Το ότι και η Ελλάδα είναι υπό θεοκρατικό καθεστώς το ξέρετε φαντάζομαι. Μην ξεγελιέστε που το "κρύβουμε" εντέχνως. Είμαστε στην ίδια κατάσταση "ανύπαρκτης πολιτικής ηγεσίας" όπως με τόσα άλλα κράτη, που τα περισσότερα από αυτά είναι σε, αν όχι εμπόλεμη σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, που τελούν υπό θεοκρατικό καθεστώς και στην ουσία τα κυβερνούν θρησκευτικοί ηγέτες. Είναι εύκολο να τα αναγνωρίσετε ποια είναι αυτά. Θα δείτε τους θρησκευτικούς εκπροσώπους τους να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να κάνουν δηλώσεις. Σε αυτήν την μοίρα βρισκόμαστε και εμείς. Για του λόγου το αληθές διαβάστε τις δηλώσεις του κ.Χριστόδουλου, σχολιασμένες εμπνευσμένα από τον Mogwai.
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από αυτά τα κράτη. Παρατηρήστε ότι για κάθε θέμα, για οποιοδήποτε θέμα, η επίσημη εκκλησία της Ελλάδος παίρνει θέση. Πάντα ένας παπάς βρίσκεται στο πάνελ. Πάντα κάποιος εκπρόσωπος της εκκλησίας βρίσκεται δίπλα στους πολιτικούς με οποιαδήποτε αφορμή. Και αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα, δεν παίρνει απλά θεωρητικά θέση. Στην ουσία αυτή κινεί τα νήματα, παίρνει τις αποφάσεις και οι κυβερνήσεις χορεύουν τον χορό της. Κανείς από τους πολιτικούς μας δεν έχει τα guts να πορευτεί μόνος, να τα βάλει με το κατεστημένο αυτό. Μην έχετε καμιά αυταπάτη για αυτό. Ειδικά δε η Κύπρος, χαίρει της παγκόσμιας πρωτοτυπίας, να διετέλεσε στην προεδρία της ρασοφορεμένος, ο γνωστός Μακάριος. Και σε κάθε μα κάθε δήλωση που κάνει ο κ. Τασσόπουλος προσέξτε ότι πίσω του ακριβώς (στην κυριολεξία) βρίσκεται ένας παπάς. Δεν είναι τυχαίο αυτό.
Αυτό που εκπλήσσει κατά κάποιο τρόπο , είναι ότι το δίπλα μας κράτος η Τουρκία, έχει καταφέρει από καιρό να χωρίσει τα τσανάκια της με την επίσημη εκκλησία του κράτους. Δεν είδα ποτέ μουφτή, να βγαίνει να κάνει δηλώσεις. Είναι γεγονός αυτό.
Αν ένα πράγμα πρέπει να αναγνωρίσω στον πρώην πρωθυπουργό μας, τον κ. Σημίτη, είναι το γεγονός ότι ήταν ο μόνος που επέμεινε και έστω κάπου πήγε κόντρα στην επίσημη θέση της εκκλησίας στο θέμα τον ταυτοτήτων. Δεν ξέρω αν υπήρχε και κάποιος άλλος. Έχω την εντύπωση πως ήταν ο μόνος που πρόβαλε μια κάποια αντίσταση!
21 comments:
Στην Τουρκία μπλέξαν το στρατό όμως μέσα και πραγματικά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.
Αλλά για το Χριστόδουλο, ένα έχω να πω...
Απεταξάμην.
Συμφωνώ με το από πάνω σχόλιο, αλλά νομίζω ότι και τα δύο (Εκκλησία, Στρατός) όταν μπλέκονται με το Κράτος και την Πολιτεία τότε σίγουρα κάποιοι έχουν χάσει την μπάλα και μιλάμε για σύγχρονους Μεσαίωνες.
Στην Κύπρο τα πράγματα είναι όχι απλά χειρότερα από την Ελλάδα, αλλά είναι ΑΘΛΙΑ! Οι ιερείς έχουν μέγιστο πολιτικό λόγο τον οποίο δεν διστάζουν να εκφράζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Με αφορμή το "εθνικό θέμα" της Κύπρου μπλέκονται παντού! Πριν από ένα μήνα (ή κάτι περισσότερο - δεν θυμάμαι καλά) ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου (ούνα ράτσα ούνα φάτσα με τον δικό μας στις "πολιτικές πεποιθήσεις") ΕΚΒΙΑΣΕ το MEGA Κύπρου ότι αν τολμήσει να κάνει κριτική στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο (Μεγάλη η Χάρη του) η Εκκλησία θα κόψει την χρηματοδότηση του καναλιού (είναι ο κύριος μέτοχος).
Δηλαδή ΕΛΕΟΣ ρε παιδιά. ΕΛΕΟΣ! Εγώ τα ακούω και τρελαίνομαι όλα αυτά και εδώ οι περισσότεροι το περνάνε στο ντούκου! :(
Το ενδεχόμενο οι πολιτικοί μας να γλύφουν το παπαδαριό επειδή εμείς είμαστε ... θρησκόληπτοι και παπαδοβαρεμένοι, το εξέτασες;
Συμφωνω με τον ασκαρδαμυκτι.
Οι παπαδες βρισκουν και τα κανουν. Ο πολιτικος τρεμει μηπως χασει ψηφους. Οσο οι ψηφοφοροι ειναι θρησκοληπτοι, ο καλυτερος συμβουλος του πολιτικου θα ειναι παπας.
Καλησπέρα. Το blog σου πάει λίγο μπροστά ή μου φαίνεται; Ένα μήνα συγκεκριμένα.
Το έπαθε και το κινητό μου σήμερα το πρωί (συνεχώς αλλάζει μόνο του την ώρα 3 ώρες μπροστά) αλλά δυστυχως έχει λήξει η εγγύηση. Του blog σου έληξε; Αν όχι να το πας στην αντιπροσωπία!!! :)
Από την άλλη μπορεί να είναι και δάκτυλος της εκκλησίας (για να μάθεις να τους κακολογείς).
Φιλιά!
Καλησπέρα!
Λοιπόν Crucilla για μένα δεν τίθεται αμφιβολία περί ποιου από τα δύο είναι χειρότερο. Η θρησκεία δεν θα έπρεπε να έχει καμία απολύτως σχέση με την πολιτική σε αντίθεση με τον στρατό που είναι "κομμάτι" της πολιτικής κατά κάποιο τρόπο. Ασε που η εκκλησία πατάει στο ευαίσθητο σημείο του ανθρώπου, τον φόβο για μετά θάνατον που έχει, και όχι μόνο επηρεάζει τους ανθρώπους στο σήμερα, αλλά επηρεάζει και το άυριο τους μιας και διαμορφώνει πεποιθήσεις! Ο στρατός σήμερα είναι, αυρίο δεν είναι. Η θρησκεία θα είναι για πολλές γενιές ακόμα!
Jim!Δεν λέω ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο σαφώς. Οπωσδήποτε και οι γείτονες μας έχουν τα δικά τους ανάποδα και ίσως είναι πολύ περισσότερα ή πολύ χειρότερα από τα δικά μας. Δεν μπορώ να ξέρω όμως γιατί δεν ζω εκεί. Αυτό όμως, που έχουν καταφέρει κατά κύριο λόγο, τα προηγμένα κράτη, το έχουν καταφέρει και αυτοί. Γιατί ένας χαρισματός ηγέτης τους έκατσε μια φορά και ένα καιρό. Πράγμα που δεν είχαμε ποτέ εμείς, όσο και αν κάνουμε πως δεν το βλέπουμε.
Είναι δε φανερό για όλους τους "απέξω από τον χορό" όσον αφορά την Κύπρο, πως αν δεν μπλέκανε τόσο πολύ την πολιτική με την θρησκεία σήμερα δεν θα είχε περάσει όλη αυτή την τραγωδία. Αλλά όπως λες, απλά δεν το "βλέπουν" αυτό.
Ασκάρ! Το ενδεχόμενο αυτό το έχω σκεφτεί σαφώς. Αλλά βρίσκω φταίξιμο περισσότερο στους πολιτικούς μας που είναι ανίκανοι, βασίζονται σε πελατειακές σχέσεις για να εκλεχθούν, και λαικίζουν ασύστολα προσπαθώντας να κερδίσουν με τον μέρο τους τον όχλο, που ως γνωστό, σπανίως ξέρει ποιο είναι το καλό του, αγνοώντας επιδεικτικά σχεδόν να κάνουν αυτό που τάχθηκαν. Δηλαδή,(αν ξέρουν πέντε γράμματα παραπάνω από την γιαγιά μου που κρέμεται από τα χείλη του Χριστόδουλου),το να κάνουν ένα καλό να αφήσουν πίσω τους για αυτόν τον κόσμο που έλαχε να ζει εδώ.
Dralion, όπως είπα και στον Ασκαρδαμυκτί από πάνω, είναι αδύνατο να αλλάξει ο όχλος, αυτό που λέμε πλειοψηφία, αν δεν υπάρξει κάποιος να τους ταρακουνήσει να τους ξεσηκώσει, να τους δείξει το σωστό δρόμο. Αν περιμένουμε να ξεκινήσει κάτι από την βάση, τότε μιλάμε ότι πρέπει να φτάσουμε στα άκρα. Δηλάδή ή να πεινάσουμε, ή να βρεθούμε σε πόλεμο ή δεν ξέρω εγώ τί άλλο. Πάντως υπό νορμάλ συνθήκες, ο δρόμος είναι μονόδρομος και δυστυχως είναι κατηφόρα!
Aggele!! Δάκτυλος δικός μου είναι και συγκεκριμένα ο δάκτυλος της βιασύνης μου! Και ίσως του εργοδότη μου, για να μάθω να στέλνω ποστ εν ώρα εργασίας! Των βλαμμένων πάντως αποκλείεται!
Το διόρθωσα!! Thanks! :-)
Ασκαρδαμυκτί said..."Το ενδεχόμενο οι πολιτικοί μας να γλύφουν το παπαδαριό επειδή εμείς είμαστε ... θρησκόληπτοι και παπαδοβαρεμένοι, το εξέτασες;"
Συμφωνώ με αυτό το σκεπτικό με τη διαφορά ότι οι Έλληνες δεν είναι τόσο θρησκόληπτοι όσο εκκλησιόπληκτοι και χιομικρονολάγνοι. Η ορθοδοξία για αυτούς είναι ταυτόσημη έννοια με το έθνος και κατ' επέκταση με το κράτος και για αυτό την υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια είτε πιστεύουν στο θεό είτε όχι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους κλασικούς Ελληναράδες παρά το ότι σχίζουν τα ιμάτια τους για την Εκκλησία και τη θρησκεία ταυτόχρονα κοκορεύονται και για τις επιδώσεις τους σε πρακτικές οι οποίες κατά την επίσημη εκκλησία θεωρούνται αμαρτωλές ;-)
Το τραγικό στην εποχή μας, που κάνει πολύ κόσμο να εξοργίζεται με τη στάση της εκκλησίας, είναι ότι συνέπεσαν χρονικά η άνοδος του πιο λαϊκιστή θρησκευτικού, του αρχιεπισκοπίξ, με την ενηλικίωση της ιδιωτικής τηλεόρασης, της γλειοδέστερης στην Ευρώπη, και μάλιστα μεσούσης της περιόδου της έξαρσης ενός νέου εθνικισμού που σηματοδότησε ο αγώνας για το "νεομακεδονικό"
Εδώ ένα ωραίο άρθρο του Π Μανδραβέλη σχετικό με το θέμα
Αφού το λέει ο αρχιεπισκοπίξ είναι ορθόν, τουτέστιν θεϊκόν, οπότε χεσμένη την έχομεν τη δημοκρατίαν, δημιούργημα τοιούτων ειδωλολατρών ;-)
εδώ οι παπάδες άλλαξαν το παρελθόν μας... στο παρόν μας δε θα έχωναν τη μύτη τους...
(είδες πως έκαναν όταν ακούστηκε πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ ούτε να την ακούσει δεν ήθελε την ελληνική επανάσταση και ούτε να την ευλογήσει ήθελε ούτε τίποτα...??)
Ξέρεις πόσους φαν..έχει η Λουκά??
Θέλουν οι πολιτικοί να χάσουν τόσους ψηφοφόρους???
Το ερωτημα με τους πολιτες / πολιτικους ειναι παρομοιο με το ερωτημα περι αυγου και κοτας.
Δεν εχω ετοιμες λυσεις αλλα νομιζω οτι η αλλαγη θα ερθει απο τα κατω - δηλ. πρωτα θα αλλαξουμε εμεις οι πολιτες (σημαντικο μερος μας) και οι πολιτικοι θα ακολουθησουν.
Δεν νομιζω οτι πρεπει να φτασουμε σε ακραιες καταστασεις για να γινει αυτο. Ηδη ο Μανδραβελης, ο Δημου (εχει γραψει πολλα κειμενα για την σχεση εθνικου / θρησκευτικου αισθηματος) και πολλοι "ανωνυμοι" μπλογκερς σκεφτονται ετσι.
Στο χερι μας ειναι να διαδωσουμε αυτες τις ιδεες, ωστε να γινουν κτημα πολλων.
Υ.Γ. Γενικα ειμαι απαισιοδοξος, αλλα παρα την απαισιοδοξια μου, οι δυνατοτητες υπαρχουν.
bidibis (aka g.a.n.g), επιμένω όπως απάντησα και στον Ασκάρ, ότι δεν είναι τόσο θέμα πολιτών αυτών που ηγούνται. Με τον τωρινό αρχιεπισκοπίξ που λες και εσύ η κατάσταση όσο πάει και βγαίνει εκτός ελέγχου γιατί ο συγκεκριμένος έχει σαφώς πολιτικές βλέψεις.
Είναι θέμα ανθρώπων που εκλέγηκε ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην ηγεσία της εκκλησίας? Έκατσε στον σβέρκο όλων με εσωτερικές διαδικασίες της ίδιας της εκκλησίας.
Ζούμε υπό καθεστώς "εκκλησιαστικής" δικατοτορίας.
Υπάρχουν πολλοί που αν και θρησκευόμενοι νιώθουν καταπιεσμένοι από τις επιταγές τις εκκλησίας και δεν μπορούν να αντιδράσουν γιατί φοβούνται την περιθωριοποίηση και την κατακραυγη του κοινωνικού συνόλου που ζουν.
Παράδειγμα ο παπάς της ενορίας σου, σου χτυπάει την πόρτα και σου ζητάει να συνεισφέρεις για την ανέγερση του τάδε μοναστηριού κτλ. Ξέρεις πόσοι θα ήθελαν να πουν όχι αλλά λένε ναι?
Maika! Έτσι είναι όπως τα λες. Αλλά ο πολιτικός υποτίθετε δεν ψάχνει μια δουλειά σαν όλους τους άλλους να βγάζει ένα (πλουσιοπάροχο) μεροκάματο. Υποτίθετε έχει όραμα για τον κόσμο. Αν και αυτός φοβάται μην χάσει την δουλειά του, ποιος θα αγωνιστεί για το καλό του κόσμου? Να βρούμε κανέναν άλλον τότε να κάνει την δουλειά του! Καλά λέω ότι ζούμε σε κατάσταση πολιτικής ανυπαρξίας! Και που είναι και που δεν είναι το ίδιο είναι!
Dralion! Είναι σαν να μου λές ότι οι Τούρκοι δίπλα μας, ήταν έτοιμοι για την αλλαγή και γιά αυτό και ο Κεμάλ μπόρεσε να καινοτομήσει. Συγνώμη αλλά δεν νομίζω πως ήταν έτσι. Απλά ήταν άξιος πολιτικός και έδωσε ώθηση στη σωστή κατεύθυνση.
Προσωπικά, στις δημοσκοπήσεις μου στο στενό μου περιβάλλον, δεν αντιλαμβανομαι αυτές οι ιδέες να έχουν απήχησει τόση όση θες να πιστευεις ότι έχουν. Το ότι υπάρχουν άνθρωποι αξιόλογοι που τις πρεσβέυουν, υπάρχουν. Το ότι αρκετοί τις ασπάζονται είναι γεγονός. Ομως, είναι λίγοι. Γιατί κανείς ηγέτης δεν δίνει ώθηση προς τα 'κει. Δεν είναι φανερό αυτό?
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Σημίτης ήταν μια νούλα που βάραγε στο γάμο του Καραγκιόζη. Αν υπήρξε κάποιος που τα έβαλε με το παπαδαριό αυτός ήταν ο μακαρίτης ο Τρίτσης. Από εκεί και πέρα ξεχναμε κάτι σημαντικό και αυτό είναι μια μικρή λεπτομέρεια που λέει ότι δεν υπάρχει (επαναλαμβάνω ΔΕΝ) διαχωρισμός εκκλησίας κράτους, οπότε είναι εως και δικαίωμά τους να έχουν άποψη και να τη λένε...
Αυτά για τις ταυτότηες κλπ είναι για το ντόρο. Αν έχεις κώλο χώρισε τα τσανάκια και στείλε και κανα δύο ορκωτούς λογιστές στην Εκκλησία ΑΕ, την Εφορία και λοιπές ελεγκτικές δυνάμεις, κόψε τη μισθοδοσία του κλήρου από τον κρατικό κορβανά και τότε μεγάλε να σε παραδεχθώ. Μέχρι τλοτε κύριε Σημίτη, Καραμνλή και λοποί... αγωνιστές της Δημοκρατίας (και άλλα τέτοια φαιδρα) είστε απλά πελατάκια.
Χειρότερα κι από τον τελευταίο Έλληνα πολίτη τη στιγμή που παζαρεύει την τιμή της κιλότας στο καλάθι της λαϊκής... Ξεφτίλες!
Τα'πα και ξαλάφρωσα...
Dimostheni, δεν λέμε κάτι διαφορετικό στην ουσία. Στο μόνο που διαφωνούμε είναι ότι εσύ θεωρείς τον Τρίτση πιο σθεναρά μαχόμενο κατά του παπαδαριού σε σχέση με τον Σημίτη. Και μπορεί να είναι και έτσι. Απλά εγώ δεν γνωρίζω τι ακριβώς πέτυχε εκείνος σε αυτό το θέμα.
Κανένα πολιτικό δεν έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση, και ειδικά τον Σημίτη. Το ότι επέμεινε και υπόμεινε την θύελα που ξέσπασε με το θέμα των ταυτοτήτων όμως είναι κάτι που τον τιμά. Ασχέτως αν θεωρείς το θέμα των ταυτοτήτων ασήμαντο που υπερκαλύπτεπται από τα όποια συμφέροντα είχε με το να το υποστηρίξει.
Το ότι ΔΕΝ υπάρχει διαχωρισμός του κράτους από την εκκλησία και αυτό τους δίνει το δικαίωμα να λένε ότι τους καπνίσει νομίζω φαίνεται πεντακάθαρα από τον μοιρολατρικό στυλάκι του ποστ.
εν ολίγης έτσι όπως τα λες είναι τα πράγματα... δυστυχώς.
για μένα δεν τίθεται αμφιβολία περί ποιου από τα δύο είναι χειρότερο. Η θρησκεία δεν θα έπρεπε να έχει καμία απολύτως σχέση με την πολιτική σε αντίθεση με τον στρατό που είναι "κομμάτι" της πολιτικής κατά κάποιο τρόπο.
Κομμάτι της πολιτικής
ο Στρατός
Kαι τα δύο κακά είναι
και έξω από φιλελεύθερα
πρότυπα
αλλά προτιμώ την
ελληνική πραγματικότητα
από την τουρκική
Οταν ένας Παπάς μιλάει
τρώει και κράξιμο
γελοιγραφίες και αντίλογο
(δεν μπορείς να πεις
οτι ο Χριστόδουλος
είχε υποστήριξη από
δημοσιογράφους)
ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ
ΟΜΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΟΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΚΟ
ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο ΠΑΠΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ
ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
Ο ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ
ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ
ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ
ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΤΤΑΚΟ
ΠΡΟΤΙΜΩ ΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ
Ευκολότερα αντιμετωπίζεται
Είναι σαν να μου λές ότι οι Τούρκοι δίπλα μας, ήταν έτοιμοι για την αλλαγή και γιά αυτό και ο Κεμάλ μπόρεσε να καινοτομήσει. Συγνώμη αλλά δεν νομίζω πως ήταν έτσι. Απλά ήταν άξιος πολιτικός και έδωσε ώθηση στη σωστή κατεύθυνση.
Στρατιωτικός ήταν ο Κεμάλ
Ποτέ δεν έκανε εκλογές
ποτέ δεν ρώτησε το λαό
για τις μεταρυθμίσεις του
Γι' αυτό τώρα ο λαός
με τον Ερντογάν παίρνει ρεβάνς
Το κοσμικό κράτος επιβλήθηκε
μέχρι και με αίμα
από το Στρατό σε
αντίθεση με το γαλλικό
μοντέλο που έχει ευρεία
λαϊκή απήχηση
Το αποτέλεσμα του ήταν
να αντικατασταθεί
η θρησκεία(που τώρα επανέρχεται)
από ενα απίστευτο στρατο-εθνικιστικό
και προσωπολατρικό μοντέλο
που κανείς φιλελεύθερος
δε θα θελε να ζήσει
Υ.Γ.
Στην Ελλάδα μπορώ να
προσβάλω τα θεία
και το έθνος
χωρίς να φοβάμαι
για τη ζωή μου
Και κάτι τελευταίο
Η Ευρώπη και εμείς στηρίζουμε Ερντογάν
(ως περισσότερο φιλελεύθερο)
όχι τους Στρατιωτικούς
Ecumene! Είναι γεγονός ότι βλέπουμε τα πράγματα από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.
Συνεχίζω να επιμένω στην άποψη μου γιατί θεωρώ ότι αυτός ο αντίλογος που βλέπεις εσύ να υπάρχει είναι απλά φαινομενικός. Στην ουσία δεν υπάρχει αντίλογος. Μπορείς να το καταλάβεις από το γεγονός ότι μια γελοιογραφία δεν σημαίνει τίποτα και δεν προσφέρει τίποτα. Μόνο κοιμίζει όλους εμάς που είμαστε ενάντια στην παπαδοκρατία κάνοντας μας να νομίζουμε ότι με την ελευθερία της έκφρασης μας πετυχαίνουμε κάτι. Δεν πετυχαίνουμε τίποτα απολύτως γιατί στα καίρια σημεία, αυτοί κάνουν ότι θέλουν.
Λες ότι οι στρατιωτικοί απειλούν με τον φόβο του ίδιου του θανάτου σε αντίθεση με τους παπάδες που εκμεταλλεύονται απλά τον φόβο της ψυχής για τον θάνατο.
Λοιπόν. Ο ίδιος ο θάνατος είναι πιο ανώδυνος από το να ζεις με φόβο στην ψυχή σου. Γιατί αναλογίσου ότι όσους πραγματικούς θανάτους και να προκαλέσουν οι στρατιωτικοί, δεν μπορούν να σβήσουν την φλόγα της αντίστασης που καίει μες τις ψυχές των ζωντανών. Σε αντίθεση με τους παπάδες που σπέρνουν τον φόβο στις ψυχές όλων ακόμα και του πιο μικρού παιδιού και σβήνουν κάθε ελπίδα για το μέλλον.
Γιατί ο άνθρωπος πεθαίνει και μαζί του πεθαίνουν και τα κακά. Η ιδέα όμως μένει. Και για χιλιάδες χρόνια μπορεί και υποδουλώνει.
Προτιμώ έναν Παττακό που μπορείς να τον βάλεις στην φυλακή παρά έναν Χριστόδουλο ελευθερο να αλωνίζει έχοντας αιώνια ασυλία. Ευκολοτερα αντιμετωπίζεται για να χρησιμοποιησω τα δικά σου λόγια.
Την άποψη αυτήν για τον Κεμάλ δεν την έχω μόνο εγώ. Ιστορικά πρόκειται για έναν από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες.
Στην εποχή του, αυτόν τον τρόπο είχε να ηγηθεί, αυτόν εκμεταλλεύτηκε. Δεν με ενδιαφέρει το πως έγινε αυτό. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Γιατί μπορεί εμείς να εκλέγουμε "δημοκρατικά" τον ηγέτη μας αλλά μόνο δημοκρατία δεν έχουμε.
Και αν περίμενε ο Κεμάλ με δημοκρατικές διαδικασίες να αποφασίσει η πλειοψηφία για να δώσει δικαίωμα ψήφου στην γυναίκα θα περίμενε ακόμα.
Εμας με τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, μας πήρε άλλα τριάντα χρόνια επιπλέον για να το αποφασίσουμε. Σου φαίνεται λίγο το 30 χρόνια? Μια ζωή είναι σχεδόν.
Δεν θα πω περισσότερα... Είναι θέμα κυρίως οπτικής γωνίας. Σε τι δινει κανείς βάρος και σημασία...
Δεν αντιλέγω οτι ήταν χαρισματικός
ηγέτης για την εποχή
"Πεφωτισμένος δικτάτορας"
Οχι για τη σημερινή εποχή
πάντως
Δημοκράτης πάντως δεν
ήταν
Και όταν αντικαθιστάς
τη θρησκεία με τέτοιου
είδους εθνικισμό
Οπισθοδρόμηση είναι και αυτό
O τελευταίος δικτάτορας της
Τουρκίας Κενάν Εβρέν
δεν είναι βέβαια στη φυλακή
αλλά αλωνίζει
Και οι Σοβιετικοί,και οι Αλβανοί
και οι Κινέζοι,και ο Χίτλερ
και ο Πολ Ποτ
είχαν κοσμικό κράτος
ε,και;;
Δεν σημαίνει τίποτα το κοσμικό
κράτος αν δεν συνοδεύεται
με ελευθερία και δημοκρατία
Αν είμασταν στην Τουρκία
όχι μόνο γελοιογραφίες
μα ένα σωρο βιβλία
θα 'χαν κατασχεθεί
και κάθε μήνα θα
χαμε δίκη για προσβολή
του Εθνους
Εκει κόμματα σαν το Συνασπισμό
το ΚΚΕ τους Φιλελύθερους
είναι ανύπαρκτα
Τώρα με την Ευρώπη και
τον Ερντογάν πάει κάτι
να αλλάξει
Και οι Αμερικάνοι από τότε
που βγήκε ο Μπους
αλλά και πριν
κάθε φορά που έβγαινε
Ρεπουμπλικάνος και τονιζόταν
η θρησκεία
αναρωτιόντουσαν αν έχουν
δημοκρατία,για την επιρροή
των τηλε-ευαγγελιστών στο λαό
κτλ
αλλά η δημοκρατία
και η ελευθερία
η αυτοδιοίκηση στην Αμερική
είναι μεγαλύτερη
και από την κοσμική και άθεη Γαλλία
Αν είχε επιβληθεί
από ενα δικτάτορα
το κοσμικό καθεστώς
στην Ελλάδα
τώρα από αντίδραση
θα 'χαμε ενα μεγάλο
Θρησκευτικό Κόμμα
μέσα στη Βουλή
Η Δράση φέρνει Αντίδραση
Πιστεύω οτι η σταδιακή
αποθρησκειοποίση έχει
καλύτερα αποτελέσματα
Μετά το όχι του προέδρου Στεφανόπουλου
στις ταυτότητες
Δικαστικοί φέτος αρνήθηκαν
αγιασμό από το Χριστόδουλο
Και κάτι ενδιαφέρον
η αναβίωση της θρησκείας
στην Τουρκία ξεκίνησε
ήδη από το 1950
ως όπλο ενάντια
στους αριστερούς
Πίσω από την κοσμικότητα
η παρουσία του Ισλάμ
είναι εντονότατη
δες και αυτό
ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ
ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Αγιασμός
με κενά έδρανα στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Απόντες 90 από τους 120 δικαστικούς
http://sfrang2.blogspot.com/2006/09/blog-post_115839768456408886.html
Post a Comment