Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, April 11, 2007

Κώδικας δεοντολογίας των blogs εν όψιν...

Διάβασα εχθές στο blog του Manifesto ότι γίνονται συζητήσεις έτσι ώστε να ορισθεί ένας κώδικας δεοντολογίας για τα Blogs. Ήδη έχει γίνει ένα προσχέδιο αυτού που μπορείτε να το δείτε σε αυτήν την σελίδα και λέει μέσες άκρες αυτά :


1. Παίρνουμε την ευθύνη για τις λέξεις μας και για τα σχόλια που επιτρέπουμε στο blog μας.
2. Δεν λέμε τίποτα που δεν θα το λέγαμε προσωπικά.

3. Επικοινωνούμε ιδιαιτέρως προτού να απαντήσουμε δημόσια.

4. Όταν θεωρούμε ότι κάποιος επιτίθεται άδικα σε κάποιον άλλον, λαμβάνουμε μέτρα.

5. Δεν επιτρέπουμε τα ανώνυμα σχόλια.

6. Αγνοούμε τα trolls.

Λοιπόν...Καταρχήν όλο αυτό δεν μου ακούγεται και πολύ καλό. Όπου ακούω για όρια, κανόνες, μέτρα κτλ. μυρίζομαι στέρηση ελευθερίας. Είναι κρίμα αυτό το μέσο και συγκεκριμένα αυτό το κομμάτι αυτού του μέσου, τα blogs, να στερηθεί των βασικών του πλεονεκτημάτων που είναι ο ανοιχτός διάλογος και η ελευθερία του λόγου.

Το να πάρω ευθύνη για τα δικά μου σχόλια και λεγόμενα το καταλαβαίνω. Που και αυτό είναι λίγο μάπα σαν έννοια. Αυτά που γράφω είναι αυτά που πρεσβεύω. Σήμερα. Γιατί αύριο μπορεί να πρεσβεύω το ακριβώς αντίθετο. Σήμερα λέω κάτι και αύριο το αναιρώ. Τι θα πει να πάρω ευθύνη για τα λεγόμενα μου? Όποιος θέλει ακούει ή διαβάζει. Δεν υποχρεώνω κανένα να το κάνει και είναι ελεύθερος ο καθένας να επιλέξει. Το να πάρω όμως ευθύνη και για τα comments σημαίνει πολύ "σβήσιμο". Και αυτό δεν είναι καλό στα σίγουρα.

Το δεν λέμε τίποτα που δεν θα λέγαμε προσωπικά έχει να κάνει με το πως είναι ο καθένας από εμάς. Και κάποιος που είναι αθυρόστομος, έτσι θα είναι και στα blogs. Αυτός που είναι εριστικός έτσι θα είναι και στα blogs. Αυτός που δεν διστάζει να βρίσει στην κανονική ζωή, δεν θα διστάσει ούτε στα blogs. Τα blogs εξάλλου είναι μια μικρογραφία της πραγματικής ζωής. Οπότε τι πάμε να κάνουμε ακριβώς?

Το να επικοινωνώ ιδιαιτέρως προτού γράψω την άποψη μου, μου ακούγεται κάπως χρονοβορό και επίσης δεν έχει ουσία. Το θέμα είναι αυτό που θα γράψω να διαβαστεί και ο καθένας να κρίνει ανάλογα.

Το να μπλέκομαι στις υποθέσεις αλλονών, δεν είναι του τύπου μου και αφού δεν θα το έκανα στην κανονική μου ζωή δεν βρίσκω για ποιον λόγο να το κάνω στα blogs. Μεγάλα παιδιά είμαστε, ας κάνει ο καθένας μας ότι νομίζει.

Το να μην επιτρέπονται ανώνυμα σχόλια είναι μια μορφή και αυτή περιορισμού που και εγώ η ίδια εφαρμόζω στο δικό μου blog. Παρόλα αυτά επιτρέπει σε όλους όσους θέλουν να αφήσουν σχόλιο να μπορούν να το κάνουν. Αυτό δεν το θεωρώ και τόσο μέτρο, όσο μια προσωπική επιλογή του καθενός.

Το να αγνοούνται τα trolls είναι επίσης μια επιλογή του καθενός που διατηρεί blog καθώς όμως για να είναι αποτελεσματικό χρειάζεται να είναι πεποίθηση επίσης και όλων των συμμετεχόντων στην συζήτηση. Τουτέστιν είναι μια πρόταση, που θα μπορούσε να γίνει δεκτή κατά την κρίση του καθενός.

Δεν ξέρω... Θεωρώ ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να δεχτεί όλα αυτά ή και ακόμα περισσότερα, ή και μερικά από αυτά. Αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να ορίσουμε "στρατόπεδα" με τους μεν που τα δέχονται όλα και τους δε που δεν τα δέχονται. Κάτι τέτοιο πάει να γίνει από ότι καταλαβαίνω μιας και ήδη έχουν φτιάξει και τα εικονίδια που θα προσδιορίζουν την "παράταξη" την οποία στηρίζουμε.

Το εικονίδιο το οποίο θα υποδηλώνει την θέση μας υπέρ του Κώδικα δεοντολογίας των blogs, είναι ένα αστέρι, σαν αυτά που φορούσαν οι σερίφηδες στην Άγρια Δύση, το οποίο αναγράφει "Civility Enforced" (αυτό το enforced δεν μου αρέσει καθόλου. Μα καθόλου λέμε).



Το άλλο εικονίδιο, εκείνο που υποδηλώνει ότι το blog δεν στηρίζει τον εν λόγω κώδικα δεοντολογίας, αναγράφει " Anything goes" αλλά απεικονίζει ένα δυναμίτη έτοιμο να εκραγεί! Δεν σε προϊδεάζει και για πολύ όμορφα πράγματα. Δεν συμφωνείται?

Το οποίο εικονίδιο θα συνοδεύεται από το παρακάτω κείμενο.

This is an open, uncensored forum. We are not responsible for the comments of any poster, and when discussions get heated, crude language, insults and other "off color" comments may be encountered. Participate in this site at your own risk.


Μια πρόχειρη μετάφραση του οποίου είναι αυτή (μια πιο σωστή μετάφραση είναι δεκτή μετά βαϊων και κλάδων!):

Αυτό είναι ένα ανοικτό, χωρίς λογοκρισία βήμα συζήτησης. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα σχόλια οποιουδήποτε , και όταν οι συζητήσεις γίνονται έντονες, η ανεπεξέργαστη γλώσσα, οι προσβολές και οποιαδήποτε άλλα σχόλια μπορούν να προκύψουν. Συμμετέχετε σε αυτό το site με δική σας ευθύνη.

Συγχωρήστε μου οποιαδήποτε παρατυπία όσον αφορά τις μεταφράσεις. Δεν είναι το φόρτε μου. Και οποιαδήποτε πρόταση διόρθωσης σχετική με αυτές είναι καλοδεχούμενη.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να διαβάσετε το πρωτότυπο προσχέδιο στο link που σας παραπέμπω για να βγάλετε πιο ακριβή συμπεράσματα επί του θέματος.
Αλήθεια... Εσείς τι άποψη έχετε γι' αυτό?

33 comments:

Marialena said...

Καλημέρα και Χριστός Ανέστη Debby! Τον κώδικα δεοντολογίας τον διάβασα πριν από λίγο στο πρωτότυπο σάιτ του Tim O'Reilly, όπου γίνεται λόγος για μια πρόταση από μέρους του για θέσπιση κανόνων δεοντολογίας στα μπλογκς.

Το ότι με τη ραγδαία αύξηση των ιστολογίων φτάνουμε στο σημείο πια, να χρειαζόμαστε "νόμους" για να λειτουργούμε αναμεταξύ μας, είναι το σημείο του προβληματισμού. Δεν λέω όχι στη προσπάθεια αυτή, αλλά όταν ακόμα από πέρσι για ψύλλου πήδημα και για προσωπικές αντεκδικήσεις, φτάνουμε στο σημείο να σφαζόμαστε, καταλαβαίνεις τι σεβασμός επικρατεί αναμεταξύ μας. Όχι στη πλειοψηφία, αλλά τουλάχιστον σε άτομα που μεταφέρουν αυτή τη συμπεριφορά και στα blogs. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει κατ' αρχήν και να θέσει τα όρια στη συμπεριφορά μας.

The rest will follow my dear...

philos said...

Ωραία και η αναρχία, αλλά εξίσου ωραία και η τήρηση κάποιων άγραφων κανόνων δεοντολογίας.
Κώδικα ευγένειας χρειαζόμαστε. Αλλά όχι για τα blogs μόνο...
ΠΑΝΤΟΥ!

Και η ερώτηση μου είναι γιατί θεωρείς ως προσωπική επιλογή, την απαγόρευση του να αφήνουν σχόλια κάποιοι ανώνυμοι?
Εγώ το βλέπω σαν απαγόρευση λόγου, από το φόβο κάποιων μη ευπρεπών σχολίων. Σαν να μαζεύεις τα υαλικά από ένα σπίτι γιατί θα μαζευτούν πιτσιρίκια.
Δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα πιτσιρίκια σπάνε υαλικά.
Αν το blog σου εκπέμπει σεβασμό, δεν θα δεχθείς ασχημα και δυσάρεστα ή πρόστυχα σχόλια. Και αν πάλι δεχθείς μερικά, μέσα στο παιχνίδι του διαλόγου είναι. Και στην ζωή σου, αν επικοινωνούσες τόσο πολύ και ανοιχτά όπως κάνεις εδώ, πάλι θα άκουγες κανα άσχημο σχόλιο.
Το κακό στη ζωή είναι ότι τα σχόλια στα μεταφέρουν άλλοι... γιατί συνηθίζονται να γίνονται πίσω από την πλάτη σου!

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

θεωρώ πως νόμοι και κανόνες πρέπει να θεσπίζονται μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Και στα blogs δεν βλέπω να υπάρχει.

cyrus said...

Πολύ ευγενική είσαι, Ντέμπι...

Mogwai said...

τι ειναι τα trolls? (ο ασχετος, ξέρω)

Alitovios said...

Όλα αυτά μου ακούγονται σαν μια κραυγή αγωνίας ορισμένων να τους πάρουν στα σοβαρά. Προσωπικά επειδή δεν έχω καμία τέτοια σκασίλα τα θεωρώ όλα αυτά παπαριές.

Debby said...

Καλησπέρα σε όλους!

Marialena! Χρόνια σου πολλά καταρχήν!
Νομίζω ότι το ότι κάποιοι σφάζονται είναι γούστο τους καπέλο τους.
Εμένα δεν με ενόχλησαν ποτέ όλα αυτά. Απλά τα βρίσκω λίγο άκομψα γιατί πηγάζουν σχεδόν όλα από τον εγωισμό του καθενός.
Εν τέλει. Ετσι είμαστε οι άνθρωποι. Διαφορετικοί. Γιατί να βάλουμε όρια?

Philos! Συμφωνούμε ότι ένας κώδικας ευγενείας είναι καλός. Αλλά αυτό πρέπει να είναι έμφυτο και όχι επιβαλλόμενο!!
Αμ το άλλο! Δεν το περίμενα αυτό από εσένα!!
Γιατί δεν με ρωτάς γιατί δεν επιτρέπω ανώνυμα σχόλια παρά υποθέτεις λανθασμένα??? Το γιατί το θεωρώ επιλογή το γράφω στο ποστ και το ξαναγράφω εδώ. Γιατί η απαγόρευση των ανωνύμων σχολίων δεν σημαίνει και απαγόρευση σχολίου. Δεν επιτρέπω τα ανώνυμα σχόλια γιατί θεωρώ ότι όλοι πρέπει να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας επώνυμα και να μην κρυβόμαστε εκ του ασφαλούς. Δηλαδή, πίσω από κάθε ανώνυμο ή "επώνυμο" σχόλιο, κρύβεται ένα άτομο με σάρκα και οστά. Αν αυτό το άτομο θέλει να με βρίσει π.χ. ας το κάνει. Απλά θα χασομερήσει 5 λεπτά παραπάνω για να κάνει ένα λογ/σμό.
Μην έχεις τόσο ιδανική άποψη για τους ανθρώπους... Πολλοί είναι αυτοί που θα έκλεβαν, έλεγαν ψέματα, συκοφαντούσαν, εγκληματούσαν γενικότερα αν κάποιος τους διαβεβαίωνε ότι δεν θα τους αντιληφθεί κανείς. Είναι μεγάλος πειρασμός....

Synas! Εχεις δίκιο. Ούτε εγώ βλέπω να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ισα ίσα που είμαστε μια "όμορφη ατμόσφαιρα" όπως λέει και ο Ηλιόπουλος στο "Στρίβην δια του αρραβώνος"! J

Cyrus! Τα φαινόμενα απατούν! Είμαι στριμμένο άντερο αλλά δεν μου φαίνεται! J
Συμπεριφορά αναπαράγει συμπεριφορά είχα πει κάποτε... Κατά βάση αυτό συμβαίνει.

Mogwai! Ούτε εγώ είμαι σίγουρη! Οπως βλέπεις στην γειτονιά μας δν συχνάζουν τέτοια. Αν δεν κάνω λάθος είναι αυτοί που κατ'επανάληψη χώνονται σε συζητήσεις και τις κάνουν μπάχαλο με τα σχόλια τους και οι οποίοι κάνουν μόνο αυτό. Σχολιάζουν κακοπροαίρετα. (δεν διατηρούν δηλαδή δικά τους blogs). Με κάθε επιφύλαξη όλα αυτά. Ρώτα και κανένα πιο σχετικό.

Alitovie! Την καλύτερη δουλειά μου φαίνεται κάνεις! Εξάλλου τι μπορεί να πάθει κανείς ουσιαστικά? Απολύτως τίποτα.

Ασκαρδαμυκτί said...

Προσωπικά ήμουν πάντα αντίθετος σε ... καταστατικά και περιορισμούς!
Καταλαβαίνω βέβαια τη σκοπιμότητα της προτάσεως, αλλά του μπλογκερ ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει!

Μαρία Κ. said...

Μπράβο debby, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Κώδικας δεοντολογίας στα blogs;! Τα blogs ασχέτως με τα θέματα που πραγματεύονται δεν παύουν να είναι "ημερολόγια διαδικτύου"! Όποιος νομίζει ότι γράφω αληθινά και έγκυρα θέματα, συνεχίζει να με διαβάζει. Όποιος νομίζει ότι γράφω "μπαρούφες", απλά δεν ασχολείται ξανά μαζί μου. (Το α' ενικό χρησιμοποιείται ως παράδειγμα)
Μήπως επειδή περνάνε κρίση τα μμε στην Ελλάδα, την είδαμε όλοι δημοσιογράφοι; και αρχίσαμε υποκριτικά να "οριοθετούμε" βάσει δημοσιογραφικής δεοντολογίας τους εαυτούς μας; Τα blogs είναι hobby για τους περισσότερους, δεν είναι λογικό να περιοριστούν από κανένα κώδικα! Το πόσο αξιοπρεπές και άξιο σεβασμού θα είναι ένα blog το καθορίζει μόνο ο δημιουργός του. Ο επισκέπτης θα κρίνει αν το εκάστοτε blog υποτιμά τη νοημοσύνη του ή είναι άξιο προσοχής. Freedom! Freedom!

Το "αστείο" είναι πως προσφάτως έγραψα ένα ποστ περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας (http://yellowshell.blogspot.com/2007/04/blog-post.html)και, κάποια εν ονόματι cosy με ρώτησε σε σχόλιο της, αν συμφωνώ με την εφαρμογή τέτοιων κανόνων δεοντολογίας στα blogs!
Την παραπέμπω στο δικό σου post λοιπόν! Καλύτερα από σένα debby, δεν θα μπορούσα να τα γράψω! Ελπίζω να σε έχει ήδη διαβάσει!

Debby said...

Ασκάρ! Ετσι μπράβο! Δεν μασάμε από τέτοια! :-)

Μαρία Κ.! Δυστυχώς όλη αυτή η κίνηση γίνεται όχι τόσο για αυτά που γράφονται στα ποστ αλλά για τα σχόλια. Δεν είναι ξέρεις και ότι καλύτερο να ανοίγεις τα σχόλια του Blog σου και να υπάρχουν σχόλια που σε λούζουν με τις χειρότερες βρισιές.
Οτι και να συμβαίνει όμως, νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι να αποφευγονται τέτοιές καταστάσεις.

Χαίρομαι που συμφωνούμε! :-)

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

καταρχήν Ντεπάκι σευχαριστούμε για την επισήμανση του θέματος που έθεσες.
προσωπικά συμφωνώ απολύτως με την Μαρία.
Τα blogs εκτός από ημερολόγια του καθενός-τουλάχιστον έτσι ξεκίνησαν- είναι και διαδραστικά δηλαδη ακόμα μιά μορφή επικοινωνίας, όπως να θυμίσω και τα διάφορα forums όπου στην καλύτερη περίπτωση είναι γνωστο γίνεται το μπάχαλο της μαιμούς. Αν θα έπρεπε να μπουν κανόνες πρωτα να έμπαιναν εκεί, αλλά και εκει οι admin πετάνε και μπλοκάρουν ανα πάσαν μερα και ώρα ότι σκουπίδια προλαβαίνουν και πάλι δεν τους κάνουν καλά.
εδώ τα πραγματα είναι διαφορετικά.
το blog είναι προσωπική υπόθεση καθενός. Εχουμε να κάνουμε με μιά κοινωνία. Ο καθένας βρίσκει την παρέα του. Αν κάποιος δεν με γουστάρει απλά δεν θα ξαναμπει στο χώρο μου. Το πολύ πολύ αν είναι αγενής να πετάξει και καμιά ανώνυμη μπαρο΄υφα και να μη ξανασχοληθεί μαζί μου. (προσωπικά δεν θα έσβηνα το μήνυμά του)
Δεν βλεπω λόγο να υπάρξουν κανόνες
κανόνες να ακολουθήσουν αυτοί που τους έχουν ανάγκη. Τύποι σαν τον O Reilly

jul said...

Debby μουυυυυυυυ...:):):)Καταρχήν να σου δώκω ένα φιλάκι για την Πασχαλιά: ΣΜΟΥΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΚ
Κατα δευτερον.... και εγω θα συμφωνήσω με τον φίλτατο αλητόβιο, τα θεωρώ παπαριές, άνοιξα το μπλογκίδιον μου για να γράφω ότι μου κατεβάινει στην κούτρα και ότι με απασχολεί την τρέχουσα στιγμή... δεν θα βάλω κανόνες και όρους σε αυτα που γράφω... δεν θα βάλω όρους και κανόνες σε αυτούς πυο μου απαντούν. Λογοκρισία υπάρχει ΠΑΝΤΟΥ, στο μπλόγκ τουλάχιστον ας γράφει ο καθένας μας ότι θέλει...(καλα δεν εννοώ να βριζόμαστε μεταξύ μας....:Ρ:Ρ)
Οσο για τα trolls μου θυμίζει πίκατσου!!!!χαχαχαχα

Mogwai said...

Καλημερα! Το θεμα που εθιξες και ο τροπος που το ανεπτυξες ηταν εξαιρετικος. Οπως επισης και τα ανωθεν σχολια τα οποια δειχνουν τρομερη ωριμοτητα σκεψης. Που δυστυχως δεν ειναι παντα εμφανης σε μερικους απ' οτι φαινεται (αν κ δεν εχω κανενα προσωπικο παραπονο, ουτε τρολ μου την εχει πεσει ουτε γιετι ουτε τιποτα).
Τελικα ειναι τρομερα λυπηρο να πρεπει να βαζουμε παντου ταμπελες και κανονες συμπεριφορας, δεοντολογιας και δε ξερω και εγω τι, σε καθε μορφης κοινωνικη εκφραση στην προσπαθει μας να χαλιναγωγησουμε και να περιορισουμε τις εγωπαθεις και επιθετικες ορεξεις μας. Α ρε Δαρβινε ζημια που μας εκανες!
Σ' οποιον αρεσουμε για τους αλλους δε θα μπορεσουμε....

Debby said...

Καλημέρα!

Saki! Συμφωνούμε βλέπω. Δεν βρίσκω ούτε εγώ για ποιον λόγο πρέπει αυτό που είναι πρόβλημα μιας, μικρής εκτιμώ, μερίδας blogger, να γίνει και δικό μου. Γιατί να γίνει καθολικό φαινόμενο, γιατί να χαρακτηριστούμε έτσι ή αλλιώς, γιατί να πάρουμε θέση σε ένα φαινόμενο που δεν είναι γενικό αλλά εξαρτάται ατομικά από τον καθένα μας.
Εξάλλου αν κάποιος θέλει να ακολουθήσει σκληρά μέτρα, υπάρχει πάντα το comment moderation.

Julia! ΣΜΟΥΑΑΑΑΑΑΑΑΑΚ και σε σένα για την Πασχαλιά!
Λοιπόν, μάλλον δεν έτυχε να διαβάσεις βρίσίδι σε σχόλια!! Αν διαβάσεις θα καταλάβεις περί τίνος πρόκειται! Δεν είναι όμορφο σίγουρα!
Αυτός πρέπει να ήταν ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την πρόταση!
Η οποία όμως ήδη βρωμάει άσχημα. Λογοκρισία στο blog σου μπορείς να βάλεις και τώρα με το comment moderation. το θέμα είναι ότι θέλουν την "ελευθερία" αλλά υπό όρους... Μα είναι αυτό ελευθερία?

Mogwai! Thanks για τα καλά σου λόγια! :-)
Τις εγωπαθεις και επιθετικες ορεξεις μας, πρέπει να αποκτήσουμε την συνείδηση να τις περιορίσουμε μόνοι μας, ο καθένας ατομικά, και όχι μέσα από νόμους και κανόνες. Με νόμους και κανόνες η οποιαδήποτε καλυτερευση θα είναι απλά φαινομενική. Σε ατομικό επίπεδο θα είναι πραγματική.

AVRA said...

οπως πολυ σωστα εθιξε οταν αρχιζουν να μπαινουν ορια και κανονες στα ημερολογια ΜΑΣ το θεμα βρωμαει ...!!!! ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!

philos said...

Όλο λες «Δεν το περίμενα αυτό από εσένα!!» Εφόσον το εχεις καταλάβει πλέον καλά ότι είμαι απρόβλεπτος για τα δικά σου δεδομένα! ;))
Σε ερώτησα καταρχήν και επειδή σε θεωρώ καλή μου φίλη διαπίστωσα ότι «είναι απαγόρευση λόγου» (θα σου εξηγήσω πιο κάτω γιατί) και υπέθεσα ότι το κάνεις υπό «το φόβο εμφάνισης κάποιων μη ευπρεπών σχολίων.»
Διάβασα και κατανόησα την άποψη σου και απλά ήθελα να μου εξηγήσεις εσύ, και μακάρι να το έκαναν και άλλοι bloggers του δικού σου βεληνεκούς και επιπέδου (εννοώ bloggers με σχετικά καλή αναγνωσιμότητα και αναγνωρισιμότητα, που δεν είναι ΚΑΙ επαγγελματίες γραφιάδες και δεν είναι καθόλου εριστικοί όπως και εσύ δεν είσαι).

Ο καθένας μαζεύει στο σπίτι του το επίπεδο των ανθρώπων που επιθυμεί να τον επισκεφτούν. Τόσο καιρό που σε επισκέπτομαι δεν είδα κάποια ακραία συμπεριφορά, και σε κανα δυο περιπτώσεις σε είδα να τις χειρίζεσαι με άριστο τρόπο!
Ότι σερβίρεις παίρνεις. Όπως συμπεριφέρεσαι σου συμπεριφέρονται, και μάλιστα αποτελείς άριστο παράδειγμα ευγενικής συμπεριφοράς στο δίκτυο!

Αν ο άλλος θέλει σώνει και καλά όπως λες – και συμφωνώ απόλυτα - να σε βρίσει, θα το κάνει. Γιατί λοιπόν αποκλείεις το ενδεχόμενο κάποιος (κατ’ ορισμό blogging)ανώνυμος, να σου αφήσει σχόλιο, όπως έχουν κάνει κατά καιρούς σε μένα και σε άλλους που ξέρω με τον κατά blogging ανώνυμο τρόπο πολύ γνωστοί επώνυμοι! Και αν εγώ αύριο που γνωρίζω 5000 τρόπους να σου παρουσιαστώ ως tzitzifiogos και είτε να σε βρίσω (αυτό είναι εύκολο!) αλλά το χειρότερο είναι σε βάθος χρόνου να σε κοροϊδέψω ή να σε εξαπατήσω σε κάποιο θέμα, θα με εμποδίσει το ψευδώνυμό μου? Στην ουσία πάλι ανώνυμος είμαι. Και όσο το επιθυμώ μπορώ να παραμείνω πραγματικά, στην ουσία ανώνυμος. Αν πάλι θες να με βρεις, δες το παράδειγμα του Τσιμπρόπουλου. Τον έπιασαν στο πιτς φυτίλι. Η αστυνομία μας ευτυχώς σε αυτό το θέμα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Ελπίζω να είναι και η δικαιοσύνη μας το ίδιο. Ξεφύγαμε.

Συμφωνώ με τον Sakis, τίποτε δεν σβήνουμε. Ούτε σχόλιο, ούτε ποστ. Τίποτα. Κάθε καταγραφή στα blogs μας αποτελεί μέρος της ιστορίας αυτού του μέσου επικοινωνίας.
Και οι καλές και οι κακές στιγμές.
Και οι δικές μας και των άλλων.
Με το να απαγορεύεις ένα ανώνυμο σχόλιο, βάζεις λογοκρισία.
Και πίστεψε με η λογοκρισία πάντα βρίσκει καλές δικαιολογίες (πολλές φορές λογικές, όπως και στην περίπτωσή σου) και «αγνές» προθέσεις...
Εσύ γιατί θες ο άλλος να φαίνεται κάτα κάποιο τρόπο πιο επώνυμα (κατά το blogging), οι Τούρκοι για να μην βρίζουν τον πατερούλη τους, οι Ταιλανδοί το βασιλιά τους κλπ κλπ κλπ....
Θέλουμε απόλυτη ελευθερία λόγου στο internet?
Εμείς πρέπει να την στηρίξουμε με τις πράξεις μας!

Να μην πανικοβληθούμε με τους κακότροπους, αλλά με την απαξίωσή μας, να τους περιθωριοποιήσουμε και με τον καιρό να τους αδρανοποιήσουμε.
Να στηρίξουμε την ευγενική συμπεριφορά.
Δεν βρίσκω άσχημη την πρόταση του Reilly στο να επικοινωνούμε πριν ετοιμαστούμε να χυμήξουμε στον άλλο!
Βρίσκω πολύ άσχημη όμως την πρόταση του Reilly όπως την διάβασα στο παρεμφερές Post του Reality-Tape:
“We take responsibility for our own words and for the comments we allow on our blog.”

Και αν για κάτι δεν μου αρέσουν κάτι τέτοιες κινήσεις, είναι ότι λειτουργούν ως Δούρειοι Ίπποι για άλλες καταστάσεις!

Debby, μπορεί στα μάτια σου να φαίνομαι ουτοπιστής και απλοϊκός. Και δεν έχεις άδικο να με βλέπεις έτσι. Αλλά έχοντας πλήρη επίγνωση του εαυτού μου σε διαβεβαιώ ότι δεν είμαι καθόλου. Οραματιστής και ιδεολόγος είμαι. Θέλω να αγωνίζομαι για αυτό που επιθυμώ να πραγματοποιηθεί, και όχι να κρύβομαι πίσω από δικαιολογίες που έχει αποδεχτεί μαζικά και πλειοψηφικά μια κοινωνία.

Τα κατάφερα και σου έφτιαξα σεντόνι!

leila said...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
(λόγω των ημερών, ας πούμε και τις ευχές μιας και αποφάσισα να αφήσω και εγώ την άποψή μου)
Σε κάποια ζητήματα, αναγκαστικά θα δείξει ο χρόνος τί θα συμβεί.. Από τη μια, δεν είναι ωραίο να μπαίνουν όρια, αλλά και στην καθημερινή ζωή υπάρχουν κάποια όρια και δεν αναφέρομαι σε νόμους αλλά σε όρια που βάζει ο καθένας στον εαυτό του.. Όμως επειδή όσοι βλογγερς είμαστε άλλες τόσες απόψεις θα συναντήσουμε, είναι καλό όλα να γίνονται σε κάποια πλαίσια.. και πάλι όμως όλα επαφύονται στο τί ακριβώς θέλει να κάνει ο καθένας μέσα από το μπλόγκ του και τα κόμμεντς του.. Για μένα είναι ενοχλητικά τα τρόλια και πιο ενοχλητικά για αυτόν που έχει το μπλογκ και σε αυτόν κάνουν άσχετα σχόλια ή σχόλια υβριστικά.. Συμφωνώ οτι και στην καθημερινότητα όταν εκτίθεσαι, πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχτείς τα πυρά κάποιου κακόβουλου, και πιθανόν αργόσχολου.. που δεν έχει τί να κάνει και σε ενοχλεί.. βέβαια δεν μπορεί κάποιος να ενοχλεί απ' αόριστον.. Αυτοί είναι ο προβληματισμοί μου.. Σταματάει η ελευθερία του ενός εκεί που ερχίζει η ελευθερία του άλλου ή δεν συμβαίνει αυτό; Δίκοπο μαχαίρι η απόφαση.. εξάλλου υπάρχει και το comment moderation , ο τρόπος που αναφέρεις είναι απλά μία άλλη προσέγγιση, γιατί και το comment moderation ενοχλεί τους "θαμώνες" ενός μπλογκ από την άλλη..

Debby said...

Avra! Κάπως έτσι είναι τα πράγματα κατά την άποψη μου... Νομίζω ο χρόνος θα δείξει αν το αντιλαμβάνομαι σωστά! :-)

Philos!! Καλέ μου!
Καταρχήν το «Δεν το περίμενα από εσένα» το είπα χάρη του λόγου! Αν και όντως δεν το περίμενα!
Ετοιμάσου για σεντόνι!
Διάβασα προσεκτικά το σχόλιο σου και καταλήγω στο ότι, παρόλα αυτά, τα ανώνυμα σχόλια, συνεχίζουν να μην με ενδιαφέρουν από όπου και αν προέρχονται και σίγουρα το να μην τα επιτρέπω δεν θεωρείται σε καμιά περίπτωση λογοκρισία. Λογοκρισία είναι να κρίνω εγώ τι θα γράψει ή τι θα διαβάσει ο άλλος. Δεν ισχύει αυτό. Συνεχίζω να τα θεωρώ μια επιλογή μου η οποία ενισχύει μια αρχή μου. Η οποία λέει, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα λόγια και τις πράξεις του! Έχεις δει τους 300? Εκεί που προειδοποιεί ο Λεωνίδας τον Πέρση αγγελιοφόρο, λέγοντας του: «Πρόσεξε τι θα πεις, γιατί σε αυτόν το τόπο, ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που ξεστομίζει». Είναι η αγαπημένη μου ατάκα από αυτό το έργο.
Ο ανώνυμος, πετά ένα username και γράφει ότι θέλει. Ο επίσης ανώνυμος «επώνυμος- tzitzifiogos», κάνει το ίδιο, έχει δώσει όμως ένα έγκυρο e-mail. Και αν μου γίνει στενός κορσές ΑΔΙΚΑ, θα ζητήσω δικαιοσύνη. Το πώς και τι είναι δικό μου θέμα. Εγώ θα έχω το πρόβλημα. Το οποίο είναι προσωπικό και όχι ΚΑΙ δικό σου.
Ξέρεις όταν ζητάς από τον νόμο να επέμβει, πρέπει να έχεις δίκιο. Στην Αρχαία Ελλάδα αν κατηγορούσες κάποιον άδικα δεν σε άφηναν ατιμώρητο. Αν γνωρίζεις νομικά, όταν φτάσεις στο σημείο να μηνύσεις κάποιον, καλύτερα να έχεις αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του, ειδάλλως μπορεί να βρεθείς εσύ υπόλογος και κατηγορούμενος. Ξεφύγαμε όντως!
Και για να σουμάρουμε, ναι, να στηρίξουμε την ελευθερία του λόγου. Αλλά πίστεψε με, αυτός δεν είναι ο τρόπος για να το κάνουμε. Δεν μπορούν να μπουν κανόνες. Γιατί για μένα το «Αι και γαμήσου» π.χ. δεν είναι βρισιά ενώ για κάποιον άλλον είναι. Γιατί το να με αποκαλέσει κάποιος «εμπαθή» ή «μαλακισμένο» ή «χαζή» π.χ. δεν με θίγει, γιατί ξέρω τι είμαι. Και όποιος ενδιαφέρεται να διαπιστώσει το τι πραγματικά είμαι μπορεί να το κάνει κρίνοντας από μόνος του. Δεν χρειάζεται κανένα να του το υποδείξει.
Το ότι συμφωνείς στο «να επικοινωνούμε πριν χιμήξουμε» δείχνει πράγματι έναν άνθρωπο ουτοπιστή και απλοϊκό (δεν είναι καθόλου κακό αυτό. Και εγώ έτσι είμαι ενίοτε). Αυτός όμως που ετοιμάζεται να «χιμήξει» δεν μπορεί να σκεφτεί αυτό το πράγμα σε καμιά περίπτωση! Θέλει μόνο να πάρει το αίμα του πίσω, να δείξει την δύναμη του. Δεν τον ενδιαφέρει ο διάλογος. Τον ενδιαφέρει ποιος θα υπερισχύσει.
Εμένα τώρα π.χ. δεν με ενδιαφέρει να σε πείσω για την ορθότητα της άποψης μου. Μόνο να σου δείξω και μια άλλη οπτική γωνία του θέματος. Αυτό μου είναι αρκετό.
Αν και εσύ έχεις κατά νου αυτό, όλα είναι μια χαρά.


Leila! Χρόνια πολλά και σε σένα!

Συμφωνώ στο να θέτουμε όρια στον εαυτό μας. Δεν μου αρέσει να μας θέτουν όρια «άλλοι» για το καλό μας. Δεν μου αρέσει να «χωρίζόμαστε» σε ομάδες.
Τα τρόλια μπορεί να είναι ενοχλητικά. Αλλά εκεί που εμφανίζονται πάντα κάτι συμβαίνει υπόγεια και αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με μένα!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο «Σταματάει η ελευθερία του ενός εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου». Αυτό από μόνο του είναι ο ΚΑΝΟΝΑΣ των κανόνων και το ΜΕΤΡΟ των μέτρων και ο ΝΟΜΟΣ των νόμων. Αν αυτό είχαμε όλοι κατά νου, όλα θα ήταν μια χαρά!
Υ.Γ. Όσους ενοχλούνται από το comment moderation πρέπει να μάθουν πρώτα να ζουν στον πραγματικό κόσμο και όχι στον ιδανικό, αποστειρωμένο, γλυκανάλατο που έχουν στο μυαλό τους!

Kwlogria said...

Τι' ναι αυτά ρε;; Έτσι και υπογράψω εγώ, θα πρέπει αυτόματα να το κλείσω!!!!

maika said...

χρόνια πολλά!!

σιγά σιγά θα μας πουν και πώς να καθόμαστε στο σπίτι μας δηλαδή και τι μουσική να ακούμε και πότε να ξυπνάμε και πότε να μην ξυπνάμε....
ε,λοιπόν πριιιιτςςςςςςς!!!
άκου ταμπέλα έξω απο την πόρτα μας.... και πάλι πρίιιιτσσσσσσ!!!

An-Lu said...

Συμμερίζομαι την "αλλλεργία" σου για τέτοιου είδους απόπειρες θέσπισης κανόνων....


Αψουουουουου!

philos said...

Θα ήμουν όντως ουτοπιστής αν πίστευα ότι θα μπορούσα να σου αλλάξω γνώμη!
Και εγώ κατά νου να σου δείξω μία άλλη οπτική γωνία πήγα να σου δείξω και όλα είναι μια χαρά!!!
;p

Debby said...

Kwlogria! Ναι!! Εσύ πρέπει να αυτολογοκριθείς άμα πεις να συμφωνήσεις!
Αντε ρε απο κει! Οταν ακούμε και λέμε συνέχεια αυτό το "μαλάκα" είναι καλά! Οταν το διαβάζουμε δεν μας αρέσει δηλαδή?
Παρεπιπτόντως η καινούργια σου ιστορία με τους "φίλους-μαλάκες" είναι άπαιχτη όπως πάντα!

Maika! Χρόνια πολλά!!!
Ναι! Σε λίγο από υπερβολικό ζήλο για "ελευθερία" δεν θα μπορούμε ούτε να κουνηθούμε!

An-Lu! Και εσύ αλλεργική??? :-)

Philos! Τζάμπα πήγε δηλαδή τόσο γράψιμο??? :-)))

zero said...

Συμφωνω να υπαρχουν κανονες.

ζερο.

ONOMATODOSIA said...

δε μ αρεσουν οι κωδικες.
επειδη δεν θιγω κανεναν.





για το προηγουμενο ποστ.
τι μορφη και ο Mahatma Gadhi!!!ανθρωπος...

ralou said...

Δεν μ αρέσει η ιδέα μιας τέτοιας ενέργειας. Το είπαν και οι άλλοι πιο πάνω, τα όρια τα βάζουμε μόνοι μας αλλά μόνο στον ευατό μας.
Η επίφαση πολιτικής ορθότητας με ενοχλεί και το περιεχόμενο και των δύο banners μου φαίνεται ηθικοπλαστικό και γι αυτό βλακώδες.

Debby said...

Καλημέρα!

Zero! Το θυμάμαι το post που είχες γράψει πρόσφατα και που ανέλυες την θέση σου... Smooth Criminal/13-4-07 (Sorry αλλά δεν ξέρω να βάζω link στα σχόλια). Οχι για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά η ουσία ήταν ίδια. Φυσικά δεν συμφωνώ. Αλλά δεν πειράζει!

Onomatodosia! Έτσι είναι. Αν ξέρεις τον εαυτό σου και γνωρίζεις ότι δεν θα ξεφύγεις, γιατί να χρειάζεσαι κανόνα? Ηδη υπάρχει από μόνος του!
Για τον Γκάντι συμφωνούμε. Εξαιρετικό δείγμα (και ίσως μοναδικό) ανθρώπου και πολιτικού ηγέτη.

Ralou! Σε αντίθεση με τον Philo, αυτό το περίμενα από εσένα!
Στο πρωτοτυπο κείμενο του προσχεδίου οι λεπτομέρειες που διανθίζουν τους εν λόγω κανόνες είναι ανατριχιαστικές σχεδόν. Δεν θέλω να έχω τέτοιες σκέψεις στην άκρη του μυαλού μου! :-)

Rodia said...

Αν μπουν κανόνες, τι νόημα θα έχει πλέον η ύπαρξη των blogs..?

:-))

Anonymous said...

ΑΣΧΕΤΟΝ

H μετάφραση είναι ΟΚ, θα άλλαζα μόνο το αρμόδιοι με υπεύθυνοι και το αντιμετωπιστούν με προκύψουν.

Debby said...

Rodia! Και εγώ το ίδιο λέω! Η ομορφιά τους είναι αυτή ακριβώς. Είναι απρόβλεπτα και δεν μπορούν να ταξινομηθούν! :-)

Dealsend! Σε ευχαριστώ για τις διορθώσεις! Είναι όντως πιο σωστά έτσι! Τα διόρθωσα ήδη! ;-)

Anonymous said...

E! μια και το εκανες που το εκανες το καλο, βαλε το υπευθυνοι στον πλυθηντικο!!!

:-)

Debby said...

Εχεις δίκιο ρε παιδί!!
Δεν με ξέρεις αλλά να με μάθεις πρέπει να συνήθισεις το ότι η βιασύνη μου (και το ότι πολλές φορές γράφω από το γραφείο) είναι η αιτία για πολλά τέτοια λάθη!
Thanks again! To διορθώνω αμέσως!

Anonymous said...

aaaaaaaaaaaa