Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, October 24, 2007

Πλυντήρια πιάτων και περιβάλλον

Σήμερα το απόγευμα, περιμένοντας τον Φαζούλη μου να έρθει σπίτι για να φάμε, μου την βάρεσε και άνοιξα την τηλεόραση να παίζει και έπιασα το εργόχειρο μου για να περάσει η ώρα.
Κάποια στιγμή άκουσα σε μια διαφήμιση ενός υγρού απορρυπαντικού πιάτων να προτρέπει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν πλυντήριο πιάτων για το πλύσιμο των πιάτων τους αντί να τα πλένουν με το χέρι, όχι φυσικά για να έχουν ανάγκη και το δικό τους προϊόν (αυτό εξυπακούεται) αλλά γιατί αυτό θα σήμαινε πολλά για το περιβάλλον. Για την ακρίβεια έλεγε ότι το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι καταναλώνει 7 φορές περισσότερο νερό και 2 φορές περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από ότι το πλύσιμο αντίστοιχα στο πλυντήριο πιάτων.
Ειλικρινά δεν ξέρω αν όντως ισχύουν αυτά. Αν και δεν μου φαίνεται καθόλου παράλογο το να είναι όντως έτσι.
Ένα όμως έχω να πω. Το πλυντήριο πιάτων είναι η δεύτερη πιο χρήσιμη ηλεκτρική συσκευή μετά το πλυντήριο ρούχων! Όταν πριν αρκετά χρόνια αγόρασα ένα μικρούλι πλυντήριο πιάτων δεν φανταζόμουν ότι θα με εξυπηρετούσε τόσο πολύ! Κυριολεκτικά μου έλυσε τα χέρια (για να ασχολούμαι με το εργόχειρο μου ντε!). Καταρχήν απαλλάχτηκα από μια αγγαρεία καθημερινή. Δεύτερο διαπίστωσα ότι το πλυντήριο έπλενε καλύτερα από εμένα τα πιάτα. Τρίτο και βασικό απολαμβάνω πλέον την μετά φαγητό ώρα! Εκείνη που απλά την αράζεις και χαλαρώνεις νιώθοντας χορτάτος και ευχαριστημένος!
Άσε που όταν έρχονταν φίλοι στο σπίτι δεν με ένοιαζε πλέον καθόλου πόσα ποτήρια, πιατάκια και φλυτζάνια θα λερωθούν!!
Και επειδή υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θεωρούν το πλυντήριο πιάτων περιττό ή το πλύσιμο των πιάτων απόλαυση (!!!!!) να ξέρουν ότι αν το αποκτήσουν κάποτε θα βρεθούν σε απίστευτη αμηχανία αν τους χαλάσει! Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το πλυντήριο ρούχων!

Όχι τίποτα άλλο, αλλά να... όση ώρα θα έπλενα πιάτα μπορώ να φτιάξω κανένα εργόχειρο σαν αυτό το μισοτελειωμένο της φώτο από κάτω!

10 comments:

An-Lu said...

Ωωωωωω! Τι προκομμένη νοικοκυράαααα! Δεν ειρωνεύομαι, το εννοώ!

Lion said...

Καλημερα,
το πλυντηριο ειναι πιο οικονομικο και φιλικο για το περιβαλλον απ' οτι το πλυσιμο στο χερι.
Εξαιρουνται τα μικρα πλυντηριακια κατασκευασμενα στην Κινα η σε αλλες ασιατικες χωρες. Αυτα ειναι ενεργειοβορα και επιβλαβη. Η ευρωπαικη πιστοποιηση ειναι η λεξη-κλειδι.

Ενα σωστο πλυντηριο πιατων (και καθε ηλεκτρικη οικιακη συσκευη) πρεπει να ειναι πιστοποιημενο απο καποιον ευρωπαικο οργανισμο πιστοποιησης και πρεπει να χαρακτηριζεται για την ενεργειακη του αποδοση. Χρησιμοποιουνται τα γραμματα Α-D, δηλαδη μια οικοσκευη της ενεργειακης κατηγοριας Α καταναλωνει την ελαχιστη δυνατη ενεργεια (συμφωνα με τα τεχνικα δεδομενα καθε χρονιας, που βελτιωνονται συνεχως).

tassoula said...

Εαν ποτέ μου χαλάσει ένα απο τα δύο πλυντήρια θα πάθω κατάθλιψη!!!
Πολύ μου αρέσει το εργόχειρο!!
Πολλά φιλιά!

Anonymous said...

Λοιπόν για το εργόχειρο δεν θα πω τιποτα γιατι δεν εχω το ταλέντο ακόμα περιμένει ένα κέντημα να το τελειώσω εδώ και περίπου 20χρόνια !!!

Μπράβο που έχεις την υπομονή!

Τώρα για τα πλυντήρια πιάτων και την οικονομία κυρίως στο νερό που σε λίγα χρόνια θα το λέμε *νεράκι* το έχω διαβάσει και αλλού. Το δικο μου έχει χαλάσει και το πέταξα πράγματι σου κάνει ευκολότερη τη ζωή με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναπάρω.
Φιλάκια

leila said...

και γω νομιζα παλια οτι το πλυντηριο πιατων ηταν αχρηστο.. πλεον ομως μου εχει λυσει και μενα τα χέρια.. ασε που επειδη οτιδηποτε εχει να κανει με την αειφορο αναπτυξη και την προστασια του περιβαλλοντος με βρίσκει απολύτως ευαισθητη και με το πλυντηριο, οντως, γίνεται περισσοτερη οικονομια στο νερο.. αρκει να εχει την πιστοποιηση που λεει και συνβλογγερ drallion 2 σχολια πάνω απο το δικο μου..
Το εργοχειρο, σουπερ! μπράβο!

ο δείμος του πολίτη said...

Πάντως όταν το δικό μου πλυντήριο χάλασε, επειδή καθυστέρησα να το επισκευάσω είδα ότι τελικά για δύο άτομα δεν είναι αναγκαίο. Για ολόκληρη οικογένεια βέβαια είναι αναγκαίο, δε διαφωνώ. Σχετικά με την κατανάλωση νερού θα συμφωνήσω, αν και δε βλέπω πώς σπαταλάω ηλεκτρικό με το πλύσιμο στο χέρι (εκτός αν εννοούν ότι ανάβω φώτα το βράδυ κτλ).

AVRA said...

εχω μεινει αφωνη!
δεν φανταζομουν οτι ασχολησαι με εργοχειρα..! δεν μου ταιριαζε στο προφιλ σου.

πολυ καλημερα σας!

Debby said...

Καλησπέρα!!

An-Lu! Αλίμονο αν οι νοικοκυρές ήταν σαν και εμένα! ;-)

Dralion! Αρκετές ευρωπαϊκές μάρκες βγάζουν πλέον μικρά επιτραπέζια πλυντήρια πιάτων.
Αυτό με τις πιστοποιήσεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση το αντιμετώπισα τώρα που κάνω έρευνα αγοράς για να πάρω ένα στεγνωτήριο. Δυστυχώς όλα τα στεγνωτήρια καταναλώνουν πολύ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων βρίσκονται στην κλάση Β. Τα περισσότερα όμως είναι στην C και D :-(

Tassoula!! Εγώ κατάθλιψη μπορεί να μην πάθω αλλά ένα αμόκ μέχρι να το επισκευάσω ή να το αντικαταστήσω θα το πάθω!

Trelofantasmeni, το εργόχειρο μου είναι πολύ παλιά συνήθεια. Απλά μου αρέσει γιατί μην νομίζεις ότι φημίζομαι πολύ για την υπομονή μου και εγώ!
Εξάλλου ο κάθε άνθρωπος έχει τα ταλέντα του :-)
Μην μου δώσεις ας πούμε να πλέξω! Θα γίνουν κουβάρι τα χέρια μου. Είμαι σαν κουλή όσες φορές δοκίμασα!!
Οσο για το πλυντήριο, αυτά τα μικρά (που όμως είναι πιστοποιημένα όπως επισημαίνει ο Dralion) είναι πολύ οικονομικά, και όσον αφορά την τιμή αγοράς τους και αλλά μετά.Και το βασικό δεν χρειάζεσαι πολύ χώρο για να τα βάλεις. Μην το σκέφτεσαι καν! Αμαρτία δεν είναι να στέκεσαι μία ώρα την ημέρα (το λιγότερο) για να πλένεις πιάτα?

Leila!! Και εγώ έτσι νόμιζα όταν δεν χρειαζόταν να μαγειρεύω και άρα να λερώνω!
Όταν άρχισα να μαγειρεύω και να στρώνω τραπέζι μου ήταν ανυπόφορο το πλύσιμο! Απο τον πρώτο κιόλας καιρό είχα μπουχτίσει!

Δείμο!
Και εμείς δυο άτομα είμαστε αλλά σχεδόν κάθε μέρα γεμίζει το μικρούλι που έχω. Αν είχα μεγάλο σίγουρα θα χρειαζόταν περισσότερες μέρες για να γεμίσει αλλά και πάλι λέει. Εγώ απλά το προτίμησα μικρό γιατί ούτε χώρο είχα για να βάλω το μεγάλο και ούτε ήμασταν πολλά άτομα για να μου χρειάζεται μεγάλο ντε και καλά. Και φυσικά άμα χαλάσει δεν το συζητώ καν να το γυρίσω στο πλύσιμο στο χέρι! Μπορώ και να ξαπλώσω απλά την ώρα που θα στέκομαι να πλένω!

Όσον αφορά το ηλεκτρικό υποθέτω ότι εννοεί αυτό που καταναλώνουμε για να ζεστάνουμε το νερό ίσως, για να καθαρίζουν οι λιπαρές βρομιές και για να τα ξεπλένουμε τον χειμώνα που το νερό είναι παγωμένο.

Avra! Ναι! Δεν μπορώ να πω ότι μου φαίνεται ιδιαίτερα ;-)
Αν και το αναφέρω από την αρχή στο προφίλ μου ότι ένα από τα χόμπι μου είναι και τα εργόχειρα!
Και το απολαμβάνω ιδιαίτερα όταν χειμωνιάζει και ειδικά κάποια βράδια στο χωριό όταν κάνω παρέα στον παππού και την γιαγιά μου! Συζητάμε και ταυτοχρόνως εγώ φτιάχνω την προίκα μου!!!

philos said...

Μωρε αν έχει κραγιον το ποτηράκι ή αφήσεις το λυωμενο τυράκι πάνω στο πιατάκι, θέλει και ένα τριψιματάκι πριν το βάλεις στο πλυντηριο...

Χρυσοχέεεερα μου συ!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σωστή η νοικοκυρά!!!
και εμένα με έχει εξυπητρετήσει πολύ σαν ΑΜΕΑ όταν η αετίνα μου για κάποια διστήματα εβδομάδων λείπει.