Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, February 27, 2007

Η τακτική του Συγνώμη...


Πόσες φορές μας έχει τύχει να ζητήσουμε συγνώμη; Πολλές φαντάζομαι. Τι είναι όμως αυτό το συγνώμη τελικά για αυτόν που το λέει; Είναι άραγε μια ειλικρινής δήλωση μεταμέλειας όπως αυτομάτως μας έρχεται στο μυαλό ή απλά είναι μια τακτική για να χειραγωγούμε ανθρώπους και καταστάσεις;
Ίσως μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο αν και συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι το δεύτερο. Δεν αλλάζουμε καθόλου πραγματικά και σε πρώτη ευκαιρία ξανακάνουμε το ίδιο λάθος και ξανασυζητάμε συγνώμη. Δεν αναμορφώνουμε τον εαυτό μας, παρά μόνο την εικόνα μας.
Με μια συγνώμη που λέμε, προλαβαίνουμε να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί όταν έχουμε κάτι στραβό, αναγνωρίζουμε το λάθος μας και θέλουμε από τους άλλους να μας συγχωρέσουν για αυτό, για να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Η εικόνα μας τοποθετείται πάλι στο βάθρο της.
Το ίδιο πράγμα που γίνεται με την εξομολόγηση. αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και ειδικά εκεί δεν χρειάζεται να μας επιβεβαιώσει κανείς ότι μας συγχωράει. Εννοείται αυτό!
Όσα συγνώμη και να πούμε δεν έχουν καμιά σημασία.
Είναι σαν να κάνουμε πολιτική...
Το μόνο που αποδεικνύει ότι όντως μετανοήσαμε για αυτό που κάναμε, είναι το να μην επαναλάβουμε ξανά το λάθος μας.

11 comments:

ladybug said...

Πολλές φορές ζητάμε συγγνώμη μόνο και μόνο επειδή αυτό που κάναμε ή είπαμε πείραξε τον άλλον, και αυτό είναι κάτι που δεν το φανταζόμασταν. Δεν είναι δηλαδή ότι αυτό που έγινε το αναγνωρίζουμε ως λάθος, αλλά στεναχωριόμαστε που είχε άσχημο αποτέλεσμα. (π.χ. ένα άκομψο αστείο)
Μπορεί δηλαδή, να μην υπάρχει πραγματικά λόγος να αναμορφώσουμε τον εαυτό μας, αλλά να θέλουμε να εξηγήσουμε πως δεν είχαμε κακή πρόθεση.

An-Lu said...

Υπάρχει αυτή η άποψη, υπάρχει όμως και το αντίθετο, τα άτομα που δεν ζητάν ΠΟΤΕ συγγνώμη διότι θεωρούν ότι δεν κάνουν λάθη....

Blogaki said...

Θα συμφωνήσω με την LadyBug. Πολλές φορές πληγώνουμε κάποιον άθελά μας και το συγνώμη είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις.
Γιατί είσαι έτσι αυστηρή σήμερα;;
:)

*...Nantia...* said...

Με πρόλαβε η an-lu!Yπάρχουν όμως και άτομα τα οποία πιστεύουν ότι πάντα έχουν δίκιο και άλλοι που ακόμα και να ξέρουν ότι έχουν κάνει λάθος δεν ζητάνε ποτέ γιατί το θεωρούν πολύ υποτιμητικό.Ξέρω άνθρωπο που μου χει πει "δεν ζητάω ποτέ συγγνώμη γιατί δεν πιστεύω σε αυτή .Απλώς προσπαθώ να διορθωθώ"Άμα ισχύει όμως αυτό βρε αδελφέ στον άλλον ότι λυπάσαι να τον ηρεμήσεις και μετά διορθώνεσαι!παλιο-εγωιστή!(τα θυμήθηκα τώρα και τα πήρα!)

Debby said...

Καλησπέρα σε όλες τις κοπέλες!!

Ladybug! Φυσικά συμβαίνει να ζητάμε συγνώμη για μη σημαντικά θέματα. Οσο και να παρεξηγηθει κάποιος από το άκομψο αστείο μας είναι κάτι που και μόνος του όταν το καλοσκεφτεί θα καταλάβει ότι είναι λάθος να κρίνεις από κάτι τέτοιο. Αν δεν το καταλάβει... είναι άλλο θέμα...

An-Lu! Ναι! Υπάρχουν και αυτοί. Είναι τόσο εγωπαθείς που το τελευταίο πράγμα που τους περνά από το μυαλό είναι να σκεφτούν τι εντύπωση έδωσαν στους άλλους, γιατί φυσικά έχουν την εντύπωση ότι η ανωτερώτητα τους είναι οφθαλμοφανής!

Blogaki! Οπως είπα και στην Ladybug αξιολογούνται ανάλογα και αυτά για τα οποία ζητάμε συγνώμη!
Δεν είμαι αυστηρή... μια κουβέντα είχα και μου ήρθε αυτό στον νου!

Nantia! Αν είναι πεποίθηση του αυτή δεν τρέχει τίποτα. Αν τον ενδιαφέρει ο άλλος κάτι θα βρει να κάνει για να τον συνεφέρει (γιατί σε αυτή την περίπτωση δεν μοιάζει να τον απασχολεί η άμεση αποκατάσταση της σχέσης).

Jason said...

Και όμως, Debby, σκέψου ότι για ορισμένους αρκετά εγωιστές ανθρώπους, όπως ο υποφαινόμενος, είναι μεγάλο πράγμα όταν θα μπουν στη διαδικασία να ρίξουν τα μούτρα τους και να ζητήσουν συγγνώμη από κάποιον που καταλαβαίνουν ότι στεναχώρησαν...
Κι ας το ξανακάνουν μετά.

Stavros Katsaris said...

Ναι όταν το συγνώμη χρησιμοποιήτε για να σε ρίξει στο φιλότιμο είναι μισό χέσιμο.
Όμως από την άλλη πλευρά μια συγνώμη είναι πάντοτε ένδειξη σεβασμού στον άλλον.
Με καταπραϋνει να ζητώ ή να μου ζητούν συγνώμη!
Καλημέρα!

Debby said...

Καλημέρα στα παιδιά!

Jason! Ετσι είναι όπως το λες και κάπου κάπου είναι και εκνευριστικό όταν το συνειδητοποιείς. Αν το δεις όμως από την πλευρά αυτού που δέχεται την συγνώμη είναι προτιμότερο να μην την ακούσει από το να την ακούσει και να μην είναι πράγματι συγνώμη!

Stavro! Αν δεν χρησιμοποιούταν συνήθως σαν μισό χέσιμο δεν θα έμενε και έτσι! Συνήθως αυτό γίνεται.
Ομως όταν η συγνώμη είναι ειλικρινής τότε έχει καλά αποτελέσματα στις σχέσεις μακροπρόθεσμα.

liodara said...

Πολύ σωστό αυτό...αν είναι να ξανακάνεις τα ίδια λάθη...κακώς και κάκιστα είπες συγγνώμη....αλλά το θέμα είναι να υπάρχει συνείδηση...αν υπάρχει συνείδηση οκ...αν όχι υπάρχει πρόβλημα...!!!!Να μην κάνω κάτι γιατί το κατάλαβα και στηρίζω αυτή μου την α΄πόφαση...τότε ναι έχω πραγματικά δείξει μεταμέλεια!

Sofogreg said...

Μπορεί μια συγγνώμη να είναι μεγαλειώδης, μπορεί να είναι και άνευ αξίας. Εξαρτάται.

Debby said...

Liodara! Αυτό λέω και εγώ! Να μην λέμε συγνώμη επειδή είθιστε να φέρνει καλό αποτέλεσμα πρόσκαιρα αλλά γιατί πραγματικά το εννοούμε.

Sofogreg, έτσι είναι, αλλά έχει να κάνει μόνο με αυτόν στον οποίο απευθύνετε. Αν (έχει προαποφασίσει ότι θα) συγχωρέσει τότε έχουμε την αίσθηση ότι αυτό το αποτέλεσμα το έφερε η συγνώμη.