Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Kids Birthday tickers

Friday, August 04, 2006

Δεν είναι εύκολο να λέμε την αλήθεια

Μια μέρα, ο βασιλιάς αποφάσισε όλοι οι υπήκοοί του να λένε την αλήθεια.
Στήθηκε μια κρεμάλα έξω από τις πύλες τις πόλεις και ανακοινώθηκε ότι όποιος μπαίνει στην πόλη οφείλει να απαντήσει ειλικρινά σε μια ερώτηση που θα του γίνει.
Ο Νασραντίν ήταν πρώτος. Ο λοχαγός της φρουράς τον ρώτησε
- Που πας; Πες την αλήθεια αλλιώς θα εκτελεστείς.
- Πάω, είπε ο Νασραντίν, να πεθάνω στην κρεμάλα.
- Δεν σε πιστεύω.
- Πολύ καλά, αν σου είπα ψέματα να με κρεμάσεις!
- Ναι, αλλά τότε θα είχες πει την αλήθεια!
- Ακριβώς, είπε ο Νασραντίν, την δική σου αλήθεια.

Ειλικρινά... δεν είναι καθόλου εύκολο να λέμε πάντα την αλήθεια...

34 comments:

ovi said...

To τρομακτικό είναι οτι το να λέμε την αλήθεια δεν είναι και τόσο δύσκολο, απλά επειδή πρέπει να λέμε 'την δική σου αλήθεια' το πραγμα γίνεται εφιάλτης!!!

Debby said...

Μερικά πράγματα δεν λέγονται κιόλας. Προκαλούν μεγάλη τόσο μεγάλη αναστάτωση που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να περάσει μια τέτοια δοκιμασία.
Αλλά γενικά αυτό συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές προτου πούμε την δικιά μας αλήθεια λογοκρινόμαστε βάσει του τι νομίζουμε ότι θέλει να ακούσει ο άλλος.

ovi said...

Εχεις δίκιο. Η λέξη δοκιμασία με έκανε να κάνω τσιγάρο :) και εδώ στη φιλανδία κανείς δεν καπνίζει σε εσωτερικούς χώρους για ευνόητους λόγους, πράγμα που σημαίνει οτι με εβαλες σε πολλές σκέψεις!!! :D

Debby said...

Α!! Δεν θέλω!
Δεν θέλω να ωθώ τους ανθρώπους στο κάπνισμα!!!
Γι'αυτό μην το σκέφτεσε πολύ!! Το "ψέμα" πολλές φορές μασκαρευετε σε "αλήθεια" και είναι όλα καλά!

ovi said...

:D και ψυχραιμία γιατι σε λίγο αρχίζουν και 8 μήνες νύχτα!!!

Debby said...

Πόσοι????
Αλήθεια, από διάθεση πως πάτε? Θα επηρεάζει φαντάζομαι...?

ovi said...

τα πρώτα χρόνια είναι εύκολα, είσαι ακόμα στη μαγεία του διαφορετικού, μετά έρχεται μιά χρονιά ... ΄'αστα!!! και μετά σε πάει μια δυο χρονιές καλές μιά αναποδα!!!

Η Φιλανδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών στο κόσμο αλλά υπάρχουν κι άλλοι λόγοι οχι μόνο το σκοτάδι, το σκοτάδι απλά βοηθάει

ovi said...

εγώ περίεργα την έπαθα πέρσι παρ΄ολο οτι έχω μιά κόρη που με έχει ξετρελάνει!!!

Να σου δώσω να καταλάβεις λόγω έλειψηες ήλιου τα παιδιά, ολα υποχρεωτικά παιρνουν καθημερινά κατι σταγόνες.

Οπως και όλοι οι ενηλικες με πιο σκούρο δέρμα. Ειναι απλά διαφορετικά!

Debby said...

Εδώ που είμαι εγώ, έχει 3 μήνες χειμώνα με το ζόρι και αυτός, και αν είναι "ελαφρύς" σημαίνει ότι οι μέρες που έχει μια σχετική καταχνιά - σκοτεινιά μέτριούνται στα δάκτυλα. Και με επηρεάζει πολύ εκείνος ο καιρός... με κάνει μελαγχολική χωρίς να υπάρχει άλλος λόγος.
Δεν ξέρω αν θα μπορούσα στην θέση σου!!

resident said...

Καλησπέρα στη παρέα .Μου επιτρέπετε να διακόψω τον διάλογο?OVI σκέφτομαι αρχές Οκτώβρη να έρθω μια βδομάδα διακοπές στη Φιλανδία.Είναι καλή εποχή? τι καιρό κάνει ?είναι όμορφα εκεί?

ovi said...

Εδω έχουμε 6 μήνες νύχτα και 6 μήνες μέρα, στη πραγματικότητα, στο ελσινκι που ζω εγώ το καλοκαίρι υπάρχει νύχτα για μία ωρα περίπου και αυτη τη στιγμη ποπυ μεγαλώνμει η νυχτα εχει φτασει τις 3 ωρες αλλά από δω και πέρα μεγαλώνει με ταχύτητα.

Το Σεπτεμβριο η μέρα θα είναι γύρω στις 8 ώρες αλλά ταυτόχρονα τέλος αυγούστου ξεκινάνε οι βροχές αρα ήλιο δεν βλεπεις μόνο ενα γκριζο πραγμα. Τον φλεβάρη ειναι μονο νυχτα εδω, Οσο πιο βορεια βέβαι πας τοσο πιο βαριά ειναι τα πράγματα. Και οι θερμοκρασίες ανάλογες, τώρα 10-20 το Σεπτεμβρη 4-12
και το Φεβρουάριο -30!!!

ovi said...

βέβαια έχουμε και το βορειο σελαρ που ειναι μαγεια!!!

ovi said...

@ resident

Η ομορφιά της φιλανδίας είναι στη φύση της αρα η κάθε εποχή είναι πολύ όμορφη. Τον Οκτώβρη είναι για τα καλά φθινόπωρο προς χειμώνα και πιθανώς να έχουν πεσει και τα πρωτα χιόνια. Θερμοκρασίες τοτε ξεκινάνε να πέφτουν κάτω απο το 0

Καλό μπουφάν, οχι δερματινο, αν μπορεις οικονομικά, πουλόβερ πολύ καλά θα πάρεις απο εδώ. Μπότες, γάντια, σκουφο που να σκεπάζει και τα αυτιά και κάλτσες οχι polyester, ολα μαλινα!!!

και τσιγάρα αν καπνίζεις, εδώ υπάρχουν μόνο οτι βγάζει η philip morris, 4,20 το πακέτο και μαλλον θα το αυξησουν τον αλλο μηνα!!! :)

Debby said...

- 30! Δεν είναι για μένα στάνταρ!!

Resident, Τι λες? Θες ακόμα να πας?

Ovi, χαράς το κουράγιο σου. Για κάποιον που γεννήθηκε εκεί φαντάζομαι θα είναι πιο ευκολο να ζει εκεί από ότι για οποιοδήποτε άλλον που έμαθε να ζει αλλιώς. Εχεις και την κορούλα σου εσύ!

resident said...

ovi Ευχαριστώ για τiς πληροφορίες. Aποτι καταλαβαίνω η καλύτεροι μήνες είναι απο Μάιο έως Σεπτέμβρη η κάνω λάθος? Δεν μου πολυαρέσουν τα χιόνια, με την βροχή δεν έχω κανένα πρόβλημα.Ισως έρθω.

Και κάτι για την αλήθεια
«Αν θέλεις του είπα να επιτύχεις όπως επιθυμείς, κοίταξε να μου κανείς οικονομία με την αλήθεια΄ γιατί όποιος την έχει αδιάκοπα δίχως διάκριση στο στόμα του θα υποφέρει κατατρεγμούς, όπου και να στραφεί΄ πάντα τον αφήνουν πίσω, ενώ οι άλλοι πηγαίνουν προσκαλεσμένοι.»
Από το
‘Το παραμύθι της αλεπούς’.

George Sou said...

Καλησπέρα είπα να πω μια σκέψη μου, μα γλυκάθηκα από το διάλογο.
Ovi αυτές είναι πληροφορίες που δύσκολα βρίσκεις σε οδηγούς.
Να μια αντικειμενική αλήθεια. Έχω σκοπό να ανέβω κάποια στιγμή. Να είστε καλά !!!

George Sou said...

The resident : άγγελος εξάγγελος...

ovi said...

παιδιά ψυχραιμία, δεν είναι τοσο άσχημα, εσεις εκεί χτυπάτε +40, πως ζείτε και τι άλλο θα βγάλετε; Πέρσι έφτασα μέχρι το NorKapp μερικά χιλιόμετρα πριν απο το βόρειο πόλο σε θερμοκρασίες -40 και -45 και ηταν ... καλά!!!

ovi said...

και ο οκτωβριος ειναι ωραίος μηνας απλα αν θέλεις να το παίξεις τουρίστας που φαντάζομαι αυτο είναι ο καταληλος μήνας είναι Ιούνιος Ιουλιος και λίγο ο Αυγουστος

Debby said...

Resident, thanks που δεν ξέχασες το Post εντελώς με τις τόσο ενδιαφέρουσες πληροφορίες του Ovi. Θα μου πεις εδώ το ξεχάσατε εσείς! Δεν πειράζει. Ολα καλά. Πας δουλειά σύντομα φαντάζομαι... Τι να σου ευχηθώ μιας και πέρασες από εδώ δεν ξέρω.
Ο συγγραφέας του παραμυθιού? Δεν το έχω ξανακούσει.

G help me!! Πες την ντε την σκέψη! Και ας πέσει χάμω!!

resident said...

Αγαπητέ g help me, λεs
The resident : άγγελος εξάγγελος...
Συγνώμη αλλά δεν το κατάλαβα.Μου το εξηγείς αν θέλεις?

Debby said...

Ovi!! Οπως και να το κάνουμε όχι ότι το +40 είναι καλύτερο αλλά ευτυχώς (ειδικά για τον Resident που δεν τα πάει καλά με την ζέστη) δεν είναι κάθε μέρα.
Επίσης υπάρχουν και χειρότερα. Τρανό παράδειγμα το Ντουμπάι που παρόλο που πρόκειται για ένα σχεδόν επιγειο παράδεισο είναι σχεδόν αδύνατο να κυκλοφορήσεις τέτοια εποχή εκεί. χτυπάει ανετα τους +55!
Αλλά αυτό είναι το ένα άκρο! Το αλλο είναι το -30 για πολλές μέρες!!
Ολα μια συνήθεια είναι πάντως στην τελική.

George Sou said...

Συγνώμη, καμιά φορά σκέφτομαι φωναχτά και νομίζω ότι με ακούν όλοι. Το τραγούδι του Σαββόπουλου ...

ovi said...

Δεν είναι και το ίδιο κρύο, οταν μιά φορά και ενα καιρό έκανα φαντάρος στο Σουφλί καποιες βραδυές δεν συγκρίνονται με τίποτα με τους -30

Παρ΄ επιπτόντως οι -30 είναι εντάξει παμε και βόλτα. και σε πληροφορώ οτι υπάρχει σινεμά ανοιχτό που πολλοί τη βρίσκουμε, τυλιγμένοι σε γούνες φυσικά κλπ. αλλά παιζει κυριως Φελίνι, Μπέρκμαν, Φασμπιτερ, Καουρισμακι μέχρι Αγγελόπουλο!!!

resident said...

@debby Σήμερα πήρα ρεπό.θυμάσαι που είχα πει ότι σιγά σιγά θα σταματήσω αυτή την δουλειά?ε! βρήκα κάποιον αντικαταστάτη και για αρχή παίρνω που και που κάνα ρεπό.Από Σεπτέμβρη θα αραιώσω όπως είπα. Αύριο θα είναι μια δύσκολη νύχτα.Ευχήσου να τελειώσει και αυτή η σεζόν ήρεμα και καλά αν θέλεις.
Το παραμύθι της αλεπούς είναι ένα παλιό υπέροχο παραμύθι που είχε μεταφράσει ο Γκαίτε δεν ξέρω από ποια γλώσσα .Αν το διαβάσεις θα διαπιστώσεις με λύπη μάλλον ,ότι η πανουργία και η ψευτιά πάντα θα ανοίγουν τiς πόρτες.
@g help me Ωραίο τραγούδι!

Debby said...

Ναι Οvi, δεν είναι το ίδιο κρύο. Αλλά πρέπει να παραδεχτείς ότι δεν ήσουν το ίδιο ντυμένος όπως ντύνεσαι τώρα.

Resident, ευχομαι να πάνε όλα καλά. Τα ξενύχτια αν δεν είναι για έρωτες δεν είναι καλά!!

Και στο θέμα μας, φυσικά και ανοίγουν πόρτες τα ψέματα. Αν θες να κάνεις κάτι γρήγορα πες ψέμα. Καλά λένε ότι η αλήθεια είναι πικρή.

αθεόφοβος said...

Μερικές φορές το ψέμα είναι προτιμώτερο από την αλήθεια.
Πχ έχει νόημα να πεί κανείς σε ένα 85χρονο ότι έχει προχωρημένο καρκίνο και θα πεθάνει;
Εχει νόημα να πεί μια γυναίκα μετα 20 χρόνια σε ενα πατέρα ότι το παιδί που αγαπάει δεν είναι δικό του;
Και ένα σωρό από άλλα παραδείγματα.

ovi said...

Τώρα 'χαζή' ερώτηση αλλά γιατί δεν θα πεις την αλήθεια στον 85χρονο, γιατί έτσι κι' αλλιώς θα πεθάνει; Και γιτί να την πεις στον 40χρονο, αυτός δεν θα στεναχωρηθει το ίδιο; Ασε τωρα το παιδί, μήπως μετά απο 19 χρόνια θα πάψει να το αγαπάει και θα το πετάξει στο δρόμο; Τότε δεν το αγαπούσε ποτέ ή μήπως θα θιχτεί ο εγωϊσμός του οταν ανακαλύψει οτι η γυναίκα του δεν έκανε και τίποτα διαφορετικό από αυτό που έκανε ο ίδιος ολα αυτά τα χρόνια;

Απλές ερωτήσεις!!!

resident said...

Ένα παράδειγμα που το ψέμα είναι χρήσιμο και καλό: Αν είμαι ζωόφιλος και βρεθώ στο βουνό και δω ένα λαγό να πηγαίνει κυνηγημένος από έναν κυνηγό και τα σκυλιά του προς τα αριστερά μου ας πούμε, και με ρωτήσει ο κυνηγός προς τα πού πήγε, εγώ θα του έλεγα οτι πηγε προς τα δεξιά μου.
Επίσης κάτω από δικτατορικά καθεστώτα το ψέμα είναι αναγκαίο.

ovi said...

Ωπ! Το μεγάλωσες το πράγμα! ;D

Φαντάζομαι οτι είμαι λίγο μεγαλύτερος από εσένα και έτσι έιχα την 'τύχη' να γνωρίσω καλά κι εγώ και η οικογένεια μου τι θα πει δικτατορικό καθεστώς και λόγω δουλειάς το έχω δει σε όλες τιες γωνιές της γης. Εκει ΟΛΑ είναι ένα ψέμα.

Οσο για τον κυνηγό ... καλά του έκανες αλλά και πάλι αυτό δεν είναι ακριβώς ψέμα. Τον παραπλάνησες για τους Χ εστω οικολογικούς λόγους.

Τα φοβερά ψεματα είναι αυτά που λέμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και τα χρεισιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας ή γιατί δεν θέλουμε να καταλάβουμε τις πράξεις τον άλλων.

Μη το πάρεις προσωπικά σε παρακαλώ, αλλά το να παραπλανήσεις τον κυνηγό και το ίδιο βράδυ να μου φας λαγό στυφάδο... ε!... Αν και πολύ απλοποιημένο το παράδειγμα δίνει μια εικόνα!!!

Debby, ευχαριστώ για τη φιλοξενεία!!!

Thrass said...

Όταν ήμουν 13ών, αποφάσισα να λέω μόνο την αλήθεια, έτσι, πειραματικά, προνοώντας να μη λέω άσχημες αλήθειες, εκτός αν με ρωτούσαν ευθέως. Μέσα σε δυο μήνες έχασα πολλές παρέες και αποβλήθηκα από το σχολείο μου δια παντός (προσέβαλα μια καθηγήτρια).

Τελικά βρήκα άλλο σχολείο, άλλες παρέες (ΟΚ, δεν τις είχα χάσει κι όλες) και σταμάτησα τις ανοησίες.

Παρόλα αυτά, στον εαυτό μου προσπαθώ να λέω πάντα την αλήθεια. Είναι ο μόνος τρόπος να βελτιώνομαι και να αξίζει τον κόπο που μεγαλώνω, έτσι μου φαίνεται.

-----

Ovi,
όταν ήμουν στη Βόρεια Νέα Υόρκη, με χιόνι και σκοτάδι 9 μήνες το χρόνο, υπήρχαν κάτι ειδικές λάμπες που εξομοίωναν το φως το ηλίου. Αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μη μας πιάνει κατάθλιψη εμάς που προερχόμαστε από θερμά κλίματα.

ovi said...

:D Εδώ τα πράγματα είναι ... λίγο διαφορετικά απο NY, 2-3 κάτοικοι ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο και το Ελσίνκι αν και έχει το ιδιο μέγεθος με την Αθήνα έχει 300,000 κατοίκους ... είμαστε πολύ απλωμένοι!!! Το χειμώνα από τη χιονοθύελα ή την ομίχλη δεν βλέπω τον φράχτη στον κήπο μου!!!

Συγνώμη που γελάω αλλά η σύγκριση ΝΥ Ελσίνκι και σαν εικόνα με ...τρέλανε!!!

αθεόφοβος said...

Ovi:Αγαπητέ μου ο 40 χρονος πρέπει να ξέρει την αλήθεια γιατί είναι σε παραγωγική ηλικία με πιθανές υποχρεώσεις που πρέπει να τις φροντίσει πρίν να πεθάνει.
Ο 85χρονος,και γι'αυτό έβαλα αυτή την ηλικία,δεν έχει συνήθως υποχρεώσεις η και πλήρη πνευματική διαύγεια, οπότε τι θα κερδίσει εκτός από την αγωνία του θανάτου αν μάθει την αλήθεια;
Οσο για το άλλο παράδειγμα με το παιδί πιστεύεις ότι δεν θα έχει επίδραση στην σχέση του με το παιδί και τη γυναικα του η αλήθεια;
όλα θα είναι όπως πρίν;
Τι θα κερδίσουν όλοι από την αλήθεια;
Δυστυχώς ξέρω αντίστοιχη περίπτωση που η αλήθεια δηλητηρίασε αυτές τις σχέσεις.

Debby said...

Αθεοφοβε, στο πρώτο παράδειγμα που αναφέρεις, είμαι της άποψης ότι ο καθένας απο μάς και ο 85χρονος επίσης δικαιούται την αλήθεια εφόσον πρόκειτε για τον εαυτό του.
Στην δευτερη περίπτωση όμως δεν έχει κανένα νόημα. Το παιδί απο κάποια στιγμή και μετά ουσιαστικά παυει να είναι του μπαμπά ή της μαμάς.

Resident, το "ψέμα" που προστατευει την ζωή είναι αν όχι αναγκαίο τουλάχιστον θεμιτό. Το μόνο που με απασχολεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι όχι αν θα το πω ή όχι αλλά αν θα γίνω πιστευτή!

Ovi, o Resident δεν τρώει κρέας, άρα και το ψέμα του είναι "αλήθεια" της ζωής του.
Τα απεχθάνομαι τα ψέμματα που λέμε στον εαυτό μας. Για μένα ένας πραγματικός φίλος θα ήταν αυτός που θα με ταρακουνούσε και θα μου τα επεσήμανε! Θα το έβρισκα αφάνταστα επικοιδομητικό κάτι τέτοιο.
Οσο για την φιλοξενεία δεν κάνει τίποτα. Θα πατσίσουμε όταν κάποια στιγμή έρθω και στήσω αντίσκοινο στο δικό σου blog!!

Thrass, το να λες συνέχεια την αλήθεια είναι απο μόνο του προβληματικό.
Αν δεν μπορείς καν να την πεις με διπλωματία είναι ακόμα μεγαλύτερο. Προσανατολίσου προς τα εκεί, αν μπορείς. Εγώ προσπαθώ αλλά δεν μου βγαίνει καθόλου εύκολα!