Α! ναι. Δεν είναι απόλυτοι. Δέχονται το σεξ υπό όρους. Όταν γίνεται για αναπαραγωγή! Και πάλι όμως αφήνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι βρώμικο.
Μα πως αλλιώς θα μπορούσε να έχουν πελάτες οι εξομολογητές-παπάδες? Είναι γεγονός ότι αυτοί που πράγματι χρειάζονται την εξομολόγηση ούτε απ’ έξω από τις εκκλησίες δεν περνάνε και αν την κάνουν εν τέλει θα είναι στο γραφείο του ανακριτή ή στο κελί της φυλακής !
Ξεκινάμε θεωρώντας δεδομένο ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε με τον τρόπο που οι επιστήμονες απέδειξαν. Όχι όπως ισχυρίζεται η εκκλησία παίρνοντας μια συμβολική και παραβολική ιστορία και προτάσσοντας την ως πραγματικό συμβάν. Η ιστορία όμως αυτή, πέρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις, έχει πάρα πολλά να πει. Είναι γεμάτη από συμβολισμούς.
Σχετικά με την ιστορία αν τη καλοσκεφτεί κανείς θα δει ότι η άποψη ότι το προπατορικό αμάρτημα συμβολίζει το σεξ. μάλλον είναι λάθος σαν συλλογισμός.(Άσχετα που έτσι τους βολεύει να λένε).
Για μένα αυτή η ιστορία σηματοδοτεί την αρχή της δυστυχίας του ανθρώπινου γένους που φυσικά δεν προέκυψε επειδή άρχισε να κάνει σεξ. Σεξ έκαναν από πάντα. Πιθανότατα αφορά εκείνη την περίοδο που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε τον εαυτό του. Το «εγώ» του και φυσικά μαζί με αυτό και τον θάνατο του. Πιο πριν πρέπει να έμοιαζε με τα ζώα. Θα ζούσε όπως εκείνα. Που ναι μεν θα πεθάνουν κάποια στιγμή αλλά δεν το ξέρουν.
Ο σημερινός άνθρωπος σκέφτεται πολύ περισσότερο από όσο ζει. Σπατάλά ώρες επί ωρών να σκέφτεται τι θα γίνει άμα πεθάνει (τόσο ο ίδιος, όσο και οι δικοί του άνθρωποι που θα μείνουν πίσω) αλλά δεν ευχαριστιέται την ζωή του σαν να μην υπάρχει αύριο. Για την ακρίβεια ζει με την προσμονή του αύριο...
14 comments:
Η αμαρτία πάει πακέτο με την συγχώρεση. Δεν πα να έχεις σκοτώσει, βιάσει, κάνει όλα τα ανομολόγητα και έχεις πάρει στο λαιμό σου δεν ξέρω κι εγώ πόσους; Άμα ζητήσεις συγχώρεση, αφού το εξομολογηθείς, όλα καλά!
Μα το θέμα είναι να μην πάρεις στο λαιμό σου κανέναν, με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο.
Εκεί σε θέλω, μάστορα!
Ούτε το σέξ ήταν το "παράπτωμα" ούτε το... μήλο!
Η γνώση του καλού και του κακού ήταν.
Το μήνυμα, κατά τη γνώμη μου, του μύθου είναι σαφές:
Μην σκέφτεστε εσείς για τον εαυτό σας. Θα σκεφτόμαστε εμείς (το ιερατείο) για σας, και θα αποφασίζουμε εμείς ποιο είναι το καλό και ποιο είναι το κακό. Εσείς απλώς θα μας υπακούετε.
Artanis, έχεις δίκιο σε αυτό. Αλλά μην νομίζεις ότι με μια εξομολόγηση καθάρισες! Θα κριθείς από τα μεγάλα κεφάλια κάποια στιγμή!
Οντως όμως έχεις δίκιο και έχει καταντήσει να είναι κάτι σαν την μετεμψύχωση των άλλων θρησκειών. Σου λέει αφού έχουμε και άλλες ζωές εν όψη δεν πειράζει αυτή που ζω τώρα. θα συνετιστώ στην επόμενη. Το ίδιο και με τις αμαρτίες των χριστιανών. Κάνε τώρα όσες θες αύριο μετανόησε!
Cyrus, η άποψη σου πάντα μαχητικότατη. Και εγώ συμφωνώ, και το έγραψα ότι ην ιστορία την χρησιμοποίησαν προς ώφελος τους όπως τους βόλευε... Και έτσι όπως το λες παίζει και αυτό. Είναι όμως μια ιστορία πολύ ζουμερή! Εχει πολλούς συμβολισμούς... όπως το φίδι, που μοιάζει να είναι το άλλοθι, εκεί που ρίχνουμε τις ευθύνες όταν δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι ήταν δικά μας λάθη... Αυτό δεν είναι κάτι που μας το έκανε δώρο η όποια θρησκεία. Το μυαλό μας δουλευει με αυτο το σύστημα για να μπορεί να διαχειρίζεται ευκολοτερα ότι μας συμβαίνει.
Debby said..."Μα πως αλλιώς θα μπορούσε να έχουν πελάτες οι εξομολογητές-παπάδες? Είναι γεγονός ότι αυτοί που πράγματι χρειάζονται την εξομολόγηση ούτε απ’ έξω από τις εκκλησίες δεν περνάνε και αν την κάνουν εν τέλει θα είναι στο γραφείο του ανακριτή ή στο κελί της φυλακής !"
Καλημέρα Debby.Tι ζέστη είναι αυτή στα ιόνια! Έκανες ευχέλαια να συνεχίσει το καλοκαίρι?
Αν μου επιτρέπεις μια μικρή παρατήρηση.:Αν δεν κάνω λάθος αφήνεις να εννοηθεί με την παραπάνω παράγραφο ότι οι κακοί δεν συχνάζουν στους οίκους του θεού.(Ρε μανία που έχω με τους θρησκουομενους!Τιποτα δεν αφήνω να πέσει κάτω.)
Καλημέρα Resident!!
Ευχέλαια δεν κάνω καθότι άπιστη αλλά κάθε μέρα που ξημερώνει παρακαλάω την φύση να συνεχίσει να κάνει ζέστη!! Οσο γίνεται περισσότερο!!
Λοιπόν... Οχι δεν εννοώ ότι οι "κακοί" γενικά δεν συχνάζουν στις εκκλησίες! Αυτοί είναι οι βασικοί πελάτες!! Η ιστορία επαναλαμβάνεται με τους τελώνες και φαρισαίους του καιρού του Ιησού.
Λέω απλά ότι αυτοί που είναι πράγματι "αμαρτωλοί" (διέπραξαν εγκλήμάτα) δεν πάνε να εξομολογηθούν σε παπά φυσικά. Η αν πάνε σαφώς και δεν τα αναφέρουν.
OK.
Το μόνο που δεν ξέρω είναι γιατί η φύση ακούει εσένα και όχι εμένα.Στο κάτω κάτω εγώ ζητάω το φυσιολογικό: λίγη βροχή.
χαχαχαχαχαχα!! Να 'σαι καλά που με έκανες και γέλασα!!
Θα σου απαντήσω αμέσως!! Ακούει εμένα τώρα γιατί δεν με άκουγε τον Ιούνιο (που δεν ήταν φυσιολογικό να βρέχει!!)Σε κάλυψα έτσι??
Ισοσθενεια και στη φύση!
Αμάν, και γω που νόμιζα πως είναι το μήλο!!!
Βρε παιδιά, τριάντα χρόνια έχω να φάω μήλο μη και αμαρτήσω...
Κι όσο για το άλλο... γραμμή για κόλαση με βλέπω!!!
G!! Δεν κάνουν καλέ μου τέτοια λάθη!!
Δεν ήξερες δεν ρώταγες???
Αλλά μην ανησυχείς περισσότερο ευχαριστημένος θα πας από το αν έτρωγες μήλα!!
Αν υπάρχει ένας συμβολισμός στο παραμύθι των πρωτοπλάστων είναι αυτός που μιλά για το δένδρο της γνώσης. Αν δεν είχαμε αποκτήσει αυτή τη γνώση που κατέχουμε σήμερα ίσως δεν θα κινδυνεύμαε να καταστρέψουμε τον πλανήτη. Δεν ξέρω αν οι γνώσεις που μας έδωσαν την ιατρική και τους υπολογιστές μπορούν να αντισταθμίσουν τις γνώσεις που θα καταστρέψουν τον πλανήτη και, φυσικά, μακροπρόθεσμα όλη τη ζωή πάνω του. 'Ισως αυτά τα παραμύθια έχουν την ίδια συμβολική αξία που έχουν και οι μυθολογίες των διαφόρων πολιτισμών και ίσως τα έγραψαν κάποιοι που "ηξεραν" ή μπορούσαν να δουν πιο καθαρά.
Καλώς σε βρήκα Heliotypon.
Ολες οι συμβολικές ιστορίες ανα την γη κάτι θέλουν να πουν το οποίο συνήθως είναι πολύ σωστό. Ο λόγος που αυτό το οποίο ήθελαν να ειπωθεί δεν ειπώθηκε με άλλα λόγια αλλά με συμβολικές ιστορίες έγινε έτσι γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να διαδωθεί τόσο φαντάζομαι. πάνω κάτω πάντως συμφωνούμε...
Το "προπατορικό αμάρτημα" είναι, σαν έννοια, παντού και πάντα το ίδιο. Σε όλες τις θρησκείες, σε όλες τις εποχές, σε όλα τα έθνη και τις κοινωνικές δομές. Είναι μία παιδική, πρωτόγονη αντιμετώπιση του ανθρώπου απέναντι στους γονείς-θεούς. Και είναι θεοί επειδή απλά, είναι ψηλότεροι (κοιτούν/έρχονται από τον ουρανό και το ταβάνι), είναι μεγαλύτεροι, ικανότεροι από αυτά και επειδή, φυσικά, τα έχουν σε μία διαρκή νουθεσία προκειμένου να τα εντάξουν στην συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό όμως, το παιδί δεν το γνωρίζει, έτσι πλάθει με την φαντασία του (η οποία είναι, όπως ανέφερα, ένα πρωτόγονο σύστημα επεξεργασίας της πραγματικότητας) υπερφυσικές και αόρατες δυνάμεις τις οποίες κατέχουν οι γονείς/θεοί. Και επειδή οι γονείς, στο μυαλό τού παιδιού, είναι πάντα καλοί και ποτέ κακοί (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θεός των χριστιανών) συμπεραίνει ότι το ίδιο είναι ο φορέας του κακού. Αυτό είναι που κάνει πάντα λάθος και καλώς οι θεοί το τιμωρούν. Μία άλλη πολύ σημαντική παράμετρος είναι η απαξίωση του ανθρώπου για το ότι είναι ζώο και εφόσον, όταν ήταν παιδί, τον είχαν τιμωρήσει θεικοί πατέρες (και μητέρες)και επειδή αυτός πίστευε αλλά και εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι φορέας του κακού από εκείνη την εποχή, οτιδήποτε έχει σχέση με τις ανάγκες του (τις ζωικές)άρα και το σεξ, το θεωρεί άσχημο, μη-πρέπον και βρώμικο. Οι εντολές και οι τιμωρίες που έλαβε στην παιδική ηλικία ήταν σαφείς και κατηγορηματικές. Σε ακραίες περιπτώσεις απαξίωσης της ύλης έχουμε μοναχούς και ασκητές. Εκεί, πρέπει να τιμωρηθεί το σώμα και το πνεύμα, για τις ζωώδεις απαιτήσεις τους (φαγητό, έρωτα, ζέστη, ιδιοκτησία, συντροφικότητα κ.λπ) Το προπατορικό αμάρτημα είναι κάτι που δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί. Το κουβαλούν όλοι και μόνο μέσα από την γνώση και την καταννόηση του προβλήματος μπορεί να βελτιωθεί (αρχικά) η κατάσταση και αργότερα, ίσως, να εξαφανιστεί και το πρόβλημα. Αυτό όμως για να γίνει, πρέπει πρώτα να ειδωθούν τα πράγματα όπως είναι, όσο αυτό είναι δυνατόν. Πρέπει και οι ίδιοι οι γονείς να αποκαθηλωθούν από το ίδιο το άτομο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον φόβο της κοινωνικής απόριψης. Κανένα παιδί δεν θέλει να είναι χωρίς παρέα (συμμορία) όπου εκεί κοινωνικοποιείται, συμμετέχει κ.λπ και αυτό το χάνει ηθικά, με την τιμωρία των γονέων νιώθοντας ανάξιο να συμμετέχει με τα άλλα παιδιά, μιας και οι γονείς το έχουν απαξιώσει ως "κακό" και πρακτικά με τον εγκλεισμό ή την δημοσιοποίηση του λάθους του σε τρίτους.
Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι που ξέχασα στο προηγούμενο σημείωμα για το δέντρο της γνώσης. Είναι ένα φαλικό σύμβολο που υποδηλώνει ότι στις συγκεκριμένες πατριαρχικές κοινωνίες, την γνώση την κρατά ο άντρας. Το αρσενικό μέρος της φύσης.
Post a Comment