Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, January 03, 2007

Μιλάμε για την Αλήθεια όμως ζούμε στο ψέμα.

Όλοι λέμε πόσο μας αρέσει η αλήθεια και απεχθανόμαστε το ψέμα.. Είναι το πρώτο κλισέ που ακούμε από το στόμα κάποιου που θέλει να πείσει τον συνομιλητή του για την ειλικρίνεια του και το ακέραιο του χαραχτήρα του.

Δεν μπορώ να ισχυρισθώ ότι δεν λέω ψέματα. Λέω ψέματα για τους δικούς μου λόγους κάθε φορά. Όπως ο Μπρυκνέρ αν δεν κάνω λάθος σε κάποιο βιβλίο του αναφέρει ότι με το να λέει ψέματα διασκεδάζει παρατηρώντας τις αντιδράσεις των άλλων έτσι και εγώ τα λέω ή για να μην πληγώσω κάποιον ή για να αποφύγω να αντιμετωπίσω κάτι. Μερικές φορές ίσως δεν θα έπρεπε. Κάποιες φορές βέβαια συμβαίνει η επιλογή να πω ή όχι ψέματα να είναι λανθασμένη. Όμως τα λάθη είναι και αυτά μέσα στην ζωή.
Είναι γεγονός όμως, ότι όλοι μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, λέμε ψέματα συνεχώς και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Έχει γίνει πλέον ένας φυσικός τρόπος συμπεριφοράς το να ψεύδεται κανείς χωρίς λόγο. Παράδειγμα, ψέμα δεν είναι όταν χαμογελάς σε κάποιον τυπικά ευγενικά ? Δεν είναι αληθινό αυτό το χαμόγελο. Είναι σαν να λες στην ουσία ένα ψέμα. Ότι χαίρεσαι που βλέπεις τον άλλον ενώ στην πραγματικότητα σου είναι αδιάφορος! Λες κάτι σε κάποιον που μπορεί να είναι απλώς κάτι εθιμοτυπικό. Δεν είναι και αυτό ένα ψέμα? Όλη μας την ημέρα αναλωνόμαστε σε τέτοιου είδους ψέματα και ξοδεύουμε ενέργεια για να μπορέσουμε να τα υποστηρίξουμε ώστε να μην φανεί απροκάλυπτα ότι πρόκειται για ψέμα. Όλα αυτά βέβαια γίνονται τελείως ασυνείδητα και αυτοματοποιημένα.
Και αναρωτιέμαι… Θα μπορούσε κανείς να μην πει κανένα ψέμα έστω για μια μέρα?

23 comments:

jul said...

Για να δουμε...ψέμματα ξεκίνησα να λέω από το σχολείο, για τους βαθμούς στους γονεις μου, ερχόταν βέβαια η ώρα που παίρναμε ελέγχους και εγω τον έπαιρνα!!
Στην μετασχολική ζωή μου, τα ψέματα μου, ειναι αναγκαία, για να μην πληγώσω κάποιον, για να προστατευσω καποιον άλλον...αλλά σε γενικές γραμμες αθωα...:)

ONOMATODOSIA said...

de ginetai xwris psema.estw kai a8wo.

opoios ßadizei sto dromo ths alh8eias einai sxedon panta monos.

Thrass said...

Είχα δοκιμάσει κάποτε να μη λέω καθόλου ψέματα. Το κίνητρό μου ήταν κι εμένα να μη χάνω άσκοπα ενέργεια. Σε λίγες εβδομάδες είχα προλάβει να τους προσβάλω όλους :)

Για μια μέρα, ΟΚ, ίσως. Συνέχεια αλήθεια όμως, δε γίνεται.

J. said...

΄Οχι δεν μπορούμε. Αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε.

αθεόφοβος said...

Αυτά είναι τα κατα συνθήκην ψεύδη που αναπτύσσει πολύ ωραία στο ομόνυμο βιβλίο του ο Μαξ Νορντάου.

maika said...

...έχω μια γνωστή που κάθε φορά που με παίρνει τηλέφωνο μου λέει ένα κάρο βλακείες... Εγώ δε θέλω να με παίρνει αλλά δεν μπορώ να της το πω για να μην την προσβάλω... κι έτσι όταν το κλείνουμε μου λέει πως χάρηκε που με άκουσε και φυσικά συμφωνώ κι εγώ και κατεβάζοντας το ακουστικό ρίχνω απο πάνω του κι ένα φάσκελο...
Μπα δε γίνεται χωρίς αυτά τα μικροψέματα... τα κατα συνθήκην ψεύδη που λέει και ο αθεόφοβος....
Με τίποτα δε γίνεται μου φαίνεται.

Hlias said...

Καλη και ενδιαφερουσα χρονια γεματη υγεια και παθος!

AVRA said...

θα συμφωνησω με τους προλαλλησαντες...αδυνατον μου φαινεται.Ξερεις ομως δεν ειναι και φοβερο...δεν πειραζει..αρκει να ειναι αθωα και να εχουν ευγενικο σκοπο...

Debby said...

Καλημέρα σε όλους!!

Julia! Καλά αν ξεκινήσουμε από τότε δεν θα έχουμε άλλο τίποτα να απαριθμούμε! :-)

Οnomatodosia, είναι γεγονός αυτό που λες. Ακόμα πιο γεγονός όμως είναι το ότι δεν υπάρχει κανείς που να το κάνει.

Thrass, ούτε καν τολμώ να το δοκιμάσω. Μόνο αναρρωτιέμαι αν γίνεται! ;=)

Αθεόφοβε, όπως και να έχει έστω και αν πρόκειτα για κατα συνθήκην ψευδη δεν παυουν να είναι ψευδη και αποτελούν αντίφαση όταν ο άλλον διαλαλεί την αυθεντικότητα και ειλικρίνια του.

Maika, εγώ πάλι λέω όσοπιο ευγενικά μπορώ αυτό που σκέφτομαι. Ξέρεις τύπου "εμένα δενμε ενδιαφέρει καθόλου αυτό που μου λες γιατί..." και το διανθίζω με επιχειρήματα για να μην ξανακάνει τον κόπο άλλη φορά. Αν το επαναλάβει, επαναλαμβάνω και εγώ το ίδιο τροπάριο!!

Ηλία, καλή μας χρονιά! Αν πιάσει δε η ευχή σου και είναι και ενδιαφέρουσα ακόμα καλύτερα!

Avra, και εγώ δεν βρίσκω τίποτα κακό στο ψέμα όταν δεν αφορά σημαντικά θεματα. Είναι απίστευτα εξυπηρετικό θα έλεγα!

Debby said...

Johny, σε ξέχασα εσένα! (τελευταία κάτι έχω πάθει μ΄αυτό!).
Εσύ θα προσπαθούσες?? Δεν είναι απίστευτα πιο ευκολη η ζωή όταν το συνειδητοποιήσεις και το αποδεχτείς?

jul said...

Καλε πολυ ομορφο το template σου......αφου να φανταστεις μπήκα και λεω...χμμμ Debby πατησα, τι μου βγηκε????
χαχαχαχα

Debby said...

Είδες Julie? Καμμια σχέση με ότι σας έχω συνηθήσει!! Γι' αυτό και παραξενευτηκες!

philos said...

Φανταστικό το νέο σου template.
Έχω μείνει άφωνος. Πολύ όμορφο!

Είδες, ούτε 5 δεύτερα και ξαναείπα ψεματα.

Πέρα από την πλάκα, δεν χρειάζεται να λές ψέματα, μπορείς απλά να μην λες την γνωμη σου αν ξέρεις ότι πράττοντας έτσι θα δυσαρεστήσεις κάποιον ή να μάθεις αυτούς τους λίγους που αγαπάς και σε αγαπάνε, να ακούνε την αλήθεια από το στόμα σου.

Και τέλος, εσύ είσαι Debby που είχες το θράσος πριν λίγες ημέρες να μου πεις ότι δεν σου άρεσε το background του υπολογιστή μου, γιατί ήταν μελαγχολικό?
Τι να πω εγώ σήμερα που μπήκα σήμερα σε ένα blog που συνήθως ξεχυλίζει από χρώμα και το βρήκα σε άσπρο-μαύρο και γκρι?
;))))))

Debby said...

Είχα τέτοιο θράσος Philos??? :-)))

Πάντως είπα να σοβαρευτώ κάπως!!! Και διάλεξα να ξεκινήσω από το blog (σιγά μην ξεκινούσα από πουθενά νορμάλ!!).

Πάντως πέρα από την πλάκα, το χριστουγεννιάτικο template με χαλούσε μόνο για ένα λόγο. Είχε μαυρο background! Δεν την μπορώ την μαυρίλα!

Αυτό γιατί δεν σου αρέσει? Το πιο πολύ μες την ασπρίλα είναι!

liodara said...

Tα ψέμματα έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας....ειλικρινά αυτή τη στιγμή μπορώ να σκεφτώ πολλά που έχω πει....και ειδικά αυτά που λες
" Παράδειγμα, ψέμα δεν είναι όταν χαμογελάς σε κάποιον τυπικά ευγενικά ? Δεν είναι αληθινό αυτό το χαμόγελο"
Το χω κάνει πάρα πολλές φορές...δεν είμαι άνθρωπος που συμπαθεί εύκολα....Προσπαθώ να αποφεύγω όσο γίνεται το ψέμμα...αλλά παρατηρώ ότι δε γίνεται...
Ψέμμα στη δουλειά για να φυγεις νωρίτερα.....ψέμμα στους γονείς για να μην τους στεναχωρ'ησω....ψέμμα στον άνταρ μου για να μη τσαντιστεί μαζί μου....ψέμμα στη φίλη μουγια να μην πληγωθει...Μα θα σου αναφέρω και 2 περιστατικά που μου έκαναν κάποτε εντύπωση....

Οι γονείς μου ήταν πάντα αυστηροί....Πήγαινα σε κολλέγιο και με είχαν συνέχεια υπό επιτήρηση και τέτοια...Στην εφηβεία....ήθελα και γω να βγαίνω λίγο...εε αρχικά έβγαινα....μέχρι ας πούμε την πλατεία...μετα όσο πέρναγαν τα χρόνια ήθελα να πάω και σε καμιά άλλη περιοχή..όλοι μου οι φίλοι πήγαιναν....οπότε στα 17 μου είπα ψέμματα ότι θα μαι εκεί ενώ ήμουν αλλού...και τυχαίνει να με πετύχουν...και όταν με ρώτησαν τι και πώς...το παραδέχτηκα...κα μου φώναξαν...οπότε αντιλήφθηκα, ότι το τράβαγε ο οργανισμός τους το ψέμμα....άρα μερικές φορές λέμε ψέμματα επειδή δε γίνεται αλλιώς....
Απτην άλλη σήμερα μιλούσα με τον άντρα μου στο τηλ..κα μου λέει, μπορείς όταν μιλα΄με να μην ασχολείσαι με τον η/υ...και είπα μα δεν ασχολεύμαι με τον η/υ κα μου λέει μα πώς αφού άκουσα τα πλήκτρα...και του λέω λάθος άκουσες....δηλαδή τον έβγαλα και τρελό από πάνω...γιατί...? Γιατί εκείνη την ώρα βαριόμουν να πω ναι...μου βγήκε αυθόρμητα το ψέμμα και δεν μπορούσα μετά να το μαζέψω...

philos said...

Θρασυτάτη φίλη Debby!
Είναι καλό στις μέρες μας να βρίσκεις ανθρώπους που δεν τους αρεσει το μαύρο.
Από την άλλη εμένα το λευκό με δυσκολεύει στο διάβασμα σε υπολογιστή.
Μου αρέσει τρελλά το logo στην κορυφή. Από τα ωραιότερα που έχω δει.
Αλλά για να είμαι ειλικρινής, μου άρεσε πιο πολύ γενικότερα σαν σύνολο τα πουλια, τα οποία όμως έχουν πολυφορεθεί και άσε που κάνανε και μία ώρα να κατέβουν!
Και επειδή γενικότερα είμαι υπέρ των αλλαγών, σου λέω μπράβο που αλλάζεις συνέχεια το template σου, γιατί δείχνεις ότι είσαι ένας εξελίσσιμος άνθρωπος, μη κολλημένος.
Και αυτό το στοιχείο σου είναι που μου αρέσει περισσότερο από κάθε ασπρίλα ή μαυρίλα ή κάθε αισθητικό στοιχείο που μπορεί να μου αρέσει ή μη.
;-)

άσε που με αυτά τα χρώματα που φοράς τώρα, βγάζεις μια πιο jazz διάθεση!!!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Καλημέρα κι από μένα! Πολύ μου αρέσει το new look σου! Και νομίζω πως σου ταιριάζει κιόλας!
Όσο για τα ψέματα, τί να πω;...........Δεν ξέρω τί σημαίνει η λέξη!!!
Φιλάκια!

Debby said...

Liodara, μου έχει συμβεί και εμένα να μου βγει ασυναίσθητα το ψέμα! Και φταίει το γεγονός ότι συνειδητοποιούμε ότι είναι πιο εύκολες οι σχέσεις έτσι. Ετσι φτάνουμε στο σημείο όπως στην περίπτωση με τον άντρα σου,επειδή ξέρουμε ότι η άληθεια φέρνει μια συγκεκριμένη ανακατωσούρα, να μας βγαίνει ασυναίσθητα το ψέμα μπας και την γλυτώσουμε χωρίς να υπολογίζουμε ότι δεν στέκεται λογικά!
Παρόλα αυτά μην αισθάνεσαι μόνη! Μου έχουν τύχει τέτοια ένα σωρό!

Philos, το logo στην κορφή το έβαλε αυτός που έφτιαξε το template αυτό. Για την ακρίβεια αυτός που το τροποποίησε (γιατί το αρχικό-λίγο διαφοροποιημενο απο αυτό- το έχει η Panasmotata που έχει και αυτό που είχα με τα πουλιά) να δουλευει με τον κώδικα που λειτουργεί ο beta.
Ναι! Η διάθεση μου τώρα ταιριάζει πολύ περισσότερο με αυτό το template από ότι με εκείνο που είχα πριν! Thanks για τα καλά σου λόγια! :-)

Ηλιαχτίδα!! Τι ασύστολα ψέματα είναι αυτά που λες??? Ακους εκεί δεν ξέρεις τι θα πει ψέμα!!!!

Σε λίγο καιρό πάντως με βλέπω να ψάχνω για άλλο πάλι!!

Thrass said...

Philos, νομίζω ότι δεν είναι απόλυτως δυνατόν να αποφεύγουμε να λέμε οτιδήποτε, για να μην πούμε ψέματα. Οι άνθρωποι το μυρίζονται το "κλειστό στόμα", σαν τα σκυλιά, και τότε ακριβώς είναι που θα επιμείνουν για να ακούσουν τη γνώμη σου.

Debby, να πω κι εγώ ότι μού αρέσει το template σου (αλήθεια!). Όμως, πώς να το θέσω, λείπει λίγο... ο Άγιος Βασίλης ;)

Debby said...

Thrass!!! Δεν γινόταν να μείνει κι άλλο! Ηδη ήταν εκτός τόπου και χρόνου!!

Mogwai said...

Ωραία τα μικροψεμματάκια αρκεί να μη τα ξεχνάς μετά και αντιφάσκεις αυτοαναιρείσαι και γενικά δε το συμμαζεύεις μετά!. Αλλά....
"Όσο μεγαλύτερο ψέμα πεις τόσο περισσότεροι θα σε πιστέψουν".
- μη σας πω ποιος είπε την ατάκα γιατί θα με βρίσετε - πάντως σας εεγθόμαι ότι ώς προς αυτό δικαιώθηκε (αυτοκαρφώθηκα τώρα).

Debby said...

Mogwai, δεν ξέρω ποιος το είπε! Ο Χίτλερ μήπως??? Δεν πάει αλλού ο νους μου!!

Mogwai said...

Ακριβώς...