Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Monday, June 04, 2007

Κάπνισμα: Μια χρόνια νόσος



Στην χθεσινή μου βόλτα στα blog έπεσα πάνω στο post του Αθεόφοβου, "Κάπνισε άφοβα, οι άλλοι θα κάνουν καρκίνο" σχετικά με το κάπνισμα.
Μεταφέρω τον πρόλογο ως έχει: "
Οι καπνιστές έχουν την ίδια ψυχοσύνθεση με όσους δεν φοράνε κράνος στις μηχανές. Κάποιοι άλλοι θα σκοτωθούν η θα κινδυνεύσουν να μείνουν παραπληγικοί, γιατί οι ίδιοι είναι μάγκες και άτρωτοι. Το ίδιο και οι καπνιστές .
Κάποιοι άλλοι που δεν τους ξέρουμε και δεν θέλουμε να τους ξέρουμε ,θα κάνουν καρκίνο του πνεύμονος η καρδιοπάθειες από το κάπνισμα και όχι αυτοί."
Οπως έχω ξαναπεί εδώ μέσα, είμαι μια από αυτούς που εδώ και κάτι χρόνια έπαψα να καπνίζω. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά δεν ήταν και ακατόρθωτο. Ενώ είχα λιγότερο από χρόνο που είχα κόψει το κάπνισμα, βρέθηκα σε μια καινούργια, δουλειά όπου όλοι, όλη μέρα, κάπνιζαν συνεχώς. Και ενώ όλοι θα νομίζετε ότι αυτό ήταν αφορμή να το αρχίσω ξανά, κάνετε λάθος. Γιατί παρόλο που άρχισα να κάνω μερικά τσιγάρα, ήταν τόσος μα τόσος πολύς ο καπνός που εισέπνευσα εκεί πέρα που κατέληξα στο άλλο άκρο! Να τον σιχαθώ.
Εφθασα στο σημείο να βλέπω κάθε βράδυ ένα εφιάλτη. Μασούσα λέει τσίχλα, και εκείνη μεγάλωνε συνεχώς μέσα στο στόμα μου, και κολούσε στα δόντια μου και μεγάλωνε τόσο πολύ σε σημείο που όσο και αν προσπαθούσα να την βγάλω έξω από το στόμα μου ήταν αδύνατο, και όταν πια ένιωθα να πνίγομαι, ξυπνούσα.

Για να γλυτώσω από τους εφιάλτες, τον καπνό και τα βρωμερά τασάκια, έφθασα στο σημείο να παραιτήθώ και δεν το μετάνιωσα.
Και αν είναι αλήθεια έστω τα μισά από τα παρακάτω που βρήκα δεξιά και αριστερά στο net, τότε όχι απλώς άξιζε τον κόπο να μείνω ένα μήνα χωρίς δουλειά, αλλά άξιζε οπωσδήποτε πολλές περισσότερες θυσίες!


  • Η συχνότητα καπνίσματος στις νεότερες ηλικίες είναι πολύ υψηλή. Σε αρκετές χώρες, ο μέσος όρος ηλικίας που ξεκινάει κάποιος το κάπνισμα είναι τα 15 έτη.
  • Οταν καπνίζουν και οι 2 γονείς, καπνίζει και το 80% των παιδιών.
  • Οταν καπνίζει ο ένας γονιός, 50% των παιδιών καπνίζουν.
  • Οταν κανείς από τους γονείς δεν καπνίζει, το 10% των παιδιών καπνίζει.
  • Oι γυναίκες αρχίζουν το κάπνισμα σε νεότερες ηλικίες, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.
  • Από το 1960-1990 η συχνότητα θανάτων στις γυναίκες, από καρκίνο του πνεύμονα, αυξήθηκε κατά 400%, ξεπερνώντας και τον καρκίνο του μαστού, (1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες).
  • Παθητικό κάπνισμα:8000 έως 26.000 παιδιών αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ λόγω καπνίσματος, (μητέρες που καπνίζουν 10 τσιγάρα ημερησίως).
  • Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 3000 θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα, ανάμεσα σε ανθρώπους που εκτέθηκαν σε περιβάλλον καπνιστών.
  • Στην Αμερική, το παθητικό κάπνισμα υπολογίζεται σαν η τρίτη σημαντικότερη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
  • Κόστος της παιδικής νοσηρότητας σε σχέση με το κάπνισμα των γονέων. Το παθητικό κάπνισμα οδηγεί σε άμεση φαρμακευτική επιβάρυνση 4,6 δισ. δολάρια.
  • Το ποσοστό πρόκλησης θανάτων από κάπνισμα ανέρχεται στο 30% όλων των θανάτων από καρκίνο.
  • Το κάπνισμα ευθύνεται για το 87% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.
  • Οι καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου.
  • To κάπνισμα αποτελεί τον πιο σημαντικό, αναστρέψιμο παράγοντα θανάτου στην Ευρώπη.
  • Προκαλεί επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • Προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι τα τροχαία ατυχήματα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, οι ανθρωποκτονίες και οι αυτοκτονίες μαζί.
  • Το κάπνισμα κατά την κύηση σχετίζεται με :
1. Προωρότητα
2. Αυξημένη συχνότητα αποβολών
3. Περιγεννητικά προβλήματα
4. Ενδομήτρια καθυστέρηση της αύξησης του εμβρύου
5. Αυξημένη συχνότητα πυρετικών σπασμών και αιφνίδιου θανάτου στη βρεφική ηλικία.
  • Η νικοτίνη είναι άκρως εθιστική Η νικοτίνη είναι τόσο εθιστική όσο και η ηρωίνη ή η κοκαίνη. Ο εθισμός στη νικοτίνη έχει νευρο-βιολογική βάση.
  • Το 97% των καπνιστών αποτυγχάνουν να κόψουν το κάπνισμα όταν βασίζονται αποκλειστικά στη θέλησή τους.

Links

  1. http://www.nosmoking.gr Μη κερδοσκοπικός οργανισμός
  2. http://www.nosmoke.gr Μη κερδοσκοπικός οργανισμός
  3. http://news.pathfinder.gr/health Το κάπνισμα ένοχο για σοβαρά προβλήματα γονιμότητας

12 comments:

maika said...

όταν ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί,δούλευα σ΄ένα γραφείο και όλοι γύρω μου κάπνιζαν σαν να μην έτρεχε τίποτα... Φυσικά δεν είχα την απαίτηση να το κόψουν για χάρη μου... αλλά τουλάχιστον το παράθυρο μπορούσαν να το ανοίξουν κι ας έκανε και κρύο. Μεγάλη γαϊδουριά!!!

[Germanos] said...

"Πολλά τα λεφτά Αρη"
Η καπνοβιομηχανία ειναι ισχυρός παράγοντας και στην χώρα μας και οι τεχνικές εθισμού που χρησιμοποιούν ειναι πλέον επιστημονικές.
πχ αρώματα στον καπνό, φίλτρα με διάτρηση laser για "smoking pleasure" κτλ
Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντικαπνιστική καμπάνια στην Ευρώπη που να εχει αποδώσει καρπούς.... Σε κατι που πρεπει να ζηλευουμε τους αμερικάνους

Ασκαρδαμυκτί said...

Εγώ πιστεύω πώς ένας τρόπος υπάρχει για να κόψουν οι γυναίκες το τσιγάρο: να τις πείσουμε ότι παχαίνει! χαχαχα

Debby said...

Maika! Εγώ, ειδικά στην θέση σου, θα έφευγα στα σίγουρα από την δουλειά! Ουτε καν θα το συζητούσα! Εδώ έφυγα χωρίς να συντρέχει λόγος που αφορά μια άλλη ζωή εκτός την δική μου!

Πάντως αυτό που λες το βιώνω. Σκέψου, ότι τώρα εδώ που είμαι, είναι όλοι αντικαπνιστές εκτός από έναν, ο οποίος επιμένει να γυρνάει παντού στο γραφείο με το τσιγάρο στο χέρι και να του πέφτουν οι στάχτες δεξιά και αριστερά. Σκέψου πόσο μα πόσο γραμμένους μας έχει όλους τους υπόλοιπους που είμαστε και πλειοψηφία!

[Germanos]! Ετσι είναι. Πέφτουν πολλά κονδύλια στην διαφήμιση και τα τεχνάσματα για να φαίνεται ελκυστικός ο καπνός είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν πλέον καπνοί για κάθε γούστο.
Φαντάσου σε εμένα που που πάω σε καφετέρια μια φορά το εξάμηνο μου έχει τύχει να πέσω τουλάχιστον δύο φορές πάνω σε κάτι κοριτσάκια που τα προσλαμβάνουν για να κάνουν promotion σε κάποιες μάρκες τσιγάρων μοιράζοντας πακέτα τσιγάρα και άλλο διαφημιστικό υλικό.

Ασκάρ!! Αυτό όντως θα έπιανε τόπο!! Δεν το συζητώ!
Ξέρω σίγουρα ότι το τσιγάρο κερδίζει έδαφος γιατί και καλά αδυνατίζει! Ενώ στην ουσία συμβαίνει αυτό που αναφέρει ο Αθεόφοβος. Ατονεί η γευστική ικανότητα και τρως λιγότερο!

Mogwai said...

κ εγω ως χρόνιος καπνιστης τρέμω πραγματικα την αυξημενη συχνοτητα αποβολων

Debby said...

Mogwai!! Μην τα πετάς έτσι απροειδοποίητα αυτά! Θα με πνιγώ από τα γέλια καμιά φορά!!

ΠΡΕΖΑ TV said...

Οσο πιο γρηγορα καταλαβει ο κοσμος οτι το τσιγαρο προκαλει 100% καρκινο σε εκεινους που καπνιζουν,τοσο το καλυτερο για αυτους.
Καλυτερα να το κοψεις,παρα να σε κοψει πρωτο εκεινο...

Debby said...

Πρεζα TV, και εγώ έτσι νομίζω. Και λογικά αν το πάρεις κανείς, μέσα στο στό σώμα μας θα έπρεπε να επιλέγουμε να βάλουμε το καλύτερο που μπορούμε, και όπως το ψάχνουμε με τις τροφές, θα έπρεπε την ίδια ευαισθησία να έχουμε και στο τσιγάρο. Υπάρχει τίποτα πιο άχρηστο και βλαβερό να βάλει κανείς μέσα στο σώμα του?

leila said...

και γω το εκοψα σχετικα πρόσφατα.. κάπνιζα 15 χρόνια!! οσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό..
τωρα νιώθω πιο ελεύθερη, γιατι ναι, ενιωθα οτι εξαρτιόταν η διάθεσή μου απο το αν εχω τσιγάρα ή οχι..
ΜΙα ιδέα ειναι, μου το έλεγαν και δεν το πίστευα.. αλλά δεν ειναι να στο λένε οι άλλοι για να το κόψεις.. Οταν θελήσεις, τότε μόνο μπορείς να το κόψεις.. Και σιγά -σιγά άρχισα να αναπνέω πιο ευκολα, μπορώ να μυρίσω τα λουλούδια στον κήπο μου, ή το καινούργιο άρωμα που αγόρασα.. πραγματικά, πράγματα που είχα ξεχάσει.. Αν και λένε οτι οσα χρόνια καπνίζεις, θα χρειαστεί ο διπλάσιος χρόνος για να καθαρίσει εντελώς ο οργανισμός σου..
Συνηθιζα να λέω " να ειμαστε καλά να καπνίζουμε".. ή " με τόσα που αναπνέουμε το τσιγάρο είναι το λιγότερο" !!! Τώρα λέω "δεν ειναι ανάγκη να αρρωστήσουμε για να το κόψουμε.. να ειμαστε καλά να μην καπνίζουμε"
Απλά πλέον με ενοχλεί πάρα πολύ ο καπνός, που με ενοχλούσε έτσι κι αλλιως οσο κάπνιζα.. Και ναι η ατμοσφαιρα ειναι επιβαρυμένη με τόσα, αλλά δεν ειναι ανάγκη να τη φορτώνουμε με ακόμα περισσότερα..

-keimgreek- said...

aa! egrapse o a8eofobos! lol! kai kala ekane. o ka8enas me tin apopsi tu. entelws tyxaia tis proalles anebasa ki ego kati sxetika me to zitima. mporeis na to tsekareis.

aggelos-x-aggelos said...

Τελευταίως έχει αρχίσει να με απασχολεί και μένα το κόψιμο του τσιγάρου, αλλά ακόμα μου είναι αδύνατον ακόμα και να με διανοηθώ χωρίς καπνό. Εκείνο που θα προσπαθήσω θα είναι η πίπα σε πρώτο χρόνο και σε δεύτερο (όταν θα έχω πολλά λεφτά) τα πούρα αντί του τσιγάρου. Για τελείως πολύ δύσκολο το κόβω

Debby said...

Leila! Και εγώ κάπως σαν εσένα αισθανόμουν όταν το πρωτόκοψα. Ενιωσα πιο ελευθερη μόνο που δεν χρειαζόταν να φροντίζω να έχω τσιγάρα, να ψάχνω αναπτήρες, και να παριστάνω την θεά Κάλι όταν έβγαινα τα βράδια προσπαθωντας να κρατάω πακέτο, ποτό και τσιγάρο στο χέρι μου!
Ευχομαι να καταφέρεις να το κρατήσεις!
Εξάλου μια γυναίκα δείχνει περισσότερο θηλυκη όταν δεν καπνίζει!:-)

Keimgreek! Ναι! Το είδα το post σου. Αμφιβάλω πάντως αν θα γίνει ποτέ εδώ. Δεν ξέρω. Αλλά λίγο δύσκολο μου φαίνεται. Εμένα όλως παραδόξως δεν με ενοχλεί ο καπνός όταν βγαίνω έξω. Ξέρω ότι είναι για λίγο. Με εκνευρίζει όμως να τον μυρίζω και να τον αναπνέω συνεχώς στην καθημερινότητα μου.

Aggele! Δεν θέλω να σε μαλώσω, αλλά το οικονομικό δεν το σκέφτεσε καθόλου? Αυτός που καπνίζει στο γραφείο σκέφτηκε να το κόψει κάποτε, και μετά από 6 μήνες που έκανε να καπνίσει, αποφάσισε να επιβραβεύσει τον εαυτό του με ένα πούρο. Το ένα έγινε δύο και τώρα συνήθισε να καπνίζει πουράκια των οποίων το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι των απλών τσιγάρων. Μην την πάθεις και εσύ έτσι! Πρόσεξε το!
Αλλά ρε παιδί... Το ότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσες να κάνεις τόσα πράγματα, να τα ζήσεις και να τα ευχαριστηθείς, δεν το σκέφτεσαι?