Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 28, 2006

Ομορφιά. Ευλογία ή κατάρα?


Μετά από μια συζήτηση που είχαμε με μια φίλη, σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση, μου ήρθε στο νου πάλι, αυτό το αιώνιο θέμα της ομορφιάς. Όντας σχετικά εμφανίσιμη, δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσω την απόρριψη εξαιτίας της εξωτερικής μου εμφάνισης και ούτε μπορώ να νιώσω ή να καταλάβω επακριβώς πως είναι να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο Όσκαρ Ουάϊλντ είχε γράψει για αυτό στο βιβλίο του «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» : «Η ομορφιά είναι ανώτερη από την διάνοια γιατί απλά είναι αυταπόδεικτη» και έχει δίκιο. Γιατί δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Ο άλλος βλέπει και παίρνει το μήνυμα. Το αν είναι καλό ή κακό το μήνυμα που θα πάρει είναι βεβαίως σχετικό.

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στο βιβλίο του «Οι κλέφτες τη ομορφιάς» ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό το θέμα και λέει εν ολίγοις ότι η ομορφιά τρέφεται από τα μάτια των άλλων και ότι αν κάτι όμορφο το απομονώσεις είναι καταδικασμένο να μαραθεί και να ασχημύνει.

Θα ήταν ψέμα να πω ότι η ομορφιά δεν ανοίγει πόρτες, δεν κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για αυτούς που είχαν την τύχη να γεννηθούν όμορφοι εξωτερικά. "Η ομορφιά είναι μια υπόσχεση ευτυχίας", λέει ο Νίτσε. Αλλά μέχρι εκεί.
Γιατί η ομορφιά , όσο εύκολη κάνει την ζωή άλλο τόσο δύσκολη την κάνει. Τι θέλω να πω? Κάποιος όμορφος συνήθως παίρνει πράγματα από την ζωή χωρίς να προσπαθήσει ιδιαίτερα. Αυτό τον κάνει και επαναπαύεται στις δόξες του και δεν βλέπει ποια είναι η αληθινή αξία του καθενός μας με αποτέλεσμα συνήθως να μην δίνει στους άλλους. Μόνο να παίρνει. Ουκ ολίγες φορές μου έχουν πει άντρες φίλοι ότι η ερωτική συνεύρεση με μια όμορφη γυναίκα κατέληγε συνήθως σε φιάσκο μιας και ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτό που προσδοκούσαν. Η συνήθεια να παίρνει χωρίς να δίνει την ακολουθούσε ως το κρεβάτι.

Έπειτα συμβαίνει η ομορφιά να σε μπερδεύει κατά κάποιο τρόπο. Αυτό μου το είχε πει μια μέρα πριν χρόνια ένας γνωστός μου. Δηλαδή, όταν βλέπεις τους άλλους να «τρελαίνονται» για σένα κάπου αρχίζεις να αναρωτιέσαι και να νομίζεις ότι είσαι κάτι παραπάνω από τους άλλους. Σου δίνεται η ευκαιρία να επιλέξεις. Πράγμα που μπορεί φαινομενικά να μοιάζει καλό, όταν όμως το καλοεξετάσεις, δεν είναι. Όσο περισσότερες φορές καλείσαι να επιλέξεις τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να κάνεις λάθος. Ένας άνθρωπος που η ομορφιά του δεν βγάζει μάτι, είναι τουλάχιστον σίγουρος για ένα πράγμα. Ότι ο άνθρωπος που είναι δίπλα του δεν είναι εκεί για την εξωτερική του εμφάνιση.

Από την άλλη, όπως λέει και ο Ουγκώ, «Οι γυναίκες παίζουν με την ομορφιά τους, όπως τα παιδιά με τα μαχαίρια. Τελικά πληγώνονται.» Γιατί όπως και να το κάνουμε η εξωτερική ομορφιά είναι κάτι πολύ εφήμερο και ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του πάνω σε όλους ανεξαιρέτως.
Εμένα πάλι σχεδόν πάντα μου τραβούν την προσοχή οι άντρες που δεν ήταν αντικειμενικά όμορφοι. Και όσους όμορφους άντρες έτυχε να γνωρίσω ήταν απογοητευτικοί στην συνέχεια. Ήταν τόσο μα τόσο ρηχοί που το ενδιαφέρον να τους γνωρίσεις εξαντλούνταν πολύ γρήγορα. Μπορεί να ήταν τυχαίο βέβαια.

Ανέφερα αρκετές ρήσεις σε αυτό το post. Τις δύο παρακάτω όμως θέλω να τις αφιερώσω εξαιρετικά, σε αυτήν που μου έδωσε την αφορμή ανοίγοντας μου την καρδιά της. Ξέρω, δεν είμαι καλή στα λόγια, αλλά για κάποιον που διαβάζει πίσω από αυτά θα καταλάβει τι αισθάνομαι, έστω και αν δυσκολευτεί.

Η φωνή της αληθινής ομορφιάς ηχεί πολύ σιγά και διεισδύει μόνο στα πιο ευαίσθητα αφτιά.
Φ. Νίτσε


Δεν υπάρχουν μη όμορφες γυναίκες: υπάρχουν μόνο γυναίκες που δεν ξέρουν ότι είναι όμορφες.
Β. Λι

20 comments:

Debby said...

Αμ δεν θα έρθει??? Κοντός ψαλμός αλληλούϊα που λένε!
Μην μου έρθει και ταμπλάς μαζί φοβάμαι!!

liodara said...

Yperoxo post! H omorfia glyku mou ear, erxetai kai parerxetai ...enw h wraiothta einai kati pio diaxroniko...eixa ma8ei kapote se mia dialexh tou Mpampiniwth...(tyxaia vre8hka ekei , mh fantasteis). Symfwnw me thn teleytaia protash en merei...dioti uparxoun kai ta terata ths fyshs....Kia einai tote pou lew to exairetiko rhto mou...."O 8eos allous tous eplase ki allous touss eklase....!"
Pera ap thn plaka ...einai fovero na xeis provlhma me thn emfanish sou...8umamai sto panepisthmio yphrxan poli asxhmes kopeles kai ta agoria, oxi mono den tous milousan alla tis koroideyan kiolas!Kai skeftomoun egw...arage pws na niw8ei mia gynaika otan trwei httes(kai pittes) kai den einai aresth o,ti ki an kanei gia na to allaxei ayto?Den ema8a pote...padws paizei megalo rolo sthn psyxologikh katastash tou atomou...!

Anonymous said...

H ομορφιά είναι σαν το ταλέντο. Σε βοηθάει να φτάσεις κάπου πιο εύκολα από τους υπόλοιπους που δεν την διαθέτουν, αλλά και πάλι αν δεν δουλέψεις και τα υπόλοιπα στοιχεία της προσωπικότητάς σου, είσαι καταδικασμένος/η να νιώσεις την απόρριψη πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμένεις.
Για να το πω πιο αθλητικά ακόμη. Η ζωή είναι ένας αγώνας, με πολλούς γύρους. Με την ομορφιά, μπορείς να πάρεις απλά καλή θέση στην εκκίνηση...

Anonymous said...

Θά΄θελα κάτι να σου πω, αλλά επειδή με μάλωσες δεν το λέω!
Bye

Debby said...

Liodara, δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέρατα της φύσης. Υπάρχουν εμφανίσεις του γούστου μας ή όχι. Η ομορφιά εξάλου είναι υποκειμενική γενικά. Τρανό παράδειγμα εγώ που όσους βρίσκω γοητευτικούς οι φίλες μου τους βρίσκουν απαράδεκτους. Ακόμα και αν το γούστο μου είναι αυτό απαράδεκτο σημαίνει ότι κάποιοι άσχημοι σε μένα φαίνονται κούκλοι!!
Οσο για πειράγματα από τα αγόρια τι να πω? Εμείς δηλαδή τι καταλάβαμε? Σε εκείνη την ηλικία μόνο κακό μας έκαναν γιατί πήραν τα μυαλά μας αέρα!!
Για την ακρίβεια έμπαζε από παντού. Και ξέρεις τι συμβαίνει όταν μπάζει. Στο τέλος τουρτουρίζεις...

Philos, αυτή η ευκολία να φτάσεις σε αυτό το κάπου είναι που κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά.
Παρόλα αυτά για να μην τρελλαθούμε κιόλας δεν συγκρίνεται ούτε κατά διάνοια με την κακοτυχία του να μην γεννηθείς όμορφος.

Ηλιαχτίδα!! Πότε σε μάλωσα???
Αλλά θα σε μαλώσω αν αρχίζεις κάτι και δεν το τελειώνεις!!

Alitovios said...

Τι να την κάνεις την ομορφιά αν δεν είσαι τσαχπίνα (καυλιάρα το λένε στο χωριό μου αλλά ντρέπομαι να το πω ευθέως).

Debby said...

Ντρέπεσαι, ντρέπεσαι Alitovie αλλά το λές!!!!

αθεόφοβος said...

O/H όμορφος/η πάντα τραβάει την προσοχή,το πρόβλημα που έχει είναι αν μπορεί να την διατηρήσει.

Anonymous said...

Πες τα Αθεόφοβε!
Όλοι μας προτιμάμε το καλό το άρωμα να το έχουμε & σ΄ένα όμορφο μπουκάλι, αλλά μόνο του το όμορφο μπουκάλι, τί να το κάνεις;;; Το πολύ-πολύ να το "παρκάρεις" πάνω σε μια βιτρίνα. Έ, θα το δεις θα το ξαναδείς, θα βαρεθείς να το βλέπεις! Ενώ όταν έχει & το άρωμα το ευωδιαστό μέσα;... Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως όπως το άρωμα κάποια στιγμή τελειώνει, έτσι & η ομορφιά αργά ή γρήγορα "μαραίνεται"! Γι αυτό, ας προσέχουμε να μην καβαλάμε & το καλάμι...
Φιλιά Debboula, ψευτρούλα,
Η "παραπονιάρα" σου!

Jason said...

Με το που είδα το post, θυμήθηκα το παλιό postάκι της Πωλίνας:

http://xmmm.blogspot.com/2006/08/blog-post_30.html

Ω ναι - μέχρι και ο τίτλος είναι ίδιος!!!

Θα συμφωνήσω σε αυτά που λες, αλλά πάνω απ' όλα θα συμφωνήσω με την τελευταία πρόταση.
Αν και θέλει διόρθωση.
Δεν υπάρχουν γυναίκες όμορφες και πολύ όμορφες. Μία πολύ όμορφη γυναίκα είναι μία γυναίκα που είναι όμορφη και το γνωρίζει.
Γιατί γυναίκες άσχημες υπάρχουν...

Debby said...

Αθεοφοβε, καμμιά φορά το να τραβάς την προσοχή δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται.
Ομως το να γίνει η αρχή είναι το ήμιση του παντός λένε... Και ο σκοπός αυτός διεκπεραιώνεται.

Ηλιαχτίδα!!!!Με διαβάλεις!! Δεν θα μπορώ να κοιμηθώ απόψε!!! Γιατί ψευτρούλα ρε κάθαρμα??? Ισα ίσα που εδώ μέσα δεν ξεστομίζω λέξη αν δεν είναι αλήθεια!!

Jason, ο τίτλος είναι τόσο κλισέ που γι' αυτό συνέπεσε με το ποστ της Πωλίνας (που δεν το είχα υπόψη καθόλου)!
Οπως και να έχει η ομορφιά έχει να κάνει με κάθε άνθρωπο, όχι μόνο τις γυναίκες. Απλά εμείς πληττόμαστε περισσότερο από την εμφάνιση γιατί είθιστε να είναι ένα από τα βασικά μας όπλα στην ζωή.

maika said...

Τα παρακάτω τα έλεγε μια παλιά μου γειτόνισσα,πολύ όμορφη γυναίκα...στον άντρα της
...όχι Χαράλαμπε μην ανησυχείς για μένα...
εγώ είμαι 1.80 , κουκλάρα, με όμορφα μάτια και πλούσια ξανθά μαλλιά και απο κορμί με βλέπεις.... ΟΙ τέλειες αναλογίες και φυσικά με μυαλό,ξέρεις εσύ, ξυράφι!!
Ψώνιο είπες? Αχ! καημένε Χαράλαμπε.... η ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο είμαι,φουκαρά μου... άκου ψώνιο....

Πόσο δυστυχισμένο τον είχε κάνει αυτόν το Χαράλαμπο η κουκλάρα γυναίκα του δε μπορείτε να το φανταστείτε...

Anonymous said...

"Κάθαρμα";;; !!! Πώς εκφράζεσαι έτσι "δημοσίως"; Τσ-τσ-τσ! "Καθαρματάκι" ίσως; (Να το γλυκάνουμε λιγάκι).
Όπως όλοι μας εδώ μέσα, ε; Έτσι κι εσύ: ποτέ ψέματα... Ξύλο που θέλεις! Αλλά εκείνο το "άγιο" παιδί, πολύ σ΄αγαπάει! Και άσ΄τα αυτά, πως δε θα κοιμηθείς απόψε δήθεν! Άν δεν κοιμηθείς, για Ά λ λ ο λόγο θα είναι! Και καλά θα κάνεις!
Ματς-μουτς

liodara said...

Kalimeraaaaaaaaaaa!

Debby said...

Maika, ε! Οπως και να το κάνουμε όταν το πιάνει ο αέρας το ρετιρέ χάνει την αξία του!

Ηλιαχτίδα, αντε καθαρματάκι επειδή είσαι εσύ!! Σε ποιο "αγιο" παιδί αναφέρεσαι? Μηπως σε αυτό που είναι ο διαολος μεταμορφωμένος??? Γιατί τέτοιος είναι!!
!! :-))

Liodara! Καλή σου μέρα!!

ralou said...

Xμμμ....

Μπορεί...
Δεν ξέρω.

Anonymous said...

Ά, που να μη σου πω! Βρε γλυκομίλητο πλάσμα, αυτό το καημένο σε κοιτά & δεν ανασαίνει! Χωρίς πλάκα τώρα! Οκ, ίσως έχει κάποια μικροελαττωματάκια, αλλά who hasn't??? Eξάλλου γλυκιά μου, άντρας είναι, τί περιμένεις; ..... (Ώχ, πού θα με κρύψεις τώρα;)
Φιλιά

Thrass said...

Το ότι είσαι(/αισθάνεσαι) όμορφη το είχα υποψιαστεί από ένα παλιότερο κείμενό σου για την εξωτερική εμφάνιση, που παραήταν ψύχραιμο.
Και αν έχει καμιά αξία μια τέτοια διαπίστωση, νομίζω ότι you 'll be OK όταν ο χρόνος ζητήσει πίσω τα δανεικά του, αφού φαίνεται να έχεις καλλιεργήσει κι άλλες πλευρές σου.

Λοιπόν, κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι το εξής: "Εμένα πάλι σχεδόν πάντα μου τραβούν την προσοχή οι άντρες που δεν ήταν αντικειμενικά όμορφοι"
Προτείνω τρεις εξηγήσεις για αυτό το φαινόμενο:
1) Όταν κάποιος είναι/αισθάνεται όμορφος, τότε δεν του χρειάζεται να αυτοεπιβεβαιωθεί με την ομορφιά τού συντρόφου του, οπότε δίνει περισσότερο βάρος σε άλλα στοιχεία.
2) Τα άτομα που είναι ομορφιάς άνω τού μέσου όρου, κάποια στιγμή συμβιβάζονται με το γεγονός ότι οι περισσότεροι τριγύρω είναι χαμηλού επιπέδου εμφάνισης, για τα υψηλά τους στάνταρντς. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα ευφυή άτομα. Οπότε η πραγματική κατάρα είναι να είσαι και έξυπνη και ευφυής. Εκεί υπάρχει πολλή μοναξιά.
3) Την ομορφιά τη χρειαζόμαστε όλοι, αλλά στα ζευγάρια λειτουργεί συνολικά: μια όμορφη γυναίκα δε χρειάζεται πολύ ωραίο σύντροφο, γιατί έχει ήδη την ομορφιά τού εαυτού της να την απασχολεί ευχάριστα. Αυτό είναι διαφορετικό από το (1).

"Αυτό τον κάνει και επαναπαύεται στις δόξες του και δεν βλέπει ποια είναι η αληθινή αξία του καθενός μας με αποτέλεσμα συνήθως να μην δίνει στους άλλους. Μόνο να παίρνει."

Sad, but συνήθως true.

Thrass said...

Συμπληρώνω στο (1): δίνει περισσότερο βάρος σε άλλα στοιχεία ή η έλλειψη αντίστοιχων συμπλεγμάτων τού επιτρέπει να διαμορφώνει τα δικά του πρότυπα, αντί να ακολουθεί των άλλων.

Anonymous said...

Ralou, βεβαια και μπορεί. Ολα στο μυαλό μας είναι και όλα πιθανά είναι.

Ηλιαχτίδα! Τι να πω τώρα??? Να πω ότι υπερβάλεις? ΕΕΕ!!όσο να πεις, υπερβάλεις!!
Αντρας είναι τι περίμενα??? Μην μας ακούσουν οι άντρες! Θα μας βάλουν στην black list!!

Thrass, δεν θα με έλεγα όμορφη ούτε αισθάνομαι όμορφη. Απλά νιώθω καλά με την εμφάνιση μου χωρίς να σημαίνει ότι ενίοτε δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω. Απλά όπως είχα πει και στο τότε πόστ, σκέφτομαι ότι αυτός που θα σταθεί εκεί (στην εξωτερική εμφάνιση) δεν μου κάνει. Οχι γιατί νομίζω πως έχω άλλα χαρίσματα σημαντικότερα αλλά γιατί όπως όλοι οι άνθρωποι θέλω να με αποδέχονται για το "όλο" μου και όχι για συγκεκριμένες αρετές. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ με τους άλλους. Πάντα προσπαθώ να δώ το σύνολο.
Οι εξηγήσεις που δίνεις μοιάζουν να είναι κοντά στην πραγματικότητα. Και πολύ πιθανόν να είναι έτσι. Δεν το σκέφτηκα ποτέ από ψυχολογικής πλευράς.
Αν έπρεπε να το εξηγήσω εγώ, θα έλεγα απλά ότι με απογοήτευσαν οι όμορφοι από τον εγωκεντρισμό τους και τα υπόλοιπα που ανέφερα στο post και από κάποια στιγμή και μετά για να μην μπαίνω άδικα σε μια διαδικασία που έμοιαζε με ταινία που ήξερα το τέλος της απορρίπτονταν υποσυνείδητα. Ετσι από το οπτικό μου πεδίο εξαφανίστηκαν οι όμορφοι! :-)