Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, April 18, 2006

Πως κατορθώσαμε όταν νηστεύουμε να τρώμε περισσότερο.

Αχ αυτή την μεγαλοβδόμαδα...με την νηστεία της.
Μαζική υστερία, ένα πράγμα!
Η νηστεία σαν νηστεία δεν με απωθεί. Με απωθεί η υποκρισία.
Ξαφνικά όλοι όσοι όλο τον υπόλοιπο χρόνο βγάζανε τα μάτια τους, τσακωνόντουσαν, βριζόντουσαν και ήταν μες την κακία, φόρεσαν και πάλι την μάσκα του τυπικού χριστιανού και ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον ποιος θα υποδυθεί τον ρόλο καλύτερα.
Βλέπω μέσα στα μάτια όλων την επιθυμία για να αναγνωριστούν. Ο καθένας με την πρώτη ευκαιρία να παινευτεί για το πόσο λίγο τρώει! Πόσο καλός Χριστιανός είναι.
Αποφεύγω επιμελώς να μιλήσω για τις δικές μου συνήθειες για ευνόητους λόγους. Όποτε διαρρέει το "μυστικό" μετράω έκπληκτες εκφράσεις!
Αλλά γιατί νηστεία σημαίνει τρώμε μόνο συγκεκριμένα πράγματα? Δεν θα ήταν καλύτερο να σημαίνει τρώμε απλά λίγο? Θεωρώ υποκρισία να τρώει ο άλλος τρία πιάτα φασολάδα π.χ. στην καθισιά του και να λογαριάζεται ότι και καλά νηστεύει!!! Από που και ως πού??
Το άλλο ζήτημα είναι το χρονικό της υπόθεσης. Γιατί να μην νηστεύουμε όποτε νιώθουμε ότι θα μας κάνει καλό? Το νόημα της νηστείας δεν είναι να νηστέψουμε απλά για να νηστέψουμε γιατί επιβάλλετε ίσως και λόγω της εποχής που ζούμε που η αφθονία των τροφών μας κάνει πολλές φορές να το παρακάνουμε σε αυτόν τον τομέα.
Η ουσία της νηστείας είναι να μπορούμε να αυτοσυγκεντρωθούμε με τέτοιο τρόπου έτσι ώστε να μην γινόμαστε "δούλοι" του σώματος και των αισθήσεων μας. Σημαίνει δηλαδή πάνω απ’ όλα να μπορέσουμε να επιβληθούμε με το πνεύμα μας πάνω στο σώμα μας και να ξεπεράσουμε την ανάγκη που μας δημιουργεί. Αυτό που έκανε δηλαδή και ο Ιησούς. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά παραγγελία συγκεκριμένες μέρες τον χρόνο.
Αντί αυτού κάναμε κάτι πολύ πονηρό. Χωρίσαμε τις τροφές σε επιτρεπτές και μη.
Και έτσι κατορθώσαμε όταν νηστεύουμε να τρώμε περισσότερο από ότι συνήθως!!

2 comments:

paragrafos said...

Σε διάφορα κείμενα, στο ημερολόγιό μου, κάνω λόγο για την θεραπευτική δίαιτα στην οποία υποβάλλεται η κορούλα μου (κετογενής δίαιτα) χάρη στην οποία εδω και ένα χρόνο απαλλάχτηκε από την επιληψία.

Οι αρχαίοι Έλληνες (και άλλοι λαοί φυσικά) και ιδίως η Ιπποκρατική Ιατρική έδινε μεγάλη σημασία στη δίαιτα. Κατά λάθος προέκυψε η κετογενής δίαιτα που δεν περιλαμβάνει καθόλου υδατάνθρακες και είχε αυτό το αποτέλεσμα.

Προφανώς, τον παλιό καιρό, δηλαδή σε εποχές προεπιστημονικές, ο μόνος τρόπος να καθιερωθεί μια κατά προσέγγιση προληπτική ιατρική ήταν η περιβολή της δίαιτας με χαρακτήρα μεταφυσικό.

Εν τέλει, λέει σήμερα και η Ιατρική, η παραδοσιακή χριστιανική δίαιτα σε συνδυασμό με την μεσογειακή διατροφή συνιστά το ευαγγέλιο της υγιεινής διατροφής!

Δεν ξέρω αν τελικά είμαι κοντά στο θέμα σας.

Με αγάπη

Παράγραφος

Debby said...

Αγαπημένη Παράγραφος, δεν έχει καθόλου σημασία αν είσαι ή όχι κοντά στο θέμα.
Αυτή εξάλου είναι η νοστιμιά. Η μια κουβέντα φέρνει την άλλη και η άλλη την άλλη και το θέμα πάει αλλου και μαθαίνουμε τόσα χρήσιμα πράγματα.
Αλίμονο.
Επίσης αυτό που μοιράστηκες μαζί μου είναι πολύ σημαντικό (μιας και δεν κατάφερα να διαβάσω ακόμα όλα τα Post σου!)
Υπόσχομαι να το κάνω σύντομα!