τρόπος που θα εκφράσουμε το θυμό μας είναι ανάλογος με την παιδεία μας! Φιλάκια

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

ισχύει
έτσι είναι στις σχέσεις (εργασιακές και μη)
παλιά προσπαθούσαν να το περιγρ΄ψουν με το όχι τόσο δόκιμο
Δραση-Αντίδραση

Καλό βράδυ Debby

εδώ και καιρό είσαι στην αετοφωλιά

AVRA said...

Δεν θεωρω οτι ισχυει για ολες τις περιπτωσεις αλλα σε γενικες γραμμες σαφεστατα και εχει σημασια.Η ζωη αλλωστε στο μεγαλυτερο μερος της ειναι ενα αλισβερισι.

Debby said...

Καλημέρα σε όλους.

Ηλιαχτίδα μου!! Την ξέρω την περίπτωση βέβαια της "φίλης"! Παρόλα αυτά δεν νομίζω ότι εφάρμοζες το Σ.Α.Σ. γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα της είχες φερθεί όπως σου είχε φερθει και εκείνη. Αντί αυτού έκανες υπομονή. Άλλο κατανόηση και άλλο ανοχή!
Οσον αφορά τον θυμό τώρα, νομίζω ότι ο μόνος τρόπος να εκδηλωθεί με "επίπεδο" και "παιδεία" είναι αυτός που είναι θυμωμένος να μην ξεσπάσει πάνω σε άλλον άνθρωπο. Γίνεται αυτό ποτέ?? Μπα!! Σπάνια!

Saki, σε έβαλα και εγώ στην δική μου "φωλιά" μπας και συναντιόμαστε συχνότερα! Kai

Avra, ναι, η ζωή είναι ένα αλισβερίσι και καλό είναι παρά να ρίχνουμε την ευθύνη στους άλλους για το πως μας φέρθηκαν να ελέγχουμε πρώτα μήπως εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε αυτήν την συμπεριφορά.

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Kαλημέρα & Καλή εβδομάδα κοριτσάκι! Σωστά τα λες, με μια σημαντική όμως επισήμανση: έκανα υπομονή περιμένοντας η δική μου συμπεριφορά απέναντί της να την κλονίσει & να αρχίσει & κείνη να φέρεται ανάλογα! Δυστυχώς βέβαια, δεν ίσχυσε εδώ το Σ.Α.Σ.... Και πού να σου πω τα νέα! Έχω κι άλλο, πιό "φρέσκο" παράδειγμα με ξαδέρφη του Romeo. Άστα να πάνε! Ή ο κόσμος έχει χειροτερέψει & "κακιώσει" πολύ, ή τί να πω; Ή εμείς πρέπει να αλάξουμε πια! Αλλά γίνεται;;; Φιλάκια βρε, θα τα πούμε!

xenia said...

Εγώ πάντως έχω διαπιστώσει οτι ισχύει γενικά μόνο το Ο.Θ.Ε. (που σημαίνει "Ό,τι Θέλει ο Εργοδότης", για να το πω και ευγενικά......)

Ουφφφ...

Ξένια.

p.d.Αλήθεια, ο συνάδελφος σου παραιτήθηκε ή απολύθηκε; δεν το διευκρινίζεις... (προφανώς απολύθηκε λόγω συμπεριφοράς, αλλά λύσε μου την απορία, please)

Debby said...

Ηλιαχτίδα!! Παραέκανες υπομονή νομίζω!

Xenia! Να σου πω την αλήθεια, ούτε εγώ ξέρω ακριβώς. Πιθανότατα απολύθηκε. Οι λόγοι δεν μας έγιναν γνωστοί... :-(

Anonymous said...

@debby,O.A.O.= Oδόντα Αντί Οδόντα,
θεωρείται περίπου η συμπεριφορά που αναπαράγεται χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της την πολυπλοκότητα. Είναι μια ρηχή αιτιοκρατική,Παβλώφ-ική αντίδραση, που μελετήθηκε σε πειράματα με σκύλους.
Εδιναν φαί σε σκύλους σε ορισμένες συνθήκες και επαναλάμβαναν τις συνθήκες χωρίς φαί, τότε τό σκυλί παρασυρόταν σε έκκριση των σιελογόνων αδένων.
Ετσι οι μηχανισμοί εξουσίας μας προκαλούν συνεχώς μα στημένες συμπεριφορές για να εκπαιδευόματε σε απάνθρωπες βασανιστικές συμπεριφορές.Με μία λέξη εν συντομία, Το Καψόνι.

Debby said...

Gb, ναι, έχεις δίκιο σε αυτό που λες.
Διαφέρει λίγο με αυτό που λέω εγώ αλλά έχει άμεση σχέση. Μπορούμε να το αντιληφθούμε καλύτερα όταν αντί να συμπεριφερθουμε ως συνήθως, δοκιμάσουμε να συμπεριφερθούμε διαφορετικά. Αμέσως θα διαπιστώσουμε την αμηχανία και την έκπληξη αυτού στον οποίο απευθυνόμαστε!