Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, April 19, 2007

Να τους χαιρόμαστε...

Εχθές το μεσημέρι μπήκε στο γραφείο ένας μηχανικός, και άρχισε να μου λέει τα απίστευτα και όμως αληθινά που συνέβησαν το πρωί στον τόπο του έργου που εκτελεί.
Το έργο αφορά αγωγούς που πρέπει να τοποθετηθούν σε κατοικημένη περιοχή και η έκταση του είναι αρκετά μεγάλη. Κατ’ εντολή του δημάρχου το έργο καθορίζεται να ξεκινήσει από ένα συγκεκριμένο σημείο, ένα δρόμο διπλής κυκλοφορίας, που όμως είναι πολυσύχναστος (προφανώς έχει φιλαράκια με μαγαζάκια στον δρόμο, και θέλουν να είναι τζιτζί τώρα που ανοίγει η τουριστική σαιζόν). Ο δήμαρχος επιμένει να ξεκινήσει άμεσα η εκσκαφή του δρόμου, γιατί βιάζεται φυσικά να τελειώσει το έργο, και να ανοιχθεί ένα χαντάκι πλάτους 2 μέτρων σε ένα επαρχιακό δρόμο που μετά από αυτό θα μείνουν όλα και όλα 5 μέτρα για να κινούνται τα οχήματα σε διπλή κατεύθυνση!
Ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου προσπαθεί να πείσει τον δήμαρχο ότι δεν είναι σωστό να ξεκινήσει το έργο από εκεί αλλά αν επιμένει, θα πρέπει προηγουμένως να φωνάξουν την τροχαία, για να δώσει έγκριση ότι οι σημάνσεις είναι σωστές, γιατί ο δρόμος κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, θα είναι άκρως επικίνδυνος. Ο δήμαρχος χτυπιόταν και ωρυόταν ότι δεν χρειάζεται να φέρουν καμιά τροχαία, γιατί όλο αυτό θα απαιτήσει γραφειοκρατία και θα καθυστερήσει πολύ.
Εν κατακλείδι, ο μηχανικός του έργου επιμένει και φέρνει την τροχαία, γιατί ξέρει πολύ καλά, ότι αν συμβεί κάποιο ατύχημα, πέρα από την ανάδοχο εταιρεία που θα τραβάνε στα δικαστήρια, θα είναι και ο ίδιος συνυπεύθυνος για το συμβάν, γιατί εν τέλει τίποτα δεν είναι απρόσωπο.
Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση, είναι η ανευθυνότητα που διακρίνει τους διοικούντες μας. Είναι απίστευτη. Και όχι μόνο αυτό. Διαπιστώνεις και το εξής παράλογο γεγονός όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, που πληρώνουμε όλοι μας ( γιατί και οι δήμαρχοι είναι τέτοιοι): ότι αδιαφορούν για το αν κινδυνεύουν οι ζωές μας, από κακοτεχνίες και παραλείψεις τους, απλά και μόνο γιατί δεν έχουν αυτοί την ευθύνη, και παράλληλα, αν θες να διορθώσεις στο μητρώο της εφορίας τον αριθμό της ταυτότητας σου, που θα μπορούσε με μια απλή επίδειξη της νέας σου ταυτότητας να καθαρίσεις, σου ζητάνε, να βγάλεις φωτοαντίγραφο την ταυτότητα, να το επικυρώσεις ως γνήσιο φωτοαντίγραφο, να πας ο ίδιος στην εφορία, ή αν στείλεις άλλον στην θέση σου, να κάνεις εξουσιοδότηση με το γνήσιο της υπογραφής σου, και να συμπληρώσεις μια αίτηση μεταβολής ατομικών στοιχείων για να την καταθέσεις.
Δεν ξέρω εσείς τι λέτε, εγώ λέω ότι κάνουμε εμείς την δουλειά τους, ταλαιπωρούμαστε με όλη αυτή την γραφειοκρατία για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες και για να απαλλάξουμε με όλα αυτά τα χαρτιά, με τις υπογραφές απάνω, τον υπάλληλο στον γκισέ, από την ευθύνη να ελένξει ο ίδιος αν είναι σωστά. Αν κάτι δουλεύει τελικά σε αυτή την χώρα οφείλεται σε κάποιους ευσυνείδητους πολίτες και κάποιους λίγους τυπικά σωστούς και εξυπηρετικούς δημοσίους υπαλλήλους.
Η πλειοψηφία είναι τεμπέληδες και ευθυνόφοβοι. Για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Τα ακούς Onomatodosia?

18 comments:

phivos said...

Δεν τολμώ να σού πω, με πόσες, σε βαθμό αηδίας, προφυλάξεις, στήνεται η παραμικρή οικοδομή! Το ελάχιστο έργο! Δεν τολμώ!

Δεν μ'ενδιαφέρει αν γίνεται από συνέπεια ή από φόβο της ευθύνης, αυτό που μετράει είναι ότι, περνώντας, δεν κινδυνεύω να βγω με καμιά κοτρώνα στο κεφάλι!

Πώς έγινε;

Debby said...

Δεν τολμώ να σου πω με πόσες σε βαθμό αηδίας, ελλειπείς προφυλάξεις, στήνεται και το μεγαλύτερο έργο εδώ στην Ελλάδα. :-)

Ζεις στον παράδεισο και δεν το καταλάβαίνεις! Το ίδιο και ο Ονοματοδοσια, αλλά θα το καταλάβει όταν με το καλό έρθει να μείνει για πάντα στην Ελλάδα.

Το "πως έγινε" που πάει?

Mogwai said...

Ειμαι παντελως αντιθετος μ αυτα που λες....
Η πλειοψηφία είναι τεμπέληδες και ευθυνόφοβοι??????
Εγω πιστευω ακριβως το αναποδο.
Οτι ειναι ευθυνοφοβοι και τεμπεληδες. χα!

phivos said...

Πώς έγινε κι εδώ είναι έτσι, ενώ εκεί είναι έτσι;

Και, δεν ζω στον παράδεισο, στη γη ζω! Αλλά γράφω για το δικό μου Πλανήτη! ;)

Debby said...

Mogwai! Εγραψες πάλι!!! Με κάνεις και γελάω κάθε φορά!

Phivo!! Γιατί συμβαίνει αυτό είναι νομίζω απλό (σύμφωνα με τον απλοϊκό μου συλλογισμό). Γιατί εκεί οι νόμοι εφαρμόζονται κατά βάση ενώ εδώ ισχύει ακόμα το δίκαιο του ισχυρού! (και το δίκαιο του "γνωστού"!!)

An-Lu said...

Και να πεις και χειρότερα νομίζεις ότι θα επηρρεαστούν;;;;; ;-)

philos said...

Εγώ θα απαντήσω στον Φοίβο και θα πω ότι ένα από τα πράγματα που θαύμαζα στο Παρίσι ήταν οι προφυλάξεις και οι σκαλωσιές σε κάθε έργο που αντίκρυσα!
Εδώ εγώ φοβάμαι να περάσω κάτω από σκαλωσιά αν δεν φοράω κράνος!
Να μην μιλήσω για την ποιότητα με την οποία αφήνουμε πίσω μας έργα αγωγών ή πεζοδρόμια.
Στις δε οικοδομές το αφήνω ασχολίαστο το τι γίνεται... Ειδικά τα καλοκαίρια. Με σαγιονάρες έρχονται μερικοί να δουλέψουν!
Για τους δε Δημαρχους με τα καπρίτσια τους και την ανευθυνότητα τους προκαλούν τεράστιες χρονικές και άρα και οικονομικές επιβαρύνσεις σε πολλά δημόσια έργα.
Που τα πληρώνουμε όλοι μας, ανεξάρτητα που λαμβάνει χώρα το έργο.
Έτυχε πρόσφατα σε έργο μας, να μας πάρει 2 εβδομάδες να κλειστεί ραντεβού με δήμαρχο και κάποια λεπτά της ώρας για να ανταποκριθεί η Τροχαία! Άσε που είναι οι πρώτοι στα ρουσφέτια για προσλήψεις απο τα διάφορα έργα!
Σταματάω εδώ γιατί θα μιλάω με τις ώρες.

Anonymous said...

Μελάνι σεινική στάζουν τα στόματα σας.

Ευθυνόφοβοι λέει ο ένας, τεμπέληδες προσθέτει ο άλλος, συγκρίσεις των έργων μας με κάτι Παρίσια...

Ντροπή ρε παιδιά, ντροπή!

Τι λαικισμός είναι αυτός;

Anonymous said...

ΟΚ, και τώρα σοβαρά για να μην δώ τομειτοζ να έρχονται κατα πάνω μου.

Ο δημόσιος τομέας στην χώρα μας, δεν μπορεις να πεις οτι ειναι απο τους καλύτερους, εχω την τύχη (ατυχια) να εχω ζησει στο εξωτερικο και πραγματικα ειχα εκπλαγει πως μπορουσα να λυσω καποια προβληματακια μου με ενα μονο τηλεφωνημα και αποστολη των παραστατικων με το ταχυδρομιο.

Η αληθεια βεβαια βρισκεται πολυ πισω, πρεπει να το δουμε ιστορικα το θεμα, τι εγινε μετα την απελευθερωση της Ελλαδος κλπ. Μετα και συγγνωμη που θα γινω αιχμηρός, πρεπει να δουμε και στη συγχρονη ιστορια μας την Χρυση 10ετια του ΠΑΣΟΚ!! Πολλά δεινά απο τα οποία πληρώνουμε εμεις τωρα!

Όσοι απο εσας έχετε εστω και ενα μικρο μαγαζι,θα ξερετε ποσο δυσκολο ειναι να διατηρεις αρχειο, να οργανωνεις τις δουλειές σου και να είσαι παραλληλα αποδοτικός σε όλες τις απαιτήσεις της εργασιας σου.

Το προβλημα οργανωσης στην Ελλαδα, εχει να κανει καθαρα με κομματικες ψηφοθυρικες σκοπιμοτητες. Θυμαμαι καπου στα τελη του 80, το σχολειο μου δεν εδινε μηχανογραφημενους βαθμους (οτι ειχαν αρχισει να εμφανιζονται) γιατι αν και ειχε computer η γραμματεας δεν ηξερε να τον χρησιμοποιει.

Εδω τωρα ερχεται μια ερωτηση; Τι θα εκανε μια επιχειρηση για αυτο.
1) Εκπαιδευση στο προσωπικο
2) Αντικατασταση

Τιποτα απο αυτα δεν εγιναν, συγγνωμη λαθος, εκπαιδευση εγινε μετα απο καποια χρονια αλλα, και εδω ερχεται το προσωπικο του καθε υπαλληλου, ελαχιστοι εμαθαν!

Προσπαθω -δεν τα καταφερνω παντα- καθε μερα που πηγαινω στην δουλεια μου να μην λεω "Αντε να περασει η μερα". Καθε μερα πρεπει να ειναι αποδοτικη, κατι να παρουμε κατι να δωσουμε. Δεν τα καταφερνω παντα, υπαρχουν στιγμες που το μονο ενδιαφερον που εχω ειναι να τελειωσει η κωλομερα.

Αυτο δυστηχως ειναι η πληγη του δημοσιου υπαλληλου, και οχι λειτουργου οπως θα επρεπε να τον λεμε. Δεν τον νοιαζει, δεν του εμαθε κανεις οτι θα πρεπει να τον νοιαζει, θα πρεπει να ειναι αποδοτικος....γιατι οι πορτες ειναι ανοιχτες και τα σκυλια δεμενα!!!

Δεν γενικευω ομως, υπαρχουν πολλοι που κανουν πολυ καλα την δουλεια τους με τα μεσα που εχουν, τα ελαχιστα μεσα που εχουν.

Μεχρι να βρεθει στην Ελλαδα, κυβερνηση με σθεναρει πολιτικη βουληση, που δεν φοβαται την σκια των ΑΔΕΔΥ, ΓΣΣΕ, ΤΕΕ (philos), ΣΕΒ, τοτε ισως κατι να αλλαξει...

Βεβαια ηδη βλεπω τα posts της επομενης μερας "Την διωξανε απο καθαρηστρια γιατι δεν ηξερε Word"...αλλα δεν μπορεις να τα εχεις ολα στην ζωη!

Φιλικά,

Anonymous said...

Το ΤΕΕ (philos) για να μην παρεξηγηθω δεν το λεω γιατι ο philos ειναι το ΤΕΕ αλλα γιατι ειναι μηχανικος.

Και το ΤΕΕ εδω που τα λεμε.....ειναι μεγαλη κλικα!!

zero said...

Πες τα χρυσοστομη.

ζερο.

ONOMATODOSIA said...

και οι γερμανοι εχουν χαλασει.
τους πονηρεψαμε εμεις οι ξενοι...

οι πολιτες ταλαιπωρουνται σχεδον παντου.αφου τα ειπαμε.υπηρετουμε το κρατος.χο!χο!

ONOMATODOSIA said...

γιατι τα λες σε μενα;

οταν ερθω κατω δε πρεπει να συγκρινω.

αλλιως,ας κατσω εδω που ειμαι...

Debby said...

An-Lu! Δεν έχω καμιά αυταπάτη ότι δεν πρόκειται να συγκινηθεί κανείς! Γι' αυτό δεν μπαίνω και στον κόπο!

Philos!! Καλέ μου μηχανικέ! Εσύ μιας και είσαι μπασμένος στο θέμα ξέρεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Dealsend! Οντως, η εκπαίδευση και οι γνώσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι ένα θέμα που μας πάει πίσω (πολύ πίσω θα έλεγα). Παρόλα αυτά, εγώ θεωρώ πιο μεγάλο πρόβλημα από αυτό την τεμπελιά και την ευθυνοφοβία που αναφέρω στο ποστ γιατί ακόμα και αν οι νέες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και σαν γνώση και σαν μέσο συνεχίζουν όλοι να λειτουργούν με τον πατροπαράδοτο τρόπο όχι φυσικά γιατί δεν μπορούν να εκσυχρονιστούν. Με χαρτιά και υπογραφές κτλ γιατί απλά έτσι δικαιολογούν την θέση τους και αντί να κουράζονται αυτοί κουραζόμαστε εμείς. Οκ! Το λέω ότι δεν είναι όλοι έτσι, αλλά το λυπηρό είναι ότι οι περισσότεροι είναι έτσι.

Οσον αφορά αυτό που έχεις στο μυαλό σου σαν υποψήφια λύση σε αυτό το πρόβλημα, το ότι δηλαδή μια μελλοντική ίσως σθεναρή κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα λυπάμαι, αλλά σε βρίσκω πολύ αισιόδοξο! Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα!

Προσωπικά θεωρώ ότι οι όποιες κυβερνήσεις θα διαιωνίζουν το πρόβλημα, όσο "σθεναρές" και να είναι για τον απλούστατο λόγο ότι θα κουτουλάνε πάνω σε ένα τοίχο που οι ίδιοι οι πολίτες έχουμε χτίσει και έχουμε βολευτεί πίσω του. Για να αλλάξει κάτι σε αυτό το κατεστημένο πρέπει να αλλάξει η συνείδηση της μάζας, να ζοριστούμε όλοι, να φτάσουμε σε αδιέξοδο, να πεινάσουμε ίσως ακόμα, για να επαναστατήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο μας. Με βρίσκεις μήπως πιο αισιόδοξη από σένα? ;-)

Zero! Τα λέω, αλλά ποιος με ακούει είναι το θέμα! :-)

Onomatodosia! Σε προετοιμάζω! Αν και τα ξέρεις μέσες άκρες. Απλά δεν τα ζεις. Δυστυχώς όσο και αν δεν θες να συγκρίνεις, αναγκάστικά θα το κάνεις την πρώτη φορά που θα πέσεις πάνω σε κάποιον αγενή δημόσιο υπάλληλο που θα σου φάει την μέρα να σε τρέχει δεξιά και αριστερά σε διάφορους άλλους στραβομουτσουνιασμένους συνάδερφους του.
Οσο για την Γερμανία το έχω ακούσει και εγώ ότι έχει αλλάξει αρκετά από αυτό που ήτανε, ακόμα και σε αυτόν τον τομέα. Πίστεψε με όμως δεν έχουν φτάσει αυτό το εδώ χάλι!
Οπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο. Ο ήλιος και το κλίμα της Ελλάδας θα σε αποζημιώσουν και με το παραπάνω. Για λίγο που έχω έρθει στην Γερμανία, και είδα τον καιρό εκεί, για ένα ήμουν σίγουρη. Δεν θα μπορούσα να ζήσω μέσα σε εκείνη την καταχνιά!

Alitovios said...

Αφού δεν πάει και κανείς φυλακή.

αθεόφοβος said...

Δυστυχώς έχω αρχίσει αν πιστεύω ότι κακώς φωνάζαμε να πάρει η τοπική αυτοδιοίκηση στα χέρια της όσο περισσότερες αρμοδιότητες μπορεί.
Οι Δήμαρχοι σε πολλές μεριές έχουν καταντήσει ανεξέλεκτοι τοπικοί φεουδάρχες.

Debby said...

Alitovie!! Φυλακή αυτοί?? Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα! Πρόσεξε όμως μην πιεις μισή μπύρα παραπάνω κανένα βράδυ γιατί άνετα θα βρεθείς εσύ! ;-)

Αθεόφοβε! Αυτό πια είναι ένα θέμα που βρωμάει εντελώς. Αν απόφασίσουν κάποια στιγμή οι δήμοι να κάνουν εκκαθάριση στα οικονομικά τους, ξέρεις τι χρέη θα βγουν στην επιφάνεια από εκεί? Ασε καλύτερα...

philos said...

dealsend, ο philos είναι και λίγο ΤΕΕ, δεν ξέρω για πόσο ακόμη γιατί έχει αρχίσει και τα παίρνει!!!
Συμφωνώ ότι υπάρχουν τρελλές κλίκες εκεί μεσα που λυμαίνονται τον χώρο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να μιλάμε για ένα αδέσμευτο και αποτελεσματικό ΤΕΕ στα διάφορα καθημερινά προβλήματα.
Να μην επεκταθώ άλλο. Το θέμα είναι να απομακρύνουμε τους ευθυνόφοβους όταν τους αντιλαμβανόμαστε από τις θέσεις που κατέχουν, οπουδήποτε και αν είναι αυτή.