Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Thursday, December 27, 2007

Βλαστικά κύτταρα & κέρδος ασύστολο!


Τον τελευταίο καιρό άρχισε να με απασχολεί το θέμα των βλαστικών κυττάρων μιας και θα χρειαστεί να πάρω μια απόφαση, όσον αφορά την φύλαξη βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου, σχετικά σύντομα.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση καταρχήν είναι ότι τα τελευταία χρόνια βλέπω διαφημιστικά φυλλάδια διαφόρων ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες αναλαμβάνουν την φύλαξη αυτών των βλαστικών κυττάρων στο ιατρείο του γυναικολόγου μου. Συναντώ επίσης πληθώρα αντίστοιχων διαφημίσεων είτε σε σχετικά με την εγκυμοσύνη sites στο internet είτε ακόμα και σε καταστήματα βρεφικών ειδών. Γενικότερα οπουδήποτε μπορεί μια έγκυος ή ένας υποψήφιος γονιός να πέσει πάνω.

Τελευταία δε ακούω ότι όλο και πιο πολλοί γονείς προχώρησαν σε φύλαξη βλαστικών κυττάρων.
Αυτό με παραξενεύει ταυτόχρονα γιατί δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση σχετικά με το θέμα παρά μόνο από τις ιδιωτικές αυτές εταιρείες που αναλαμβάνουν την φύλαξη και τους γιατρούς-μαιευτήρες που σαφώς δεν παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση για ευνόητους λόγους.

Πριν λοιπόν ακούσω τι έχει να μου πει ο γιατρός μου για το θέμα ήθελα να ξέρω περί τίνος πραγματικά πρόκειται, μιας και όλα όσα έφθαναν στα αυτιά μου ήταν "αγγελικά πλασμένα". Η περισσότεροι μου δίνουν την εντύπωση ότι θεωρούν ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι το λιγότερο πανάκεια.

Καταρχήν ζήτησα πληροφορίες από 2-3 από τις διαφημιζόμενες εταιρείες που έπεσα ήδη πάνω τους. Για όλες πάνω κάτω ισχύουν τα ίδια. Αναλαμβάνουν με ένα αρκετά μεγάλο κόστος την φύλαξη βλαστικών κυττάρων που βρίσκονται στο αίμα του ομφάλιου λώρου για όσο διάστημα επιθυμεί ο γονιός (και μπορεί φυσικά να πληρώσει) μέχρι το ανώτερο τα 20 χρόνια. Το κόστος κυμαίνεται μεταξύ των 1.800 € και 3.200 € περίπου. Δεν είναι και λίγα έτσι?

Επειδή μπορεί μεν να θέλω ότι καλύτερο για τα παιδιά που θα φέρω στον κόσμο, (και τι περισσότερο να θέλω από το να έχουν την υγεία τους), αλλά δεν μου τρέχουν από τα μπατζάκια για να πάρω μια απόφαση χωρίς να εξετάσω τα δεδομένα έτσι ώστε να αξίζει καταρχήν τον "κόπο" και κατά δεύτερο τα χρήματα που θα δώσω, είπα να το ψάξω λίγο.

Ψάχνοντας λοιπόν το αν αξίζει τον "κόπο" διάβασα ότι μέχρι σήμερα οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την θεραπευτική χρήση των βλαστικών κυττάρων κατέληξαν ότι εκτός από το πλεονέκτημα που έχουν τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου έναντι των βλαστικών κυττάρων του μυελού του οστών (στον οποίον υπάρχουν επίσης αλλά σε μικρότερο αριθμό) να μπορούν να αφομοιωθούν ευκολότερα χωρίς να αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα του
λήπτη, υπάρχουν και οι εξής περιορισμοί:

  1. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία πρέπει η περιεκτικότητα σε βλαστικά κύτταρα να είναι μεγάλη γι' αυτό και μέχρι σήμερα η εφαρμογή της γίνεται μόνο σε παιδικής ηλικίας (άντε και λίγο μεγαλύτερα) άτομα.
  2. Οι έρευνες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των βλαστικών κυττάρων μετά από 18 χρόνια κατάψυξης δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
  3. Οι μέχρι σήμερα μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων έχουν γίνει σε συμβατό λήπτη και όχι στο ίδιο παιδί- ασθενή από τον οποίο προέρχονται τα βλαστικά κύτταρα καθότι υπάρχει φόβος αν υφίσταται κληρονομική νόσος να επανεμφανιστεί.
(Για αυτό το τελευταίο υπάρχουν κάποιες ενστάσεις)

Όσον αφορά το αν αξίζει το χρήμα εδώ τα πράγματα είναι σχετικά. Μπροστά στην υγεία τα χρήματα σαφώς και δεν έχουν καμιά αξία. Πέρα όμως από αυτή την οπτική γωνία, υπάρχει και μια άλλη που λέει ότι είναι ανήθικο να γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας μέρη του ανθρώπινου σώματος.

Γιατί με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να μην έχει νόημα η φύλαξη βλαστικών κυττάρων του αίματος του ομφάλιου λώρου σε ιδιωτική εταιρεία από την στιγμή που είναι πρώτον αμφίβολο αν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ (αν δεν νοσήσει το παιδί ή παιδί της ίδιας οικογενείας με ασθένεια τέτοια που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί-πιθανότητες δηλαδή μικρές, της τάξεως του 1 στις 10000 στην καλύτερη των περιπτώσεων και φτάνουν μέχρι τις 1 στις 200000) και φυσικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιστημονικές έρευνες των οποίων τα συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα μελλοντικά. Εξάλλου το γεγονός ότι αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης βλαστικών κυττάρων εδώ στην Ελλάδα λειτουργούν ανεξέλεγκτα σχεδόν μιας και δεν έχει θεσμοθετηθεί νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την λειτουργία τους με κάνει ακόμα πιο δύσπιστη απέναντι τους.

Το ιδανικό θα ήταν αν η φύλαξη των βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου αντιμετωπιζόταν το ίδιο όπως και η εθελοντική αιμοδοσία. Να γίνεται δωρεάν και να είναι στην διάθεση οποιουδήποτε έχει ανάγκη καθώς επίσης και την ίδιας της επιστήμης. Στο εξωτερικό υπάρχουν τέτοιες δημόσιες τράπεζες, και οργανισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αναλαμβάνουν την φύλαξη και την διαχείριση βλαστικών κυττάρων παρέχοντας ανώνυμα πληροφορίες για να διευκολύνουν την εύρεση συμβατού δότη.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα δημόσιες τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων και πως ακριβώς λειτουργούν. Υποθέτω πως ακόμα και αν υπάρχουν, είναι σίγουρο ότι θα υπολειτουργούν μιας και κανείς δεν γνωρίζει για αυτές. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικά θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω.

Εν κατακλείδι, ένας γονιός ή έστω ένας υποψήφιος γονιός, όσον αφορά την απόφαση του για ένα τέτοιο θέμα αισθάνεται τέτοια ευθύνη απέναντι στην νέα ζωή που φέρνει στον κόσμο, που πολλές φορές η απόφαση του είναι αποτέλεσμα κυρίως συναισθηματικής φόρτισης, και πολύ λιγότερο ορθολογικής σκέψης. Προς το παρόν είμαι ακόμα στο ψάξιμο...

16 comments:

Derek said...

υπάρχουν ένα σορό τμήματα βιολογίας και ιατρικής σε όλη την Ελλάδα γιατί δεν κάνεις μια προσπάθεια να επικοινωνήσεις και με αυτούς?

Aphrodite said...

Εμείς το κάναμε στην δεύτερη κόρη, γιατί στην πρώτη ακόμη δεν υπήρχε η δυνατότητα, ένα κάρο εξετάσεις, συλλέκτης και κούριερ Ελλάδα-Αγγλία πέρα-δώθε, τιμη-πακέτο για 20 χρόνια.

"Και μετά βλέπουμε", η απάντηση της εταιρίας.

Μάλλον πιο πολύ το κάναμε για να αισθανθούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να φροντίσουμε την οικογένειά μας, παρά για το ότι πιστεύαμε ότι θα ωφελούμασταν πραγματικά.

Από κει και πέρα, ποιός με διαβεβαιώνει εμένα ότι δεν θα τα κάνουν ό,τι θέλουν τα κύτταρα?

Τα συμβόλαια που υπογράψαμε?!

Η ότι μετά το πέρας των 20 χρόνων, δε θα μου πούνε ένα "τόσο τα κρατήσαμε, τώρα τα πετάμε, σόρρυ" και θα είναι σα να τους έχουμε χαρίσει φρη υλικό για το ο,τιδήποτε?

Και καλά να πάνε για καλό σκοπό, έρευνα, ίσως ανάπτυξη κάποιων ιστών που θα βοηθήσουν ιατρικά κόσμο, αλλά ειλικρινά, ποιός μπορεί να τους ελέγξει? Εξω ή, ακόμη χειρότερα, εδώ?

....

....

....

Διαβάζοντάς σε πάντως μου έρχονται πολλές τρυφερές αναμνήσεις, κι εύχομαι να μην ταλαιπωρηθείς παρά με τα λαχανιάσματα και τις κλωτσίτσες!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΕΡΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ!!!!
:))))))

ΥΓ- κοιμήσου τώρα όσο μπορείς, ΟΣΟ μπορείς, άκου που σου λέω!

Lion said...

Η επιστημη αυτη ειναι πολυ καινουργια. Καθε μερα σχεδον ερχονται καινουργιες γνωσεις, που κανουν τις παλιες αχρηστες. Η πιθανοτητα ειναι μεγαλη, να μην χρειαστουν τα παιδια σου ποτέ τα βλαστικα τους κυτταρα. Αρα σταθμιζεις το κοστος εναντι μιας αμφιβολης ωφελειας (για παραδειγμα, μολις πριν 2 βδομαδες ανακοινωσαν, οτι μπορουν να παραγουν βλαστοκυτταρα απο το δερμα του ενηλικα - αρα ολοι εχουμε την δυνατοτητα της θεραπειας με βλαστοκυτταρα, δεν χρειαζομαστε το αιμα του ομφ. λωρου).

Η ηθικη πλευρα ειναι μαλλον ξεκαθαρη. Δεν χρειαζεται να αγανακτεις με την "κερδοσκοπια". Δεν πληρωνεις για το κομματι απο τον οργανισμο σου - πληρωνεις για μια προσφερομενη υπηρεσια (φυλαξη υπο ιδανικες συνθηκες). Το βρισκω τιμιο και οχι κερδοσκοπια.

Πολλες ευχες σε ολους σας, γεννημενους και αγεννητους ;-)

Zooman said...

Xρονια πολλά και το 2008 θα είναι super! Όπως λέει και η Αφροδίτη να μαζέψεις μπόλικο υπνο γιατι ..θα τον χρειαστείς αργότερα και οσο για τα βλαστοκύτταρα, να το κάνετε με οσον το δυνατό καλύτερο συμβόλαιο!!

αθεόφοβος said...

Ο Dralion σου έδωσε την απάντηση.
Ουσιαστικά είναι αγορά μιας ελπίδας για την πολύ σπάνια περίπτωση που θα χρειαστείς να καταφύγεις στην χρησιμοποίηση τους.
Κάτι αντίστοιχο με ένα λαχείο από την ανάποδη μεριά.
Το μόνο που ίσως θα πρέπει να κατοχυρώνει κανείς είναι τι γίνεται το υλικό άν τυχόν η εταιρία στα 20 χρόνια χρεωκοπήσει.

the BluElephant said...

σήμερα τελείωσα το Νext του Μichael Crichton και καλό είναι να το διαβάσεις. είναι ένα 'μυθιστόρημα' βασισμένο σε αληθινές δημοσιεύσεις σχετικά με το τι μπορεί φανταστικά να παιχτεί με τα βλαστικά κύτταρα του καθενός μας...


καλή μας χρονιά.. τις καλύτερες ευχές και όλα ευτυχισμένα!

:)

tassoula said...

Καλή χρονιά!
Με υγεία και αγάπη!
Με το καλό να έρθουν τα ζουζούνια σου!!

AVRA said...

καλη χρονια!

την απαντηση δεν την γνωριζω...δεν ξερω ποιο ειναι το σωστο...στο γιο μου αν και ηξερα σχετικα με αυτο δεν εκανα τιποτα...ειλικρινα δεν ξερω!

resident said...

Καλή χρονιά Δέσποινα!

ο δείμος του πολίτη said...

Πραγματικά φάινεται ότι έχει γίνει μία πολύ καλή επιχείρηση. Για το κόστος που λες δεν ξέρω πολλά, αλλά ξέρω ότι είναι σχετικά ακριβό να διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες ψύξης τα βλαστοκύτταρα. Από την άλλη, πολλοί βλέπουν ως επένδυση ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα βρεθούν τρόποι απόψυξης ακι χρήσης τους.

Klearchos said...

Εγώ πέρασα να σου ευχηθώ καλή χρονιά!!

Debby said...

Καλή χρονιά και Χρόνια πολλά σε όλους!
Συγνώμη για την πολυήμερη εξαφάνιση αλλά τελευταία έχω "βαρύνει" πολύ γενικώς!!

Αφροδίτη! Αυτό το "Κοιμήσου τώρα που μπορείς" δεν μπορείς να φανταστείς πόσες φορές το έχω ακούσει ήδη από παθούσες και μαθούσες!! Πιθανολογώ όμως ότι είτε έτσι είτε αλλιώς τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει την αγρύπνια που θα επακολουθήσει!!

Dralion! Εχεις δίκιο σε αυτά που αναφέρεις... Αλλά στο θέμα της κερδοσκοπίας επέτρεψε μου να έχω κάποιες αμφιβολίες αν είναι ή δεν είναι έτσι. Πιθανόν δεν το έθεσα σωστά (για άλλη μια φορά) μιας και το να πληρώνεις για μια υπηρεσία δεν σημαίνει σαφώς κερδοσκοπία. Οταν όμως για αυτή την ίδια υπηρεσία δεν έχεις μέτρο σύγκρισης και οι αποκλίσεις είναι της τάξεως των 1000 ευρώ και βάλε νομίζω πως κάτι δεν πάει καλά!

Αθεόφοβε...
αυτό το αν κλείσει η εταιρεία κάποια στιγμή σε αυτό το διάστημα το είχα σκεφτεί και εγώ κάποια στιγμή. Η πλάκα είναι ότι όσοι ρώτησα που έχουν προχωρήσει σε φύλαξη κανείς τους δεν το σκέφτηκε!

Blue Elephant! Θα το ψάξω μήπως καταφέρω και το διαβάσω προτού υποδεχτώ τα διαβολάκια γιατί για μετά το βρίσκω αδύνατο να καταφέρω να ανοίξω βιβλίο για μήνες!

Δείμο! Παράξενο είναι που κάτι μέχρι πρότινος πετιόταν ασυζητητή ξαφνικά είναι περιζήτητο αλλά μόνο εφόσον πληρώσεις για αυτό. Κανένας δεν ενδιαφέρεται να το πάρει δωρεάν. Αν πράγματι ήταν τόσο χρήσιμο δεν θα υπήρχε έστω κάποιο ενδιαφέρον?

Derek! Zooman! Tassoula! Avra! Resident! Klearche!!
Χρόνια μας πολλά και καλά!

Kwlogria said...

Με το καλό εύχομαι!!!! Να πάνε όλα καλά και να είστε υγιείς και καλά, κι ευτυχισμένοι και όλα τα καλά!!!! Όσο για τα βλαστοκύτταρα, ψάξε το καλά, γιατί μάλλον προς την εκμετάλλευση πάει, παρά προς τη διευκόλυνση.. Μιας φίλης μου, της το πήραν χωρίς να την ρωτήσουν, μετά της είπαν πως θα την ενημερώσουν και ποτέ δεν έμαθε τι έγινε... Έχει το μωρό τώρα και δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί... Γιατί το έκαναν όμως; Σε δημόσιο νοσοκομείο γέννησε (ΕΛΕΝΑ)... Ούτε πάει το μυαλό μας σε αυτά που κάνουν.. Ψάξε και ρώτα, μάθε! Καλή επιτυχία σου εύχομαι, με ένα πόνο και μόνο χαρές.. Φιλιά πολλά!! :)))))))))))

Anonymous said...

Βρίσκεσαι σε δίλημμα , εγώ άκουσα γι αυτό αφού είχα γεννήσει το γιο μου , ήταν πλέον αργά και ένιωσα λίγο άσχημα γιατί και ο γιατρός μου δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης.

Τι να σου πω δεν ασχολήθηκα περαιτέρω μ΄ αυτό και δεν γνωρίζω !

Electronic News said...

http://lifesafe.blogspot.com/

Unknown said...

De kserw an to gnwrizete alla yparxei pleon h Dhmosia Trapeza Blastokyttarwn opws diavasa xthes sthn efhmerida "Ta Nea". Ta thlefwna gia plhrofories einai 2106597341-2,2106797351