Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, November 15, 2006

Ομοφυλο-φοβία

Εχθές είδα σε DVD την ταινία Brokeback Mountain. Θα την έχετε ακουστά βέβαια. Βγήκε πέρσι στα cinema αλλά εγώ σχεδόν δεν πάτησα, με αποτέλεσμα φέτος να έχω πέσει με τα μούτρα στις ιδιωτικές προβολές!

Είναι μια ταινία που βασίζεται σε ένα σύντομο διήγημα της Annie Proulx και περιγράφει την ιστορία δύο καουμπόηδων του Jack και του Ennis οι οποίοι πιάνουν δουλειά στο Brokeback Mountain βοσκώντας ένα κοπάδι πρόβατα και ζουν μαζί ένα καλοκαίρι κατά την διάρκεια του οποίου θα αναπτυχθεί μια φιλία που σταδιακά θα εξελιχθεί σε μια εφήμερη ερωτική σχέση και μετά σε ένα μεγάλο έρωτα. Είναι μια ταινία που σε αγγίζει.

Αυτό όμως που με έκανε να γράψω αυτό το post είναι ότι αυτή η σχέση των δύο καουμπόηδων γίνεται στόχος ειρωνικών σχολίων από όσους αισθάνονται «σίγουροι» για τον «ανδρισμό» τους. Ανάμεσα τους και ο καλός μου που αρνήθηκε να την δει εκφραζόμενος με απαξιωτικά σχόλια. Όχι για την ταινία (πως θα μπορούσε? Δεν την έχει δει) αλλά για το θέμα της. (Να ανησυχήσω γιατρέ?)
Προσπαθώντας να του δώσω να καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος για τόσο αποτροπιασμό στο θέμα, μου θέτει το ερώτημα αν θα μου άρεσε να είχε σχέση με έναν άντρα. Φυσικά το ερώτημα το έθεσε ρητορικά. Γιατί οποιαδήποτε απάντηση μου απλά θα έμπαινε από το ένα αυτί και θα έβγαινε από τον άλλο. Όταν βέβαια σκέφτηκα τι απάντηση θα μπορούσα να δώσω σε ένα τέτοιο ερώτημα απλά διαπίστωσα ότι οποιαδήποτε παράλληλη σχέση θα με ενοχλούσε το ίδιο είτε ήταν με άντρα είτε με γυναίκα. Έτσι νιώθω τώρα. Βέβαια υπάρχει και μια παροιμία που λέει ότι «όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει».

Δεν ήταν όμως ο μόνος με αυτή την συμπεριφορά. Μια αντίστοιχη αντίδραση είχε και ο σύντροφος μιας φίλης μου. Για την ακρίβεια εκείνος το είδε θέλοντας και μη γιατί πήγε στο cinema νομίζοντας ότι θα δει ένα γουέστερν!! Φυσικά όταν είδε τι «έπαιζε» σοκαρίστηκε τόσο πολύ που κάθε φορά που η συζήτηση γυρνάει στο θέμα cinema γενικότερα του έρχεται στο μυαλό αυτή η «τραυματική» κατά κάποιο τρόπο εμπειρία και δεν χάνει ευκαιρία να την αναφέρει.

Σε κάθε άντρα που κρατά μια τέτοια στάση του λέω πάντα μια αξιομνημόνευτη ατάκα που είχε πει κάποτε ο Χάρυ Κλυν. "Άντρας είναι όποιος δοκίμασε και δεν του άρεσε!"

Τελικά ακόμα και σήμερα οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, και δη αυτές μεταξύ των αντρών αποτελούν ένα θέμα ταμπού. Για τους ίδιους τους άντρες περισσότερο και λιγότερο για τον γυναικείο πληθυσμό.

23 comments:

ma.beez said...

Αυτή ήταν από τις πιο ερωτικές ταινίες που έχω δει, ουσιαστική και μακριά από γλυκανάλατες αηδίες. Ήταν συγχρόνως μια καταγγελία του αμερικανικού πουριτανισμού. Αλλά καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για οποιονδήποτε δυτικό αρσενικό να μπορέσει να την δει χωρίς την προκατάληψη που του έχει επιβληθεί παιδιόθεν.

Debby said...

Mamani, καλημέρα καταρχήν!
Πολύ καλή ταινία σίγουρα αν και ολίγον τι μισογύνικη! Οι γυναικείες φιγούρες έμοιαζε να έκαναν ανεπανόρθωτο κακό στους δύο πρωταγωνιστές. Δεν είναι όμως έτσι.

angeliki marinou said...

Για δες σύμπτωση. Την ταινία την είδα κι εγώ το ΣΚ - δύο φορές - και μιλάμε για ένα εξαιρετικό κινηματογραφικό επίτευγμα.

Η αλήθεια είναι ότι λόγω της τρομακτικής δημοσιότητας με τους ομοφυλοφίλους (γενικώς ό,τι γίνεται trend μου βρωμάει) δεν την είδα στο σινεμά, από αντίδραση, βλακωδώς, όπως αποδείχθηκε.

Τώρα η αντρική αντίδραση είναι αναμενόμενη. Και ο δικός μου αρνήθηκε να τη δει, και όλοι σε όσους διηγήθηκα ενθουσιασμένη τις εντυπώσεις μου χαχάνιζαν. Ισως είναι απαξίωση, ίσως είναι φόβος.

Η απόσταση ανάμεσα στην ετεροφυλοφιλία και την ομοφυλοφιλία, αν το καλοσκεφτείς, είναι ίση με το άπλωμα ενός χεριού - αφού είδες την ταινία, με καταλαβαίνεις.

Jason said...

Κοίτα η ταινία ήταν πολύ καλή σκηνοθετικά, καταπληκτικά φωτογραφία, όμορφη ιστορία, όλα όμορφα.
Πολυδιαφημίστηκε όμως και πολυακούστηκε, ακριβώς επειδή το love story ήταν μεταξύ δύο ομόφυλων. Μια ταινία που υποτίθεται θέλει να παρουσιάσει με ώριμο τρόπο ένα υπαρκτό και αποδεκτό κοινωνικό φαινόμενο, πρέπει να το προωθήσει σαν κάτι το σύνηθες και κανονικό (δε λέω "φυσιολογικό", γιατί διαφωνώ με το κατά πόσον είναι φυσιο-λογική η ομοφυλοφιλία, δηλαδή ευθέως λογική με βάση τη φύση, αλλά τώρα παίζουμε με τις λέξεις). Όταν, όμως, μία τέτοια ταινία παρουσιάζεται σαν τολμηρή και καινοτόμος, σημαίνει ότι το θέμα της δεν είναι μία κανονική ιστορία αγάπης, αλλά μία περίεργη ιστορία. Το μάρκετινγκ της ταινίας, δηλαδή, αναιρεί, κατά τη γνώμη μου, το νόημα της ταινίας.
Αν αντί για δύο καουμπόυδες, ήταν ένας καουμπόυς και μία καουμπόυσσα, κανείς δε θα είχε ασχοληθεί με την κατα τ' άλλα πάρα πολύ καλογυρισμένη ταινία.
Κατά τη γνώμη μου, όλη η ιστορία ήταν να πιάσουμε ένα πιασιάρικο θέμα για να κάνουμε λίγο θόρυβο και να κόψουμε κανα εισητήριο.
Τέλος πάντων, εμπειρία ήταν, την είδα, ενδιαφέρουσα, δε βλέπω το λόγο να ξαναδω κάτι αντίστοιχο.

ONOMATODOSIA said...

"Άντρας είναι όποιος δοκίμασε και δεν του άρεσε!"


wraios o xarus...xaxa!

Anonymous said...

Ε, αν λέτε ότι αξίζει, να τη δω κι εγώ ... σε ιδιωτική προβολή...
Στα υπόψιν για το Σ/Κ...

Καλησπέρα, Debby :)

maika said...

κι εμένα μου άρεσε αλλά ομολογώ ότι στις σκηνές που οι δυό τους κυλιούνται στα χορτάρια,παίζοντας και αλλάζοντας ματιές όλο πάθος... με έπιασαν και κάτι γελάκια ...και σ΄εκείνο το στρίμωγμα κάτω απο τη σκάλα,όταν ξαναβρέθηκαν μετά απο πολύ καιρό...
Στο τέλος έμεινα με μια γλυκόπικρη γεύση... τόσος έρωτας,τόση αγάπη κάτω απο τόση καταπίεση μόνο καί μόνο γιατί ήταν άνθρωποι του ίδιου φύλου.... σκληρό ε??

Debby said...

Renton, εγώ πάλι δεν μετάνιωσα που δεν την είδα στο cinema. Είναι κάποιες ταινίες που χάνουν στην μικρή οθόνη και αυτή δεν νομίζω ότι ήταν μια απο αυτές!

Η σκηνή που αρχίζει με το άπλωμα του ενός χεριού ήταν πολύ δυνατή και μάλλον ναι.. τόση είναι η απόσταση! :-)

Jason, αλίμονο αν δεν βλέπαμε τα πολυδιαφημισμένα μόνο και μόνο γιατί έγινε ντόρος. Εμένα πάντως μου αρέσει όταν καταλαγιάζει ο πολύς θόρυβος να μαθαίνω περί τίνος πρόκειται. Τον Κώδικα Da vinci π.χ. τον διάβασα 2-3 χρόνια μετά.
Σε τιμά πάντως που την είδες και μόνο!!

Debby said...

Onomatodosia, έχει μεγάλη δόση χιούμορ αυτή η ατάκα δεν βρίσκεις??? Ασε που είναι αποστομοτική!!!

Serenity, καλησπέρα!!! Να την δεις φυσικά! Είτε σου αρέσει είτε όχι, πρόκειται σίγουρα για μια ταινία που δεν θα σου είναι αδιάφορη.

Μaika, εμένα πάλι μου φαίνοταν το ίδιο αστείο όπως και τα χαριεντίσματα ενός straight ζευγαριού!! Το τέλος όμως με λύπησε πάρα πολύ... Είναι όντως πολύ σκληρό.

αθεόφοβος said...

Ως γνήσιος κινηματογραφόφιλος την ταινία την είδα όταν παιζόταν.
Εκτός του ότι την θεωρώ αρκετά υπερεκτιμημενη απλά και μόνο γιατί το ζευγάρι ήταν καουμπόυς,αν ήταν πχ καλλιτέχνες δεν θα έκανε εντύπωση,το όλο ειδυλιο μου φάνηκε αρκετά ξενέρωτό.
Η μόνη ταινία με ομοφιλόφιλους που ήταν καταπληκτικά ανθρώπινη και τρυφερή ήταν το φιλί της γυναίκας αράχνης με τον Γουίλιαμ Χαρτ στον καλύτερο ρόλο της καρριέρας του.

Anonymous said...

Μετά από πάρα πολύ καιρό, σήμερα ο υιός μου εδέησε να κοιμηθεί γύρω στις 8!!!
έχοντας λοιπόν άφθονο χρόνο, πριν νυστάξουμε και μεις, και έχοντας μία πραγματικά δύσκολη και άσχημη μέρα, είπαμε να δούμε κανα dvd.
Από τις καμια 100στη ταινίες που παραμένουν στο άλμπουμ με τις ταινίες που δεν έχουμε δει 3 ήταν οι αρχικές επιλογές μας. Brokeback Mountain, Syriana, Davinci Code.
Νικητής ήταν ο George Clouney και δεν το μετάνιωσα λεπτό.
Είναι αλήθεια όμως ότι θα ήθελα πολύ να δω το Brokeback Mountain. Έχω ζήσει αρκετό καιρό στη Μύκονο και με φίλους gay, για να μην σοκάρομαι, και θέλω να κρίνω και εγώ, αν είναι μια ταινία απλά trendy που λέει και η Renton, μια απλά καλογυρισμένη ταινία που λέει και ο Jason ή κάτι παραπάνω και ξεχωριστό.
Αν κοιμηθεί νωρίς και αύριο ο υιός, θα επανέλθω με νέο σχόλιο!

Debby said...

Αθεόφοβε, δεν συμφωνώ ότι ήταν υπερεκτιμημένη. Υπέρ-διαφημισμένη ίσως. Και αυτό δημιουργεί μια προσδοκία σε αυτό που περιμένει ο θεατής.
Σαφώς και δεν ήταν κανένα αριστούργημα. Ομως, όλοι οι χαρακτήρες ήταν σωστά δομημένοι, πήγαινε στρωτά, βλεπόταν ευχάριστα, καλό σενάριο, πολύ καλές ερμηνείες, καλή σκηνοθεσία, κ.α. Τι άλλο να θέλει ένας θεατής?
Το ότι οι επιλογή του επαγγέλματος ήταν τραβηγμένη δεν είναι κακό. Γιατί ενέχει ρόλο "κράχτη". Δηλαδή θέλει να τονίζει ότι συμβαίνει σε κάθε επάγγελμα ακόμα και σε αυτό που φαινομενικά δεν υπάρχει περίπτωση. Διαλεχθηκε για να κεντρίσει. Καλό ήταν αυτό. Ασε που λειτούργησε και πονηρά και πήγαν να το δουν και κάποιοι ανυποψίαστοι!!
Ηδη σχεδιάζουμε το επόμενο έγκλημα με τον άντρα μιας φίλης μου! (σ.σ. Αγάπη μου, απόψε θα δούμε γουέστερν!)

Οπως και να έχει θα δω την ταινία που προτείνεις. Σε κανένα μήνα από τώρα λέω, μην πάθω και κανένα οverdose!!

Debby said...

Philos, αφού την έχεις στα υπόψιν δες την. Προσωπικά την βρήκα μια χαρά ταινία.
Απο αυτές που θυμάτε κανείς μετά από καιρό.
Προτίμησε την από τον Κώδικα. Είναι σαφώς ανώτερη. Θα το δεις και εσύ όταν θα έχεις δει και τα δύο. Αυτό που είδες σήμερα δεν το έχω δει! Το σημειώνω επίσης για την επόμενη φορά!
100στή ταινίες??? Clopyright και εσύ???

Anonymous said...

ssssssssssshhhhh!
Μας βλέπουν....
;)))

Το Syriana το παρακολούθησα εύκολα σχετικά, επειδή είμαι και του επαγγέλματος και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κατάσταση στα πετρέλαια και την Μ. Ανατολή. Είναι δύσκολη ταινία, αλλά καλογυρισμένη, αλλά το κυριότερο περιγράφει πολύ ρεαλιστικά όσα συμβαινουν εκεί κατω, αλλά και παγκοσμίως σε σχέση με την ενέργεια και τον έλεγχο των φυσικών πόρων.
Ειναι μια ταινία που στην διάρκεια που την παρακολούθησα μου γεννησε πολλές σκέψεις.

Debby said...

Πολλοί θα το δουν...λίγοι θα το προσέξουν!! :-)

Θα το πάρω να το δω. Τελευταία αποφευγω να βλέπω ταινίες με σκοτωμούς και λοιπές δυσάρεστες καταστάσεις με αποτέλεσμα να παίρνω όλο κάτι χαζές ρομαντικές κομεντί!

Anonymous said...

Έχει μια άσχημη κατάσταση στο ξεκίνημα, αλλά θα σε αποζημιώσει στο τέλος. Αλλά καλού κακού έχε και μια κομεντί για συμπλήρωμα!!!

Debby said...

Αν είναι μία δεν με πειράζει! Μην είναι γεμάτο από αίματα και ξύλο!!

Thanks anyway!!!
Θα έχω από δίπλα το Mrs.Hedderson!

Alitovios said...

Δεν έχω δει την ταινία για να έχω άποψη αλλά το θέμα των gay σηκώνει πολύ κουβέντα. Πολλοί άντρες είμαστε κοινωνικά αμόρφωτοι γιατί μας μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα που στιγμάτιζαν τους "πούστηδες", κάποια άλλοι έχουμε σιχτιρίσει με το φασισμό των gays στα ΜΜΕ και κάποιοι τρίτοι φοβόμαστε πως το να ρουφάς το κανελόνι σε κάνει ελαττωματικό ως άνθρωπο.

Debby said...

Alitovie, όντως το θέμα των gay είναι πολύ μεγάλο. Σε αυτό το post, δεν ανέφερα καθόλου την άποψη μου επι του θέματος (μόνο επιφανειακά) ίσως γιατί είναι ένα θέμα που δεν χρειάστηκε να το αντιμετωπίσω καν στο στενό μου περιβάλλον. Σκέφτομαι όμως να την γράψω κάποια στιγμή, και ας πρόκειται για κάτι τελείως υποκειμενικό.

3 parties a day said...

Καλημέρα!
Η ταινία ήταν αρκετά συμπαθητική, αν και το πρώτο μέρος μου φάνηκε κουραστικό.
Πάντως αξίζει ένα μπράβο στο σκηνοθέτη, γιατί ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να κάνει την ταινία από γραφική, έως γελοία.

Έγραψες πως το ίδιο θα σού κανε αν ο σύντροφός σου σε απατούσε είτε με άντρα είτε με γυναίκα. Για μένα, το να σε απατήσουν με άντρα είναι πολύ χειρότερο, γιατί σημαίνει ότι δεν υπάρχει γυρισμός. Γιατί μια άλλη γυναίκα, μπορείς ενδεχομένως να την πολεμήσεις, αν θεωρείς ότι υπάρχει λόγος, βέβαια, να κάνεις κάτι τέτοιο.
Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των αντρών που συνευρίσκονται ερωτικά με άλλον άντρα, δεν ξαναγυρίζει στις γυναίκες...

Debby said...

3 Parties A Day, καλημέρα!
Αυτό που έγραψα για μένα ισχύει, γιατί πέραν του ότι ίσως χάσω οριστικά και αμετάκλητα το αντικείμενο το πόθου μου (σάμπως ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα τον χάσω επίσης oριστικά και αμετάκλητα από μια γυναίκα?) και ίσως τον χάσει και η ετεροφυλοφιλική μερίδα επίσης (συμφωνώ για την συντριπτική πλειοψηφία), υπάρχουν δύο λόγοι που με κάνουν να αισθάνομαι το ίδιο.
Ο ένας γιατί απλά δεν υπάρχει περίπτωση να "πολεμήσω" για κάτι που δεν μου δίνεται οικειοθελώς και απλόχερα.
Και ο άλλος γιατί με μια γυναίκα υπάρχει ένα ιδεατό πεδίο σύγκρισης (εμού και αυτής) που πιθανόν μου δημιουργήσει πολύ δυσάρεστα συναισθήματα, πράγμα που με έναν άντρα μια τέτοια περίπτωση σχεδόν εκμηδενίζεται ακριβώς λόγω αυτής της διαφορετικότητας!
Αλλη οπτική γωνία απλά 3 Parties...

maika said...

...εκτός θέματος τώρα....
Έχεις δει το Κλουβί με τις Τρελλές ?? ΤΟ γέλιο!!!!

Debby said...

Maika!! Οχι!! Και να το έχω δει είναι πάρα πολύ παλιά και δεν το θυμάμαι!!
Στα υπόψιν και αυτό!!