Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, January 04, 2008

Περιτομή. Υπέρ ή Κατά?

Πριν από μερικές μέρες συζητούσα με μια γνωστή μου περί εγκυμοσύνης θέματα ( τι άλλο?) και η κουβέντα έφθασε στους παιδίατρους κάποια στιγμή μιας και εκείνη έχει ήδη ένα αγοράκι εδώ και μερικά χρόνια. Με αφορμή λοιπόν τους παιδίατρους και το πως αντιμετωπίζει ο καθένας τα διάφορα θέματα, φθάσαμε να συζητάμε το θέμα της περιτομής.
Ως γνωστό τα περισσότερα αγόρια γεννιούνται με φίμωση, μια κατάσταση κατά την οποία η βάλανος του πέους τους καλύπτεται από δέρμα το οποίο στην άκρη του είναι τόσο στενό που εμποδίζει την εμφάνιση της βαλάνου. Αυτή η κατάσταση συνήθως δεν είναι κάτι παθολογικό μιας και μέχρι την ηλικία των τριών ετών περίπου διορθώνεται από μόνο του. Υπάρχει όμως και η περίπτωση η φίμωση αυτή να επιμείνει, σχετικά μικρή βέβαια, αλλά λόγω του ότι δημιουργεί διαφόρων ειδών προβλήματα όπως προβλήματα στην ούρηση, μολύνσεις του πέους, πόνο κατά την σεξουαλική επαφή κ.α. θεωρείται αναγκαίο να γίνει περιτομή σε όσο πιο μικρή ηλικία γίνεται.
Και ενώ στην Ελλάδα η περιτομή είναι κάτι που γίνεται μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις που ιατρικοί λόγοι την υπαγορεύουν, σε άλλα κράτη η περιτομή είναι κοινή πρακτική είτε για λόγους υγιεινής, είτε για λόγους θρησκευτικούς είτε ακόμα και κοινωνικούς.

Από μελέτες που έγιναν σε Εβραίους και μουσουλμάνους όπου οι περιτομή γίνεται καθολικά επειδή το επιβάλλουν θρησκευτικοί λόγοι, ότι λειτουργεί προληπτικά έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανή εμφάνιση καρκίνου, πιθανές μελλοντικές λοιμώξεις του πέους ή ακόμα και λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων των συντρόφων γυναικών αυτών που έχουν κάνει περιτομή.

Αλλά όπως προανέφερα η περιτομή δεν έχει να κάνει μόνο με ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Σε κάποιες χώρες φαίνεται να έχει να κάνει και με καθαρά κοινωνικούς λόγους. Αυτοί που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν κάνει περιτομή και αποτελούν την μειονότητα αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο που σχεδόν τους περιθωριοποιεί όσον αφορά τις σχέσεις τους με τους άλλους και ειδικότερα τις γυναίκες.

Θυμάμαι σε ένα επεισόδιο του Sex and the city όπου η μια από τις 4 φιλενάδες, η Σαρλότ, γνωρίζει ένα τύπο όπου ναι μεν τα πάνε καλά αλλά έχει ένα κουσούρι που τελικά την κάνει να τον χωρίσει. Δεν έχει κάνει περιτομή στο πέος του. Αν θυμάμαι καλά, περιγράφει με μια σχετική απέχθεια το πως της φαίνεται εμφανισιακά.
Ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο γιος του ενός εκ των δύο πλαστικών χειρούργων του Nip Tuck. Ενώ είναι στην εφηβεία αντιμετωπίζει την χλεύη από τους συμμαθητές του καθώς και την άρνηση της κοπέλας του να ολοκληρώσουν την σχέση τους λόγω του ότι επειδή είχε γεννηθεί πρόωρα δεν του είχε γίνει περιτομή όσο ήταν ακόμα βρέφος.

Εν τω μεταξύ επειδή ζω σε μια χώρα όπως στην Ελλάδα που συμβαίνει
το ακριβώς αντίθετο (αυτοί που έχουν κάνει περιτομή να αποτελούν την
μειονότητα), μου φαίνεται εντελώς παράξενο που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Εδώ η περιτομή αποτελεί την έσχατη λύση ενός προβλήματος και μόνο και
οι νέοι γονείς προσπαθούν να την αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Ειλικρινά δεν νομίζω πως θα έπρεπε να δίνεται τόση σημασία στο αν κάποιος έχει κάνει περιτομή ή όχι. Αυτό όμως που με κάνει και αναρωτιέμαι είναι το εξής... Είναι δυνατόν το ανθρώπινο σώμα που οι λειτουργίες του είναι τόσο τέλεια φτιαγμένες να χρειάζεται να επεμβαίνει ο ίδιος ο άνθρωπος να αλλάξει κάτι χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος?

18 comments:

phivos said...

Χωρίς καμιά διάθεση αστεϊσμού, έχω να σού πω πως... βλέπεις πολύ τηλεόραση!

Ολες οι παραδόσεις έχουν να κάνουν με την πρακτική αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος. Εκεί και τότε, το αντιμετώπιζαν έτσι. Σήμερα υπάρχει η σωματική υγιεινή.

Debby said...

Phivo!! Τηλεόραση πολύ δεν μπορώ να πω, πως βλέπω! Σκέψου ότι τώρα που είμαι όλη μέρα σπίτι ούτε καν την ανοίγω από περιέργεια! Εχω όμως ιδιαίτερη προτίμηση στις αμερικάνικες σειρές γενικά και προτιμώ να τις βλέπω σε dvd τις ώρες που με βολεύει!
Τώρα έχω πέσει με τα μούτρα στο Nip Tuck! Τι να κάνουμε? Αδυναμίες είναι αυτές!!
Πάντως, πολύ πιθανόν να είναι έτσι όπως το λες. Μου φαίνεται παράξενο όμως που αυτή η συγκεκριμένη παράδοση αντιμετωπίζεται με τέτοιο τρόπο εκ διαμέτρου αντίθετο ανάλογα την περιοχή που ζει κανείς. :-) Και αυτό πολύ πιθανόν να μην το ήξερα αν δεν έβλεπα επιμορφωτικές τηλεοπτικές σειρές!!! ;-))))

ο δείμος του πολίτη said...

Κατ' αρχάς μην επηρεάζεσαι από τις σειρές. Η περιτομή υπάρχει για λόγους ιατρικούς -πολύ σπάνια λόγω της φίμωσης- και για θρησκευτικούς. Η υγειινή κτλ είναι λόγια του αέρα και ισχυε πριν από χιλιάδες χρόνια για τις συνθήκες της ερήμου (π.χ. αρχαία Αίγυπτος που το πρωτοκαθιέρωσε). Σήμερα θεωρείται από πολλούς ότι είναι ιδιαίτερα σεξουαλικό και λιγότερο οσμώδες για πίπα. Ουσιαστικά όμως εκτός από τη σπανιότητα των ίατρικών λόγων εγώ βλέπω ότι ισχύει μόνο για τη καύλα ορισμένων ανδρών και γυναικών.

jojo said...

καλημέρα και χρόνια πολλά συμπεθέρα!

και γω πάλι δεν καταλαβαίνω γιατί δίνουν τόση σημασία στο αν έχει κάνει ή οχι κάποιος περιτομή...
δεν ήξερα οτι στην Αμερική το έχουν κάνει τόσο μεγάλο θέμα!

νομίζω οτι το πιο σωστό θα ήταν να αποφασίσει ο κάθε άνθρωπος όταν μεγαλώσει αν θέλει να το κάνει ή όχι, αλλά συνήθως δεν το κάνουν αν δεν προκύψει πρόβλημα γιατί φοβούνται οτι θα πονέσουν.
πάντως έχω την αίσθηση οτι και τα μωρά πονάνε με τη μικροεπέμβαση αυτή, απλά επειδή έτσι κιαλλιώς κλαίνε διαρκώς, περνάει στο ντούκου...
νομίζω οτι η γνώμη ενός γιατρού (ή του παιδιάτρου που θα έχεις για τα αγόρια σου) θα σε βοηθήσει περισσότερο να δεις τα υπέρ και τα κατά της υπόθεσης.

philos said...

Και που να δεις πως σε κοιτάνε οι μουσουλμάνες αν σε δούνε χωρίς περιτομή!
;)

Mogwai said...

αουτς καλε

αθεόφοβος said...

http://atheofobos.blogspot.com/2006/09/blog-post_16.html

Μπορείς να διαβάσεις το σχετικό ποστ που έχω γράψει για την περιτομή.

Mogwai said...

εγω είμαι κατά, να κοιτάξτε το ανωτέρω comment του barb, τι ζημιά έπαθε ο άνθρωπος από τότε που του το κόψανε

Anonymous said...

Ευχομαι υγεια και ευημερια για το 2008, με το καλο να υποδεχτεις τα διδυμάκια σου!!

Ευχομαι επίσης να μην πειράξεις τα πουλάκια τους, και επιτέλους ασε τον Οσο και διάβασε τον Κοσμά τον Αιτωλό!


Φιλικά!!

An-Lu said...

Καλό είναι που τα σκέφτεσαι όλα αυτά, αλλά μην τα πολυβασανίζεις...αν προκύψουν θα ασχοληθείς μαζί τους ειδάλλως αγχώνεσαι άσκοπα ;-)

-keimgreek- said...

mia fili mu leei pantos pws o peritomimenos gomenos tis einai super sto krebati

Zaphod said...

δεν ξέρω ..ίσως...αλλά ΠΟΝΑΕΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!

κατά τα άλλα με κάλυψε ο Δείμος

Vany said...

Το θέμα μάλλον δεν το έχω ψάξει πολύ,αν και μου φαίνεται υπερβολικό το όλο πανηγύρι που στήνουν στην Τουρκία για αυτόν το λόγο.Δεν ξέρω αν πρέπει ή δεν πρέπει να το κάνουν, αλλά ανατριχιάζω στη σκέψη και μόνο κι ας μην είμαι άντρας!
Καλή χρονιά και με το καλό να γίνεις μάνα!!!

melomenos said...

η περιτομή γίνετε μόνο για θέμα καθαριότητας και μολύνσεων

καλησπέρα σου

Kwlogria said...

Μόνο αν είναι πραγματική ανάγκη πρέπει να γίνεται.. αλλιώς γιατί; Γεια σου κούκλα μου!! :)))))))

Debby said...

Καλησπέρα σε όλους!!
Ελπίζω να μπορέσω να βλέπω όσο πιο συχνά γίνεται, τα blog όλων σας, για όσο χρόνο είμαι εύκαιρη ακόμα έστω!

Δείμο... Δεν νομίζω ότι έχεις άδικο. Κάτι τέτοιο πρέπει να παίζει μάλλον. Αν και προσωπική εμπειρία δεν έχω για να εκφέρω άποψη!! :-)

Jojo! Συμπεθερούλα!! Αλλού γίνεται ντόρος για να την κάνουν και αλλού για να την αποφύγουν! Όσον αφορά τα δικά μου τέκνα δεν νομίζω ότι θα τους κάνω κάτι αν δεν υπάρχει πρόβλημα. Οταν μεγαλώσουν ας κάνουν ότι θέλουν. Εδώ και κόρη να έκανα δεν θα της τρυπούσα ούτε τα αυτιά. Με τίποτα! Πόσο μάλλον αυτό!

Phile!! Κοίτα να δεις... Ας κοιτάνε όπως να είναι! Αρκεί να μην την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια!! ;-)

Mogwai!! Πόνεσες καλέ??? ;-)

Αθεόφοβε... Το διάβασα το ποστ σου και συμφωνώ με κάποια σημεία... Παρόλα αυτά όμως πολύς κόσμος είναι επηρεασμένος θετικά ή αρνητικά σχετικά με αυτή και ας μην έχει ιδέα για όλες αυτα τα πανάρχαια ήθη και έθιμα των διαφόρων λαών...

Deal!! Καλή μας χρονιά!! Μην ανησυχείς! Δεν πρόκειται να τα πειράξω!!! Παρολο που δεν θα αφήσω τον Οσσο μου για τον Κοσμά τον Αιτωλό!! Αλήθεια περί τίνος φρούτου πρόκειται??? ;-)

An-Lu!! Απλά έτυχαν κάποιες συγκυρίες και προέκυψε το θέμα! Σαφώς δεν με απασχολεί άμεσα! Αλλά μόνο με το ενδεχόμενο να με απασχολήσει το έψαξα λίγο! :-)

Keimgreek! Μπορεί να είναι απλή σύμπτωση!! Εξάλλου δεν ρωτήσαμε και εκείνον τι νομίζει για την πάρτη του. Λέγεται ότι οι περιτομημένοι "νιώθουν" λιγότερα κατά την διάρκεια του σεξ. Καπου είχα διαβάσει για ποιο λόγο αλλά τον ξέχασα!! Αυτή η εγκυμοσύνη με έχει βγάλει τελείως off!

Zaphod!! Σιγά μην δεν πονάει!! Αλλιώς γιατί να το κάνουν σε βρέφη και παιδιά και όχι ενήλικες???

Vany! Εμένα μου φαίνεται υπερβολικό και μόνο το γεγονός να βάζει κάποιος μαχαίρι πάνω του χωρίς να είναι απαραίτητο! Λες να κάνει τόσο λάθος η φύση? :-)

Melomene!! Μπορεί! Αν και νομίζω ότι κάποιος που κάνει κάτι τόσο ακραίο έχει εντελώς λανθασμένη άποψη όσο αφορά την υγιεινή και τις μολύνσεις!!

Kwlogria!! Έτσι είναι μάλλον. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου πάντως! Ελπίζω να σε επισκεφθώ το συντομότερο!! Μου χρειάζεται εξτρά γέλιο αυτήν την εποχή!!

Anonymous said...

Συμφωνώ μαζί σου , η φύση τα ρύθμισε σωστά τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος να επεμβαίνουμε , όταν κάτι πάει στραβά και χρειάζεται …τότε και μόνο τότε μπορούμε να το διορθώσουμε.
Μη τρελαίνεσαι επειδή σε άλλα μέρη το θεωρούν απαραίτητο …

Unknown said...

Εχω κάνει περιτομη και έχω να πω κυριως θετικά πράγματα. Τα περισσότερα άλλα που ακούω και παρατηρώ σε εμένα είναι γκρίνια για τη γκρίνια.

Αν θέλει κάποιος να με ρωτήσει ας με κάνει add στο msn στο varj21@hotmail.com