Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, January 19, 2007

Την αγάπη δεν μπορείς να την κλέψεις...


Μιας και τον έφερε η κουβέντα στα σχόλια του προηγούμενου post (περί Έρμαν Έσσε ο λόγος. Ή όπως προτιμά να τον λέει ο Resident, Χέρμαν Έσσε) είπα να βάλω ένα απόσπασμα από ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία του. Έχει να κάνει με τον έρωτα αλλά όχι μόνο. Εμένα μου έρχεται στο νου κάθε φορά που κάποιος με συμβουλεύει να προσέχω να μην ανοίγομαι πολύ στους ανθρώπους γιατί δεν είναι όλων οι προθέσεις αγαθές. Επίσης κάθε φορά που κάποιος μένει έκπληκτος όταν του λέω ότι έχω κάνει 2-3 καλές γνωριμίες μέσα από το internet. Δεν φοβάσαι μου λένε? Που ξέρεις τι είναι ο άλλος? Όχι, δεν ξέρεις. Αλλά μπορείς να μάθεις. Και στην διαδικασία αυτή είμαι πεπεισμένη ότι δεν μπορεί να μου συμβεί κάτι κακό. Τόσο απλά.
Επίσης μου έρχεται στον νου όταν σου απαιτείται να αισθάνεσαι κάπως γιατί πρέπει. Οχι. Δεν πρέπει. Ή σου βγαίνει ή όχι. Δεν μπορούμε να συμπαθούμε κάποιον κατά παραγγελία. Είναι κάτι που κερδίζεται. Ευτυχώς ή δυστυχώς.

Καμάλα : «Γιατί θα ‘πρεπε να φοβηθώ ένα σαμάνο από το δάσος που έρχεται, από τα τσακάλια και δεν ξέρει τι είναι οι γυναίκες?»
Σιντάρτα :
«Ω! Είναι δυνατός ο σαμάνος και δεν φοβάται τίποτα. Θα μπορούσε να σε βιάσει, όμορφο κορίτσι. Θα μπορούσε να σε ληστέψει. Θα μπορούσε να σου κάνει κακό!»

Καμάλα :
«Όχι σαμάνε. Δεν φοβάμαι για αυτό. Φοβήθηκε ποτέ ένας σαμάνος ή ένα βραχμάνος πως θα μπορούσε να έρθει κάποιος να τον πιάσει και να του κλέψει την σοφία; Την ευσέβεια και την σοβαρότητα του; Όχι, αφού του ανήκουν και δίνει απ’ αυτά μόνον ότι θέλει να δώσει και όταν το θέλει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Καμάλα και τις χαρές της αγάπης. Το στόμα της Καμάλα είναι κόκκινο και όμορφο, αλλά δοκίμασε να το φιλήσεις χωρίς την θέληση της και δεν θα έχεις ούτε μια σταγόνα από την γλύκα του, αυτού που ξέρει να δίνει τόση γλύκα. Είσαι διψασμένος για μάθηση Σιντάρτα.
Μάθε λοιπόν και αυτό:
Την αγάπη μπορεί κανείς να τη ζητιανέψει, να την αγοράσει, να την πάρει δώρο, να τη βρει στο δρόμο, αλλά να την κλέψει δεν μπορεί!
Σκέφτηκες λάθος δρόμο.

Έρμαν Έσσε – Σιντάρτα Ένα Ινδικό Παραμύθι.

14 comments:

resident said...

Eτσι ειναι:Την αγάπη δεν μπορείς να την κλέψεις.
Μια μικρή διαφωνία με την αγαπητή Καμαλα: ούτε να την αγοράσεις μπορείς, τουλάχιστον με το χρήμα. Eίναι απ τα λίγα πράγματα που δεν αγοράζονται με χρήματα.
Όπως έλεγαν και οι Beatles:
I don't care too much for money, money can't buy me love

Debby said...

Καλώς τον Resident!
Μάλλον δεν διαφωνείται με την Καμάλα. Εκείνη αναφερόταν στον Ερωτα κυρίως και την αγάπη κατά δευτερον εκφραζόμενα σαν πράξεις. Ναι, πράξεις που υποδηλώνουν έρωτα και αγάπη μπορείς να αγοράσεις. Οχι όμως πραγματικό έρωτα και αγάπη! :-)

ONOMATODOSIA said...

καλησπερα.
δεν ειμαι ειδικος ουτε τον εξυπνο κανω απλως ζω μερικες δεκαετιες στη γερμανια, το ονοματεπωνυμο αρχιζει με χι.

οποτε κανονικα ειναι χερμαν χεσσε.

ο γερμανος βιβλιοπωλης αν του πεις εσσε, δεν θα καταλαβει.
οπως και στο χαους ,σπιτι,δεν λες αους.
ασχετο.και οι τιτλοι απ τις κινηματογραφικες ταινιες μεταφρασμενες σταελληνικα,απεχουν πολυ απ τον αυθεντικο τιτλο...

Mogwai said...

Τα βιβλία του Έσσε πάντως στην ελλαδα γράφουν Χερμαν Χέσσε!

Πωπω πλάκα πλάκα υπέροχο κείμενο, απίστευτος συγγραφέας.

Μπράβο ρε debby ανατρίχιασα...

resident said...

ONOMATODOSIA
Όπως τα λες είναι,επειδή oμωs στα ελληνικά ακούγεται άσχημα, αφαιρέσαμε τουλάχιστον το χ από το επώνυμο.

Debby said...

Onomatodosia! AΛίμονο αν δεν μπορείς να πεις αυτό που ξέρεις από πρώτο χέρι!
Οπως και να έχει συμφωνώ ότι έτσι είναι. Απλά εμένα μου έχει μείνει έτσι γιατί όλα τα βιβλία του παλιά έτσι τον έγραφαν! Συνήθεια είναι αυτή!

Mogwai! Τώρα τον γράφουν έτσι, δηλαδή όπως είναι το σωστό. Παλιά δεν ήταν έτσι. Πρέπει να σκανάρω μερικά εξώφυλλα για του λόγου το αληθές!
Χαίρομαι που σου άρεσε πάντως!

Resident! E! ναι! Είναι και αυτό ένας λόγος! :-)

ONOMATODOSIA said...

γεια σου debby.

mogwai,δυο που βρηκα τωρα ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ γραφουν και το ταξιδι στη νυρεμβερργη και το ντεμιαν.τελος παντων...

resident said...
This comment has been removed by a blog administrator.
resident said...

Καλημέρα σε όλους!Από τα 46 που έχω στη βιβλιοθήκη μου, γύρω στα 35 τον γράφουν Eρμαν Eσσε,5-6 Χέρμαν Eσσε,και τα υπόλοιπα Herman Hesse.To τελευταίο που κυκλοφόρησε ,με τη ζωή του, τον γράφει Εσσε.
Κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν ίσως ακόμη από κάποιες εκδόσεις,βιβλία που τον γράφουν Χέρμαν Χεσσε,που νομίζω είναι και το σωστό.Ανέφερα πιο πάνω τον λόγο γιατί στα ελληνικά τον γράφουν Ερμαν Εσσε.(Εάν γράψετε στο word την λέξη Ερμαν την διορθώνει σε Χέρμαν).

Debby said...

Καλημέρα!!

Οnomatodosia & Resident! Kαι τα δικά μου όλα όσα έχω έτσι τον γράφουν!

Το σημαντικό είναι ότι όπως και να τον γράψουμε, όλοι καταλαβαίνουμε το ίδιο!

Jason said...

Ωραίο το απόσπασμα, Debby.
Καθημερινά με επιβεβαιώνεις, πάντως: Έχεις διαβάσει πάρα πολύ στη ζωή σου.

Aphrodite said...

".... Φοβήθηκε ποτέ ένας σαμάνος ή ένα βραχμάνος πως θα μπορούσε να έρθει κάποιος να τον πιάσει και να του κλέψει την σοφία; Την ευσέβεια και την σοβαρότητα του; Όχι, αφού του ανήκουν και δίνει απ’ αυτά μόνον ότι θέλει να δώσει και όταν το θέλει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Καμάλα και τις χαρές της αγάπης. Το στόμα της Καμάλα είναι κόκκινο και όμορφο, αλλά δοκίμασε να το φιλήσεις χωρίς την θέληση της και δεν θα έχεις ούτε μια σταγόνα από την γλύκα του, αυτού που ξέρει να δίνει τόση γλύκα. Είσαι διψασμένος για μάθηση Σιντάρτα.
Μάθε λοιπόν και αυτό: Την αγάπη μπορεί κανείς να τη ζητιανέψει, να την αγοράσει, να την πάρει δώρο, να τη βρει στο δρόμο, αλλά να την κλέψει δεν μπορεί!"

Tι να πω, αλλάζω γνώμη για τον Hesse, μια που ό,τι διό του έχω διαβάσει ως τώρα είναι κοψοφλέβικο έως βαρετό... Θενξ Ντέμπυ, καλό μου έκανες!

(α, και υπάρχει φυσικά και ο Τσάρλτον Χέστον - Charlton Heston, που τον κάναμε 'Ηστον, μην ξεχνιόμαστε!)
:)))

Aphrodite said...

(δικό του, αμάν η βιασύνη μου!)

Debby said...

Jason, όχι, δεν έχω διαβάσει τόσο πολύ όσο νομίζεις τουλάχιστον. Απλά αυτά που διαβάζω, αν τύχει να μου αρέσουν, γίνονται μέρος του εαυτού μου. Εξάλλου αυτό δεν είναι η ουσία του διαβάσματος?

Αphrodite, δυστυχώς δεν αρκεί ένας κουκος για να φέρει την άνοιξη! Και αυτό ήταν ένα από τα πιο ευκολοδιάβαστα βιβλία του! Οπότε μην τρέφεις σοβαρές ελπίδες ότι θα αλλάξεις άποψη για αυτόν!!
Η αλήθεια είναι ότι πρόσφατα δάνεισα το "Νάρκισσος και Χρυσόστομος" σε μια φίλη μου στην οποία έχω δανείσει ουκ ολίγα, και μου το έφερε πίσω μισοδιαβασμένο γιατί της φάνηκε βαρετό! Εγώ πάντως τον βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον αν και υπάρχουν 1-2 βιβλία του που ενώ τα ξεκίνησα δεν μπόρεσα να τα τελειώσω!