Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 21, 2006

Μια φωτεινή εξαίρεση...

Κάθε τόσο τα βάζω με τους γιατρούς. Είναι αλήθεια. Ίσως γιατί έχω ταλαιπωρηθεί αρκετά όποτε χρειάστηκε να νταραβεριστώ μαζί τους. Ίσως γιατί σε κάθε νέα μου περιπέτεια βλέπω την ανεπάρκεια τους.
Μια φωτεινή εξαιρέση εξ αυτών είναι ο γιατρός Παρμενίων Ζησόπουλος (Μαιευτήρ - Χειρουργός - Γυναικολόγος ) ο οποίος με δική του πρωτοβουλία δημιούργησε το
site www.gyn.gr στο οποίο εδώ και χρόνια απαντά καθημερινά όλες τις ερωτήσεις και απορίες γυναικολογικής φύσεως που μπορεί να έχει μια γυναίκα (ή και άντρας ενίοτε).
Παρακάτω παραθέτω μια τέτοια ερώτηση που του έγινε ένα χρόνο πριν περίπου (15 Νοέμβριος 2005 ) από ένα ζευγάρι που προσπαθούσε να κάνει παιδί ανεπιτυχώς παρόλες τις θεραπείες που του είχαν υποδείξει και ακολούθησε.
Είμαι σίγουρη ότι θα σας συγκλονίσει η ειλικρίνεια, το ενδιαφέρον του και η ζεστασιά της απάντησης του, που δύσκολα συναντάτε πια στην ζωή μας πόσο μάλλον σε μια απρόσωπη διαδικτυακή ερωταπόκριση.
Ερωτών ζευγάρι: Γιατρέ καλησπέρα. Συγχαρητήρια για το site. Ένα αγχωμένο ζεύγος από την Αθήνα έχοντας στο ιστορικό του πέντε (Ε) πέντε παλίνδρομες κυήσεις σε διάστημα τριών ετών με συχνότητα ανά εξάμηνο περίπου, ζητάει τη γνώμη σας.Έχουμε κάνει αναρίθμητες εξετάσεις με την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα αίτιο που να δικαιολογεί τις αποβολές χωρίς αποτέλεσμα. Όλοι οι γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Κάθε φορά διαπιστώνουμε καρδιακή λειτουργία στην έκτη εβδομάδα αλλά στη συνέχεια διακόπτεται η ανάπτυξη του εμβρύου και η καρδιακή λειτουργία παύει μια ημέρα πριν τη συμπλήρωση της όγδοης εβδομάδας, παρά την φαρμακευτική υποστήριξη με οιστραδιόλη, προγεστερόνη salospire και ηπαρίνη. Η τελευταία διάγνωση ανέφερε ανεπάρκεια ωχρού σωματίου .Ούτε όμως η ανωτέρω ανάλογη θεραπευτική αγωγή πέτυχε. Για κάποιο λόγο το έμβρυο παύει να αναπτύσσεται.
Σημειώνουμε εκ νέου ότι κάθε πιθανή και απίθανη εξέταση έχει πραγματοποιηθεί με αρνητικά αποτελέσματα και μοναδικές ενδείξεις ομοζυγωτία ομοκυστεινης στη σύζυγο και αρνητικά αντιπατρικά αντισώματα. Θερμή παράκληση¨ έχουμε ακούσει 100 φορές ότι θα γίνουμε γονείς. Κάτι πιο ελπιδοφόρο?
Αγαπητή Φίλη!
Όχι, δεν έχω κάτι πιο ελπιδοφόρο και λυπάμαι γι αυτό!
Επειδή όμως είμαι αιρετικός με μερικά πράγματα και η περίπτωση σου προδιαθέτει όλους μας σε ένα σωρό επικίνδυνα πειράματα, θέλω να σταθώ λίγο στην θεραπεία με οιστραδιόλη , που πήρε τελευταία ''τα επάνω'' της, επειδή είναι δυνατό να σου προταθεί μελλοντικά εκ νέου.
Μία ενδιαφέρουσα και σοβαρή ανακοίνωση επί του θέματος χορηγήσεως οιστροδιόλης σε έγκυα πειραματόζωα (σε συγκεκριμένη φάση της κυήσεως) , ενός Γερμανού καθηγητού από το Βερολινο (Prof. Doermann ή Dörrmann, αν δεν με απατά η μνήμη μου ), που έτυχε να δω κατά την δεκαετία του 1980-1990 δυο φορές στην Ελληνική τηλεόραση(την α΄ φορά στην ασπρόμαυρη! πριν πολλά χρόνια δηλαδή), κατέδειξε, ότι οι άρρενες απόγονοι ήταν όλοι ομοφυλόφιλοι! Η ταινία εξαφανίστηκε έκτοτε, το πείραμα σε ιατρικούς κύκλους παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστο .
Ακόμη: κατά την δεκαετία του 1970, αντί τεστ κυήσεως (τότε δεν υπήρχαν ακόμη αυτά των φαρμακείων), σε μικρές καθυστερήσεις χορηγούνταν σκεύασμα δυο δισκίων, πολύ γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας, που περιείχε ελάχιστη βαλεριανική οιστραδιόλη και ένα γνωστό προγεσταγόνο. Σε περίπτωση που η καθυστέρηση οφειλόταν σε ορμονικούς λόγους, η περίοδος εμφανιζόταν. Αν η γυναίκα ήταν έγκυος, η περίοδος δεν εμφανιζόταν και η κύηση μπορούσε να συνεχιστεί! Αυτή ήταν η κρατούσα άποψη, που την έζησα για πάνω από 15 χρόνια. Μετά το σκάνδαλο όμως του Contergan (αυτό το ηρεμιστικό που προξένησε σε χιλιάδες έμβρυα σοβαρές σωματικές βλάβες) διαβάζω ξαφνικά στον Γερμανικό ''λαϊκό'' τυπο, νομίζω στο Stern, ότι στην Αγγλια, ομάδα γονέων προέβη σε μήνυση εναντίον αυτής της εταιρείας, επειδή απέδωσε ακριβώς σ΄ αυτό το ''φαρμακευτικό τεστ κυήσεως'' σοβαρές βλάβες των νεογνών τους. Η εταιρεία, συμβιβάστηκε, προφανώς πληρώνοντας αρκετά, η δίκη δεν έγινε, το σκεύασμα απεσύρθη σιωπηρώς και σιγά-σιγά και σιωπηρά απεσύρθησαν από τη χρήση της μαιευτικής και τα υπόλοιπα οιστρογονικά σκευάσματα, που κυκλοφορούσαν κυρίως σε συνδυασμό με μία ένωση προγεστερόνης και είχαν δοθεί κατά κόρον!
Και μια και μιλάμε για προγεστερόνη: Κάπου στο μέσον της δεκαετίας 1970-1980, συμπαραστάθηκα στην γέννα μιας μητέρας , που γέννησε ένα κοριτσάκι με μία περίεργη πτυχή στο αιδοίο. Ο παιδίατρος - συμμαθητής μου, πρώτος μαθητής της τάξεως μου και αργότερα (μέχρι σήμερα ) καθηγητής παιδιατρικής σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο - που μόλις είχε έλθει ειδικός από το Denver, είδε το περιστατικό και ρώτησε ευθέως την γυναίκα, αν της έγινε θεραπεία με συγκεκριμένο ενέσιμο προγεσταγόνο (μεδροξυπρογεστρονη) κατά την εγκυμοσύνη της! Πράγματι, κάποιος συνάδελφος της το είχε χορηγήσει, με την ένδειξη της επαπειλούμενης αποβολής στον β΄ μήνα της εγκυμοσύνης! Με απλά λόγια: Η επίδραση του συγκεκριμένου σκευάσματος ήταν προφανέστατα σε παιδιάτρους του Νέου Κόσμου ήδη γνωστή!
Για την ορμονική θεραπεία: δεν υπάρχει καμία σωστά τεκμηριωμένη μελέτη, ότι η χορήγηση οιστρογόνων και και προγεστερόνης στην κύηση, μειώνει το ποσοστό αποβολών. Το διαδίκτυο και τα ιατρικά περιοδικά είναι γεμάτα από ανεύθυνες ανακοινώσεις, που προωθούν και πάλι ορμονικές θεραπείες που πολύ σωστά απορρίψαμε, σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης.
Κάτω απ΄ αυτή την οπτική γωνία και κάτω από τις πιθανές επιπτώσεις, προσωπικά δεν θα συνηγορούσα στην χρήση τους, πέρα το πολύ από τον κύκλο σύλληψης! Αν έχεις ακόμη το κουτί της προγεστερόνης που χρησιμοποίησες, άνοιξε το χαρτί της περιγραφής του και διάβασε προσεκτικά τις ενδείξεις για την κύηση! Θα απορήσεις!
Το τι μπορεί να κάνει κανείς στην περίπτωση σου - εκτός από το να επιχειρήσει μία νέα εγκυμοσύνη - δυστυχώς δεν το γνωρίζω. Αν και είμαι 40 χρόνια - από την αρχή της εκπαίδευσης μου - στην ειδικότητα, δεν έχω σχετική εμπειρία στο θέμα. Ίσως να είδα μία ή δυο γυναίκες με 5 και 6 αποβολές και μετά '' χάθηκαν'' από το πεδίο της δραστηριότητας μου. Αυτό βέβαια θα ισχύει και για όλους περίπου τους συναδέλφους μου.
Ίσως να είναι σημαντικό το ερώτημα, σε ποιο ποσοστό γυναίκες μετά πέντε συνεχόμενες αποβολές είχαν ένα βιώσιμο παιδί. Θα προσπαθήσω να το ψάξω και ίσως επανέλθω.
Κλείνοντας, θέλω ν’ αναφερθώ και σε κάτι που αφορά εμάς τους γιατρούς: Μόλις ο γιατρός αποκτήσει κρίση, πρέπει σε λίγο να βγει στην σύνταξη!
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Π.Ζ.
Δρ. Παρμενίων Ζησόπουλος
Μαιευτήρ - Χειρουργός - Γυναικολόγος
Πηγή www.gyn.gr


3 comments:

Anonymous said...

Προς όλες τις συμπάσχουσες (πολλαπλών παλινδρομήσεων) γυναίκες: Διαβάστε τις ενδείξεις & παρενέργειες στα κουτιά της προγεστερόνης & στα salospir! Προβληματηστείτε! Μην σκέπτεστε πως όλα τα φάρμακα γράφουν κάποιες παρενέργειες, εδώ μιλάμε για το ΜΩΡΟ ΣΑΣ! To ρωτήσατε αυτό το καημένο αν θέλει να ζήσει ανάπηρο (με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας);;; Προσωπικά έκανα 3 παλίνδρομες κυήσεις αναίτιες απανωτά! Έπαιρνα κι εγώ προγεστερόνη & ηπαρίνη σε ενέσιμη μορφή καθημερινά, χωρίς αποτέλεσμα τη στιγμή που & στη δική μου περίπτωση όλες οι εξετάσεις ήταν καλές (& ο γενικός ανοσολογικός έλεγχος). Μέχρι που την 4η φορά αγανάκτισα & υπ΄ευθύνη μου αρνήθηκα να κάνω την οποιαδήποτε θεραπεία. Πήγαν όλα καλά!!! Θαύμα; Τύχη; Ό,τι κι αν ήταν, το αποτέλεσμα μετράει! Το θέμα είναι πως δεν το έβαλα κάτω & ήμουν αποφασισμένη να συνεχίζω τις προσπάθειες έως ότου θα ήταν γυναικολογικά δυνατό να μένω έγκυος. Πιστέψτε το, χαλαρώστε & προσέξτε τα φάρμακα που σας χορηγούν! Δεν αφορούν μόνον εσάς πλέον αλλά & μια άλλη ψυχή που δε χρωστάει τίποτα να πληρώνει τη δική μας επιθυμία να αποκτήσουμε παιδί πάση θυσία... Το μόνο που χρειάζεται τελικά είναι να το πιστέψετε! Η πίστη από μόνη της είναι κινητήριος δύναμη θαυματουργή!
Φιλιά & καλοτυχία σε όλες σας!

Anonymous said...

Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για το θέμα που αναφέρεις, γιατί δεν έχω τέτοια εμπειρία με τους γυναικολόγους, η αλήθεια όμως ειναι πως πολύ λίγοι ειναι αυτοί που μπορείς να εμπιστευτείς και να νοιώσεις ανεση μαζί τους.

Debby said...

Hliahtida, μερικές φορές οι τυφλή εμπιστοσύνη στους γιατρούς δεν κάνει καλό. Και ειδικά όταν σπανίζουν οι γιατροί-άνθρωποι-ερευνητές και συνήθως μιλάμε για γιατρούς-συνταγογράφους.
Τα ματια μας δεκατέσσερα λοιπόν σε κάθε περίπτωση.

Julia, είσαι τυχερή που δεν είχες εμπειρία σχετική και σου εύχομαι να μην έχεις ποτέ. Ούτε εγώ έχω εμπειρία στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν παυει όμως να με προβληματίζει γιατί είναι τόσο συχνό φαινόμενο πια και το όλο σκεπτικό δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη πάθηση θα μπορούσε να τύχει όπως επίσης όχι μόνο στην συγκεκριμένη ειδικότητα γιατρού αλλά και στην οποιαδήποτε.