Τα βασικά χριστιανικά δόγματα και οι εορτές παράλληλα με το πλήθος των συναφών μύθων και τελετών, στην πραγματικότητα σχετίζονται άμεσα ή και προέρχονται απευθείας από παλιότερες λατρείες της φύσης. Και μόνο μετά από επιμελή και εκούσια διαδικασία συγκάλυψης και διαστρέβλωσης των γεγονότων παραμένει αυτή η προέλευση στο σκοτάδι.
Την εποχή κατά την οποία σύμφωνα με μαρτυρίες έζησε και έδρασε ο Ιησούς από την Ναζαρέτ και για κάποιους αιώνες νωρίτερα, η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποτέλεσε τον χώρο στον οποίο άνθισαν πλήθος παγανιστικών λατρειών . Απειροι ναοί αφιερωμένοι σε θεούς όπως ο Απόλλων ή ο Διόνυσσος για τους Ελληνες, ο Ηρακλής για τους Ρωμαίους, ο Μίθρας για τους Πέρσες, ο Άδωνης και ο Άττις για τους Σύρους και τους Φρύγες, Ο Οσίρις και η Ίσις για τους Αιγύπτιους, ο Βάαλ και η Αστάρτη για τους Βαβυλωνίους και τους Καλχηδονίους και ούτω καθεξής.
Θρησκευτικές ομάδες μεγάλες ή μικρές, συνένωναν τους πιστούς ή τους ευσεβείς μέσω των τελετών που γίνονταν προς τιμήν των αρχαίων θεοτήτων και μέσω κοινών δογμάτων τα οποία πρεσβευαν.
Ένα στοιχείο ιδιάιτερα ενδιαφέρον για εμάς είναι ότι παρόλες τις γεωγραφικές αποστάσεις και τις φυλετικές διαφορές που χώριζαν τους ακόλουθους των λατρειών και παρά τις διαφορές στο τελετουργικό οι γενικές γραμμές της ιεροτελεστίας και της πίστης ήταν – αν όχι όμοιες- εξαιρετικά παρεμφερείς.- Γεννήθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου ή σε κάποια πολύ κοντινή ημερομηνία.
- Μητέρα τους ήταν μια Παρθένος.
- Τόπος γέννησης τους ήταν κάποια σπηλιά ή υπόγεια κρύπτη.
- Υπέμειναν μαρτύρια για χάρη της ανθρωπότητας
- Φέρουν τα προσωνύμια Σωτήρας, Λυτρωτής, Μεσσίας, Θεραπευτής Φωτοδότης.
- Θανατώθηκαν από τις Δυνάμεις του Σκότους.
- Μετέβησαν στον Κάτω Κόσμο.
- Αναστήθηκαν όμως και άνοιξαν για την ανθρωπότητα το δρόμο προς την επουράνια ζωή.
- Ιδρυσαν κοινότητες αγίων και εκκλησίες όπου οι πιστοί δέχονταν το βάπτισμα.
- Τη μνήμη τους την τιμούσαν με γεύματα θείας κοινωνίας.
Ο αρχαιότερος φόβος του ανθρώπου, παλιότερος από κάθε γραπτή πηγή, είναι η αγωνία μπροστά στον Ήλιο που χάνει την δύναμη του το φθινόπωρο- η αγωνία μπροστά στην πτώση του θεού του, η αγωνία μήπως τυχόν δεν καταφέρει να δυναμώσει πάλι και να ξαναφανεί.
Φανταστείτε μια εποχή πολύ μακρινή όταν δεν υπήρχε κανενός είδους ημερολόγιο, όταν το μόνο που μπορούσαν να δουν οι φοβισμένοι θνητοί ήταν ότι η μεγάλη τους πηγή φωτός και ζεστασιάς αδυνάτιζε μέρα με την μέρα, και ανέβαινε όλο και λιγότερο ψηλά στον ουρανό. Όπως όλοι γνωρίζουμε σήμερα υπάρχουν τρεις εβδομάδες κατά το τέλος της χρονιάς που οι μέρες είναι πιο σύντομες από οποιαδήποτε άλλη εποχή του έτους και επιπλέον η διάρκεια τους δε φαίνεται να μεταβάλλεται σημαντικά.
Μπορούμε να φανταστούμε με πόση αγωνία αυτοί οι πρωτόγονοι άνθρωποι πρόσμεναν έστω και το παραμικρό σημάδι πως η μέρα μεγαλώνει.
Όταν λοιπόν μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος κέρδιζε ξανά την δύναμη του, θεώρησαν ότι ο σωτήρας-θεός τους θα συνέχισε να τους χαρίζει τροφή και ευημερία. Χωρίς τον ήλιο ήταν καταδικασμένοι να πεθάνουν. Γι’ αυτό και ο ήλιος ήταν ένα από τα πρώτα αντικείμενα λατρείας. Σιγά σιγά ο άνθρωπος άρχισε να αποκτά γνώση με φυσικό επακόλουθο να αλλάζουν και τα αντίστοιχα αντικείμενα λατρείας.
Πηγή: Χριστιανισμός και Παγανισμός – Εντουάρντ Κάρπεντερ.
11 comments:
Και δυστυχώς αυτός ο παγανισμός εξακολουθεί να παραμένει ισχυρός 2000 χρόνια μετά...
Καλημέρα Αθεόφοβε!
2000 χρόνια μόνο??? Γιατί κάνεις σκόντο??
Τελικά ο Ιησούς, υπαρκτή προσωπικότητα ή όχι, κατάφερε να κάνει κάτι που κανένας άλλος δεν μπόρεσε! Να χωρίσει τον χρόνο σε προ και μετά αυτού!
Ισως να έχεις διαβάσει το "Βασιλέας Ιησούς" του Γκρέιβς.
Ειναι ενα αφήγημα με πάρα πολλές βιβλιογραφικές αναφορές και οι συνδέσεις με τις παλιές θρησκείες είναι ενδιαφέρουσες.
..κοίτα τι θυμήθηκα τώρα....
μια υπέροχη ταινία των Monty Pythons που όμως δε θυμάμαι τον τίτλο.... κάτι σαν Bryan...κάτι...
όπου οι Μάγοι κάνουν λάθος και αντί να πάνε στη Φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός πήγαν σε μιά άλλη που είχε γεννηθεί ο Bryan ο οποίος και σε όλη του τη ζωή βρίσκεται ,χωρίς να το ξέρει, δίπλα στο Χριστό και ζει κάπως...και τη ζωή του Χριστού...
Πολύ γέλιο!!!
μια υπέροχη ταινία των Monty Pythons που όμως δε θυμάμαι τον τίτλο.... κάτι σαν Bryan
Life of Brian
(δεν ξέρω τον ελληνικό τίτλο). Καλή ήταν, αλλά προτιμώ το Quest for the Holy Grail.
Είναι πάντως λογικό ο Χριστιανισμός να στηρίχτηκε στις προηγούμενες παραδόσεις, αφού όπως όλοι ξέρουμε δεν υπάρχει παρθενογένεση.
Ξαναδιαβάστε το, it makes sense.
Σοβαρά τώρα, Ντέμπυ, η θρησκεία είναι κάπως άκομψο πράμα, αλλά σκέψου πόσο δύσκολο θα ήταν να οργανώσεις ένα λαό/κράτος/whatever χωρίς αυτήν.
Ralou, όχι δεν έτυχε να το διαβάσω. Και αυτό που διάβασα κατά λάθος θα έλεγα. Το βρήκα σε μια από τις περιπλανήσεις μου στο αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο τελείως τυχαία και χωρίς πρόθεση να πάρω βιβλίο με τέτοιο θέμα. Θα κοιτάξω αν το βρω στην επόμενη μου επιδρομή!
Reactor, έχεις δίκιο... πρέπει να νιώσεις την έλλειψη για να εκτιμήσεις κάτι.
Αλλά είναι ανάγκη να μου πέσει στο κεφάλι? Λιγο παραδίπλα δεν κάνει??? :-)
Maika, ενδιαφέρουσα ακούγεται η ταινία! Αναρρωτιέμαι αν υπάρχει σε dvd εδώ στην Ελλάδα! Θα το ρωτήσω. Θα είναι μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη ταινία!!
Thrass, αυτή που προτείνεις εσύ είναι κωμωδία επίσης ή το σοβαρεύει το πράγμα??
Μα,ναι. Συμφωνούμε. Θρησκεία και πολιτική πορευονται μαζί ακόμα και στα κράτη που η εκκλησία είναι διαχωρισμένη από το κράτος. Σαν να πρόκειται για την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Εν τέλει τείνω να πιστευω ότι θρησκεία και εκκλησία δεν έχουν τίποτα κοινό στην ουσία. Μόνο θεωρητικά έχουν σχέση.
Το Quest for the Holy Grail είναι μια κωμωδία άσχετη με το θέμα μας, αλλά την ανέφερα γιατί είναι θεϊκή :) (κι είναι επίσης Monty Pythons)
Thanks για την διευκρίνηση Thrass! Αρκεί που πρόκειται για κωμωδία!Αν είναι δε και θεϊκή ακόμα καλύτερα!! :-)
Thrass
σ΄ευχαριστώ κι εγώ που μου θύμισες τον τίτλο ....θα ψάξω βέβαια κι εγώ και για την άλλη που προτείνεις...
debby
καλή μας διασκέδαση...
Σκέφτομαι ν' αρχίσω και στο δικό μου μπλογκ να ασχολούμαι με θέματα θεολογικά-θρησκειολογικά. Θα συμμετάσχεις;
Ασκαρδαμυκτί, φυσικά και θα με ενδιέφερε να διαβάσω και την δική σου άποψη επί του θέματος. Είναι κάτι που είτε θέλουμε είτε όχι είναι μέρος της ζωής μας!
Αν έχω δε και κάτι να συμπληρώσω θα σχολιάσω επίσης.
Post a Comment