Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, June 06, 2006

Έχει ο άνθρωπος την ελευθερία τελικά, να διαχειριστεί την ζωή του?


Συχνά πυκνά τώρα τελευταία με απασχολεί το θέμα της ελευθερίας που έχει ο άνθρωπος σε σχέση με την αυτοδιάθεση του.
Έχει ο άνθρωπος την ελευθερία τελικά, να διαχειριστεί την ζωή του?
Και προτού βιαστούμε να πούμε ναι, ας θεωρήσουμε ότι ένας άνθρωπος είναι κλινήρης για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έστω ότι μπορεί να μιλήσει, να ζητήσει αυτό που θέλει, και έστω ότι ζητήσει να του γίνει ευθανασία. Θα επιτρεπόταν να γίνει? Όχι βέβαια. Την στιγμή που υπάρχουν νόμοι με τους οποίους η ευθανασία θεωρείτε ότι είναι κακουργηματική πράξη και όχι πράξη ελέους το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα μπορούσε να εκπληρωθεί η επιθυμία του.
Πέρα όμως από τους νόμους (οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους με σκοπό να τον ωφελούν) σκεφτείτε την ουσία αυτής της περίπτωσης. Ο άνθρωπος τελικά δεν μπορεί να αποφασίσει για την ίδια του την ζωή. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα νομοθετικά.
Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ζωή σαφώς. Έχει όμως δικαίωμα στον θάνατο? Έχει δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο?
Η επίσημη εκκλησία της Ελλάδας είναι κατά της ευθανασίας για πολλούς και διάφορους λόγους που παραθέτει. Έχουν κυρίως να κάνουν με την εξήγηση που δίνουν στην έννοια της ζωής και ερμηνεύοντας διάφορες λεπτομέρειες. Εμένα προσωπικά όλα αυτά δεν με καλύπτουν για τον απλό λόγο ότι όσο και αν το φιλοσόφησα το ζήτημα δεν κατέληξα σε λογικό συμπέρασμα γιατί είναι ενάντια και στην ευθανασία και στην άμβλωση (η οποία εξετάζετε με το ίδιο σκεπτικό σχεδόν. Φοβερή αντίφαση το πώς είναι ενάντια και στην άμβλωση αλλά και στην αντισύλληψη). Το μόνο που εξηγεί αυτήν την στάση είναι ότι όσο είναι ενάντια έχουν την ευκαιρία να μεγαλώνει ο αριθμός του ποιμνίου! Και όπως όλες οι εξουσίες και αυτή αποτιμάτε με αριθμούς.
Το θέμα μου δεν είναι η ευθανασία αυτή καθ’ αυτή. Είναι το πόσο ελεύθεροι είμαστε τελικά να αποφασίζουμε για την ίδια μας την ζωή.
Θέλω όμως να αναφέρω μια περίπτωση που είχα διαβάσει στο βιβλίο των Carol Neiman & Emily GoldmanAfterlife” και αφορά την διαθήκη εν ζωή. Είναι μια διαθήκη που κατοχυρώνεται νομικά όπως και οι κανονικές διαθήκες απλά η μόνη της διαφορά είναι ότι εκτελείτε ενώ ο άνθρωπος που την συνέταξε είναι ακόμα εν ζωή. Αυτό σημαίνει ότι εγώ μπορεί να ζητήσω να μου γίνει ευθανασία στην περίπτωση που κάτι μου συμβεί και η ζωή μου δεν έχει νόημα βάση των πιστεύω μου γι΄ αυτήν.
Νομοθετικά φαντάζομαι δεν πρέπει να υφίσταται στην χώρα μας, (εκτός και αν προβλέπετε και απλά δεν το γνωρίζω εγώ) αλλά ελπίζω κάποια μέρα στο μέλλον να προνοήσουν και γι’ αυτό.
Πολλά θέλω ε?

15 comments:

Titika said...

Δεν νομίζω οτι θέλεις πολλά. Οι νομοθεσίες αλλάζουν παγκοσμίως, αργά μεν σταθερά δε. Απλά το θέμα της ευθανασίας περικλύει τόσα ηθικά διλήμματα που η νομική κατοχύρωσή της γίνεται πολύπλοκη.
Φαντάζομαι έχεις δει το "Η θάλασσα μέσα μου". Τι ωραία ταινία...

cyrus said...

Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα, ακριβώς επειδή η Εκκλησία είναι εναντίον.

Διότι στην Ελλάδα η Εκκλησία είναι πολιτικός παράγοντας.

Αλλά αυτό θα αλλάξει, κάποια στιγμή.

Το πρόβλημα είναι αυτό που γράφεις για την αντισύλληψη και τις εκτρώσεις.

Όσο δεν εφαρμόζονται στοιχειώδεις αρχές της λογικής, δεν θα βρούμε άκρη -- και οι θρησκευτικοί άρχοντες ημών (και των άλλων μονοθεϊστικών δογμάτων) έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν έχουν καλές σχέσεις μαζί της...

Debby said...

@Titika
Δεν το έχω δει! Είμαι μάλλον αδιακαιόλογητη. Θα το πάρω στο DVD να το δω εντός των ημερών. Παρόλα αυτά έχω δει το πρόσφατο million Dollar Baby που ασχολείτε με το ίδιο θέμα. Αλλά όπως γράφω το πρόβλημα δεν είναι η ευθανασία αυτή καθ'αυτή. Είναι ότι μας απαγορευεται να παίρνουμε αποφάσεις για τον εαυτό μας αν υποθέσουμε ότι έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε.
Ξέρεις πόσοι ψυχίατροι θα βρεθούν να επιβεβαιώσουν ότι δεν τελώ σώας τα φρένας ή ότι έχω πάθει κατάθλιψη κτλ για να μην γίνει αυτό που είναι π.χ. επιθυμία μου?

@cyrusgeo
Πές το ψέμα αυτό με την εκκλησία. Κάθε μέρα κουτουλάω πάνω της με κάτι τέτοια ζητήματα.
Είναι ψέμα ότι αν δεν έχεις παρε δώσε με αυτούς δεν μπορούν να σε επηρεάζουν. Σε επηρεάζουν και σε ποιο μεγάλο βαθμό απο τους παρατρεχάμενους τους γιατί αυτοί φαίνεται ότι έχουν δεχθεί αδιαμφησβήτητα πολλά πράγματα...

ralou said...

"Το μόνο που εξηγεί αυτήν την στάση είναι ότι όσο είναι ενάντια έχουν την ευκαιρία να μεγαλώνει ο αριθμός του ποιμνίου! "

Εδω ακριβώς είναι το θέμα Debby!
Η εξουσία από οπου και αν εκπορεύεται συνηθως ασελγεί στο μυαλό και (ακόμα και τις προφανείς) επιθυμίες μας!

maika said...

..μόνο αυτά τα 21 γραμμάρια..της ψυχής μας διαχειριζόμαστε νομίζω. Αυτά δε μας τα παίρνει κανείς.
Η ζωή μας,η ελευθερία μας,ο θάνατός μας είναι συνήθως, στα χέρια άλλων...άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα.

καλημέρα!

Debby said...

@Ralou
Τα πάντα στον κόσμο μεταφράζονται σε εξουσία. Δυστυχώς. Είναι το τέλειο αφροδισιακό του ανθρώπου

@maika
Την έχεις δει την ταινία τα 21 γραμμάρια? Την δευτερη φορά που την είδα μου άρεσε περισσότερο...

J. said...

Επίσκεψη γνωριμίας στο blog ! Ωραία κουβέντα κάνετε σε δύσκολο θέμα. Βέβαια δεν είμαστε Ολλανδία να ρυθμίζουμε νομοθετικά θέματα όπως την ευθανασία, αλλά εκείνοι δεν έχουν και Ιερά Σύνοδο...
Αλλά το κύριο πρόβλημα είναι αυτό που λέει ο cyrusgeo. Δεν μας αφορούν οι στοιχειώδεις κανόνες της λογικής (και μάλιστα στη χώρα που υποτίθεται ότι έχει επινοήσει και συστηματοποιήσει τη λογική...)
Το "Η Θάλασσα μέσα μου" είναι όντως φοβερή ταινία!

Debby said...

Δεν είμαστε Ολλανδία! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Και είναι σίγουρο γιατί εμάς στο σχολίο μόνο αναφέρουν το όνομα στου Αριστοτέλη ως σπουδαίου Αρχαίου Ελληνα. Για ποιον ακριβώς λόγο και για το έργο του, κουβέντα...

Debby said...

σχολείου γ%&^*^* την βιασύνη μου!!

maika said...

..κι εμένα τα 21 γραμμάρια τη δεύτερη φορά μου άρεσε περισσότερα και κατάλαβα και περισσότερα...

αλλά και το Η Θάλασσα μέσα μου,τέλειο....
Νομίζα πως θα ψυχοπλακωνόμουν όταν πήγα να την δω και έγινε το αντίθετο....

Debby said...

Σήμερα πάει και τελείωσε!!
Θα πάω να το πάρω!! Ελπίζω μόνο να το έχει!!
Ενόψιν σ/κ θα το δω με την ησυχία μου!

Ektwras said...

http://anatonkosmo.blogspot.com/2006/05/travel-photos.html

η ζωη ειναι εκει εξω και αν δεν ζησουμε μονοι μας, με τα ματια ανοιχτα και ενεργεια αληθινη έξω απο μικρες πραγματικοτητες της καθημερινοτητας δεν θα απαντησουμε ποτε στις δικες μας ερωτησεις ποσο μαλλον των αλλων....

τι λεω ?

Debby said...

Exeis ena point Ektwras. 8a se episkefto syntoma gia perissotera!

Sorry gia ta greeklish. Ta miso alla simera o internet explorer arneite na grapsei ellinika! 8a klaio...

Debby said...

Τελικά, το είδα το "Η θάλασσα μέσα μου". Πολύ μα πάρα πολύ όμορφο έργο. Πράγμα που δεν το περίμενα για Ισπανικό. Φοβερά τα ψυχογραφήματα όλων των προσώπων...

aggelos-x-aggelos said...

debby said:
Πολλά θέλω ε?

Ναι, ίσως να θες πολλά, αλλά υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να τα πάρεις. Να τα θες πολύ και να τα ζητάς συνέχεια.

Keep walking!!!