Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, September 07, 2007

Μικρή διαφορά


Ένας Βασιλιάς της Ανατολής είδε φοβερό όνειρο πως έπεσαν όλα τα δόντια του. Στεναχωρημένος, φώναξε τον ερμηνευτή των ονείρων. Εκείνος άκουσε τον Βασιλιά και με ανησυχία είπε:
- Βασιλιά μου! πρέπει να σου πω τη θλιβερή είδηση. Θα χάσεις τον έναν μετά τον άλλον, όλους τους συγγενείς σου.
Αυτά τα λόγια προκάλεσαν την οργή του Βασιλιά που διέταξε να τον ρίξουν στην φυλακή και έδωσε διαταγή να φέρουν άλλον ερμηνευτή, ο οποίος άκουσε το όνειρο και είπε:
- Ω! Βασιλιά μου είμαι ευτυχισμένος που μπορώ να σου ανακοινώσω την χαρμόσυνη είδηση. Θα ζήσεις πιο πολύ απ' όλους τους συγγενείς σου.
Ο Βασιλιάς ικανοποιήθηκε και γενναιόδωρα πλήρωσε για αυτό το προμάντεμα. Οι αυλικοί ήταν αμήχανοι και ρώτησαν τον μάντη:
- Εσύ είπες περίπου τα ίδια που είπε και ο καημένος ο συνάδελφός σου. Γιατί τότε εκείνος είναι τιμωρημένος, ενώ εσύ βραβευμένος;
- Ναι πραγματικά. εμείς ερμηνεύσαμε ίδια το όνειρο, όμως όλα εξαρτώνται όχι απ' αυτό που είπες, αλλά, πώς το είπες.
Photo from: http://www.absolutearts.com

6 comments:

αθεόφοβος said...

Απόλυτα σωστό.
Η αλήθεια είναι σαν το νόμισμα που έχει δύο όψεις.

Artanis said...

Πολύ σωστό!
Και κινδυνεύοντας να "ακουστώ" σαν τον cyrusgeo, θα προσθέσω ότι για αυτό χρειαζόμαστε την κοφτερή κριτική σκέψη...

Zaphod said...

To υπόγειο συμπέρασμα μου άρεσε πιο πολύ. Κατά κανόνα οι "βασιλιάδες" έχουν IQ φορεμένης κάλτσας (χωρις να θελω να προσβάλω εν εκ των πρωταγωνιστών του χορού των 7 πέπλων)

love&kisses
zaphod

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Εγώ πάλι ποτέ μου δεν το κατάλαβα αυτό. Ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί αρέσει τόσο στους ανθρώπους να παίζουν με τις λέξεις, όταν το νόημα είναι ένα και το αυτό.... όμως συχνά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Το "Θα χάσεις τον έναν μετά τον άλλον" π.χ. έχει στενή χρονική έννοια, γρήγορα, απανωτά, ενώ το "Θα ζήσεις πιο πολύ" μπορεί να σημαίνει, ότι θα ζήσεις 1000 χρόνια.

Debby said...

Αθεόφοβε! Αν είναι λέει!
Πες το και μένα που κάθε μέρα στην δουλειά έχω εντρυφήσει πλήρως στο πως να πω κάτι για να μην γίνουν όλοι μαλλιά κουβάρια!

Artanis! Και λίγη διπλωματία ακόμα καλύτερα! ;-0

Zaphod!
Το υπόγειο συμπέρασμα ήταν ότι σε όλους τους "Βασιλιάδες" αρέσει να τους χαϊδεύουν τα αυτιά! Εκτός φυσικά από τον αγαπητό Αλομπάρ του "Άρωμα του ονείρου"! Τι τέλειο βιβλίο και αυτό!!;-)

Synas!! Το να παίζεις με τις λέξεις είναι ζωτικής σημασίας πολλές φορές. Και παρόλο που λες ότι δεν το καταλαβαίνεις βρήκες τρομερές διαφορές μεταξύ των δύο χρησμών! Κάπως έτσι λειτουργεί το παιχνίδι των λέξεων... Όταν σκεφτείς αυτό που ειπώθηκε 2η φορά καταλήγεις σε αρκετά συμπεράσματα που την 1η δεν τα είχες καν προσέξει.

melomenos said...

όμορφη και σωστή παραβολή!