Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, September 05, 2007

Να γιατί έχω αλλεργία στον κομμουνισμό.


Πιστεύω στον καπιταλισμό σαν σύστημα και ας μην είμαι πλούσια. Ο καπιταλισμός είναι το πρώτο σύστημα στον κόσμο που δημιουργεί κεφάλαιο, πλούτο. Προηγουμένως υπήρχε η φεουδαρχία. Ποτέ δεν δημιούργησε πλούτο. Εκμεταλλευόταν και λήστευε τους ανθρώπους. Ο πλούτος που είχαν οι βασιλιάδες και οι φεουδάρχες ήταν έγκλημα. Είχε παρθεί βίαια από τους φτωχούς ανθρώπους. Δεν ήταν δικό τους δημιούργημα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχει υπάρξει ένα σύστημα που μπορεί να δημιουργήσει τόσο πολύ πλούτο, που δεν χρειάζεται να υπάρχει φτώχεια. Δεν χρειάζεται δικτατορία του προλεταριάτου. Ο καπιταλισμός είναι απολύτως συντονισμένος με την δημοκρατία, με την ατομικότητα, με την ελευθερία του λόγου. Δεν καταστρέφει τίποτα.

Χρειάζεται να διαδοθεί η ιδέα της δημιουργίας του πλούτου, αντί της διανομής του. Τι πρόκειται να μοιράσεις, αν καταρχάς δεν έχεις τίποτα?

Αυτό όμως λένε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα. Να μοιραστεί ο πλούτος. Είναι όμως μια μπαρούφα άνευ προηγουμένου. Και αυτό φάνηκε και εκ του αποτελέσματος.

Powered by ScribeFire.

15 comments:

Ασκαρδαμυκτί said...

Kι εγώ είμαι φανατικά αντικομμουνιστής αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει σύστημα που να παράγει πλούτο χωρίς να βυθίζει κάποιους στην φτώχεια!
Υπό την έννοια αυτή είμαι και αντικαπιταλιστής...

arammos said...

Καταστρέφει τα πάντα και προτιμώ τη συλλογικότητα. Το καθεστώς είναι πάντως ένα μεγάλο θέμα.

Klearchos said...

Ο καπιταλισμός είναι η εκμετάλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο... Ο κομουνισμός είναι ακριβώς το αντίθετο... :)

Lion said...

Ο χωρος ενος μπλογκ (και των σχολιων) ειναι πολυ "μικρος" για να αναλυσουμε πολιτικα συστηματα, οταν εχουν γραφτει βιβλιοθηκες ολοκληρες περιγραφοντας τα.

Γι' αυτο μικρες μονο παρατηρησεις.
-- Τιποτε δεν γεννιεται απο το μηδεν, τιποτε δεν πηγαινει στο μηδεν. Ο Καπιταλισμος (και ολα τα συστηματα) δεν μπορει να "γεννησει" λεφτα απο μονος του. Υπαρχει ενας κυκλος του χρηματος, αναλογος με τον κυκλο του αζωτου στην φυση.
Παλια, οτι κερδιζε ο βιομηχανος, το εχανε ο εργατης. Ετσι γεννηθηκε το αριστερο αιτημα για αναδιανομη του πλουτου.
Σημερα, οτι κερδιζει ο βιομηχανος προερχεται απο τους βιομηχανους (και τους εργατες) αλλων χωρων ειτε απο την καταστροφη φυσικων πορων. Για παραδειγμα υπαρχουν στην Ασια 5 εκατομμυρια παιδια-σκλαβοι (και πολλα αλλα εκατομμυρια ενηλικες σκλαβοι). Αυτοι γεμιζουν τις τσεπες (και) των ελληνων βιομηχανων. Αν παρω τα λεφτα των ελληνων βιομηχανων και τα δωσω στους ελληνες εργατες, δεν αλλαξε τιποτα.
Αρα, το αιτημα της αναδιανομης του πλουτου ειναι ξεπερασμενο. Αυτο ομως δεν σημαινει, οτι ο καπιταλισμος "γεννησε" λεφτα, ουτε οτι ειναι καλο συστημα. Εκτος αν μας αρεσει το δουλεμποριο.

--- Η θεωρητικη διαμαχη καπιταλισμου/κομμουνισμου εχει μαλλον μπει στο χρονοντουλαπο. Ακομα και τα πιο δεξια κομματα δεν μιλουν για καπιταλισμο αλλα για "ελευθερη οικονομια", ενω κανενα απο τα κομμουνιστικα κομματα δεν πρεσβευει τον "καθαριο" κομμουνισμο. Με εξαιρεση το ελληνικο ΚΚ, ολα προπαγανδιζουν καποια μορφη σοσιαλδημοκρατιας.

Η "ελευθερη οικονομια" που γραφω πιο πανω, δεν ειναι ισοδυναμη του καπιταλισμου. Η ελ.οικ. περιλαμβανει πολλους ελεγχους ωστε να εξασφαλιστει η κοινωνικη δικαιοσυνη και η προστασια του επριβαλλοντος.
(αυτη η φραση απο μονη της "χτιζει" 5-6 ξεχωριστα ποστς ;-) )

--- Τα μεγαλα προβληματα που ερχονται καταπανω μας δεν ειναι η διαμαχη κοινωνικων συστηματων αλλα η καταστροφη του περιβαλλοντος και η ελλειψη ενεργειακων πορων. Γι' αυτα τα προβληματα, καμμια οικονομικη / κοινωνικη θεωρια δεν εχει βρει λυση ακομα.

Καλημερα, συγνωμη για το σεντονι.

AVRA said...

θα συμφωνησω με το ασκαρ...!

Mogwai said...

Ο καπιταλισμός είναι απολύτως συντονισμένος με την δημοκρατία, με την ατομικότητα, με την ελευθερία του λόγου......???? Μάλλον αλλη αποψη θα έχουν οι αποικιες των δημοκρατικων ευρωπαιων στην αφρικη στην Ασια.
Αλλη αποψη θα ειχαν οι φοιτητες μας στη χουντα, οι διαδηλωτες του Βιετναμ, οι Ιρακινοι επι κατοχης Μπους, οι Ινδοι επι Γκαντι, οι Χιλιανοι επι Πινοσετ, οι Νιγηριανοι επι κατοχης Shell και Exxon, οι Ιρλανδοι επι κατοχης Θατσερ, οι Ισπανοι επι κατοχης Φρανκο και ο καταλογος ειναι ατελειωτος...
Το θεμα που αντιμετωπιζουμε δεν ειναι θεμα ποιος θα κατεχει το κεφαλαιο αλλα ποιος θα το ελεγχει. Και μιας και μοιραια η δημοκρατια ερχεται σε συγκρουση με τον καπιταλισμο (γι αυτο και εχουμε ενα κρατος που υποτιθεται οτι τον ελεγχει και τη καλουμε την οικονομια μας μικτη και ουχι καπιταλιστικη) το ερωτημα ειναι...
Ο κομμουνισμος φταιει? Ή η λεξη "υποτιθεται" στην παραπανω προταση...
(καλα μεγαλυτερο comment δεν εχω αφησει ποτε)

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Ο καπιταλισμός στηρίζεται στην φθηνή εργασία κι η αυτοματοποίηση θα τον αφανίσει. Πάμε γι' άλλα...

zouri1 said...

apo την φωτο που εβαλες φαινεται οτι απλα εχεις παρει στραβα τον κομμουνισμο.Θελει λιγο περισσοτερη σκεψη.

Debby said...

Καλησπέρα σε όλους!

Ασκάρ!! Είναι ουτοπικό να ψάχνουμε να βρούμε ένα σύστημα που να μην αδικεί κανένα. Είναι στην φύση του ανθρώπου να διεκδικεί την εξουσία και αυτό το κάτι παραπάνω για τον εαυτό του. Υπό αυτό το πρίσμα κάθε σύστημα θα αποτύχει και θα κορεστεί.
Συγκριτικά, απ' αυτά που έχουμε στην διάθεση μας,λέω απλά ότι θα επέλεγα τον καπιταλισμό σίγουρα.

Arammos! Πολύ μεγάλο θέμα είναι σίγουρα. Και εγώ οπωσδήποτε δεν κάνω καμιά ανάλυση για αυτά. Λέω απλά τι μου φαίνεται καλύτερο.
Καλή η συλλογικότητα αλλά νομίζω ότι καταπίνει τα εξαιρετικά μυαλά.
Αλλά θα ήθελα να ξέρω τι ακριβώς καταστρέφει ο καπιταλισμός.

Κλέαρχε! Ο κομουνισμός όπου και αν εφαρμόστηκε τελικά έδειξε το αντίθετο από αυτό που διακηρύσσει ο ίδιος και λες και εσύ στο σχόλιο σου! Τελικά κατέληξε να εκμεταλλεύονται οι λίγοι τους πολλούς και η ειρωνεία ήταν ότι αυτοί οι λίγοι ήταν πολύ λιγότεροι από τους λίγους που εκμεταλλεύονται τους πολλούς στον καπιταλισμό!

Dralion! Δεν έχεις καθόλου άδικο! Σήμερα αυτά τα συστήματα έχουν κατά κάποιο τρόπο νοθευτεί και ιδεολογικά και πρακτικά. Όλα σίγουρα κάπου χωλαίνουν. Αλλά όπως είπα και παραπάνω συγκριτικά με τις βασικές αρχές των δύο αυτών συστημάτων, απλά έχω μια προτίμιση στο ένα για κάποιους συγκεκριμενους λόγους.
Είναι βαριά η λέξη δουλεμπόριο που συνδέεις με τον καπιταλισμό γιατί καταρχήν δεν ήταν αυτός που της έδωσε σάρκα και οστά. Προυπήρχε σε πολύ χειρότερη μορφή αιώνες πριν. Απλά με τον καπιτάλισμό αυτή η εκμετάλλευση άλλαξε μορφή.
Αλλά μήπως από το να πεινάνε λίγοι είναι καλύτερο να πεινάμε όλοι? Γιατί με το άλλο άκρο κάπου εκεί θα καταλήξουμε...
Σε αυτό που αναφέρεις πάντως σχετικά με την εξάντληση των φυσικών πόρων έχεις δίκιο. Και είναι το μόνο (πρωτόγνωρο) φαινόμενο που δεν έχει προνοήσει για αυτό κανένα σύστημα.

Avra!! Για να δούμε! Οταν εφαρμοστεί αυτό το σύστημα της μέσης οδού των δύο αυτών, θα μας αρέσει???

Mogwai!! Κατά την γνώμη μου φταίει ο κομουνισμός πολύ! Και καλά θα κάνει να μην περάσει ούτε ξυστά από την Ελλάδα, γιατί, όχι τίποτα άλλο, αλλά να, οι Ελληνίδες είμαστε κατά βάση κοντές και έχουμε μια τάση για κυτταρίτιδα! Οπότε μετά τι θα στείλουμε προς τα έξω? ;-)

Synas! Αυτό σίγουρα! Έχουμε ήδη πάει για άλλα, αλλά έχουν μείνει κάτι κατάλοιπα ακόμα, έτσι για να λέμε καμιά κουβέντα να περνάει η ώρα! :-)

Zouri! To έχω σκεφτεί αρκετά χρόνια τώρα. Το μόνο που δεν θα ήθελα ποτέ είναι να ζω με ένα σύστημα που υποβιβάζει την ατομικότητα του κάθε ανθρώπου, που εξομοιώνει τον έξυπνο με τον βλάκα, που ανταμείβει όλους "δίκαια" χωρίς να εξετάζει τι προσφέρουν και κυρίως τι μπορούν να προσφέρουν και που υπαγορεύει δογματικά σχεδόν το τι θα δεις και πως θα ζεις.
Προτιμώ την "δυστυχία" του καπιταλισμού που όμως σου δίνει την δυνατότητα να ξεκουνηθείς και να διεκδικήσεις, από την "δυστυχία" του κομουνισμού που σε κρατά καθηλωμένο πνευματικά και πρακτικά.

ο δείμος του πολίτη said...

Έστω και καθυστερημένα θέλω να πάρω μέρος κι εγώ στο διάλογο. Κατ' αρχάς ας θυμήσουμε ότι κομμουνισμό δε γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας. Η χρήση του όρου, μού δείχνει ότι επηρεάστηκες έντονα από την προπαγάνδα που κυκριαρχεί τόσο έντονη πια μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

Από εκεί και πέρα, ένα όραμα ισότητας δεν μπορεί παρά να είναι σωστό και θετικό. Αν η πρακτική εφαρμογή απέχει από το όραμα δε σημαίνει ότι το όραμα είναι κακό.

panagiota said...

Δεν θα πάρω θέση σε αναλύσεις.Οχι!Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ο,τι τον αντιπροσωπεύει περισσότερο.Λίγο όμως την απάντηση που έδωσες στον Ζούρι θα σχολιάσω.Μάλλον δεν εντρύφησες αρκετα στο καπιταλιστικό-δημοκρατικό συστημα μας για να δείς έξυπνους που έλιωσαν πολλά βρακιά στο θρανίο και με πτυχία να γίνονται καθαριστές,ταξιτζήδες και σερβιτόροι και βλάκες που τελειώνουν κάτι Ιεκ-ιδιωτικές(του κ,,ου) σχολές με τα λεφτά του μπαμπά,η έστω ενα λύκειο να κατέχουν θέσεις,ειδικά στο δημόσιο,που λογικά έπρεπε να ανήκουν σε άλλους.Αλλά εδώ εισέρχεται ο κομματικός καπιταλισμός και τα τα χρώματα με τα οποία είναι βαμμένος ο κάθε άθλιος βολεμένος ηλίθιος.
Ειλικρινά Ντέπυ μου αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα σε δυο σ...ά θα διάλεγα αυτό που βγαίνει απο νηστικό στομάχι.
Βρωμάει λιγότερο........

zouri1 said...

καλα στα πε ο Δειμος.:)εχεις δεχθει 1 τονο προπαγανδα.Ασε που μπορει στον εμφυλιο ναχες χασει και κανενα παπου.Αλλαξε τις παρεες σου...:)

Debby said...

Δείμο! Καλέ μου! Αν θες μπορώ τον κομμουνισμό να τον ονομάζω σοσιαλιστικό καθεστώς, αλλά αυτό δεν αλλάζει τίποτα! Η ανατροπή συνεχίζει να είναι γεγονός και ο κομμουνισμός ή σοσιαλισμός όπως θες πες τον συνεχίζει να είναι ο ίδιος.

Εκεί που διαφέρουμε είναι ότι εγώ δεν θέλω ένα όραμα ισότητας και δεν το βρίσκω καθόλου σωστό και ηθικό. Θεωρώ ότι το κάθε άτομο πρέπει να μπορεί να διεκδικεί και να λαμβάνει το κάτι παραπάνω αν το αξίζει. Αυτή είναι δικαιοσύνη και όχι το να είμαστε όλοι ίσοι. Γιατί?

Παρόλο που και εσύ παραδέχεσαι ότι στην πράξη η "ισότητα" αυτή χωλαίνει, εγώ θεωρώ απλά ότι αυτό γίνεται γιατί είναι εκτός της φύσης του ανθρώπου.

Panagiota! Και εγώ το ζω αυτό το καπιταλιστικό-δημοκρατικό σύστημα μας, και δεν λέω ότι το βρίσκω τέλειο. Το βρίσκω όμως χίλιες φορές καλύτερο από αυτό που δεν έζησα, αλλά το έζησαν κάποιοι άλλοι και αυτά που μου διηγήθηκαν και δεν ήταν προπαγάνδες της κακιάς ώρας θα σε έκαναν να αισθανθείς ευτυχής που ζεις αυτή την αδικία και όχι εκείνη ενός "κομμουνιστικού" ή σοσιαλιστικού καθεστώτος" όπως αρέσει στον Δείμο να το ονομάζει. :-)

Zouri! Ο Δείμος αναφέρθηκε στην προπαγάνδα για την χρήση του όρου κομμουνισμός και όχι σοσιαλισμός. Εσύ για πια προπαγάνδα μιλάς? Γιατί εγώ το μόνο που πιστεύω είναι αυτό που βλέπω με τα μάτια μου.
Οι παρέες μου νομίζω είναι μια χαρά και ποτέ δεν θα τις διάλεγα βάσει πολιτικών φρονημάτων! Είναι το μόνο σίγουρο!
Α! Και ευτυχώς δεν έχασα κανένα παππού σε εμφύλιο! Όσοι έφυγαν, έφυγαν από κοινά γηρατειά. Εμείς, ευτυχώς, ήμασταν κάπως απομονωμένοι για να το πάρουμε ζεστά το θέμα!

Γαβριηλ / Gabriel said...

@Debby
συγχαρητήρια για το blog σου! Τώρα σε ανακάλυψα! Συμφωνώ μαζί σου.
Νομίζω ότι την καλύτερη ανάλυση για τα πολιτικά συστήματα και το πώς τα κρίνει ο μέσος άνθρωπος την είχε δώσε η ξαδέλφη μου όταν ήταν 89 χρονών.
"όταν θα είμαι φτωχή θα είμαι κομμουνίστρια επειδή θα είμαι φτωχή. Όταν θα βρω κάποια λεφτά , θα γίνω σοσιαλίστρια για να γίνω πιο πλούσια. Και όταν θα είμαι πλούσια θα γίνω καπιταλίστρια.."
Η ξαδέλφη μου σήμερα είναι 32 χρονών και στις τελευταίες εκλογές...ξέχασε να πάει να ψηφίσει...
Και να μην ξεχάσω να σου ευχηθώ 'καλή λευτεριά'! Άντε να δούμε! :-)

Γαβριηλ / Gabriel said...

ΟΥΠΣ!!!
ο δαίμων του πληκτρολογίου μου:
ελπίζω να φτάσει η ξαδέλφη μου στα 89 , πλην όμως η θεωρία της περί των πολιτευμάτων είχε διατυπωθεί στα 9 της...