Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, May 09, 2007

Το απόρρητο των φορολογικών μας δηλώσεων είναι για τα μπάζα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, σε μια πρωινή εκπομπή (τελικά αν και δεν τους φαίνεται σε αυτές εντοπίζεις τις πιο μεγάλες αθλιότητες και μάλιστα χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός τους), είχε ένα ας το πούμε ρεπορτάζ, κατά το οποίο ο παρουσιαστής κ. Μάνεσης αποκάλυπτε (χωρίς να αποκαλύπτει μιας και ονόματα κλπ στοιχεία δεν ειπώθηκαν) έναν απατεώνα ο οποίος είχε κάνει έναρξη στην εφορία, είχε στήσει μια εταιρεία με έδρα και υποκαταστήματα και διέπραττε κατ’ επανάληψη την εξής απάτη. Έβρισκε ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που προτίθετο να τα πουλήσουν , τους προσέγγιζε και τους έψηνε να πουλήσουν το έν λόγω ΙΧ στην εταιρεία που είχε ιδρύσει. Τους έδινε μια μηδαμινή σχεδόν προκαταβολή και μια μεταχρονολογημένη, φυσικά ακάλυπτη, επιταγή. Το αυτοκίνητο τελικά κατέληγε σε μάντρα και περίμενε να πουληθεί.
Μέσα λοιπόν από αυτήν την πρωινή εκπομπή διαπίστωσα για άλλη μια φορά ότι σε αυτό το κράτος, που η γραφειοκρατία η ανευθυνότητα και η διαφθορά έχει φτάσει σε ανεπανάληπτα επίπεδα, μπορεί κάποιος ανενόχλητος σχεδόν (αρκεί να είναι λίγο πονηρός) :
Να ιδρύει εταιρείες μαϊμού και κανείς να μην τον ελέγχει, όταν το ΣΔΟΕ μπορεί να καταστρέψει οικονομικά ολόκληρες εταιρείες γράφοντας πρόστιμα για πανηλίθιες αιτίες όπως για τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων των εταιρειών.
Να έχει διπλό ΑΦΜ όταν για να αποδείξουμε στην εφορία ότι «βήξαμε» χρειαζόμαστε βεβαιώσεις από παντού.
Να ιδρύει υποκαταστήματα σε ανύπαρκτες διευθύνσεις χωρίς να τον εμποδίζει κανείς.
Αλλά το πιο φοβερό από όλα ήταν ότι όλα αυτά τα ανακάλυψε ο εξαπατημένος που δεν είχε την εξυπνάδα να εισπράξει πρώτα τα χρήματα που συμφώνησε προτού μεταβιβάσει το αυτοκίνητο του σε μια ανώνυμη εταιρεία, έχοντας στα χέρια του την φορολογική δήλωση που είχε κατατεθεί στην εφορία της η εν λόγω μαϊμού εταιρεία!!
Το διανοείστε αυτό?
Θα μου άρεσε, να ρωτούσε κάποιος τον κ. Εξαπατημένο πως βρέθηκε στα χέρια του η ξένη δήλωση. Αν αποδεικνυόταν ότι υπηρεσιακά την ζήτησε με κάποιο τρόπο γιατί είχε έννομο συμφέρον τότε πάω πάσο. Αλλά κανείς δεν αναρωτήθηκε φαίνεται, ούτε βρήκε σκόπιμο να ενημερώσει τους πολίτες πως ενεργούμε σε αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις. Θεωρήθηκε το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο ένας άνθρωπος έστω και εξαπατημένος να έχει στα χέρια του μια ξένη φορολογική δήλωση.
Αλλά θα μου πεις, στο κράτος που υπάλληλοι των Δήμων έχουν το ελευθέρας στην ΔΟΥ να φωτοτυπούν όλες τις εκκαθαριστικές και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλουν οι πολίτες για να μπορούν με ακρίβεια να υπολογίσουν τους φόρους που θα εισπράξουν και τα πρόστιμα που θα καταλογίσουν, ενώ είναι παράνομο και καταχρηστικό, αυτό δεν θα περνούσε στα ψιλά?

7 comments:

Alitovios said...

Αυτό είναι πταίσμα μπροστά σε άλλα που γίνονται. Η εταιρία ICAP για παράδειγμα έχει real time πρόσβαση στον Τειρεσία και προσφέρει επί αμοιβής υπηρεσίες για την οικονομική κατάσταση οποιουδήποτε φορολογούμενου. Μιλάμε για καραμπινάτη καταπάτηση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά μιας και το μαγαζί είναι μεγάλο δεν γίνεται τίποτα. Έτσι πάει στο Ελλάδα. Άμα έχεις άκρες κάνεις ότι γουστάρεις.

Lion said...

Ειναι ετσι ακριβως οπως τα περιγραφεις - η και χειροτερα. Λογω της διαμονης μου εξω, εχω μικρη μονο επαφη με το ελληνικο δημοσιο / εφορια. Και παλι θα μπορουσα να γεμισω μπλογκ ολοκληρο με τετοιες ιστοριες (μιλαω μονο γι' αυτες που εζησα εγω, οχι οτι ειδα στις ειδησεις).

Το ερωτημα ειναι, τι κανουμε; Δυστυχως δεν εχω προταση :-(

Μικρός Πρίγκιπας said...

Απορώ βρε Debby με την έκπληξη σου.Εδώ έχουν μπει μέσα στην κρεβατοκάμαρα μας.............

Debby said...

Καλησπέρα!

Alitovie! Δεν το ήξερα αυτό με την ICAP! Εξεπλάγην στην αρχή αλλά μετά (που μου πέρασε η πρωτη έκπληξη) δεν μου φάνηκε καθόλου απίστευτο για Ελλάδα. Για την ακρίβεια μάλλον είναι και αυτό φυσικό επακόλουθο όλων των υπολοίπων που συμβαίνουν!

Dralion, αφού ζεις εκτός Ελλάδας τότε μόνο τον "αφρό" πρέπει να αντιμετώπισες όλων αυτών λογικά.
Και το πρόβλημα δεν είναι να βρεθούν προτάσεις. Αλλά ποιες από αυτές είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε. Μπορεί να μουρμουράμε αλλά εμείς οι ίδιοι διαιωνίζουμε αυτή την κατάσταση. Μας εξυπηρετεί κατά κάποιο τρόπο. Δυστυχώς, αλλά έτσι είναι. :-)

Μικρέ Πρίγκηπα! Πότε έγινε πάλι αυτό?? Για την ιστορία να σου πω ότι σπανίως παρακολουθώ ειδήσεις (όταν το κάνω όλο κάτι τέτοια βλέπω και συγχίζομαι άδικα). Για αυτό και εκπλήσσομαι! Δεν τα έχω συνηθίσει!

Ασκαρδαμυκτί said...

Μπρρρ, κατατρόμαξα!

S G said...

"Θα μου άρεσε, να ρωτούσε κάποιος τον κ. Εξαπατημένο πως βρέθηκε στα χέρια του η ξένη δήλωση"

δεν ξερω αν ειναι τοσο τρομερο αυτο. Στη Σουηδια οι φορολογικες δηλωσεις ολων ειναι ανοιχτες, στο ιντερνετ για οποιον θελει να τις δει. Μπορεις να βρεις ποσα δηλωνει ο γειτονας σου κτλ

Debby said...

Ασκάρ! Εγώ πάλι δεν τρομάζω! Μόνο τσαντίζομαι!!!

S G! Φυσικά δεν θα ήταν τρομερό αν και οι δικές μας δηλώσεις ήταν ελευθερες στο Internet! Ελα όμως που εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο!
ΕΓΩ δεν μπορώ να πάρω αντίγραφο της ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ δήλωσης από την ΔΟΥ ενώ άσχετοι μπορούν!!!